Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Prinsessan Sofia har ofta vackra håruppsättningar. För Damernas Värld berättar Matthias Lavesson om hans bästa knep för att få till den kungliga festfrisyren.
Prinsessan Sofia har ofta vackra håruppsättningar. För Damernas Värld berättar Matthias Lavesson om hans bästa knep för att få till den kungliga festfrisyren.
Prinsessan Sofia har ofta vackra håruppsättningar. För Damernas Värld berättar Matthias Lavesson om hans bästa knep för att få till den kungliga festfrisyren.
1 AV 2
Färgningar • Uppsättningar • Den omtalade transformertiaran
2 AV 2
Prinsessan Sofia har ofta vackra håruppsättningar. För Damernas Värld berättar Matthias Lavesson om hans bästa knep för att få till den kungliga festfrisyren.
Foto: STELLA PICTURES / PELLE T NILSSON / SPA

Prinsessan Sofias hårstylist: ”Favoriten är hästsvans”

Matthias Lavesson är hjärnan bakom prinsessan Sofias vackra håruppsättningar och snygga håraccessoarer. Han är också mästare på glamourösa lockar. Vi har hans bästa tips.

Matthias Lavesson har tränats i håruppsättningar av Silvias frisör, Peter Hägelstam, och samarbetet med prinsessan Sofia har satt fokus på hans egen speciella stil där snygga håraccessoarer spelar en stor roll. 

Berätta om dina håraccessoarer!
– Det började för många år sedan, då jag och min ex-man gjorde en visning tillsammans med några andra stora namn i frisörbranschen. För att göra ett avtryck skapade jag stora huvudbonader i stället för att göra frisyrer. Det blev väldigt omtalat och uppskattat av publiken. 

Matthias Lavesson är hårstylist åt bland andra prinsessan Sofia. Foto: NIKLAS PALMKLINT

– I dag är den typiska kunden någon som ska gifta sig, gå på en fin fest eller middag, men även stylister och personer i modebranschen hör av sig. Processen ser lite olika ut från kund till kund. Ofta skissar jag på ett par alternativ efter att ha tagit del av bilder på de kläder som ska bäras. En konsultation bokas oftast, då man pratar om önskemål, materialval och så vidare. 

Så fixar du snygga håraccessoarer

Vad är knepet för att få håraccessoarer att se sofistikerat ut?
– Att blanda seriositet med en viss lekfullhet är viktigt, men det behöver finnas en god balans. Ska du styla dig själv med ett hårsmycke av någon sort är det viktigt att du väljer något som du verkligen gillar. Behöver du inspiration tycker jag att du ska prata med din frisör om vilken färg eller form som just du skulle passa i. Jag tror också att uttrycket påverkas mycket av hur säker och trygg personen som ska bära huvudbonaden känner sig. Jag tycker även om att ha en tilltänkt frisyr till den huvudbonad jag ska göra, det bidrar till att det blir en fin helhet.

 

Prinsessan Sofia med maffig rosett vid dopet av prins Julian, augusti 2021. Foto: HENRIC WAUGE | SPA / SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Viktigaste hårprodukterna och redskapen

Vilka hårprodukter har du alltid i ditt jobbkit?
– En favorit när det gäller värmeskydd är Nutritive nectar thermique leave-in från Kérastase, som ger en mjuk känsla och en riktigt återfuktad och blank finish. En hårspray som jag använder mycket är Shu Uemuras Kumo hold. Den är väldigt användbar, både som en soft finish-produkt, men också för att lacka en stram frisyr. En fantastisk hårolja som jag nästan alltid använder är Precious hair care oil från Sisley.

Prinsessan Sofia vid Riksmötets öppnande i september. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

Och vilka är dina viktigaste stylingredskap?
– Jag måste ha en bra fön och ett par rundborstar, och får jag dessutom några hårnålar blir jag glad. Jag använder en fön från Parlux som jag älskar. Värmespolar, locktång eller plattång har jag också ofta till hands. Jag är ganska grinig när det gäller nymodigheter på stylingredskap, jag gillar mitt grundkit som jag alltid jobbat med. 

