Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Korta frisyrer 2022 för dam: lob, bob, page, pixie och andra inspirerande klipp för korta hår.Korta frisyrer 2022 för dam: lob, bob, page, pixie och andra inspirerande klipp för korta hår.Korta frisyrer 2022 för dam: lob, bob, page, pixie och andra inspirerande klipp för korta hår.
1 AV 2
Frisyrerna att satsa på • Färgtrender • Styling
2 AV 2
Korta frisyrer 2022 för dam: lob, bob, page, pixie och andra inspirerande klipp för korta hår.
Foto: Jason Lloyd-Evans

33 korta frisyrer att inspireras av – snygga klipp 2022

Är du sugen på att klippa en kort frisyr? Då har du hamnat rätt – här får du massor av inspiration till klipp för korta hår och hur du stylar dem.

Lob, bob, page, pixie och andra inspirerande klipp för korta hår – DV guidar till rätt frisyr och ger stylingtips.Lob, bob, page, pixie och andra inspirerande klipp för korta hår – DV guidar till rätt frisyr och ger stylingtips.Lob, bob, page, pixie och andra inspirerande klipp för korta hår – DV guidar till rätt frisyr och ger stylingtips.
Lob, bob, page, pixie och andra inspirerande klipp för korta hår – DV guidar till rätt frisyr och ger stylingtips.

Korta frisyrer passar alla – vare sig du är 20+, 40+, 50 + eller 60+, har tunt hår, tjockt, lockigt, platt – och med eller utan lugg. Tricket ligger i att hitta rätt frisyr för just dina ansiktsdrag och för din stil. Kanske gillar du en kort bob eller ett pixieklipp, en lob eller klassisk page. Damernas Värld tipsar om olika frisyrer för kort hår – från axellångt till rakat –och guidar, med hjälp av hårexperten Hans Nilsson, till hur du tar hand om ditt nya, korta hår.

Detta hittar du i Damernas Världs guide till korta frisyrer

• Så vet du om du passar i kort hår

• Korta frisyrer för dam 2022: page, lob och bob

• Korta frisyrer för dam 2022: pixie, pojkkort eller rakat hår

• Korta frisyrer för tunt hår

• Bra stylingprodukter för korta, tunna hår

• Korta frisyrer och stylingtips för lockigt hår

• Bra stylingprodukter för lockigt hår

• Frisyrer för kort hår med lugg

• Att tänka på när du tvättar kort hår

Så vet du om du passar i kort hår

Korta frisyrer är en klassiker som aldrig går ur tiden, även om små detaljer – som stylingen och längderna kan förändras. Men att gå från ett långt svall till en kort frisyr kan kännas som ett stort steg. Tänk om jag inte passar i kort hår? Hans Nilsson menar däremot att alla klär i en kort frisyr.

– Att klippa en kort frisyr är en stor imageförändring. Alla passar i en skräddarsydd kort frisyr som är anpassad efter ditt ansikte och efter din stil. Rätt frisör kan sätta rätt hår på rätt person. Just med kort hår handlar det jättemycket om attityd. Att du bär ditt hår med stolthet och självklarhet.

Hans Nilsson är hårstylist, frisör och grundare av hårsalongen och hårmärket Noir Stockholm.Hans Nilsson är hårstylist, frisör och grundare av hårsalongen och hårmärket Noir Stockholm.Hans Nilsson är hårstylist, frisör och grundare av hårsalongen och hårmärket Noir Stockholm.
Hans Nilsson är hårstylist, frisör och grundare av hårsalongen och hårmärket Noir Stockholm.

Korta frisyrer har länge varit extra populära hos modeller. En kort frisyr sticker ut från mängden och kan skapa en skarp signaturlook. En modell som lyckats med detta är Edie Campbell: 2013 valde Marc Jacobs att låta alla sina 55 modeller, inklusive Kate Moss, bära peruker som efterliknade Edies korta frisyr till märkets höstvisning.

