Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Skönhetsredaktören ger sina bästa tips för ökad hårkvalitet och minskning av håravfall!
Skönhetsredaktören ger sina bästa tips för ökad hårkvalitet och minskning av håravfall!
Skönhetsredaktören ger sina bästa tips för ökad hårkvalitet och minskning av håravfall!
Skönhetsredaktören ger sina bästa tips för ökad hårkvalitet och minskning av håravfall! Foto: MARTIN PETERSSON

Skönhetsredaktören: ”Tipsen som räddar ditt hår”

Skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn, med åratal av erfarenhet och expertkunskap om hur man får till hälsosamt hår, delar med sig av fyra säkra knep för en bättre hårhälsa och sina bästa hårvårdsprodukter.

Hantera håravfall

Nästan alla drabbas någon gång i livet av stressrelaterat håravfall – även jag. Stress tvingar in hårstråna i en vilofas, och en mängd olika saker kan orsaka stress i kroppen, som läkemedel eller sjukdom, men till och med hälsokostpreparat som man tror ska göra nytta. Är man känslig kan i princip vilka ämnen som helst trigga i gång håravfall. Det enda som bevisligen fungerar mot håravfall är läkemedlet Minoxidil. Det bästa med stressrelaterat håravfall är att det oftast upphör efter några veckor och håret växer tillbaka utan att man behöver gör något åt det. Jag brukar ändå försöka gräva och förstå vad som orsakar håravfallet. Stresshantering, så klart, men ibland kan det också vara att jag slarvat med kosten: bantar man kroppen bantar man också håret. Järnbrist är antagligen en orsak till att jag tappade håret, därför försöker jag få i mig protein och järn från naturliga källor (bättre upptagning och snällare för magen än tabletter), och dessutom se över mitt intag av B-vitaminer. C-vitamin behövs också för håret, och jag har märkt att MSM-tillskott och kollagen gynnar hårväxten. En av mina favoritaminosyror L-Cystein är en vanlig ingrediens i ”hårpiller”, men jag väljer att ta den i ren form, ofta som NAC (N-acetylcystein).

Var snäll mot stråna

När håret växer ut är det dött och håller sig fint ju mindre man manipulerar och ”håller på” med det. Kutikeln (fjällskikt) är det yttre lagret på hårstrået och skyddar de inre delarna, cortex. Intakta fjäll är släta och blanka, och ger ett glansigt hår. Dock är oftast fjällskiktet skadat av styling, värmeverktyg och kemiska behandlingar, men det kan även påverkas av vanlig borstning och solen. Det allra värsta som finns för kutikeln är tuppering, näst sämst är kemiska manipulationer som permanent och trea på värstinglistan är hårfärger. Jag försöker vara så snäll och varsam mot mitt hår som möjligt, samtidigt älskar jag en snygg föning och färgar mina gråa hår. Därför är jag extra försiktig när jag kan, borstar bara håret när det är blött med en borste avsedd för just det ändamålet, sover på sidenörngott, sätter upp håret med sidensnoddar och skyddar det mot solen.

Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn delar med sig av fyra säkra knep för bättre hårhälsa.

Ös på med fukt

Lite vatten är en del av hårets anatomi, det gör hårstrået flexibelt så att det inte bryts av, men när fjällskiktet är skadat börjar håret förlora fukt. När håret förlorar sitt naturliga fuktinnehåll förlorar också håret sin vikt. Hår som visar på fuktförlust kan vara flygigt, frissigt eller ”statisk”. Testa hur fuktnivån är i ditt hår genom att dra i var sin ände av ett hårstrå: snäpper det av lätt så beror det ofta på fuktbrist. Stråna är normalt täckta med ett tunt fettlager men schampo påverkar det här fettlagret och därför är det viktigt att du återfettar hårstrået med balsam. Det gäller även att hitta ett balsam som är bra för just ditt hårs egenskaper, eftersom ytbeläggningen påverkar hur håret ligger och beter sig. Jag älskar också att addera en olja i fuktigt hår efter duschen eller som finishprodukt i torrt hår: det stänger in fukt i håret och hjälper till att hålla rätt fuktbalans.

Boosta med bondingprodukter

När håret växer ut är det dött och de flesta hårvårdsprodukter är som makeup för håret, det vill säga de återfuktar och maskerar slitage, eller ska se till att stylingen inte sliter så mycket, som värmeskydd – men det finns faktiskt magiska molekyler som har förmågan att gå in och reparera håret. Olaplex är den allra vanligaste, men min absoluta favorit är Eyracure vars BioLAP-20® har så låg molekylvikt att den kan tränga in hela vägen till cortex och reparera håret inifrån och ut. Mitt hår ser lika friskt ut som ett obehandlat barnhår efter Eyracure.

Produkter som räddar ditt hår

”Siden ger mindre friktion och sliter därmed mindre på håret. Jag använder bara snoddar och örngott av siden numera.”
Snoddar och örngott i siden sliter mindre på håret!

1. Beauty silk pillow nude från Amelie Soie. Örngott av mullbärssiden som är snäll mot din hud och gör att ditt hår behåller sin form och glans bättre.
ANNONS
Köp här (länk till Lyko).
2. Silk sleep mask nude från Amelie Soie. Underbar sovmask av mullbärssiden som är snäll mot din hud.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
3. Silk bow från Amelie Soie. Hårsnodd av mullbärssiden som minimerar frissigt hår, gör håret glansigare och motverkar att hårstrån går av.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

”Hårolja är ett måste för mig för att tämja friss och hålla längderna glansiga.”
Minska friss och ge håret glans med hårolja från Olaplex.

Bonding oil no.7 från Olaplex. Koncentrerad olja som känns fjäderlätt i håret. Reparerar längderna, mjukgör och ger fin glans.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

”En turban i mikrofibrer absorberar vattnet snabbare och är skonsammare än att gnugga med frotté.”
Torka håret skonsamma med en turban i mikrofibrer!

Lisse luxe turban från Aquis. En hårhandduk i mikrofiber som minskar hårets torktid och skadar hår mindre än en vanlig handuk.
ANNONS Köp här (länk till Sephora).

”Jag gör en Eyrcure-behandling hemma ungefär en gång i månaden, vilket verkligen har hjälpt att hålla mitt hår hälsosamt.”
Hårvårdande behandling från Eyracure.

Refill intense bond restoration från Eyracure. Hårvårdande behandling som med enkel applicering återställer håret, ger mjukhet och skapar glans.
Säljs här (länk till Eyracure).

”Ett av de mest prisvärda och effektiva skalpserumen för att gynna hårväxt, och det backas upp av seriös forskning.”
Ta hand om hårbotten med ett serum!

Multi-peptide serum for hair density från The Ordinary. Serum för hårbotten som främjar ett hälsosamt hår som ser fylligt och friskt ut.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

”Svinborst är bäst för håret. Borsten är tyvärr svindyr men jag har haft min i minst tio år.”

Handy pure bristle dark ruby från Mason Pearson. Mjuk hårborste som möjliggör skosam borstning och stimulerar hårbotten genom att öka blodflödet till rötterna.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).

”Ett schampo som jag ständigt återkommer till.”

Gold lust repair & restore shampoo från Oribe. Lyxigt schampo med fokus på att återfukta, reparera och ge glans till hårstråna.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

LÄS MER: Färga håret hemma – undvik klassiska misstagen med vår stora guide 

LÄS MER: Hårtrender 2023: De viktigaste klippen, hårfärgerna och frisyrerna från catwalken