Kyngliga hårstylisten: ”Så fixar du festfrisyren”

Vilka är dina bästa knep för den som själv vill skapa en festfrisyr?
– Att lägga lite extra tid på föningen, det ger en bra grund oavsett om du vill ha håret uppsatt eller utsläppt. Värmespolar, locktång och plattång är bra redskap för att få en glamourös look. 

Prinsessan Sofia på galamiddag på slottet. Foto: PELLE T NILSSON / SPA | Swedish Press Agency

Har du tips på någon håruppsättning eller festfrisyr som man själv kan göra?
– Min favorit är en stram hästsvans eller hårknut, som du antingen kan placera lågt ner i nacken eller högt upp på huvudet, beroende på vad du ska bära för kläder. Har man till exempel en polotröja eller en klänning med hög krage kan det vara både snyggt och mer praktiskt att göra en högre svans eller knut. Har man däremot en skärning med bar rygg kan det vara fint att ha svansen lägre. Men jag har inga regler för detta, det kan också bäras precis tvärtom och bli hur fint som helst.

Prinsessan Sofia hade en vacker hårknut på årets Idrottgala. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bästa knepen för en vacker hästsvans

Prinsessan Sofia i hästsvans på konsert på Avicii arena. Foto: PELLE T NILSSON / SPA | Swedish Press Agency

Vad är dina knep för att få till en stram, hög hästsvans?
– Om man gör den själv så är tricket att luta huvudet framåt och noggrant borsta upp håret mot den högsta punkten på bakhuvudet. Först med en vanlig borste, sedan med en svinhårsborste. Fäst snodden ordentligt så att den sitter åt. 

Hur tar man ner friss och får hästsvansen att hålla sig stram?
– Framför allt genom att använda en bra hårspray. Spraya försiktigt och gå direkt på med en kam och handflatan, och stryk försiktigt i den riktning som håret dragits. Avsluta med att spreja i omgångar, men inte för nära och inte för mycket åt gången. Det här bygger upp hållbarheten och gör att hästsvansen sitter bra. 

Prinsessan Sofia på World Dyslexia Assembly på Kungliga slottet. Foto: PELLE T NILSSON / SPA | Swedish Press Agency

Kungliga hårstylistens favoriter

Locktång Rose Quartz, Babyliss

Locktång Rose Quartz, Babyliss.

Proffsig locktång, Curling tong 32 mm, från Babyliss – för tydliga lockar. Kvartskeramisk cylinder med extra lång utformning, perfekt för dig som vill locka ett längre hår.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

2. Hårkräm Nutritive nectar thermique leave-in, Kérastase

Nutritive nectar thermique leave-in, Kérastase.

Utslätande och värme­skyddande hårkräm, Nutritive nectar thermique leave-in från Kérastase.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead). 

3. Long barrel brush, Björn Axén.

Long barrel brush, Björn Axén.

Rundborstar, Long barrel brush 43 mm och 53 mm, från Björn Axén.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

4.  Kumo hold finishing lacquer, Shu Uemura

Kumo hold finishing lacquer, Shu Uemura.

Lätt hårspray som ger stadga, Kumo hold finishing lacquer, från Shu Uemura.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

5. Hårolja Precious hair care oil, Sisley

Precious hair care oil, Sisley.

Lyxig hårolja Precious hair care oil från Sisley. Tillför näring, lyster och mjukhet, tack vare oljor från passionsfrukt, shea, bomullsfrön och moringa. Lätt struktur som inte tynger ner håret.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

6. Fön: Parlux Advance 

Fön Parlux Advance från Parlux.

Fön Parlux Advance från Parlux. Frisörproffsig fön med hög prestanda, fyra temperaturinställningar, två fartinställningar och omedelbar nerkylningsknapp.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

7. Plattång från Ghd

Plattång, Grand-luxe limited edition platinum styler, Ghd.

Plattång, Grand-luxe limited edition platinum styler från Ghd. Designad för optimal styling i ett enda svep. Ska passa alla hårtyper och längder.
ANNONS
Köp här (länk till Parfym.se).  

LÄS MER: Hitta ett nytt klipp för våren 2023! Snygga frisyrer för kort, mellan och långt hår 

LÄS MER: Det gnistrar om kungahuset – Sofia, Victoria och Silvia i glittertrenden