Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Andie MacDowell, Magdalena Forsberg och Sarah Jessica Parker.
Andie MacDowell, Magdalena Forsberg och Sarah Jessica Parker.
Andie MacDowell, Magdalena Forsberg och Sarah Jessica Parker.
Andie MacDowell, Magdalena Forsberg och Sarah Jessica Parker. Foto: Jordan Strauss / TT, OLLE MELKERHED, Jose Perez/Bauer-Griffin/Shutterstock/TT.

Glöm mossiga ”frisyrregler” – långt hår vid 50+ är hett!

Många kvinnor klipper av sitt långa hår när det förändras med åldern. Men med rätt frisyr och hårvård kan även ett moget svall bli långt, friskt och lyxigt. Vi har samlat inspirationen och tipsen. 

Att kvinnor skaffar en kort och praktisk frisyr när de – och deras hår – blir äldre är mer regel än undantag. Även för dem som ägnat hela sitt liv åt att spara ut längderna. Långa svall har ofta ansetts reserverade för ungdomen

Dels har det berott på att många av oss helt enkelt får tunnare hår som lätt blir slitet när vi blir äldre, dels har det påståtts att långt hår kan ”dra ned” ansiktsdragen hos en mogen kvinna. Och självklart är det inget fel med en fräsch kort frisyr, men det känns knappast rättvist att behöva skaffa den för att ”det är så det ska vara”. 

Sarah Jessica Parkers, 56, långa hår har näst intill en egen roll i ”And just like that!” Foto: Jose Perez/Bauer-Griffin/Shutterstock/TT

Därför är det en lättnad att se att 2020-talet så här långt inneburit en uppluckring av den trötta gamla lagen, en rörelse bort från hur det ”bör” vara och mot att välja det vi själva trivs och mår bra med. 

LÄS MER: De 10 största hårtrenderna under 2022 – klippen, comebacken, frisyrerna och håruppsättningarna! 

Långt hår på mogna kvinnor trendar

Salma hayek, Julia Roberts och Diana Ross. Foto: OConnor / AFF-USA.com / MEGA / TT, David Fisher/REX / TT, Nicholas Koon / TT

Vi ser det på Sarah Jessica Parker, 56, som har längre hår än någonsin i And just like that (hennes hår har nästan tagit plats som den fjärde huvudrollen – även om det inte helt kan fylla hålet efter Kim Cattralls Samantha). Vi ser det på hur modellen Kristen McMenamy, 57, tar plats på brittiska Vogues omslag. Vi ser det på Diana Ross, 77, Jennifer Lopez, 52, Julia Roberts, 54 och Salma Hayek, 55. Och hemma i Sverige ser vi det inte minst på skidskyttelegendaren och programledaren Magdalena Forsbergs, 54, avundsvärda svall.

Magdalena Forsberg. Foto: © OLLE MELKERHED ALL RIGHTS RESERVED.

LÄS MER: Magdalena Forsberg om sin hudvårdsrutin och knepen för ett vackert hårsvall

Jennifer Lopez och Kristen McMenamy. Foto: Matt Baron/Shutterstock / TT, Fred Duval/MEGA / TT

 

Jennifer Anistons, 52, frisyrer har varit en Hollywood-snackis i decennier, och förra året lanserade hon sitt eget hårvårdsmärke Lolavie. Hennes eget hår är, vid 50+, betydligt längre en den ikoniska ”Rachelfrisyren” som hon bar i Vänner på 1990-talet.

Jennifer Aniston. Foto: Emma Summerton/LolaVie/MEGA / TT

Kanske är det pandemin som fått oss att blicka bort från konventioner och in i vad vi själva önskar, kanske är det att den mogna kvinnan äntligen börjat ta sin rättmätiga plats i rampljuset. Oavsett anledning ligger långt hår på kvinnor 50+ helt rätt i tiden. Och allt oftare har svallet också sin naturliga grå färg, som på Andie MacDowell, 63.

Andie MacDowell. Foto: Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: #Greyhairdontcare – nu ryter kvinnor världen runt ifrån mot ålderismen 

LÄS MER: Snygg i silver – knepen och frisyrerna som får dig att älska ditt gråa hår

Moget hår kräver extra kärlek

Men för att få långt hår att funka krävs en hel del kärlek och underhåll – inte minst när du blir äldre. Håret blir i regel både tunnare och torrare med åren, när vi förlorar naturliga lipider och oljor, vilket gör det känsligt för slitage. Regelbunden toppning, bra produkter och massor av fukt i from av till exempel håroljor är A och O för att hålla längderna fräscha.

Fotomodellen Naomi Campbell tar hand om sitt långa hår. Foto: James Peltekian / TT NYHETSBYRÅN

Själva klippningen spelar också en stor roll, med rätt frisyr kan även ett tunt och känsligt hår få en lång lyxig look. I en intervju i Vogue tipsar hårstylisten Paul Edmonds till exempel om att mjuk lugg och uppklippning drar uppmärksamheten till ögonen och kindbenen på ett fördelaktigt sätt. Så om du bestämmer dig för att spara ut håret är bästa tipset att rådgöra med din frisör om vilken stil som passar dig bäst. Kanske med inspiration från någon av alla vackra kändisfrisyrer?

LÄS MER: 24 fina frisyrer för 50+ och 60+

LÄS MER: Så tar du hand om ditt hår efter 50 – frisören guidar

LÄS MER: Experten: Byt frisyr – och förändra ditt liv!