Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Helen Mirren visar att långt hår på mogna kvinnor är hett.
Helen Mirren visar att långt hår på mogna kvinnor är hett.
Helen Mirren visar att långt hår på mogna kvinnor är hett.
1 AV 2
Jane Fonda, Helen Mirren och Michelle Visage glänser i silvriga modet
2 AV 2
Helen Mirren visar att långt hår på mogna kvinnor är hett.
Foto: IAN WEST / AP TT NYHETSBYRÅN

Helen Mirren, 77, skippar ”frisyrregeln”: ”Mitt långa hår är radikalt”

Skådespelaren Helen Mirren struntar i ålderskonventioner och låter sitt långa vita hår ta plats i rampljuset. Hon är en av många mogna kvinnor som släpper svallet fritt och visar att långt hår 50 plus är hett .

– Du förväntas inte ha långt hår när du uppnått en viss ålder, sa Dame Helen Mirren när hon nyligen intervjuades i brittiska tv-showen Lorraine.

– Men under covid började jag spara ut mitt hår, och jag hade faktiskt inte haft långt hår sedan jag var i 20-årsåldern. Och det liksom växte och växte och växte, och jag orkade bara inte klippa det, förklarar hon i programmet.

Foto: JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

– Jag tänkte: Det är rätt coolt, jag tror jag behåller det ett tag. Det kommer att åka av så småningom. Men jag gillar det, det är ganska radikalt.

Mirren slår ofta ner på ålderism och skönhetsnormer för äldre kvinnor, och har tidigare berättat att hon hatar begreppet anti-ageing.

LÄS MER: Helen Mirren, 74: ”Det är sjukt att 15-åringar gör reklam för anti age-produkter”

Mogna kvinnor klipper ofta kort frisyr

Kvinnor som skaffar en kort och praktisk frisyr när de – och deras hår – blir äldre är en vanlig syn. De gäller ofta även dem som ägnat hela sitt liv åt att spara ut längderna och långa svall har ofta ansetts reserverade för ungdomen.

Dels har det berott på att många helt enkelt får tunnare hår som lätt blir slitet när vi blir äldre, dels har det påståtts att långt hår kan ”dra ned” ansiktsdragen hos en mogen kvinna. Och självklart är det inget fel med en fräsch kort frisyr, men det känns knappast rättvist att känna att man måste skaffa den för att ”det är så det ska vara”. 

Sarah Jessica Parkers, 57, långa hår har näst intill en egen roll i ”And just like that!” Foto: Jose Perez/Bauer-Griffin/Shutterstock/TT

Men 2020-talet har inneburit en uppluckring av den trötta gamla lagen, en rörelse bort från hur det ”bör” vara och mot att välja det vi själva trivs och mår bra med. 

Långt hår på mogna kvinnor trendar

Salma hayek, Julia Roberts och Diana Ross. Foto: OConnor / AFF-USA.com / MEGA / TT, David Fisher/REX / TT, Nicholas Koon / TT

Vi ser det på Sarah Jessica Parker, 57, som har längre hår än någonsin i And just like that (hennes hår har nästan tagit plats som den fjärde huvudrollen – även om det inte helt kan fylla hålet efter Kim Cattralls Samantha). Vi ser det på hur modellen Kristen McMenamy, 58, tar plats på brittiska Vogues omslag. Vi ser det på Diana Ross, 78, Jennifer Lopez, 53, Julia Roberts, 55 och Salma Hayek, 56. Och hemma i Sverige ser vi det inte minst på skidskyttelegendaren och programledaren Magdalena Forsbergs, 55, avundsvärda svall.

Magdalena Forsberg. Foto: © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

LÄS MER: Magdalena Forsberg om sin hudvårdsrutin och knepen för ett vackert hårsvall

Jennifer Lopez och Kristen McMenamy. Foto: Matt Baron/Shutterstock / TT, Fred Duval/MEGA / TT

Naturligt grått hår het trend

Jennifer Anistons, 54, frisyrer har varit en Hollywood-snackis i decennier, och 2021 lanserade hon sitt eget hårvårdsmärke Lolavie. Hennes eget hår är, vid 50 plus, betydligt längre en den ikoniska ”Rachelfrisyren” som hon bar i Vänner på 1990-talet.

Jennifer Aniston. Foto: Emma Summerton/LolaVie/MEGA / TT

Långt hår på kvinnor 50 plus ligger helt enkelt helt rätt i tiden. Och allt oftare har svallet också sin naturliga grå färg, som på Helen Mirren och Andie MacDowell, 64.

Andie MacDowell. Foto: Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: 24 fina frisyrer för 50+ och 60+

LÄS MER: Så tar du hand om ditt hår efter 50 – frisören guidar

LÄS MER: Experten: Byt frisyr – och förändra ditt liv!