Modellen Edie Campbell i sin korta signaturfrisyr under Marc Jacobs AW13-visning.Modellen Edie Campbell i sin korta signaturfrisyr under Marc Jacobs AW13-visning.Modellen Edie Campbell i sin korta signaturfrisyr under Marc Jacobs AW13-visning.
Modellen Edie Campbell i sin korta signaturfrisyr under Marc Jacobs AW13-visning. Foto: Jason Lloyd-Evans


Korta frisyrer för dam 2022: page, lob och bob

Page är ett vanligt kort klipp som i klassisk form är både glansig och symmetrisk, med en längd som slutar vid hakan eller axlarna. På senare år har två varianter av page, lob och bob, blivit omåttligt populära. En lob är som en lång page, men mindre skarp. Loben ska vara enkel att styla med volym och luftighet. Bob är ett kortare klipp som kan vara både skarpt eller lite uppklippt med rörelse.

Tips på lob, bob och page-frisyrer:

Modellen Kaia Gerber i bob-frisyr.Modellen Kaia Gerber i bob-frisyr.Modellen Kaia Gerber i bob-frisyr.
Modellen Kaia Gerber i bob-frisyr. Foto: Jason Lloyd-Evans
Lob och bob passar även självklart för lockigt hår.Lob och bob passar även självklart för lockigt hår.Lob och bob passar även självklart för lockigt hår.
Lob och bob passar även självklart för lockigt hår. Foto: Jason Lloyd-Evans
En lob-frisyr är som en lång page, men mindre skarp.En lob-frisyr är som en lång page, men mindre skarp.En lob-frisyr är som en lång page, men mindre skarp.
En lob-frisyr är som en lång page, men mindre skarp. Foto: Jason Lloyd-Evans
En spikrak page ger din look attityd – låt håret vara längre framtill för en tydlig inramning.En spikrak page ger din look attityd – låt håret vara längre framtill för en tydlig inramning.En spikrak page ger din look attityd – låt håret vara längre framtill för en tydlig inramning.
En spikrak page ger din look attityd – låt håret vara längre framtill för en tydlig inramning. Foto: Jason Lloyd-Evans
Uppklipp och skarp bob-frisyr.Uppklipp och skarp bob-frisyr.Uppklipp och skarp bob-frisyr.
Uppklipp och skarp bob-frisyr. Foto: Jason Lloyd-Evans
Busig och mjuk bob-frisyr.Busig och mjuk bob-frisyr.Busig och mjuk bob-frisyr.
Busig och mjuk bob-frisyr. Foto: Jason Lloyd-Evans
Frisyrer för dam 2022: lob bob och page.Frisyrer för dam 2022: lob bob och page.Frisyrer för dam 2022: lob bob och page.
Frisyrer för dam 2022: lob bob och page. Foto: Jason Lloyd-Evans

Korta frisyrer för dam 2022: pixie, pojkkort eller rakat hår

Vågar du gå hela vägen genom att klippa riktigt pojkkort – eller kanske rentav raka bort håret? Tvekar du uppmanar vi dig att göra det! För många kan det kännas riktigt befriande att klippa av sig i håret, och faktum är att de flesta passar riktigt bra i den vassa looken. Som en bonus får du uppleva alla sorters längder och frisyrer när håret sedan växer ut.

Frisyrer som passar stilarna:

Pixie-klipp med den signaturkorta luggen.Pixie-klipp med den signaturkorta luggen.Pixie-klipp med den signaturkorta luggen.
Pixie-klipp med den signaturkorta luggen. Foto: Jason Lloyd-Evans
Inspiration för korta frisyrer för dam: pojkkort, rakat och pixie-frisyr.Inspiration för korta frisyrer för dam: pojkkort, rakat och pixie-frisyr.Inspiration för korta frisyrer för dam: pojkkort, rakat och pixie-frisyr.
Inspiration för korta frisyrer för dam: pojkkort, rakat och pixie-frisyr. Foto: Jason Lloyd-Evans
En skönhet klär i allt! Rakat hår ger en cool och personlig look.En skönhet klär i allt! Rakat hår ger en cool och personlig look.En skönhet klär i allt! Rakat hår ger en cool och personlig look.
En skönhet klär i allt! Rakat hår ger en cool och personlig look. Foto: Jason Lloyd-Evans
Pojkkorta klipp och pixie passar även för dig med tunt hår.Pojkkorta klipp och pixie passar även för dig med tunt hår.Pojkkorta klipp och pixie passar även för dig med tunt hår.
Pojkkorta klipp och pixie passar även för dig med tunt hår. Foto: Jason Lloyd-Evans
Ett annat tips på kort frisyr är att ha rakat hår på sidorna och behålla lite längd upptill. Vrålsnyggt!Ett annat tips på kort frisyr är att ha rakat hår på sidorna och behålla lite längd upptill. Vrålsnyggt!Ett annat tips på kort frisyr är att ha rakat hår på sidorna och behålla lite längd upptill. Vrålsnyggt!
Ett annat tips på kort frisyr är att ha rakat hår på sidorna och behålla lite längd upptill. Vrålsnyggt! Foto: Jason Lloyd-Evans
Pixie-frisyr med rak lugg är enkelt att styla och ser alltid chict ut.Pixie-frisyr med rak lugg är enkelt att styla och ser alltid chict ut.Pixie-frisyr med rak lugg är enkelt att styla och ser alltid chict ut.
Pixie-frisyr med rak lugg är enkelt att styla och ser alltid chict ut. Foto: Jason Lloyd-Evans
Om du naturligt har textur i håret är en kort frisyr som ändå låter texturen komma fram mycket smickrande.Om du naturligt har textur i håret är en kort frisyr som ändå låter texturen komma fram mycket smickrande.Om du naturligt har textur i håret är en kort frisyr som ändå låter texturen komma fram mycket smickrande.
Om du naturligt har textur i håret är en kort frisyr som ändå låter texturen komma fram mycket smickrande. Foto: Jason Lloyd-Evans

Korta frisyrer för tunt hår

Om du har tunt hår och vill ha en kort frisyr finns det några knep och tricks du kan använda dig av. Hårstylisten Hans Nilsson tipsar:

– Ett finstråigt, tunt hår kan absolut ha en kort frisyr men det blir ännu viktigare att styla håret rätt. Om du låter håret självtorka efter duschen kommer formen att bli ganska tajt längs ditt huvud, och kan då upplevas som ännu tunnare än det är. Ett enkelt knep är att använda volymspray och blowout cream som ger body och boost. Sen fönar du håret samtidigt som du borstar med en tät borste fram och tillbaka. I motsatt riktning, och rätt riktning, i motsatt, i rätt... Då bygger du upp en luftighet i håret, vilket gör att det kommer upplevas som tjockare.

Om du låter håret självtorka kommer formen bli ganska tajt längst ditt huvud, och kan då upplevas som ännu tunnare.

Korta frisyrer som passar tunna hår:

Busiga uppklippningar är perfekt för tunt hår.Busiga uppklippningar är perfekt för tunt hår.Busiga uppklippningar är perfekt för tunt hår.
Busiga uppklippningar är perfekt för tunt hår. Foto: Jason Lloyd-Evans
Kapa håret rakt – det ger din frisyr effektfullhet.Kapa håret rakt – det ger din frisyr effektfullhet.Kapa håret rakt – det ger din frisyr effektfullhet.
Kapa håret rakt – det ger din frisyr effektfullhet. Foto: Jason Lloyd-Evans
Frisyrer som bärs bakom ena eller båda öronen är perfekta för kort och tunt hår.Frisyrer som bärs bakom ena eller båda öronen är perfekta för kort och tunt hår.Frisyrer som bärs bakom ena eller båda öronen är perfekta för kort och tunt hår.
Frisyrer som bärs bakom ena eller båda öronen är perfekta för kort och tunt hår. Foto: Jason Lloyd-Evans
En busig lugg drar fokus från tunt hår och ramar in ansiktet på ett fint sätt.En busig lugg drar fokus från tunt hår och ramar in ansiktet på ett fint sätt.En busig lugg drar fokus från tunt hår och ramar in ansiktet på ett fint sätt.
En busig lugg drar fokus från tunt hår och ramar in ansiktet på ett fint sätt. Foto: Jason Lloyd-Evans
En lob med vågor (enklast är att använda locktången) ger intrycket av riklig volym.En lob med vågor (enklast är att använda locktången) ger intrycket av riklig volym.En lob med vågor (enklast är att använda locktången) ger intrycket av riklig volym.
En lob med vågor (enklast är att använda locktången) ger intrycket av riklig volym. Foto: Jason Lloyd-Evans
Tips på korta frisyrer för tunt hår 2022: mittbenan är tillbaka, har du tunt och rakt hår kan en mittbena och en lob vara för dig.Tips på korta frisyrer för tunt hår 2022: mittbenan är tillbaka, har du tunt och rakt hår kan en mittbena och en lob vara för dig.Tips på korta frisyrer för tunt hår 2022: mittbenan är tillbaka, har du tunt och rakt hår kan en mittbena och en lob vara för dig.
Tips på korta frisyrer för tunt hår 2022: mittbenan är tillbaka, har du tunt och rakt hår kan en mittbena och en lob vara för dig. Foto: Jason Lloyd-Evans

