Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Grått, lugg och platinablont är några av sommarens hetaste hårtrender.Grått, lugg och platinablont är några av sommarens hetaste hårtrender.Grått, lugg och platinablont är några av sommarens hetaste hårtrender.
Grått, lugg och platinablont är några av sommarens hetaste hårtrender. Foto: TT NYHETSBYRÅN och Gigi Hadid via Instagram.com

Hetaste hårtrenderna våren och sommaren 2022 – frisyrerna, hårfärgerna och stylingen!

Sugen på att uppdatera frisyren? Med en ny årstid runt hörnet väntar en rad nya trender att inspireras av. Vi har samlat vårens och sommarens hetaste klipp-, färg- och frisyrtrender att satsa på – experten Johan Hellström guidar!

Modeveckorna har sagt sitt och håret har aldrig fått så mycket uppmärksamhet som nu – denna säsong handlar om uppklippningar, varma toner och luggar i alla dess former. Oasvett om du är på jakt efter en kort, mellanlång eller långt frisyr finns det något för alla. Damernas Värld har finkammat vårens och sommarens hetaste hårtrender och stämt av med experten Johan Hellström, frisör och ledare för hårvårdsmärket Björn Axen. Skrolla vidare för att upptäcka vårens och sommarens hårtrender att satsa på i år!

LÄS MER: Säsongens hetaste frisyrer – Butterfly cut, mixie, heartthrob och bixie! 

1. Hejdå balayage! — Hårfrostning är det nya

https://www.instagram.com/p/CVVgUDJFldu/?utm_source=ig_embed?hidecaption=true

Trenden hårfrostning är den nya ersättaren av balayage och har synts på bland annat modellen Hailey Bieber. Trenden innebär blekta enskilda slingor i en sval blond nyans, medan de intilliggande mörkare hårstråna lämnas orörda. Slingorna är ofta koncentrerade framtill, vilket ramar in ansiktet och skapar kontrast. De ljusa slingorna, som faller fint över de mörkare hårstråna, liknar hur frost lägger sig över ett träd - därav uttrycket ”frosting”. 

Så håller du färgen fräsch

Masque ultra-violet hair mask från Kérastase är en lila inpackning för blont hår med kalla toner som är blekt eller slingat. Den återfuktar och bygger upp hårstrået samtidigt som varma/gula toner neutraliseras effektivt. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

2. Retrovibbar med utfällda hårtoppar

Skådespelerskorna Zendaya, på Valentinos modevisning, och Demi Singleton med 90-talsfrisyren.Skådespelerskorna Zendaya, på Valentinos modevisning, och Demi Singleton med 90-talsfrisyren.Skådespelerskorna Zendaya, på Valentinos modevisning, och Demi Singleton med 90-talsfrisyren.
Skådespelerskorna Zendaya, på Valentinos modevisning, och Demi Singleton med 90-talsfrisyren. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Precis som de flesta av frisyrerna som trendar i år, ger looken med utfällda toppar oss ordentligt med retrovibbar. Frisyren föddes ut 60-talet och blev sedan populärt igen under 90-talet. Nu är den officiellt tillbaka med en revansch! Det bästa med frisyren är att det finns så många olika sätt att rocka den. Oavsett om du stylar frisyren i en uppsättning eller matchar den med en lugg, så finns det garanterat en twist på denna look som passar dig. 

https://www.instagram.com/p/COyrC2RBbwF/?utm_source=ig_embed&ig_rid=d7b8880a-b699-4104-a609-3282078bb774?hidecaption=true

Så fixar du frisyren

De utfällda hårtopparna fixar du enkelt och snabbt med en värmeborste och en bra hårspray.
1. Rise hot brush från Ghd. Smidig värmeborste som med en uppvärmningstid på några sekunder är otroligt effektiv. Lätt att dra igenom håret för att släta ut friss och göra håret platt, men också för att få till de utfällda hårtopparna. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Hairspray strong hold
från Lernberger Stafsing. En hårspray som får varje strå att hållas på plats och lockarna att studsar fint hela dagen. Ger ditt hår ett kraftigt, viktlöst och långvarigt stöd utan att ditt hår känns stelt eller kladdigt. Mer info och köp här (länk till Meds).

