Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Så behandlar du kliande, torr och irriterad hårbotten!Så behandlar du kliande, torr och irriterad hårbotten!Så behandlar du kliande, torr och irriterad hårbotten!
Så behandlar du kliande, torr och irriterad hårbotten! Foto: Jason Loyd-Evans

Så lindrar du torr och irriterad hårbotten (och får vackrare hår!)

Torr och irriterad skalp eller hår som känns trist och livlöst? Med några enkla knep kan du gå till roten av problemet – och det börjar i din hårbotten... Fördelarna med att ta hand om skalpen är många. DV reder ut allt du behöver veta om hur du behandlar hårbotten och tipsar om de bästa produkterna för skalpen! 

En hälsosam skalp är A och O för ett vackert hår, men märkligt nog är det ett område som sällan får särskilt mycket kärlek. Din hårbotten är en levande vävnad som stöttar dina hårsäckar, och är den i gott skick har stråna en hälsosam bas att växa ifrån. Men när hårbotten hamnar ur balans rubbas tillväxten och en rad andra problem uppstå. Kanske känns ditt hår aldrig riktigt rent (oavsett hur mycket du schamponerar) eller så har din hårbotten blivit torr och flagnande.

Många har problem med hårbotten, och kanske är det just därför vård av skalpen är en så stor trend inom skönhet just nu. Numera hittar vi mängder av produkter anpassade för huden i hårbotten på skönhetshyllorna. Skrolla vidare för att få reda på varför vi får problem med hårbotten och med vilka produkter vi vårdar skalpen på bästa sätt!

En hälsosam skalp är A och O för ett vackert hår.En hälsosam skalp är A och O för ett vackert hår.En hälsosam skalp är A och O för ett vackert hår.
En hälsosam skalp är A och O för ett vackert hår. Foto: Jason Lloyd-Evans

Allt om hårbotten – frågorna du får svar på i artikeln

- Orsaker till torr och kliande hårbotten

- Håravfall & torr hårbotten: Så hänger det ihop

- Mjäll eller torr hårbotten: Vad är skillnaden?

- Så tar du hand om hårbotten med rätt produkter

Orsaker till torr och kliande hårbotten

En irritation i hårbotten skapas när hudens naturliga fuktnivå är ur balans, och det kan finnas flera orsaker bakom detta:

1. Uttorkande produkter

Att använda torrschampo för att slippa behöva tvätta håret var och varannan dag är lockande. Men eftersom att torrschampot används för att torka ut fettet i håret, torkar det också ut hårbotten. Därför kan det vara bra att dra ner på användandet av just torrschampo om du vill ta hand om din skalp. Är du ute efter volymen som torrschampot ger finns det mängder av andra volymprodukter som inte torkar ut på samma sätt. 

2. Temperaturomställningar

Upplever du mer problem med hårbotten under vintern? Likt huden i ansiktet blir huden i hårbotten även torrare av kallt klimat och temperaturomväxlingar. Se därför till att använda milda produkter under kyliga månader för att vårda både hårbotten och håret. 

3. Oren hårbotten 

Lika viktigt som det är att rengöra ansiktet, är det viktigt att rengöra din hårbotten ordentligt och se till att den blir fri från stylingprodukter. Håret ska helst schamponeras två gånger vid varje tvätt, med mycket fokus på skalpen. Storstäda gärna hårbotten med detoxbehandling eller skalpexfoliering emellanåt för att ge håret en hälsosam hårbotten att frodas i. 

4. Fuktig hårbotten

Ett vanligt misstag är att låta hårbotten självtorka eller att gå och lägga sig med blött hår. Hårbotten är då fuktig alldeles för länge, vilket skapar obalans och ger bland annat kliande och torr hårbotten, men även i värsta fall svamp. Låt gärna längderna lufttorka, men föna helst hårbotten så att den inte är fuktig för länge. 

5. Fuktfattig hårbotten 

Hårbotten är ju hud precis som i ansiktet, så efter rengöring är det viktigt med återfuktning (något vi ofta missar!). Tänk om du tvättat ansiktet men inte återfuktat efter, den hade ju också stramat och kliat? Ge därför fukt till hårbotten efter tvätt med ett återfuktande och närande serum ,och passa på att ge skalpen en skön massage under tiden. Detta hjälper en irriterad hårbotten och ger håret möjlighet att växa snabbare och bli fylligare.  

Håravfall & torr hårbotten: Så hänger det ihop

Precis som att en blomma bäst växer i frisk och närande jord så behöver hårbotten ha en hälsosam miljö för att ge håret bästa möjliga förutsättningar för tillväxt och stark kvalitet. Hudtillståndet i hårbotten påverkar därför i allra högsta grad även hårets hälsa. Detta betyder att symtom som håravfall kan vara en direkt konsekvens av en obalanserad hårbotten. Genom att ta hand om din hårbotten, oavsett om den är torr, irriterad, normal eller oljig, får du alltså på sikt bättre och mer frodande hår av att vårda skalpen. 

Mjäll eller torr hårbotten: Vad är skillnaden?

