Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Julia Roberts, Magdalena Forsberg och Salma Hayek är några av alla 50-plussare som satsar på långt hår.Julia Roberts, Magdalena Forsberg och Salma Hayek är några av alla 50-plussare som satsar på långt hår.Julia Roberts, Magdalena Forsberg och Salma Hayek är några av alla 50-plussare som satsar på långt hår.
Julia Roberts, Magdalena Forsberg och Salma Hayek är några av alla 50-plussare som satsar på långt hår. Foto: OConnor-Arroyo / AFF-USA.com / MEGA / TT, OLLE MELKERHED, MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Skippa klippet – långt hår vid 50 plus är hett

Glöm trötta konventioner om ”lämpliga” hårlängder för olika åldrar. Med rätt frisyr och hårvård kan även ett moget svall bli långt, friskt och lyxigt. Vi har alla tipsen – och härlig inspiration. 

Att kvinnor skaffar en kort och praktisk frisyr när de – och deras hår – blir äldre har länge varit mer regel än undantag. Även för dem som ägnat hela sitt liv åt att spara ut längderna. Långa svall har ofta ansetts reserverade för ungdomen. Men nu håller något på att förändras.

Dels har 50 plusklippen ofta berott på att många av oss helt enkelt får tunnare hår som lätt blir slitet när vi blir äldre, dels har det påståtts att långt hår kan ”dra ned” ansiktsdragen hos en mogen kvinna. Och självklart är det inget fel med en fräsch kort frisyr, men att skaffa den för att ”det är så det ska vara” känns varken rättvist eller tidsenligt.

Sarah Jessica Parkers hår i ”And just like that” förtjänar nästan en egen tv-serie.Sarah Jessica Parkers hår i ”And just like that” förtjänar nästan en egen tv-serie.Sarah Jessica Parkers hår i ”And just like that” förtjänar nästan en egen tv-serie.
Sarah Jessica Parkers hår i ”And just like that” förtjänar nästan en egen tv-serie. Foto: STEVE SANDS/NEWYORKNEWSWIRE/BAUE / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Därför är det en lättnad att se att 2020-talet så här långt inneburit en uppluckring av den trötta gamla lagen, en rörelse bort från hur det ”bör” vara och mot att välja det vi själva trivs och mår bra med. 

Dame Helen Mirren, 77, kallar sitt långa hår radikalt.Dame Helen Mirren, 77, kallar sitt långa hår radikalt.Dame Helen Mirren, 77, kallar sitt långa hår radikalt.
Dame Helen Mirren, 77, kallar sitt långa hår radikalt. Foto: IAN WEST / AP TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Helen Mirren, 77, är en av många som struntar i ålderskonventioner och låter sitt långa vita hår ta plats i rampljuset – och kallar det för ett radikalt grepp.

– Du förväntas inte ha långt hår när du uppnått en viss ålder, sa Mirren när hon nyligen intervjuades i brittiska tv-showen Lorraine.

Jag tänkte: Det är rätt coolt, jag tror jag behåller det ett tag

– Men under covid började jag spara ut mitt hår, och jag hade faktiskt inte haft långt hår sedan jag var i 20-årsåldern. Och det liksom växte och växte och växte, och jag orkade bara inte klippa det, förklarar hon i programmet.

– Jag tänkte: Det är rätt coolt, jag tror jag behåller det ett tag. Det kommer att åka av så småningom. Men jag gillar det, det är ganska radikalt.

Långt hår på mogna kvinnor trendar

Nicole Kidman, 55, Sandra Oh, 51, och Sandra Bullock, 58.Nicole Kidman, 55, Sandra Oh, 51, och Sandra Bullock, 58.Nicole Kidman, 55, Sandra Oh, 51, och Sandra Bullock, 58.
Nicole Kidman, 55, Sandra Oh, 51, och Sandra Bullock, 58. Foto: DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL, Richard Shotwell / AP TT NYHETSBYRÅN, SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES /

Och just nu ser vi långa mogna hår överallt. På Sarah Jessica Parker, 58, som har längre hår än någonsin i And just like that (hennes hår har nästan tagit plats som den fjärde huvudrollen – även om det inte helt kan fylla hålet efter Kim Cattralls Samantha). På modellen Kristen McMenamy, 58, som tar plats på brittiska Vogues omslag. På Diana Ross, 79, Jennifer Lopez, 53, Julia Roberts, 55 och Salma Hayek, 56. Och hemma i Sverige ser vi det inte minst på skidskyttelegendaren och programledaren Magdalena Forsbergs, 55, avundsvärda svall.

