Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

1 AV 2
Frisyrerna att satsa på • Färgtrender • Styling
2 AV 2

Så får du håret att växa snabbare – 6 expertknep som fungerar

Är ditt hår trött och nött? Drömmer du om ett långt, friskt och vackert hårsvall? Ett hårstrå växer cirka en centimeter i månaden – men det finns smarta knep för att få håret att växa snabbare, bli starkare och friskare. Vi har koll på produkterna som hjälper ditt hår – och kändisfrisören Patrik Lernberger ger dig experttipsen.

1. Skäm bort håret med fuktgivande hårinpackning 

Ju bättre ditt hår mår, desto bättre förutsättningar har det för att växa snabbare och bli längre. Ett slitet hårstrå växer sämre och bryts också av fortare. Skämmer du bort ditt hår med en inpackning i veckan tillför du näring och fukt. Satsa på en inpackning som är anpassad för din hårtyp och applicera den i handdukstorkat hår. Låter du dessutom inpackningen verka i en varm frottéhandduk blir effekten ännu bättre.

Kändisfrisören Patrik Lernberger.Kändisfrisören Patrik Lernberger.Kändisfrisören Patrik Lernberger.
Kändisfrisören Patrik Lernberger. Foto: Marcel Pabst

Patrik Lernberger, som driver hårvårdsföretaget Lernberger Stafsing, är känd från bland annat SVT:s Go' kväll där han förvandlade många svenska kvinnors frisyrer. Han betonar hur viktigt det är med rutiner för att få ett friskt, starkt och vackert hår:

– Skapa en bra rutin med disciplin, vårdande schampo och balsam med fukt efter varje tvätt och inpackning var femte tvätt. Hårolja som fördelas i hela håret, men koncentrerat på topparna, kan väcka det mest trötta hår, säger han.

Lyxig hårinpackning från Kérastase serie Extensioniste, som är speciellt framtagen för att gå intensiv vård som boostar längderna och på sikt ger ett starkt, långt och vackert hår. 
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead). 

Hårväxtstimulerande inpackning från Maria Nilas heal-serie, vars produkter är specifikt framtagna för att lugna hårbotten. Innehåller vitamin E, apigenin och aminosyror som stimulerar hårsäckarna vilket ger ökad hårproduktion.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead)

2. Massera hårbotten och stimulera hårsäckarna 

En rejäl hårmassage ser inte bara till att din hårbotten blir fri från smuts, gamla hudceller och olja, den sätter dessutom fart på hårsäckarna och blodtillförseln – vilket gör att ditt hår växer snabbare. Passa gärna på att ge ditt huvud en massage på 5-10 minuter nästa gång du löddrar loss med schampo.

Patric Lernberger tipsar också om att massera med hårolja:
– En kväll i veckan ger du dig själv en hårbottenmassage med hårolja, det är bra för både cirkulationen och håret.

Långa, vackra hårsvall på catwalken. För att få håret att växa snabbt kan du bland annat ge dig själv en ordentlig hårmassage.Långa, vackra hårsvall på catwalken. För att få håret att växa snabbt kan du bland annat ge dig själv en ordentlig hårmassage.Långa, vackra hårsvall på catwalken. För att få håret att växa snabbt kan du bland annat ge dig själv en ordentlig hårmassage.
Långa, vackra hårsvall på catwalken. För att få håret att växa snabbt kan du bland annat ge dig själv en ordentlig hårmassage. Foto: Jason Lloyd Evans

3. Ät nyttigt - testa kosttillskott för håret 

En nyttig och allsidig kost kan hjälpa ditt hår att växa snabbare. Se därför till att du verkligen får i dig nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter vid alla måltider. Undvik eller dra ner på så kallad skräpmat som innehåller mycket fett och salt. Det finns också särskilda kosttillskott och vitaminkomplement som sägs öka hårstrånas tillväxt. Om du vill testa – satsa på sådana som innehåller silica, betakaroten och B-vitamin.

