Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Klippa lugg? Så vet du vilken lugg som passar dig – och hur du klipper lugg hemma.Klippa lugg? Så vet du vilken lugg som passar dig – och hur du klipper lugg hemma.Klippa lugg? Så vet du vilken lugg som passar dig – och hur du klipper lugg hemma.
Klippa lugg? Så vet du vilken lugg som passar dig – och hur du klipper lugg hemma. Foto: TT / Stella Pictures

Sugen på att klippa lugg? Guide och inspiration för alla ansiktsformer!

Sugen på att klippa lugg? Lugg passar alla ansiktsformer – det gäller bara att hålla koll på vilken typ av lugg som är mest smickrande för just ditt ansikte! Vi har listat klippen som passar runt, avlångt, ovalt, hjärtformat och fyrkantigt ansikte. Plus tipsen du ska tänka på om du klipper lugg – och så testar Damernas Värld att klippa lugg hemma själv.

Är du sugen på en frisyrförändring och funderar på att klippa lugg? Det är ett enkelt sätt att uppdatera din look och ger dig snabbt en mer genomtänkt frisyr. Dessutom är det en av vårens stora hårtrender och vi har sett flera snygga luggar på stjärnorna det här året. Damernas Värld ger dig testet som visar vilken lugg som passar just dig – och längst ner i artikeln har vår redaktör testat att klippa lugg hemma själv.

LÄS ÄVEN: Julia Roberts rockiga förvandling – se nya frisyren 

Heidi Klum, Loreen och Julia Roberts i snygga luggar 2023.Heidi Klum, Loreen och Julia Roberts i snygga luggar 2023.Heidi Klum, Loreen och Julia Roberts i snygga luggar 2023.
Heidi Klum, Loreen och Julia Roberts i snygga luggar 2023. Foto: TT Nyhetsbyrån / Stella Pictures

Så vet du om du passar i lugg – enkelt test

Som du kommer se längre ner i den här artikeln kan lugg passa för alla, oavsett ansiktsform. Men står du i valet och kvalet finns det några punkter att tänka på:

Lugg passar extra bra på ansikten med höga pannor

Ovala och avlånga ansiktsformer gör sig bäst till lugg – har du den ansiktsformen är det bara att köra

Är det första gången du ska klippa lugg och du känner dig orolig så satsa på en gardinlugg, den smälter in mer och kan läggas bakom öronen eller sättas upp med en klämma om den är tillräckligt lång.

LÄS ÄVEN: Frisyrlexikon – från slob till mob och wolfcut – här är klippen att hålla koll på innan du går till frisören

Lugg för runt ansikte

Mjuka, runda ansikten passar väldigt fint i nätta, inte alltför tjocka luggar – som gardinlugg, sidlugg eller kortare lugg. Tänk busig lugg à la Birgitte Bardot, gärna till en uppklippt frisyr!

Lugg som passar dig med runt ansikte: fyllig mjuk lugg.Lugg som passar dig med runt ansikte: fyllig mjuk lugg.Lugg som passar dig med runt ansikte: fyllig mjuk lugg.
Lugg som passar dig med runt ansikte: fyllig mjuk lugg. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med runt ansikte: lång gardinlugg.Lugg som passar dig med runt ansikte: lång gardinlugg.Lugg som passar dig med runt ansikte: lång gardinlugg.
Lugg som passar dig med runt ansikte: lång gardinlugg. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med runt ansikte: tunn lång lugg.Lugg som passar dig med runt ansikte: tunn lång lugg.Lugg som passar dig med runt ansikte: tunn lång lugg.
Lugg som passar dig med runt ansikte: tunn lång lugg. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med runt ansikte: tjock asymmetrisk lugg.Lugg som passar dig med runt ansikte: tjock asymmetrisk lugg.Lugg som passar dig med runt ansikte: tjock asymmetrisk lugg.
Lugg som passar dig med runt ansikte: tjock asymmetrisk lugg. Foto: All About Fashion.

Lugg för avlångt ansikte

Tänk luftigt när det kommer till lugg för avlånga ansikten. Gardinlugg passar fint, men även en rak lugg om den inte är tjock. Sidlugg är även en hit som ramar in det avlånga ansiktet och hindrar det från att se ännu mer avlångt ut.