LÄS MER: Bästa frisyrerna för dig med tunt hår – addera fyllighet och volym 

Bra stylingprodukter för lockigt hår:

Produkterna för dig med tunt, kort hår.Produkterna för dig med tunt, kort hår.Produkterna för dig med tunt, kort hår.
Produkterna för dig med tunt, kort hår.

1. En blowout cream från R+Co som både ger stadga och hjälper till att öka hårets volym. Använd i fuktigt hår innan du börjar föna och styla. R+CO, Park Ave blow out balm. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
2.
Volymspray från Löwengrip som kombinerar egenskaperna av stylingpuder och hårspray. Skapar rörelse i håret och ger volymen du vill ha. Löwengrip, All Time High Dry Volume Spray. Mer info och köp här (länk till Lyko).
3.
Lyxig hårborste från Antonio Axu som är speciellt framtagen för fina, tunna hårstrån. Borstens nylonpiggar är extra långa för att komma ner i hårbotten och kunna ge ett luftigt resultat. Antonio Axu, Axubrush oval allround brush. Mer info och köp här (länk till Meds).

 

Korta frisyrer och stylingtips för lockigt hår

Hans Nilsson menar att skillnaden mellan att styla ett kort och ett långt hår är att du behöver lägga mer tid vid själva torkningsmomentet av en kort frisyr.

– För att kontrollera ett kort hår krävs arbete när du går från vått till torrt. För om det korta håret torkar fel blir det svårt att jobba med. Det stora knepet att lyckas med ditt korta hår är dock att ha en bra målbild. Att du vet vart du ska, att du använder rätt produkt och rätt redskap.

För att kontrollera ett kort hår krävs arbete när du går från vått till torrt.

Korta frisyrer som passar lockigt hår:

Modellen Mica Arganaraz har lockar att drömma om.Modellen Mica Arganaraz har lockar att drömma om.Modellen Mica Arganaraz har lockar att drömma om.
Modellen Mica Arganaraz har lockar att drömma om. Foto: Jason Lloyd-Evans
Omfamna ditt vackra, smålockiga hår med en afrofrisyr.Omfamna ditt vackra, smålockiga hår med en afrofrisyr.Omfamna ditt vackra, smålockiga hår med en afrofrisyr.
Omfamna ditt vackra, smålockiga hår med en afrofrisyr. Foto: Jason Lloyd-Evans
Tips på korta frisyrer för lockigt hår 2022: Lob och lite längre lugg med mjuka lockar.Tips på korta frisyrer för lockigt hår 2022: Lob och lite längre lugg med mjuka lockar.Tips på korta frisyrer för lockigt hår 2022: Lob och lite längre lugg med mjuka lockar.
Tips på korta frisyrer för lockigt hår 2022: Lob och lite längre lugg med mjuka lockar.
Frisyrer för lockigt hår för dam: kort bob med lugg och tajta lockar.Frisyrer för lockigt hår för dam: kort bob med lugg och tajta lockar.Frisyrer för lockigt hår för dam: kort bob med lugg och tajta lockar.
Frisyrer för lockigt hår för dam: kort bob med lugg och tajta lockar. Foto: Jason Lloyd-Evans
Vilken stil är mest du – kortklippt med små tajta lockar...Vilken stil är mest du – kortklippt med små tajta lockar...Vilken stil är mest du – kortklippt med små tajta lockar...
Vilken stil är mest du – kortklippt med små tajta lockar... Foto: Jason Lloyd-Evans
... Eller lite längre lob med något utkammade lockar och mittbena?... Eller lite längre lob med något utkammade lockar och mittbena?... Eller lite längre lob med något utkammade lockar och mittbena?
... Eller lite längre lob med något utkammade lockar och mittbena?

Hur stylar jag ett lockigt, kort hår?