Magdalena Forsberg, 55, har lyxigt långt hår.Magdalena Forsberg, 55, har lyxigt långt hår.Magdalena Forsberg, 55, har lyxigt långt hår.
Magdalena Forsberg, 55, har lyxigt långt hår. Foto: © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

LÄS MER: Magdalena Forsberg om sin hudvårdsrutin och knepen för ett vackert hårsvall

Jennifer Lopez, 53,  och Kristen McMenamy, 58.Jennifer Lopez, 53,  och Kristen McMenamy, 58.Jennifer Lopez, 53,  och Kristen McMenamy, 58.
Jennifer Lopez, 53, och Kristen McMenamy, 58. Foto: Matt Baron/Shutterstock / TT, Fred Duval/MEGA / TT
Demi Moore, 60, Diana Ross, 79, och Cindy Crawford, 57.Demi Moore, 60, Diana Ross, 79, och Cindy Crawford, 57.Demi Moore, 60, Diana Ross, 79, och Cindy Crawford, 57.
Demi Moore, 60, Diana Ross, 79, och Cindy Crawford, 57. Foto: XAVIER COLLIN / AVALON / STELLA PICTURES, Nicholas Koon / TT, Xavier Collin/Image Press Agency / MEG / TT

 

Jennifer Anistons, 54, frisyrer har varit en Hollywood-snackis i decennier, och numera har hon sitt eget hårvårdsmärke, Lolavie. Hennes eget hår är, vid 50 plus, betydligt längre en den ikoniska ”Rachelfrisyren” som hon bar i Vänner på 1990-talet.

Jennifer Aniston, 54.Jennifer Aniston, 54.Jennifer Aniston, 54.
Jennifer Aniston, 54. Foto: Emma Summerton/LolaVie/MEGA / TT

Kanske är det pandemin som fått oss att blicka bort från konventioner och in i vad vi själva önskar, kanske är det att den mogna kvinnan äntligen börjat ta sin rättmätiga plats i rampljuset. Oavsett anledning ligger långt hår på kvinnor 50 plus helt rätt i tiden. Och allt oftare har svallet också sin naturliga grå färg, som på Andie MacDowell, 64.

Andie MacDowell, 64.Andie MacDowell, 64.Andie MacDowell, 64.
Andie MacDowell, 64. Foto: Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: #Greyhairdontcare – nu ryter kvinnor världen runt ifrån mot ålderismen 

Moget hår kräver extra kärlek

Julia Roberts, 55.Julia Roberts, 55.Julia Roberts, 55.
Julia Roberts, 55. Foto: OConnor-Arroyo / AFF-USA.com / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

Men för att få långt hår att funka krävs en hel del kärlek och underhåll – inte minst när du blir äldre. Håret blir i regel både tunnare och torrare med åren, när vi förlorar naturliga lipider och oljor, vilket gör det känsligt för slitage. Regelbunden toppning, bra produkter och massor av fukt i from av till exempel håroljor är A och O för att hålla längderna fräscha.

Fotomodellen Naomi Campbell, 52, tar hand om sitt långa hår.Fotomodellen Naomi Campbell, 52, tar hand om sitt långa hår.Fotomodellen Naomi Campbell, 52, tar hand om sitt långa hår.
Fotomodellen Naomi Campbell, 52, tar hand om sitt långa hår. Foto: James Peltekian / TT NYHETSBYRÅN

Själva klippningen spelar också en stor roll, med rätt frisyr kan även ett tunt och känsligt hår få en lång lyxig look. I en intervju i Vogue tipsar hårstylisten Paul Edmonds till exempel om att mjuk lugg och uppklippning drar uppmärksamheten till ögonen och kindbenen på ett fördelaktigt sätt. Så om du bestämmer dig för att spara ut håret är bästa tipset att rådgöra med din frisör om vilken stil som passar dig bäst. Kanske med inspiration från någon av alla vackra kändisfrisyrer?

Salma Hayek, 56.Salma Hayek, 56.Salma Hayek, 56.
Salma Hayek, 56. Foto: MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

LÄS MER: 24 fina frisyrer för 50+ och 60+

LÄS MER: Så tar du hand om ditt hår efter 50 – frisören guidar

LÄS MER: Experten: Byt frisyr – och förändra ditt liv!