3. Grått är flott!

Modellen Maye Musk och ​skådespelerskan Andie MacDowell omfamnar sitt snygga gråa hår.Modellen Maye Musk och ​skådespelerskan Andie MacDowell omfamnar sitt snygga gråa hår.Modellen Maye Musk och ​skådespelerskan Andie MacDowell omfamnar sitt snygga gråa hår.
Modellen Maye Musk och ​skådespelerskan Andie MacDowell omfamnar sitt snygga gråa hår. Foto: TT TIDNINGSBYRÅN

Under lång tid har det varit ett stort no-no för många kvinnor att våga visa sitt naturligt gråa hår, men den senaste tiden har det blivit allt mer trendigt att skippa färgningen och stolt visa upp sin naturliga hårfärg. Oavsett om du bestämt dig för att gradvis bli ljusare, låta några naturliga slingor skina igenom, eller sluta färga håret helt och hållet, är de gråa stråna en av säsongens trendigaste looks. 

– Vi ser definitivt mer gråa hår! Många har kommit till en punkt där man inte längre vill dölja sitt sanna jag och i stället väljer att bejaka sitt naturliga jag det vilket jag tycker är helt fantastiskt, säger Johan. 

Streetstyle-favoriten Linda Fargo, senior vice president på Bergdorf Goodman i New York, är känd för sitt stylade silverhår.Streetstyle-favoriten Linda Fargo, senior vice president på Bergdorf Goodman i New York, är känd för sitt stylade silverhår.Streetstyle-favoriten Linda Fargo, senior vice president på Bergdorf Goodman i New York, är känd för sitt stylade silverhår.
Streetstyle-favoriten Linda Fargo, senior vice president på Bergdorf Goodman i New York, är känd för sitt stylade silverhår. Foto: GROSESCU ALBERTO MIHAI/REX/SHUTTERSTOCK / TT NYHETSBYRÅN

– Men även fast man väljer att behålla sin naturliga gråafärg så behöver man ända sköta om håret med rätt produkter för att få en vackert frostig grå/vitfärg. Mitt tips är att använda silver balsam och schampo för att undvika gula toner. 

Hårprodukter för grått hår 

Cool silver shampoo och conditioner från Björn Axén är en pigmenterad duo för blont och grått hår. Innehåller vårdande ingredienser som återfuktar och mjukgör hår och hårbotten. Produkterna har en härlig doft av aprikos. Mer info och köp här (länk till Lyko).

4. Lockar a la 70-tals volym 

https://www.instagram.com/p/CbDbxbDPU-6/?hidecaption=true

Att framhäva sina lockar och sin volym är en stor hit i år, kanske tack vare den coola skådespelerskan Tracee Ellis Ross. Volymlockarna är en av 2022:s största hårtrender och handlar om att omfamna skönheten av naturligt lockigt hår. 

– Lockigt hår tycker jag är superhärligt och en trendig look där vi får se mycket textur. Det är underbart att vi framhäver lockarna. Jag tycker att man gärna får framhäva dem så maximalt som möjligt. En look som känns fri, levande och sensuell.

https://www.instagram.com/p/CXrN6uYJ2-1/?hidecaption=true

Även modellen Imaan Hammam skippar plattången och omfamnar sin sanna hårtextur.

Produkt som framhäver lockarna

Anamma trenden genom att förstärka din hårtextur. Kérastases Curl Manifesto refresh absolu leave-in serum är en sprej för lockigt hår som fuktar och återaktiverar lockarnas definition mellan tvättarna. Produkten framhäver lockarnas naturliga rörelse och minskar frissighet. Mer info och köp här (länk till Kicks).

5. Kopparfärgen – här för att stanna ett tag till 

https://www.instagram.com/p/CY71P9dLKl8/?hidecaption=true

Efter att modellen Kendall Jenner färgade håret rött inför Pradas modevisning i år, är det många som hakat på hårtrenden. Kopparfärgen ger en snyggt varm känsla till alla hårstrukturer, längder och stilar. Letar du efter en eldig förändring att kickstarta sommaren med är det här looken att satsa på.