– I ett lockigt, vått kort hår kan du gå in med curl cream när det är fuktigt. Sedan formar du till det och torkar med en tratt eller diffuser eller låter självtorka. Få till formen innan du torkar håret. För det viktigaste är att du tycker det ser bra ut när håret är blött, då kommer det se bra även när det är torrt. Och vice versa, om det inte ser bra ut när det är blött kommer det inte heller se bra ut när det är torrt.

När håret väl är torrt kan du gå vidare med stylingen.

– Du kan använda locktång för att förstärka lockarna eller dra ut lockarna med hjälp av fön och kam. Du kan sätta i ett hårvax eller en softare paste för att forma och ge stadga, eller en silkeskräm för en mjukare look.

Bra stylingprodukter för lockigt hår:

1. Intense curl cream från Moroccanoil vårdar och ger fukt till lockigt hår. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2.
Bra locktång från Cerawand till budgetpris. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
3.
Leave in-cream Killer Curls från Kevin Murphy som stärker lockarna. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

 

Frisyrer för kort hår med lugg

Kort hår och lugg går ofta hand i hand, då de passar väldigt bra ihop. En lugg ramar in ansiktet och passar de flesta ansiktsformer, det viktiga är bara att ta reda på vilken lugg som funkar för just ditt ansikte. 

Tips på korta frisyrer med lugg:

Frisyr med högt klippt kort lugg och page, snyggt med insvängda toppar mot ansiktet!Frisyr med högt klippt kort lugg och page, snyggt med insvängda toppar mot ansiktet!Frisyr med högt klippt kort lugg och page, snyggt med insvängda toppar mot ansiktet!
Frisyr med högt klippt kort lugg och page, snyggt med insvängda toppar mot ansiktet! Foto: Jason Lloyd-Evans
Lob med mittbena och gardinlugg.Lob med mittbena och gardinlugg.Lob med mittbena och gardinlugg.
Lob med mittbena och gardinlugg. Foto: Jason Lloyd-Evans
En utväxt lugg tillsammans med en lob ger en elegant look.En utväxt lugg tillsammans med en lob ger en elegant look.En utväxt lugg tillsammans med en lob ger en elegant look.
En utväxt lugg tillsammans med en lob ger en elegant look. Foto: Jason Lloyd-Evans
Rama in ansiktet med hjälp av en lite längre rak lugg och kort rak pagefrisyr!Rama in ansiktet med hjälp av en lite längre rak lugg och kort rak pagefrisyr!Rama in ansiktet med hjälp av en lite längre rak lugg och kort rak pagefrisyr!
Rama in ansiktet med hjälp av en lite längre rak lugg och kort rak pagefrisyr! Foto: Jason Lloyd-Evans
Spikrak kort lugg ger attityd.Spikrak kort lugg ger attityd.Spikrak kort lugg ger attityd.
Spikrak kort lugg ger attityd. Foto: Jason Lloyd-Evans
Kort lekfull pixifrisyr där den asymmetriska luggen står i fokus.Kort lekfull pixifrisyr där den asymmetriska luggen står i fokus.Kort lekfull pixifrisyr där den asymmetriska luggen står i fokus.
Kort lekfull pixifrisyr där den asymmetriska luggen står i fokus. Foto: Jason Lloyd-Evans

LÄS MER: Sugen på att klippa lugg? Inspiration för alla ansiktsformer!

Att tänka på när du tvättar kort hår

Bara för att du har en kort frisyr med mindre hår än någon med lång frisyr, betyder inte det att du kan strunta i hårvård när du tvättar håret. Frisören Hans Nilsson förklarar:

– Det är lika viktigt att vårda ditt hår även om du har en kort frisyr. Vad du ska tänka på när du tvättar ditt hår beror på vad din målbild är. Om du vill ha ett luftigt hår, en luftig frisyr behöver du använda volymschampoo och volymbalsam.

– Den trend vi ser komma starkast nu är friskhet, vare sig det gäller lång eller kort hår. Alla vill ha ett friskt och välmående hår! Då är det viktigt att använda återfuktande produkter när du tvättar håret. När håret ska torka kan du antingen använda leave-in-condition, eller leave-in med värmeskydd om du ska använda dig av verktyg för att få håret att torka.

LÄS MER: Fixa festfrisyren med proffsens bästa tips