Lugg som passar dig med avlångt ansikte: sidlugg.Lugg som passar dig med avlångt ansikte: sidlugg.Lugg som passar dig med avlångt ansikte: sidlugg.
Lugg som passar dig med avlångt ansikte: sidlugg. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med avlångt ansikte: tjockare snedlugg.Lugg som passar dig med avlångt ansikte: tjockare snedlugg.Lugg som passar dig med avlångt ansikte: tjockare snedlugg.
Lugg som passar dig med avlångt ansikte: tjockare snedlugg. Foto: © GAT Images PHOTOGRAPH FOR FASHION EDITORIAL USE
Lugg som passar dig med avlångt ansikte: skarp snedbena och sidolugg.Lugg som passar dig med avlångt ansikte: skarp snedbena och sidolugg.Lugg som passar dig med avlångt ansikte: skarp snedbena och sidolugg.
Lugg som passar dig med avlångt ansikte: skarp snedbena och sidolugg. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med avlångt ansikte: tunn lugg med mycket rörelse.Lugg som passar dig med avlångt ansikte: tunn lugg med mycket rörelse.Lugg som passar dig med avlångt ansikte: tunn lugg med mycket rörelse.
Lugg som passar dig med avlångt ansikte: tunn lugg med mycket rörelse. Foto: All About Fashion.

Lugg för ovalt ansikte – passar bra i alla sorters lugg

Ovala ansikten är en av de ansiktsformerna som passar bäst i lugg. Tjock, tunn, lång, kort, gardin- eller sidolugg – välj och vraka fritt! Tänk på att långa, tjocka luggar ramar in och markerar medan gardinlugg och luftig lugg mjukar upp ansiktsdragen.

Lugg som passar dig med ovalt ansikte: rak lugg med mycket volym.Lugg som passar dig med ovalt ansikte: rak lugg med mycket volym.Lugg som passar dig med ovalt ansikte: rak lugg med mycket volym.
Lugg som passar dig med ovalt ansikte: rak lugg med mycket volym. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med ovalt ansikte: lockig lugg.Lugg som passar dig med ovalt ansikte: lockig lugg.Lugg som passar dig med ovalt ansikte: lockig lugg.
Lugg som passar dig med ovalt ansikte: lockig lugg. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med ovalt ansikte: rak tunn lugg som går ner över ögonen.Lugg som passar dig med ovalt ansikte: rak tunn lugg som går ner över ögonen.Lugg som passar dig med ovalt ansikte: rak tunn lugg som går ner över ögonen.
1 AV 2
Foto: Ola Axman/TT / TT NYHETSBYRÅN
2 AV 2
Lugg som passar dig med ovalt ansikte: rak tunn lugg som går ner över ögonen.
Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med ovalt ansikte: tjock rak lugg.Lugg som passar dig med ovalt ansikte: tjock rak lugg.Lugg som passar dig med ovalt ansikte: tjock rak lugg.
Lugg som passar dig med ovalt ansikte: tjock rak lugg. Foto: All About Fashion.

Lugg för hjärtformat ansikte

Se upp för tjocka, maffiga luggar då dessa inte är smickrande för hjärtformade ansikten. Det hjärtformade ansiktet vinner med sin spetsiga haka och tydliga kindben på att ramas in på ett mjukt sätt med hjälp av snedlugg eller luftig hellugg.

Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: gardinlugg.Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: gardinlugg.Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: gardinlugg.
Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: gardinlugg. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: luftig asymmetrisk lugg.Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: luftig asymmetrisk lugg.Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: luftig asymmetrisk lugg.
Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: luftig asymmetrisk lugg.
Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: tjock snedlugg.Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: tjock snedlugg.Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: tjock snedlugg.
Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: tjock snedlugg. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: lång, rak och tunn lugg.Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: lång, rak och tunn lugg.Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: lång, rak och tunn lugg.
Lugg som passar dig med hjärtformat ansikte: lång, rak och tunn lugg. Foto: All About Fashion.

Lugg för fyrkantigt ansikte

En tjock och rak lugg kan skära sig mot ett fyrkantigt ansikte då markeringarna riskerar att blir alldeles för hårda. Satsa på en luftig lugg eller snedlugg för att framhäva ansiktsformens vackra drag.

Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: tjock gardinlugg.Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: tjock gardinlugg.Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: tjock gardinlugg.
Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: tjock gardinlugg. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: dramatisk snedlugg.Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: dramatisk snedlugg.Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: dramatisk snedlugg.
Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: dramatisk snedlugg. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: tunn gardinlugg.Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: tunn gardinlugg.Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: tunn gardinlugg.
Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: tunn gardinlugg. Foto: All About Fashion.
Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: liten snedlugg.Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: liten snedlugg.Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: liten snedlugg.
Lugg som passar dig med fyrkantigt ansikte: liten snedlugg. Foto: All About Fashion.