Kendall Jenner bär upp det kopparfärgade håret med stil.Kendall Jenner bär upp det kopparfärgade håret med stil.Kendall Jenner bär upp det kopparfärgade håret med stil.
Kendall Jenner bär upp det kopparfärgade håret med stil. Foto: Frank Vasquez/London Entertainment/Sh / TT NYHETSBYRÅN

Trenden med varma färger i håret föddes ur pandemins uteblivna frisörbesök, menar Johan. 

– Tidigare har det varit väldigt populärt med kalla pigment men det kräver mycket skötsel då de lätt tvättas ur. Vi ser att koppar har blivit allt mer populärt och det tycker jag är bra då det är skonsammare mot håret. Varma toner som koppar sitter mycket bättre då naturen vill plocka fram de varma pigmenten i håret. Jag tror att det är en trend som grundar sig i corona pandemin då vi inte gick till frisören lika ofta och den naturliga värmen i håret fick mer utrymme att synas och komma fram.

Susan Sarandon har sedan länge burit den trendiga kopparfärgen, här i snyggt stylade vågor.Susan Sarandon har sedan länge burit den trendiga kopparfärgen, här i snyggt stylade vågor.Susan Sarandon har sedan länge burit den trendiga kopparfärgen, här i snyggt stylade vågor.
Susan Sarandon har sedan länge burit den trendiga kopparfärgen, här i snyggt stylade vågor. Foto: Rune Hellestad/UPI/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

– Men koppartrenden vi ser i dag är så klart en förstärkning av detta. Nu kryddar man till den varma tonen ytterligare med starka koppartoner genom att gå till frisören och göra en intensiv toning så att håret får en boost och blir riktigt kopprig. Det är verkligen vackert, speciellt kopparfärgade balayage längder i kombination med en chokladbrun botten. 

Produkter som underhåller kopparfärgen mellan frisörbesöken 

Inpackning/balsam med färgpigment hjälper till att hålla håret i rätt röda färg. Alchemic conditioner copper från Davines är ett pigmenterat balsam särskilt anpassat för kopparfärgat hår. Innehåller vårdande och fuktgivande ingredienser som ger mjukt och glasigt hår. Mer info och köp här (länk till Lyko)

6. Luggen är fortsatt trendig (lång som kort!)

https://www.instagram.com/p/Ca-1ZxcvZic/?hidecaption=true

Luggen med mycket textur kommer vi fortsätta se mycket av i vår och sommar. Fokus ligger på lättskötta klippningar som är snygga både utan och med styling. Johan är enig kring att luggen forsätter vara i fokus:

– Jag tycker att luggen är det ultimata accessoaren! Om man inte orkar fixa håret och bara känner för att sätta upp det i en hästsvans så kan en lugg göra hela frisyren. Men att klippa en snygg lugg är faktiskt inte så lätt som man kan tro för det finns många faktorer, till exempel virvlar i pannan, som kan ställa till det. Så mitt tips till den som vill följa trenden är att se till att gå till en frisör som är bra på att klippa lugg.

Oavsett hårlängd, hårtyp och om du väljer en längre lugg eller en kortare 90-talslugg är du rätt ute. Men två luggar som får extra mycket utrymme i år är baby-luggen och ”bottleneck bangs”. 

Bottleneck bangs

Skådespelarna Dakota Johnson och Halle Berry diggar Bottleneck luggen.Skådespelarna Dakota Johnson och Halle Berry diggar Bottleneck luggen.Skådespelarna Dakota Johnson och Halle Berry diggar Bottleneck luggen.
Skådespelarna Dakota Johnson och Halle Berry diggar Bottleneck luggen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Bottleneck bangs, som namnet antyder, skapar silhuetten av en flaska: den böjer sig inåt runt kindbenen innan de smalnar av i pannan. Den kan lätt förväxlas med sin föregångare – gardinluggen – som ger samma 70-talskänsla, men en närmare titt avslöjar några skillnader. Bottleneck bangs är mjukare och mer omfattande i de längre delarna av luggen men mindre fransiga i mitten. Den är smickrande och passar alla ansiktsformer och hårstrukturer. 