– Grönsaker som grönkål och broccoli innehåller stora mängder vitamin B9/folsyra och havregryn med färgstarka bär innehåller mycket vitamin B7/Biotin. Dessa vitaminer hjälper och stärker både hår hud och naglar, säger Patrik Lernberger.

– I kombination med lätt pulshöjning och bra hårvårdsprodukter med återfuktande och stärkande ingredienser, som hyaluronsyra, anagain och selleriextrakt, kommer det att bli en klar förändring.

Många, inte minst inom forskarvärlden, är skeptiska till kosttillskottens effekt på hårkvaliteten, och menar att de är verkningslösa. Vad har du för åsikt om det?
– Jag tycker absolut att det hjälper på traven. Forskare ser det enbart utifrån studier och vad man får claima. Jag har själv sett fina resultat på kunder som äter tillskott, men man ska så klart inte underskatta den psykologiska effekten heller.

– Mineraler, betakaroten och B-vitamin får vi i oss i bra doser vid en normal kosthållning, däremot om man vill få en extra boost så är det kombinationen av dessa ämnen tillsammans med Vitamin B9 (folsyra) och Ana Gain – ärtskotts-ämne – som ger dundereffekt.

4. Skydda håret från varma stylingverktyg 

Varma stylingverktyg sliter på håret, så undvik sådana så mycket som möjligt och låt ditt hår i stället självtorka. Måste du ändå dit med fönen, locktången eller plattången, se till att du först har applicerat en värmeskyddande produkt – det behåller hårets egen fuktbalans och ph-värde.

Ett annat tips som ska motverka att hårstrån går av i förtid är att sova med håret samlat i en hög hästsvans.

Värmskydd från Lernberger Stafsing, Heat Protect Spray, i form av spray som ger skydd upp till 220 grader. Skyddar håret mot slitage och ger ett mjukt hår.
ANNONS Köp här (länk till Eleven). 

Sprayskydd från Ghd, Bodyguard Heat Protect Spray, som både skyddar håret mot värme och samtidigt ger återfuktning. 
ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel). 

5. Stressa mindre

Att undvika stress är viktigt för din hälsa och också ditt hår. När du är stressad minskar tillförseln av blod till hårsäckarna, vilket gör att ditt hår mår sämre och också växer sämre. Stressar du för mycket kan du tappa ovanligt många hårstrån, vilket gör att ditt hår känns tunnare. Vill det sig riktigt illa kan du utveckla stressjukdomen alopecia areata, vilket innebär att du tappar allt eller delar av ditt hår. Att vila från mobilen på kvällarna innan du går och lägger dig, ta en stund ute i naturen varje dag och ta dig tid att vila mellan varven är några steg för att minska på stress.

För att håret ska växa fort och snabbt behövs fukt, nyttig kost och mindre stress.För att håret ska växa fort och snabbt behövs fukt, nyttig kost och mindre stress.För att håret ska växa fort och snabbt behövs fukt, nyttig kost och mindre stress.
För att håret ska växa fort och snabbt behövs fukt, nyttig kost och mindre stress. Foto: Jason Lloyd Evans

6. Toppa regelbundet

Att håret skulle växa fortare om du klipper det regelbundet är en myt, men däremot ser en regelbunden klippning till att ditt hår håller sig friskt. Att vänta flera månader mellan frisörbesöken gör visserligen att ditt hår hinner växa ut, men eftersom dina hårstrån troligen är så slitna måste du klippa av det mesta på en gång. Klipper du däremot topparna var 6–8:e vecka ger det alltså ett friskare – och på sikt – längre hår.

– Och om du vårdar håret hemma så behöver du inte klippa av så mycket när det är dags, säger Patrik Lernberger.

 

LÄS MER:

• Så får du vackert och hälsosamt hår på 21 dagar steg-för-steg guide!