Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jennifer Jansch berättar om hur hon vågade låta det gråa håret växa ut.Jennifer Jansch berättar om hur hon vågade låta det gråa håret växa ut.Jennifer Jansch berättar om hur hon vågade låta det gråa håret växa ut.
Jennifer Jansch berättar om hur hon vågade låta det gråa håret växa ut.

Jennifer Jansch om att sluta mörka sitt gråa hår: ”Det var först när jag var 51 som jag vågade”

Stylisten och entreprenören Jennifer Jansch tröttnade på att färga den gråa utväxten. För DV berättar hon om beslutet att omfamna det naturligt gråa håret och tipsar om hur du självsäkert bär upp den snygga silverlooken.  

Under den trendande hashtaggen #greyhairdontcare översvämmas det av kvinnor som stolt visar upp sitt naturliga gråa hår. Jennifer Jansch, entreprenören bakom succéföretaget Bag All, är en av dem som följer trenden. I ett tankeväckande och ärligt inlägg på Instagram skriver hon om beslutet att låta de gråa längderna växa ut. För Damernas Värld berättar hon om resan dit. 

Jennifer Jansch

GÖR: Stylist, författare, samt grundare och VD av succén Bag All.

ÅLDER: 54 år. 

BOR: Stockholm, Paris och har hus på Bali. 

FAMILJ: Mannen Mikael och döttrarna Celeste, Margaux och Caprice. 

https://www.instagram.com/p/CdVOwTROOyk/?utm_source=ig_embed&ig_rid=a6c2b2cc-0810-4680-ab8a-122b81327112

 

Du skrev ett inspirerande inlägg på Instagram om din resa mot att bli gråhårig. Berätta om beslutet att sluta färga håret?
– Jag färgade mitt hår i åratal, långt innan jag började bli gråhårig. Men utväxten som skapas när håret börjar blir grått är verkligen inte lika snygg som en mörkare utväxt, så jag fick börja färga håret oftare. Det kändes verkligen inte okej med tanke på alla kemikalier som finns i hårfärgningsmedel, och för varje gång jag såg kemikalierna åka ner i avloppet kändes det mindre och mindre okej.

”Det var först när jag var 51 som jag vågade go for it”

Vid vilken ålder började du bli gråhårig?
– Jag började bli gråhårig ganska ung. Mina första gråa hår dök upp redan runt 40-årsåldern.

Jennifer Jansch och Pernilla Wahlgren på Damernas Värld Guldknappen 2011.Jennifer Jansch och Pernilla Wahlgren på Damernas Värld Guldknappen 2011.Jennifer Jansch och Pernilla Wahlgren på Damernas Värld Guldknappen 2011.
Jennifer Jansch och Pernilla Wahlgren på Damernas Värld Guldknappen 2011. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM/TT

Fick du några reaktioner när du valde att låta ditt naturliga hår växa ut?
– Tanken på att låta mitt gråa hår växa ut hade slagit mig långt tidigare, men en kompis till mig sa ”gör det ABSOLUT inte - man ser direkt ut som en gammal tant”. Så jag väntade helt ärligt flera år till på grund av det. Det var först när jag var 51 som jag vågade go for it!

”Det känns väldigt skönt att inte oroa sig för en utväxt längre”

Hur fick den nya gråa looken dig att känna?
– Jag har äntligen kommit i den åldern då jag struntar i vad andra tycker. Om folk på gatan tycker jag ser gammal ut so what? Det är helt ärligt deras problem. Det känns väldigt skönt att inte oroa sig för en utväxt längre.

Jennifer under perioden när hon lät det gråa håret växa ut.Jennifer under perioden när hon lät det gråa håret växa ut.Jennifer under perioden när hon lät det gråa håret växa ut.
Jennifer under perioden när hon lät det gråa håret växa ut.

Hur gick du över från blond färg till grått?
– Det fick helt enkelt växa ut. Inte jättesnyggt under tiden, men jag har oftast håret uppsatt så det var ingen stor grej.

Har du några bra tips att dela med dig av?
– Jag gör ibland, väldigt sällan, platinablonda slingor där fram för att mixa upp det gråa.

”Det finns 30-åringar som inte har ett enda grått hårstrå och som ändå framstår som tanter, och så finns det kvinnor i 80-års åldern som har full koll och är jättecoola!”

Har du några råd till kvinnor som funderar på att bli gråhåriga?
– Jag gillar att ha håret i flätor och andra frisyrer så att jag inte ser ”damig” ut. Min stil generellt är ganska sportig och icke formell, så jag tror inte att folk uppfattar mig som en tant. Hur ens ålder uppfattas har med attityden att göra mer än något annat. Det finns 30-åringar som inte har ett enda grått hårstrå och som ändå framstår som tanter, och så finns det kvinnor i 80-års åldern som har full koll och är jättecoola!

LÄS MER: Så skyddar du grått hår mot solen i sommar 

LÄS MER: Bästa hudvården i klimakteriet – specialisternas tips