Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Schampokakan - den nya hårtrenden är här för att stanna.
Schampokakan - den nya hårtrenden är här för att stanna.
Schampokakan - den nya hårtrenden är här för att stanna.
Schampokakan - den nya hårtrenden är här för att stanna.

Schampokakan - nya trendiga sättet att tvätta ditt hår

Schampokaka eller shampoo bar är en växande trend inom hårvård och är precis som det låter, ett schampo i fast form för håret. Schampokakan är fri från vatten vilket gör den bättre för miljön, och många vittnar också om hur välgörande schampokakorna är för håret. Vi tittar närmare på trenden och listar 5 schampokakor att testa! 

Schampokakan är i sig inget nytt, de kom redan på 50-talet, men den har exploderat i popularitet, särskilt bland unga och miljömedvetna konsumenter som är ute efter så kallad zero waste-produkter, alltså produkter som inte lämnar efter förpackningsskräp. Och när vanliga hårvårdsmärken också hakar på, vet man att det är en trend som är här för att stanna. I dag har schampokakorna dessutom fått konkurrens på trendfronten av rengöringskakor för ansiktet och kroppen. Tvål, tänker du? Njae, det är snarare koncentrerade rengöringsbars, ofta baserade på olja. 

Schampokaka – ett schampo i fast form

Schampokakan är alltså schampo i fast form och som främst består av vårdande oljor men också rengörande tensider. I takt med att marknaden växer för schampokakor blir också utbudet större och i dag finns det schampokakor för alla hårtyper och i olika prisklasser och kvaliteter. Fast tvålschampo finns också, men de brukar innehålla färre hårvårdande ingredienser och fungerar ofta på hela kroppen, som t.ex. den populära aleppotvålen. Scrolla ned för att läsa hur man använder schampokakor vad frisören säger om trenden med schampokakor. 

Fördelar med schampokakor

Fria från vatten vilket betyder att de är mer energieffektiva och miljövänliga 

Fria från ytterförpackningar i plast som flytande schampon behöver 

Lätta att ta med på resa, förvaras enkelt i ett fodral 

Dryga, tack vare att de är fria från vatten och mer koncentrerade 

Många vittnar om att schampokakan gör håret mjukare och ger fin glans 

Många vittnar också om hur schampokakor lindrar kliande och irriterad hårbotten 

Schampokaka från Garnier Respons - en DV-favorit 

Schampokakan Garnier Respons Solid Shampoo honey treasures är en DV-favorit.

 

Damernas Världs moderedaktör Marika Cederlund älskar denna tvål: ”Mitt hår – som är av typisk skandinavisk fin och tunn kvalitet – och schampo går verkligen inte ihop. Så pass att jag under många år valde att enbart tvätta med balsam, det vill säga balsammetoden. När jag bestämde mig för att ge schampo en ny chans så testade jag många olika dyra sorter. Det ena värre än det andra. Tills jag hittade Garnier Respons schampokaka som har gjort underverk för mitt hår. Det blir inte längre klibbigt, håller sig rent längre och har blivit betydligt mjukare. Dessutom är både schampot och förpackningen gjort med miljön i åtanke.” Mer info och köp här (länk till Lyko).

LÄS MER: Här berättar vår redaktör Marika om sin upplevelse av balsammetoden 

Schampokaka från Odacité - en Hollywoodfavorit 

Schampokaka från Odacité.

Schampokaka från amerikanska Odacité. Den heter 552M Soap free shampoo bar för att symbolisera de 522 miljoner plastflaskor från schampoflaskor som slängs världen över varje år. Gjord av bland annat kokosolja, ricinolja och arganolja och passar alla hårtyper. Skådespelerskan Hilary Duff har avslöjat att Odacité är ett av hennes favoritmärken och att hon använder just denna schampokaka. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

Schampokaka med silverschampo för blonda hår 

Silverschampo i fast form från Foamie.

Foamie gör flera olika typer av schampokakao för olika hårtyper. Här Silver Linings för blonda hår, som ska fungera som ett vanligt silverschampo fast i solid form. Mer info och köp här (länk till Åhléns)

Schampokaka och balsamkaka från Grön Lycka - ännu en DV-favorit

Schampokaka och balsamkaka från Grön Lycka.

Dessa handgjorda hårvårdsprodukter – schampokaka Herbal Heaven och balsamkaka Dream Hair – från Grön Lycka är helt och hållet växt- och örtbaserade. Damernas Världs hälsoredaktör Hannah Sjöström är ett fan: ”De löddrar otroligt fint, och ger mitt hår en annan typ av mjukhet som jag gillar, utan att ta bort volym i håret. Dessutom är de fria från tillsatt doft vilket passar mig som är känslig.” Mer info och köp här (länk till Grön Lycka)

Schampokaka från Lush – en klassiker 

Schampokaka från Lush.

Brittiska Lush har gjort shampokakor i många år och deras sortiment är stort och täcker de flesta hårbehov. Som denna kaka, Soak & Float som är till för dig som har mjäll eller torr hårbotten. Mer info och köp här (länk till Lush).

Maria Hellström, frisörmästare på Green Heads i Stockholm.

Frisörens tips när du ska testa schampokaka 

Frisören Maria Hellström på salongen Green Heads i Stockholm har testat schampokakor och hon framhåller de miljömässiga vinsterna som en av förklaringarna till varför schampokakan har blivit populär. 

– De står för ny innovation förenat med ett ”back to basic”-tänk. Dessutom är de zero waste – förpackningsfritt så gott det går, de är enkla att förvara och resa med och i många fall är de veganska. Men förutom att de är smarta för miljön så är de också smarta för plånboken då en schampokaka går att jämföra med 2 schampoflaskor ungefär. 

Hur skiljer de sig från ”vanliga” schampon?
– Eftersom de inte har något vatten i sig så behöver de inte innehålla konserveringsämnen, vilket i sin tur är en stor fördel för känsliga och irriterade hårbottnar. 

Vad ska man tänka på när man använder schampokaka?
– Eftersom de inte innehåller vatten så man ska tänka på att ha mycket vatten i håret i stället, det hjälper till att få upp löddret och fördelningen i håret. Ha kakan i handen och massera runt i håret. 

Har du testat själv, och i så fall, vad tycker du?
– Ja, och jag tycker att det är stor variation i kvalitet. Det finns många som inte alls ger den effekt på håret som jag förväntar mig. Man får testa sig fram innan man hittar sina favoriter. Jag har testat massor och har fastnat för shampokakorna från Grön Lycka, de fungerar riktigt bra och har dessutom även utvecklat tillhörande balsamkakor.

Så här använder man schampokaka

1. När du står i duschen, se till att blöta ned håret ordentligt.
2. Gnugga sedan schampokakan mot håret så att ett lödder bildas.
3. Massera sen håret som vanligt och skölj ur.
4. Upprepa proceduren, särskilt om du inte fick upp tillräckligt med lödder första gången.
5. Du kan använda ditt vanliga balsam efteråt, eller testa att skölja håret i t.ex. äppelcidervinäger eller hibiskusvatten för att ge det extra glans.
Kom ihåg! Det kan ta tid att vänja håret vid schampokakor, så ha tålamod. 

LÄS MER: ”Jag testade balsammetoden och jag har aldrig haft så bra hår.”

LÄS MER: Grön skönhet: allt du vill veta om ekologisk, naturlig och vegansk beauty  

LÄS MER: Vegansk skönhet – allt du borde veta och bästa produkterna