Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Snygga sommarfrisyrer sommaren 2022.Snygga sommarfrisyrer sommaren 2022.Snygga sommarfrisyrer sommaren 2022.
Snygga sommarfrisyrer sommaren 2022. Foto: Instagram.com

Experten tipsar: Misstagen att undvika och frisyrerna att testa i sommar

Enkla sommarfrisyrer som alla klarar av, största misstagen som många gör med sitt sommarhår och bästa tipsen för vård av klormissfärgade slingor. Här får du svar på de vanligaste sommarhårsrelaterade frågorna av experten Cim Mahony.

När Damernas Värld fick ett snack med Cim Mahony, frisör, grundare av Studio Cim Mahony och Dysons nordiska stylingambassadör, passade vi på att reda ut allt om sommarhår och sommarfrisyrer. Scrolla vidare för Cim Mahonys bästa tips!

3 enkla sommarfrisyrer som alla klarar av

– Beach waves är en självklarhet på sommaren! Man kan få hjälp av havet eller av stylingverktyg och stylingprodukter om man inte har tillgång till saltvatten. Den låga knuten är, tillsammans med en fin detalj som en scarf, enkel att åstadkomma och funkar även bra i värmen. Jag älskar även de genomborstade klassiska glamlockarna när man vill vara lite extra fin till sommarens festligheter, säger Cim Mahony.

https://www.instagram.com/p/Ccilzp1JuKH/?hidecaption=true

Modellerna Kendall Jenner och Hailey Bieber i snygga och somriga beach waves. 

Sommarfrisyrer för långt hår

– Uppklippt hår i lager à la ​Farrah Fawcett är hett igen. Jag tycker det är otroligt kul och spännande att se att frisyrer med inspiration från 70-talet trendar och tycker även de mer ”extrema” 70-talsfrisyrerna funkar riktigt bra. Annars är det också snyggt med en lite lättare version med uppklippning bara runt ansiktet.

Elsa Hosk i en 70-talsuppklippning inspirerad av ​Farrah Fawcett.Elsa Hosk i en 70-talsuppklippning inspirerad av ​Farrah Fawcett.Elsa Hosk i en 70-talsuppklippning inspirerad av ​Farrah Fawcett.
Elsa Hosk i en 70-talsuppklippning inspirerad av ​Farrah Fawcett. Foto: TT Nyhetsbyrån och Stella Pictures.

– Looks i ”lager” som dessa kräver en bra klippning, men är också underhållning – till exempel får man en perfekt look om man kommer direkt från stranden. Looken kan också bättras på genom beach wave-tekniken med en plattång som Dyson Corrale.

Sommarfrisyrer för kort hår

– Jag tycker mig se en återkomst av pixie cuts och har man, eller vill ha, kort hår i sommar så tycker jag att man direkt ska kopiera den ikoniska frisyren som blev känd på 60-talet av Mia Farrow. Med en bra klippning kommer den här looken vara den allra enklaste att underhålla – bara att tvätta och sen är man klar. Och på sommaren är det ju perfekt att testa en kortare frisyr med så lite underhåll som möjligt!

Bella Hadid i ett kort 60-talsinspirerat klipp à la Mia Farrow.Bella Hadid i ett kort 60-talsinspirerat klipp à la Mia Farrow.Bella Hadid i ett kort 60-talsinspirerat klipp à la Mia Farrow.
Bella Hadid i ett kort 60-talsinspirerat klipp à la Mia Farrow. Foto: TT NYHETSBYRÅN och Instagram.com

– Mitt andra tips, om du känner att din ansiktsform kräver lite mer hår men om du fortfarande vill testa en kortare frisyr, är den korta lite grungy boben à la Linda Evangelistas signaturlook på 90-talet. Frisyren framhäver kindbenen på ett ultimat sätt och är riktigt snygg när hårfärgen blir lite ”washed out” tillsammans med sommarens ljusare slingor.

https://www.instagram.com/p/CD6kEuSjlbb/?utm_source=ig_embed&ig_rid=61c4b554-8ed4-45a9-b5cd-7ec4fa1f870c

Modellen Kaia Gerber i en cool och livlig bob inspirerad från 90-talet. 

LÄS MER: 9 tips från frisören som räddar ditt hår i sommar (plus produkterna du behöver!) 

Sommarfrisyrer för mellanlångt hår

– För mellanlångt hår skulle jag rekommendera ”shag-looken” med lugg à la supermodellen Mica Arganaraz. Det är en fantastisk look om du naturligt har lite vågigt hår med textur. Även denna look, som är lite uppklippt, funkar perfekt under sommaren och kräver minimalt underhåll. Perfekt avslappnad strandlook!

https://www.instagram.com/p/BiP1Ep_gCQM/?hidecaption=true

– För mellanlångt hår har också den 90-tals inspirerade boben blivit allt mer populär, framför allt tack vare unga stjärnor som Billie Eilish som rockar looken. En lite längre bob, som är så snygg att styla med plattång, men också lätt att sköta.

