Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CHRISTIAN VIERIG / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Allt om kvinnligt håravfall – expertens råd när du tappar hår (+ så tar du hand om hårbotten!)

Nästan alla drabbas någon gång i livet av håravfall. Lars Norlén, Sveriges ledande hårläkare, berättar vad du kan göra när stråna faller av – och det är bråttom! Dessutom får du tips på den bästa produkten för en frisk skalp (du har det garanterat redan hemma).

Vi har starka band till vår gamla pälsrest, för många sitter hela identiteten i håret. Det är inte bara i vårt samhälle, utan i alla kulturer, och har varit så i alla tider.

– Att ha hår är livskvalitet. Jag har patienter som är avundsjuka på cancerpatienter för de kommer att få håret tillbaka när behandlingen är över, medan alopecipatienter kanske aldrig får det, säger Lars Norlén, docent och överläkare vid Hudkliniken på Nya Karolinska Universitetssjukhuset.

Nästan alla drabbas någon gång i livet av håravfall
Lars Norlén är läkare och svarar på vanliga frågor om kvinnligt håravfall.Lars Norlén är läkare och svarar på vanliga frågor om kvinnligt håravfall.Lars Norlén är läkare och svarar på vanliga frågor om kvinnligt håravfall.
Lars Norlén är läkare och svarar på vanliga frågor om kvinnligt håravfall.

Vilka är de vanligaste typerna av håravfall?

– De två vanligaste typerna är androgent, som ofta benämns som manligt eller genetiskt håravfall men som också drabbar kvinnor, och telogent håravfall som beror på stress. På kvinnor tunnas håret oftast diffust ut från benen.

Hur många kvinnor drabbas av håravfall?

– I princip alla drabbas någon gång i livet av den ena eller båda typerna, och 40 procent kommer någon gång att drabbas av håravfall på grund av stress. 

Vad beror stressrelaterat håravfall på?

– Stress tvingar in hårstråna i en vilofas, och det kan vara alla typer av stress för kroppen – läkemedel, infektion eller ett hälsokostpreparat. Är man känslig kan i princip vilka ämnen som helst trigga igång håravfall. Exakt alla detaljer som styr hårcykeln känner vi inte till.

Vi vet ju att androgenerna har betydelse för det ärftliga håravfallet, men varför hårstrået går in i en vilofas efter sex år och allt som styr den processen vet vi inte.

Då ska du söka hjälp direkt!

När ska man söka hjälp för håravfall?

– Om man som kvinna har ett håravfall som håller i sig mer än ett par veckor ska man söka hjälp direkt. Börja inte behandla dig själv, för då kan du förlora viktig tid om det är en allvarligare hårsjukdom. 

Hur behandlar man de vanligaste håravfallen? 

– Den enda medicin som har bevisad effekt är Minoxidil. Men det är viktigt att vara helt säker på att håravfallet beror på någon av de här diagnoserna, stress eller ärftlighet, för det finns andra, mycket allvarligare, typer av håravfall med helt annan behandling. Där det också är avgörande att den sätts in tidigt. Därför ska man aldrig ställa diagnos på sig själv.

Vilka andra allvarligare hårsjukdomar finns?

– Den tredje vanligaste orsaken till håravfall är alopecia areata, det fläckvisa håravfallet, som drabbar två till fyra procent av jordens befolkning. Den allra allvarligaste formen är det så kallade ärrbildande håravfallet, cicatriciell alopeci. Problemet är att det kan gå oerhört fort, på bara några månader kan man tappa allt hår permanent eftersom det blir en ärrbildning i skalpen. Så har man tecken på inflammation i skalpen, eller klåda som man inte har haft tidigare, så ska man söka hjälp så fort som möjligt.

Ta noga hand om hårbotten för att undvika håravfall.Ta noga hand om hårbotten för att undvika håravfall.Ta noga hand om hårbotten för att undvika håravfall.
Ta noga hand om hårbotten för att undvika håravfall. Foto: Jason LLoyd Evans

Hjälp, jag tappar hår efter graviditeten, vad beror det på? 

– Under graviditeten tappar man ofta ganska lite hår och det beror på att hormoner gör att tillväxtfasen förlängs, så många hårstrån som man normalt skulle ha tappat sitter kvar. Men efter förlossningen avbryts den här förlängda tillväxtfasen, dessutom utlöses ofta en stress som för tidigt tvingar in andra hårstrån i vilofasen. Så fler hårstrån i samband med födseln går in i vilofasen tillsammans. Sedan efter två till tre månader ramlar diffust mycket hår av. 

”Schamponering förebygger inflammation i hårbotten”

Hur tar man hand om hårbotten på bästa sätt?

– Det är väldigt viktigt med en bra skalphygien för att undvika lätta inflammationer som mjäll och fjällningar. Och med skalphygien så menar jag att hålla skalpen ren från fett som kan vara irriterande för skalpen genom att hålla rent med ett schampo som tvättar bra. Om man inte tvättar skalpen skapas det en liten inflammation, det kommer inte orsaka ärrbildande håravfall, men om man är noga med att tvätta och ändå får en inflammation, då måste man söka upp en hudläkare

Stråna är också täckta med ett tunt fettlager och schampot påverkar det här fettlagret och därför rekommenderar jag att man efter att ha schamponerat skalpen återfettar hårstrået med balsam. Och då gäller det att hitta ett balsam som för ditt hår ger bra egenskaper för ytbeläggningen påverkar hur håret ligger och beter sig. 

Foto: JEREMY MOELLER / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: återfuktande schampo och balsam för torrt hår