Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kan jag klippa lugg själv?

Damernas Världs skönhetsredaktör och Damernas.se:s beautybloggare Therése Hallberg svarar varje vecka på läsarnas skönhetsfrågor här på Damernas.se. 

VECKANS FRÅGA:  Jag är så otroligt sugen på lugg, men som fattig student hoppar jag gärna över frisören och gör klippet själv. Vågar jag och passar jag i lugg? Jag har hår med lite självfall, så jag är lite rädd för att luggen kommer att bli lockig. /Lovisa

SVAR: Självklart kan du göra det, men jag råder dig ändå att lägga ett par hundralappar på ett frisörbesök. Risken är nämligen stor att du klipper snett eller att luggen blir för kort. Att få till en jämn lugg som är lika tunn eller tjock som du vill och som dessutom faller som du önskar är också lättare sagt än gjort. Att du dessutom skriver att du har hår med självfall, till skillnad mot spikrakt, är ytterligare en anledning till att du borde låta ett proffs göra grundarbetet. Detta eftersom hår med självfall har en tendens att göra lite som det själv vill. Risken för att luggen kommer att bli lockig finns där. Nu har jag inte sett ditt hår, men mitt eget hår har självfall och de allra kortaste partierna är helt klart de som är mest lockiga. Ett tips är sprayen Get your bangs straight från Björn Axén, den kostar runt hundralappen. Den håller koll på hårstråna, motverkar att luggen delar sig och motverkar friss samtidigt som den hjälper huden i pannan att andas - vilket minskar risken för fet hy och problem med orenheter.

Däremot kan du absolut trimma din lugg själv mellan frisörbesöken. Glöm inte att göra detta när håret är torrt, eftersom det upplevs som längre när det är blött. Komma igenom luggen noggrant med en fintandad kam och använd helst en frisörsax för att trimma. Arbeta långsamt och klipp hellre för lite än för mycket. När du stylar luggen är en rundborste tillsammans med hårfönen ett hett tips, eftersom den hjälper hårstråna att forma sig som du vill och motverkar lockighet. Avsluta gärna med en plattång och fixerande spray.

Fill out my Wufoo form!