Baby-luggen

Alla längder av lugg är inne. Skådespelaren Zoë Kravitz bar snyggt upp den trendiga baby-luggen på premiären av The Batman.Alla längder av lugg är inne. Skådespelaren Zoë Kravitz bar snyggt upp den trendiga baby-luggen på premiären av The Batman.Alla längder av lugg är inne. Skådespelaren Zoë Kravitz bar snyggt upp den trendiga baby-luggen på premiären av The Batman.
Alla längder av lugg är inne. Skådespelaren Zoë Kravitz bar snyggt upp den trendiga baby-luggen på premiären av The Batman. Foto: Steve Vas / TT NYHETSBYRÅN

På andra sidan av spektrumet, hittar vi i stället den superkorta luggen som också blir trendig i sommar. Baby-luggen har en oändlig mångsidighet och kan vara uppklippt, tät eller kammad åt sidan. En snygg frisyr för dig som snabbt vill kunna variera mellan en romantisk eller cool look. 

Produkter som fixar luggen 

– Använd stylingprodukter som hjälper dig att hålla luggen snygg hela dagen, så att den inte sjunker ihop och ser ut som en död tarantella på pannan när det hunnit bli eftermiddag. Spreja en volym- och texturspray under och över luggen så håller den sig snygg och perfekt hela dagen, tipsar Johan om. 

 

1. En kam är avgörande för att hålla baby-luggen (och andra babyhår) på plats. Carbon tail comb från Ghd är en kam gjord av värmetåligt kolfiber. Toppen för noggrann fördelning och styling av håret. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
2.
Att ha en rundborste nära till hands vid föning gör styling av en längre lugg smidig. Cera ion brush 35 mm från Moroccanoil är en rundborste som förkortar torkningstiden, gör håret glansigt och ger din lugg den perfekta formen. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
3.
Torrschampo är nästan ett måste för dig med lugg eftersom håret som rör din panna tenderar att bli fett snabbare. Dryclean spray från Lernberger Stafsing är ett torrschampo som ger volym, textur och hållbar stadga till håret mellan hårtvättar. Tips: Spraya den innan du lägger dig för att vakna till en studsig, nyfönad lugg. Mer info och köp här (länk till Meds).
4.
En hårspray som ger stadga för att skapa en rufsig textur hjälper dig att hålla luggen snygg. Bedroom Hair från Kevin Murphy ger textur och separation som håller även när du rör och formar om håret. Mer info och köp här (länk till Lyko).

7. Platinablont med varma (nästan gula) toner

En annan hårfärg som får ett uppsving under säsongen är platinablonda längder i smöriga toner. När modellen Gigi Hadid avslutade modeveckorna i vår chockade hon alla med sin nya blondare look. Ett annat känt ansikte som redan rockat den varma platinafärgen ett tag är sångerskan Billie Eilish. Detta är en perfekt look för dig som vill förnya ditt hår ordentligt i sommar. Men var beredd på att besöka frisören ofta (särskilt om du är brunett), färgen kräver en hel del underhåll. 

https://www.instagram.com/p/Cbbt8XMAYpi/?hidecaption=true

Produkter som vårdar blekt hår

Blekning är en av de starkaste behandlingarna man kan göra på ett hår. Därför är det bra att använda sig av en vårdande inpackning emellanåt, och under sommaren gärna ersätta balsamet helt med en inpackning.
1. Eco therapy revive masque från Maria Nila är en vårdande mask som ger fukt till både hår och hårbotten. Med hjälp av proteiner reparerar den och reducerar frissighet och torrhet. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
2. Defy damage protective masque
från Joico. En lyxig och intesiv behandling som skydar håret mot slitage och skador. Hårmasken verkar dessutom uppbyggande och färgskyddande och lämnar håret lent och glansigt. Mer info och köp här (länk till Meds)

8. Bob med extra textur 

Zazie Beets och Charlize Theron, båda i en bob med textur.Zazie Beets och Charlize Theron, båda i en bob med textur.Zazie Beets och Charlize Theron, båda i en bob med textur.
Zazie Beets och Charlize Theron, båda i en bob med textur. Foto: TT TIDNINGSBYRÅN

Till sommaren blir korta frisyrer nästan alltid mer trendiga, och i år är inget undantag. Den slarviga och franskinspirerade boben blir en av säsongens stora trender. Den inramande och smickrande fristyren är mångsidig och kan vara både rebellisk, sexig och chic. Looken kräver minimal föningstid och styling (halleluja!), och frisyren blir snygg i både stylade vågor och lufttorkad rusighet. Ett annat stort plus med klippningen är att du blir av med allt slitet hår inför sommaren, och det med stil!