Billie Eilish har gjort den långa boben populär igen.Billie Eilish har gjort den långa boben populär igen.Billie Eilish har gjort den långa boben populär igen.
Billie Eilish har gjort den långa boben populär igen. Foto: Admedia, Inc / TT NYHETSBYRÅN

Sommarfrisyrer för afrohår

– Den allra snyggaste och coolaste looken för lockigt afrohår är twist outs vilket också speglar 90-talets trendighet just nu, både i kläder och frisyrer. Genom att twista håret med två slingor, tillsammans med produkter, får du både en snygg look och ett bra skydd för håret när du är på stranden och ute i solen. Man kan lämna twist-lockarna i under dagen och sen skaka ut dem till kvällen. Den här tekniken fungerar lika bra på såväl kort som långt hår.

SKådespelaren Kiki Layne i snygga twist outs.SKådespelaren Kiki Layne i snygga twist outs.SKådespelaren Kiki Layne i snygga twist outs.
SKådespelaren Kiki Layne i snygga twist outs. Foto: CAROLINE BREHMAN / EPA

– Om du har turen nog att ha en tightare afro tycker jag att du ska bära den så stor som möjligt i sommar!

Inspireras av miljöaktivisten Emma Slade Edmondsons snygga frisyr:

https://www.instagram.com/p/CYKR_pOIk7I/?hidecaption=true

3 frisyrer för en dag på stranden

– När du hänger på stranden är mitt bästa tips att bära upp förberedelserna som en frisyr. Det kanske låter märkligt, men det är otroligt smart och enkelt! Sätt upp håret i en eller flera knutar under dagen när du är på stranden och när du sen släpper ut håret får du perfekta lockar till kvällen. Voilà! Man kan också bära håret i flätor och få snygga vågor till kvällen. Ett annat tips är att låta leave in-produkter, som hårinpackning, vara kvar i håret en längre stund över dagen för att låta värmen från solen jobba in produkterna ännu bättre i håret.

Hur får man till beachy waves i sommar?

– Med Dysons stylingverktyg Airwrap (mer info och köp här – länk till Lyko) kan du skapa perfekta beach waves. Jag rekommenderar verkligen att använda lite saltvattenspray i håret innan styling för en autentisk beach wave-look.

LÄS OCKSÅ: Saltvattenspray – vi har korat bäst i test (och så använder du det rätt!) 

Stämmer det att man inte bör klippa, slinga eller färga håret förrän efter sommaren?

– Mitt tips är att klippa håret precis innan sommaren för att undvika att de kluvna topparna blir ännu mer slitna under sommaren när håret blir lite torrare. Man kan gärna vänta med att slinga och färga håret till efter sommaren då färgen snabbt bleknar i den starka solen. För frisören är det enklare att skapa en bra grundfärg och look för dig inför hösten och vintern om håret inte är alltför slitet eller missfärgat från solen. Innan sommaren kan det vara bra att kanske hinna med en extra tonerbehandling eller en behandling för extra glans.

Största misstagen många gör med sitt sommarhår?

– Undvik att utsätta håret för direkt solljus. Du skulle antagligen inte sola kroppen utan solskydd eller utsätta ögonen för stark sol utan solglasögon och detsamma gäller för håret – om du är utomhus i direkt solljus en längre period bör du alltid ha en hatt, keps eller scarf på huvudet! 

Kom ihåg att skydda håret mot solens starka strålar.Kom ihåg att skydda håret mot solens starka strålar.Kom ihåg att skydda håret mot solens starka strålar.
Kom ihåg att skydda håret mot solens starka strålar. Foto: Catwalkpix.com

LÄS OCKSÅ: Värmeskydd – därför behövs det i solen & frisörens bästa tips 

Vad är extra viktigt att tänka på när det kommer till att vårda sitt hår under sommaren?

– När du använder stylingverktyg med värme bör du alltid se till att vara så försiktig som möjligt och använda skyddande produkter, då håret är mer skört och slits snabbare på sommaren än under vintern. 

– Ett bra husmorsknep om ditt hår blivit missfärgat från pooler med klorvatten är att krossa några värktabletter (Aspirin) i en kanna vatten och sedan skölja håret med lösningen. Detta knep funkar nästan jämt och får ut den gröna färgen ut håret.

LÄS MER: Hetaste hårtrenderna sommaren 2022 – frisyrerna, hårfärgerna och stylingen! 

LÄS MER: Få drömhåret – guide till bästa produkterna (och så använder du dem!)