Det är lätt att blanda ihop mjäll med torrbotten eftersom dem ger liknande symtom. Men orsakerna bakom dessa är olika och ska därför behandlas på olika sätt. En torr hårbotten kommer från underskott av talg i hårbotten, medan mjäll kommer från en överproduktion av talg. Lider du av mjäll har du dessutom ofta röd och oljig hud. Mjäll ska helst behandlas med produkter som är anpassade för just dessa problem. 

Foto: Mondadori Portfolio / TT NYHETSBYRÅN

Ta hand om hårbotten – så gör du

Här listar vi schampon, exfolieringar och specialbehandlingar som är utformade för att rengöra ditt hår, lugna din hårbotten och ta itu med hårproblemen direkt från roten.

1. Exfoliera hårbotten

Oavsett om din hårbotten är fet eller torr mår den bra av regelbunden exfoliering med syra eller skrubb. Genom att ta bort döda hudceller, sebum och rester från stylingprodukter blir det lättare för vårdande ingredienser att verka, samtidigt som du ökar cirkulationen och låter hårsäckarna andas.

1. Exfolierande och rengörande sockerskrubb som återfuktar känsliga hårbottnar. Gör håret lätt och skinande! Scalp scrub från Sachajuan.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
2. Exfolierande hårbottenbehandling som används före tvätt och som tar döda hudceller och produktrester för en hälsosammare hårbotten. Salicylic acid exfoliating scalp treatment från The Inkey List.
ANNONS Köp här (länk till Sephora).
3.
Lugnande och rengörande skrubb för alla hårtyper. Skrubben exfolierar tack vare krossade apelsinskal och löddrar fantastiskt. Apasaint soothing scalp scrub från Kérastase.
ANNONS Köp här (länk till Lyko)

2. Välj milda schampon

Utöver att lägga till en exfoliering i hårvårdsrutinen måste du även se över vilka schampon du använder. Har du en irriterad hårbotten eller ett hår som inte mår bra är det viktigt att du väljer ett schampo som vårdar både håret och hårbotten. För precis som att det finns ansiktsrengöringar för känslig hud, finns det även milda schampon avsedda för en känslig hårbotten. 

1. Schampo för kliande och torr hårbotten. Verkar antiinflammatoriskt, behandlar och motverkar hårbottenproblem samtidigt som hårsäckarna stimuleras och får ökad hårproduktion. Heal Shampoo från Maria Nila.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
2.
Ljuvligt schampo för känslig hårbotten och torrt hår. Rengör milt, återfuktar och lugnar den känsliga hårbotten. Håret blir lätt och glansigt. Bain riche dermo-calm från Kérastase.
ANNONS Köp här (länk till Åhlens).
3.
Lyxigt schampo som återställer hårbottens balans med lugnande ingredienser. Lindrar irritation och klåda och ger sammetslent hår. Balancing shampoo från Dr. Barbara Sturm. ANNONS Köp här (länk till Skincity).

4. Storstäda med en detox

Unna håret en djupverkande detox några gånger i månaden. Precis som huden behöver håret en ordentlig rengöring då och då. För att göra en detox behöver du använda djuprengörande schampon som städar bort rester från stylingprodukter och andra orenheter i din hårbotten. Detta är särskilt viktigt för att att bevara en hälsosam hårbotten, men även ditt hår mår bra av djupresning som ger en nyfödd känsla. 

1. Rengöring med äpplecidervinäger som rengöra håret utan att rubba naturliga oljor eller färg. Den gör håret mjukt, lugnar en känslig hårbotten och ger fin glans. Toppen för alla som använder torrschampo och mycket stylingprodukter. Acid wash cleansing rinse från R+Co.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).
2.
Detox schampo som fräschar upp hårbotten och bryter ner fettsyror. Innehåller oljor som skonsamt rengör och stärker utan att ta bort din färgning. Maxi.Wash från Kevin Murphy.
ANNONS Köp här (länk till Lyko)

LÄS MER: Djuprengörande schampo – bäst i test (säg hejdå till grönt hår!)

3. Addera fukt

Efter och mellan rengöringarna av din hårbotten är det bra att fylla på med fukt och vårdande ingredienser. Detta förebygger torrhet och hjälper hårbotten att återfå sin naturliga mjukhet utan att håret ser fett och kladdigt ut.

1. Otroligt prisvärd och lätt gel som med en smidig applicering återfuktar hårbotten och lindrar kliande. Stärker hårbotten utan att håret känns fett och kladdigt. Dry scalp treatment från Aco.
ANNONS Köp här (länk till Meds).
2.
Underbart och lyxigt serum för både skalpen och håret som hjälper hårbottens naturliga balans och minskar kluvna toppar. Balancing hair & scalp serum från Dr. Barbara Sturm. ANNONS Köp här (länk till Skincity).
3.
Leave in-behandling som lindrar torrhet, klåda och irritation med bland annat superingrediensen hyaluronsyra. Behandlingen återupprätta även balansen mellan de bra och dåliga bakterierna i hårbotten. Scalp care dry scalp treatment från Living Proof.
ANNONS Köp här (länk till Sephora).

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”Tipsen som räddar ditt hår”