 

Klippa lugg själv – Damernas Värld testar

Damernas Världs Cassandra Lindblom testade att klippa gardinlugg hemma.
”I isoleringstider tröttnade jag på mitt hängande hår och bestämde mig för att testa något nytt. Jag menar, jag hänger ju ändå bara hemma – så blir det misslyckat är det ju faktiskt bara min sambo som kommer få beskåda snedklippet. Såhär gjorde jag!”

Steg 1: Research! Jag googlade runt för att hitta en enkel tutorial och för att jämföra olika metoder. Jag föll för en metod där man tvinnar slingorna. 

Steg 2: Plockade fram den vassaste saxen hemma. Valet föll på en mindre sax än en kökssax, som kändes lite för svår att hantera.

Steg 3: Låt håret vara torrt – risken är stor att du klipper alldeles för kort om du har blött hår.

Steg 4: Dela upp håret i en sektion som ska bli till lugg. Tvinna håret och klipp (och för hellre för långt än för kort! Luggen ”studsar” lätt upp och blir kortare än vad den ser ut att bli).

Steg 5: Fixa till sidorna på luggen som lätt blir lite ojämnt. Klipp underifrån för att inte få ett så avhugget intryck.

LÄS MER: Pamela Andersons håruppsättning ”The Pam” är stjärnornas favorit – så gör du den själv 

Så håller du luggen i styr – produkterna för en snygg lugg

Att ha lugg kräver en del underhåll, men det blir mycket lättare om har bra produkter och grundar bra efter tvätt. 

Rice starch cleansing powder från Continu.Rice starch cleansing powder från Continu.Rice starch cleansing powder från Continu.
Rice starch cleansing powder från Continu.

Rice Starch Cleansing Powder från Continu. Fixa till en flottig lugg på någon minut med lite torrschampo! Detta svensktillverkade innehåller majsstärkelse som effektivt absorberar oljor. Häll direkt över håret eller i handen och massera in. Här undviker du dessutom miljöboven aerosolflaskan.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

Signature dry texturizing spray från Oribe.Signature dry texturizing spray från Oribe.Signature dry texturizing spray från Oribe.
Signature dry texturizing spray från Oribe.

Signature dry texturizing spray från Oribe. Med en texturspray får du volym och struktur i luggen så att du lättare kan styla den som du vill. Textursprayernas Rolls-Royce är denna lyxiga från Oribe som gör sitt jobb ypperligt bra och doftar ljuvligt på köpet.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Hair Scissors Gold från Kicks Beauty.Hair Scissors Gold från Kicks Beauty.Hair Scissors Gold från Kicks Beauty.
Hair Scissors Gold från Kicks Beauty.

Frisörsax från Kicks Beauty. Ibland behövs bara lite toppning för att få tillbaka den där perfekta luggen. Skippa kökssaxen och investera i riktig hårsax. Varför inte den här guldiga varianten, som inte heller är speciellt dyr?
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

Natural bristle radial brush 28 mm från GHD.Natural bristle radial brush 28 mm från GHD.Natural bristle radial brush 28 mm från GHD.
Natural bristle radial brush 28 mm från GHD.

Natural bristle radial brush 28 mm från GHD. Smal rundborste som är perfekt att borsta till luggen för att få bra volym och rörelse.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Structure repair shampoo and conditioner duo från Maria Nila.Structure repair shampoo and conditioner duo från Maria Nila.Structure repair shampoo and conditioner duo från Maria Nila.
Structure repair shampoo and conditioner duo från Maria Nila.

Structure repair shampoo and conditioner duo från Maria Nila. Det frustrerande med lugg är att det lättare blir fet eftersom den dels hänger över ansiktet och dels eftersom du antagligen rör vid den mycket mer än resten av håret. Ibland uppstår ju därför situationen att håret i övrigt känns fräscht men luggen skulle behöva en återställare. Att tvätta bara luggen med ett milt schampo kan därför vara en bra idé. Svenska Maria Nilas sulfat- och parabenfria schampo och balsam är snälla och vårdande mot håret.  
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Hair straightener mini från OBH Nordica Björn Axén Tools.Hair straightener mini från OBH Nordica Björn Axén Tools.Hair straightener mini från OBH Nordica Björn Axén Tools.
Hair straightener mini från OBH Nordica Björn Axén Tools.

Hair straightener mini från OBH Nordica Björn Axén Tools. Liten behändig plattång med lång sladd, så att du snabbt kan platta eller locka till luggen när det behövs.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

LÄS MER Hårinpackningar – bäst i test för torrt och skadat hår 2023

LÄS MER Skippa klippet – långt hår vid 50 plus är hett