Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Får du fett hår trots att du tvättar det?Får du fett hår trots att du tvättar det?Får du fett hår trots att du tvättar det?
Får du fett hår trots att du tvättar det? Foto: Jason Lloyd-Evans

Så blir du av med fett hår – 9 knep som faktiskt funkar

Fett och smutsigt hår och fet hårbotten är ett problem som många tampas med, oavsett om det sitter i generna eller inte. För att lösa problemet finns särskilda schampon för fett hår, men om håret blir fett efter bara en dag kan man ta till med snabbare knep. Följ dessa och njut av en extra halvtimme i sängen på morgonen – dessutom kan de hjälpa till att undvika fett hår på lång sikt!

Har du tvättat håret tidigt på morgonen och inser att hårbotten är fet redan vid lunch? Vi vet, det är ett vanligt problem att drabbas av ofrivillig wet look – men lösningarna är (lyckligtvis!) många. Damernas Värld ger dig en fullständig guide till hur du slipper flottigt hår och tipsar om produkterna som verkligen fungerar.

1. Köp schampo för fett hår

Har du långvariga problem med fett hår är det bäst att införskaffa ett schampo som motverkar detta. Välj ett schampo för fett hår som hjälper till att dämpa talgproduktionen, det kommer att hjälpa till att motverka problemen på lång sikt. Håll extra utkik efter sulfatfria schampon och balsam, som dessutom är extra snälla mot slitet hår.

LÄS MER: Bäst i test av schampo och balsam utan sulfater – bäst för slitet hår

Schampo för fett hår – gör underverk!Schampo för fett hår – gör underverk!Schampo för fett hår – gör underverk!
Schampo för fett hår – gör underverk!

1. Schampo för fett hår som är drygt och effektivt! Specifique bain anti-pelliculaire shampoo från Kérastase. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
2.
Schampo speciellt framtaget för dig med fett hår och torr hårbotten. System 4 therapeutic hair spa från SIM Sensitive. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
3.
Schampo med lugnande egenskaper. Pluspoäng för veganskt! Hair & body shampoo energy från Maria Åkerberg. Mer info och köp här (länk till Åhléns).

LÄS MER: Sju enkla och snabba frisyrer för dåliga hårdagar

2. Gör rent din hårborste

Något många glömmer bort är att göra rent sin hårborste regelbundet. En smutsig och otvättad hårborste kommer att smutsa ned ditt hår – en riktigt dold bov med andra ord! Gör rent hårborsten på följande sätt: använd en kam för att ta bort alla hårstrån och lägg sedan borsten i blöt. Använd slutligen rengöringsmedel för att ta bort smuts och fett på borsten.

Drabbas du av ofrivillig wetlook?Drabbas du av ofrivillig wetlook?Drabbas du av ofrivillig wetlook?
Drabbas du av ofrivillig wetlook?

3. Glöm inte klassikern: torrschampo

Torrschampo är en smidig produkt som fräschar upp håret och tillför volym. Det finns en uppsjö av olika varianter, så införskaffa dig ett som passar din hårtyp och spraya i rötterna. Ett tips är att dela in håret i sektioner för enklare applicering och att använda fingertopparna för att blanda ut produkten ordentligt. Kom ihåg att undvika de vanliga misstag som många gör med sitt torrschampo.

LÄS MER: Vanliga misstag som många gör med sitt torrschampoo 

1. Torrschampo från Osis som ger struktur och volym. Osis+ refresh dust bodifying dry shampoo från Schwarzkopf Professional. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
2.
Torrschampo med volymgivande effekt. Perfekt mellan tvättarna! Dry shampoo styling powder från Björn Axén. Mer info och köp här (länk till Åhlens).
3.
Torrschampo till budgetpris med exotisk doft. Coco loco spritz från Lee Stafford. Mer info och köp här (länk till Kicks).

LÄS MER: Stor guide till torrschampo – Damernas Världs bäst i test & smartaste knepen

4. Byt bena eller kamma håret bakåt

Utnyttja benan när smutsen slår till. Genom att byta sida på benan och tupera med en kam får du till volym som skapar en illusion av rent hår. Ett annat tips är att köra på en "wet look" genom att arbeta med hårvax samtidigt som man drar håret bakåt. Snyggt, stilrent och du kan släppa tankarna på fettigt hår!

5. Använd ett hårband

I år kan vi med fettigt hår skratta oss lyckliga, hårbandet är nämligen tillbaka på catwalken och därmed en stor trend. Inte bara är hårbandet (och andra håraccessoarer som sjal och stora spännen) snygga, utan drar även uppmärksamhet och döljer fett hår. Ett enkelt och snabbt knep!

Modeller i sidenhårband backstage på Stylein-visningModeller i sidenhårband backstage på Stylein-visningModeller i sidenhårband backstage på Stylein-visning
Modeller i sidenhårband backstage på Stylein-visning

6. Gör en fläta

Har du lite längre hår fungerar en fläta som en bra nödlösning. Gör antingen en fläta med hela håret eller ta framhåret på var sida av ansiktet och fläta bakåt. En fin frisyr som kommer få håret att se lent och fint ut istället för trist och smutsigt.

7. Pilla inte i håret

Som uttråkad eller rastlös är det lätt att börja pilla sig i håret, en dålig vana som get smutsigt hår snabbare! Precis som borsten samlar också händerna på sig fett och smuts – och det vill vi inte ha i håret!

LÄS MER: Inspiration till snygga frisyrer – hitta rätt klipp och färg för just dig

8. Använd hatt eller mössa

Krisar det ordentligt och du inte har tid att använda varken torrschampo, håraccessoarer eller att göra en fläta är mössan eller hatten alltid ett säkert kort. En hatt piffar dessutom upp både en vinter- eller sommarlook!

9. Skölj håret ordentligt

Blir ditt hår ofta fett på ett särskilt ställe kan det bero på att du inte sköljt ur ditt schampo eller balsam ordentligt just där. Skölj håret längre och noggrant när du duschar. Ett tips är att avsluta med att skölja i kallt vatten, det håller håret fräschare längre och ger dessutom lite extra glans!

LÄS MER: Schampo och balsam utan sulfater – Damernas Världs bäst i test för slitet hår

LÄS MER: Bäst i test av värmeborstar – verktyget som ger håret volym och rörelse

LÄS MER: Probiotika och prebiotika som kosttillskott och i hudvård