Produkter som fixar textur till en kort frisyr

1. Pure volume duo från Maria Nila. Volymgivande schampo och balsam som ger tjocklek, fyllighet och stärker hårets struktur. Reducerar även färgförlusten som uppstår vid tvätt, värmestyling och skyddar håret mot UV-strålning från solen. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Dry Volume Blast
från Living Proof är en produkt som skapar omedelbar volym och textur med långvarigt resultat. Mer info och köp här (länk till Lyko).

9. Uppklippningar i fria former (uppdatering på hockeyfrillan!)

Modellen Elsa Hosk i en uppklippt butterfly cut.Modellen Elsa Hosk i en uppklippt butterfly cut.Modellen Elsa Hosk i en uppklippt butterfly cut.
Modellen Elsa Hosk i en uppklippt butterfly cut. Foto: BABA / TT NYHETSBYRÅN

Uppklippta frisyrer med mycket textur, som gjort comeback på senare tid, är en stil som fortsätter trenda i sommar. Det handlar om mjuka och lätta klippningar som ger ordentligt med rörelse och lyfter fram ansiktsdragen, men utan att håret ser allt för nyklippt ut. Rockig 70-tals uppklippning, punkig hockeyfrilla med modern tappning eller den mjukare versionen butterfly cut – varierande längder och rejält med textur återupplivas ytterligare. Pricken över i:et blir frisyren med en spretig lugg.

– När det kommer till klippningar ser vi texturklippningar som en tydlig trend där vi klipper upp håret mycket så att det ser mer levande ut. En klippning som ger ett resultat med fjädriga toppar och ett hår som påminner om ”beach wave”-looken. 

https://www.instagram.com/p/CaktZr-rIUU/?hidecaption=true

Locktången håller uppklippningen snygg 

För att hålla den uppklippta klippningen snygg gäller det att jobba med texturen i håret och skapa volym, gärna med självfall eller lockar. Curve Creative Curl Wand från Ghd är en locktång utvecklad för att lätt kunna styla snygga lockar som håller hela dagen. Den har en unik konformad tång för att skapa en rå och ’beachy’ look i alla hårlängder, vilket är toppen för en uppklippt frisyr. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

10. Dags att dra håret bakåt!

https://www.instagram.com/p/CTxBhC9gsLw/?utm_source=ig_embed&ig_rid=86f43cc9-6cb2-4d00-894d-8f73e7d89a10?hidecaption=true

Den slickade frisyren är fortsatt trendig – en snygg styling som fungerar på alla hår. Har du lockigt eller lite grövre hår funkar det utmärkt om du bara plattar till håret innan uppsättningen. Och nu till det bästa av allt: inget nytvättat hår krävs, tvådagars hårbotten är perfekt att jobba med. Frisyren att satsa på om du vill ha en quick fix med andra ord!

LÄS MER: Platta håret med perfekt resultat – här är plattången som får bäst i test 

Sångerskan Selena Gomez och skådespelerskan Demi Singleton valde båda två en slickad frisyr till årets SAG Awards.Sångerskan Selena Gomez och skådespelerskan Demi Singleton valde båda två en slickad frisyr till årets SAG Awards.Sångerskan Selena Gomez och skådespelerskan Demi Singleton valde båda två en slickad frisyr till årets SAG Awards.
Sångerskan Selena Gomez och skådespelerskan Demi Singleton valde båda två en slickad frisyr till årets SAG Awards.

Produkter som fixa frisyren och håller hårstråna på plats

Vill du ha en stram och snyggt slickad uppsättning gör en bra borste och hårgelé jobbet.
1. Popular Bristle & Nylon från Mason Pearson. Nylon- och svinhårsborste som är perfekt för att borsta bak överhåret med för att få en jämn frisyr. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
2. Creams & Gels WALL ST Strong Hold Gel från R+Co. Glansig gelé som ger håret hård stadga och håller den bakåtslickade frisyren på plats. Arbeta in produkten samtidigt som du drar håret bakåt. Mer info och köp här (länk till Lyko)

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”Tipsen som räddar ditt hår”