Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Snyggt hår efter 50? Självklart! Vi guidar.Snyggt hår efter 50? Självklart! Vi guidar.Snyggt hår efter 50? Självklart! Vi guidar.
Snyggt hår efter 50? Självklart! Vi guidar. Foto: Catwalkpix

Så tar du hand om ditt hår efter 50 – frisören guidar

Hur tar man hand om sitt hår när man nått över 50-strecket? Damernas Värld ger dig en expert-guide om hur du bäst tar hand om ditt hår efter 50 och tips på vårdande produkter. Dessutom svarar frisören på varför så många kvinnor 50+ väljer att klippa sig kort.

Frisörens tips och råd för 50+ och 60+

Vi har pratat med frisören Annie Ankervik om varför många av oss väljer en kort frisyr som äldre och hur man bäst tar hand om ett moget hår.

Annie Ankervik, frisör och stylist som har tilldelats flera utmärkelser och idag jobbar på bland annat DOM Hairdressing i Stockholm.Annie Ankervik, frisör och stylist som har tilldelats flera utmärkelser och idag jobbar på bland annat DOM Hairdressing i Stockholm.Annie Ankervik, frisör och stylist som har tilldelats flera utmärkelser och idag jobbar på bland annat DOM Hairdressing i Stockholm.
Annie Ankervik, frisör och stylist som har tilldelats flera utmärkelser och idag jobbar på bland annat DOM Hairdressing i Stockholm. Foto: TT

Varför klipper majoriteten kvinnor kort efter 50?

– Det har väl alltid funnits någon slags tro om att ett långt hår hör ungdomen till och att ett kortare hår ger mer frisyr och mognad. Jag måste ändå säga att jag tycker att dessa föreställningar och normer håller på att suddas ut i dagens moderna samhälle, allt är mer tillåtet överlag. Det handlar i alla åldrar om att hitta frisyren som passar till den individuella stilen.

Hur ska man tänka när man väljer frisyr efter att ha passerat 50-strecket?

– Välj en frisyr som passar ditt levnadsätt. Hur mycket tid vill du lägga på håret och hur mycket tid behövs för frisyren du önskar? Jag tänker att du fortfarande i stort sett kan ha vilken frisyr du vill, men att det kan behövas användas mer produkter eller verktyg för att få håret dit du önskar.

Tänk igenom ditt val av frisyr och diskutera med din frisör. Inget är ju tråkigare än att få en frisyr som ser super ut när du kommer ut från frisören men som egentligen kräver mer energi av dig att underhålla än vad du vill och kan lägga på det. Bättre att lägga sig på en nivå som passar din livsstil.

Hur ska man vårda sitt hår efter 50–60?

– Håret förändras när du blir äldre. Håret kan förlora sitt pigment, bli tunnare och överlag kan det kännas torrare och förlora en del av sin elasticitet. Viktigast att tänka på är att följa upp din hårvårdsrutin. Kanske behöver någon produkt bytas ut eller någon rutin läggas till?

– Tänk på att mycket av hårets välmående startar från hårbotten, så hårbotten är A och O för ett välfungerande hår. Hårbotten kan med åldern bli hård och därför är det viktigt att försöka behålla den mjuk. Det gör du genom att massera den och återfukta med mask.

– Både hårets naturliga oljor och fetter, samt kosmetiska produkter, fördelar du bäst över håret med hjälp av en borste. Det gamla talesättet ”hundra borsttag om dagen” är ingen myt utan att borsta håret är viktigt i alla hårlängder och åldrar.

Produkter för att vårda ditt hår efter 50

1. Schampo och balsam för moget hår

Med åldern kan håret tappa en del glans och bli både tunnare och glesare. Satsa på produkter som råder bot på livlösheten, gärna ett volymschampo för att få lite mer rörelse i håret. Ett bra tips är att överlag använda milda, snälla produkter som vårdar både längder och hårbotten och ger mycket fukt. Testa gärna ett sulfatfritt schampo som är ännu mildare.
Densifique duo från Kérastase. Schampo och balsam som ger volym och fyllighet till håret.  
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).

LÄS MER: Vill du veta vilka sulfatfria schampon som vi utsett till bäst i test? Hela listan finns här!

2. Inpackning för 50+ hår

Hår som blivit lite livlöst och tunnare behöver ofta mycket fukt. En fet hårinpackning en gång i veckan kan göra susen för att kicka i gång det igen.
Nounou hair mask från Davines. Hårinpackning med djupt vårdande ingredienser, dessutom miljövänlig på flera plan.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

3. Hårolja till moget hår

Ge topparna liv med en hårolja, då bevarar håret sin fukt bättre och blir glansigare, vilket kan behövas om det inte naturligt gör det längre.
True soft argan oil från Maria Nila. Budgetvänlig arganolje-baserad hårolja.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

LÄS MER: För att veta hur hårolja ska användas för bäst resultat + vår topplista med bäst i test, se hit!

4. Vårda hårbotten vid 50+

Ta hand om din hårbotten så tar den hand om ditt hår. Fler och fler inser att skalpen är nyckeln till ett vackert och friskt hår. Skrubba hårbotten någon gång i veckan, innan schamponering, för en extra stimulering av hårrötterna. Med en hårbottensborste masserar du varsamt hårbotten medan du schamponerar håret. Både skönt och bra för för skalpen. Applicera sedan ett hårbottenserum efter tvätt medan hårbotten fortfarande är lite fuktig, då når de vårdande ingredienserna längre ner.

1. Amino acid detoxifying scalp scrub från Kiehl's. Hårbottenskrubb med bland annat havssalt, som passar alla.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
2. Scalp massage brush från HairLust. Hårbottensborste med grepvänligt handtag. ANNONS Köp här (länk till HairLust).
3.
The scalp treatment från Augustinus Bader. Lyxigt hårbottenserum som lugnar och balanserar skalpen.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).

5. Bra borste för moget hår

Många frisörer är eniga om att det är väldigt bra för alla hår, men särskilt ett glanslöst hår att borstas ordentligt. Genom att borsta mycket fördelar du oljorna som sitter i hårbotten ut i längderna. Investera i en svinhårsborste som på ett skonsamt sätt gör gott för hela håret varje gång du borstar. Vårdar du din borste väl kan den hålla hur länge som helst.
Handy bristle från Mason Pearson. Hårborste med endast svinhår.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).

LÄS MER: Glöm mossiga ”frisyrregler” – långt hår vid 50+ är hett!

LÄS MER: Så går du över till grått hår – tipsen som ger en långsam och snygg övergång