Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Garren har skapat flera ikoniska klipp för Madonna och Victoria Beckham tex.
Garren har skapat flera ikoniska klipp för Madonna och Victoria Beckham tex.
Garren har skapat flera ikoniska klipp för Madonna och Victoria Beckham tex.
1 AV 2
Frisyrerna att satsa på • Färgtrender • Styling
2 AV 2
Garren har skapat flera ikoniska klipp för Madonna och Victoria Beckham tex.

Stjärnfrisören Garrens ikoniska klipp & hans bästa tips för att våga testa en ny frisyr

Hårmaestron Garren har under fem decennier varit kändisarnas och modeskaparnas favoritfrisör. Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn fick prata med Garren om ikoniska klipp han gjort på bland andra Madonna, Victoria Beckham och Farah Fawcett och ger bästa tipsen för hur man själv vågar ta steget till en förändring. 

Det finns ingen annan som Garren. Känd bara vid sitt förnamn har han sedan 60-talet varit hårstylisten alla de största inom mode- och kändisvärlden vänt sig till. Han kom till New York från en mindre stad, började snabbt ”göra alla societetsdamers hår” och blev upptäckt av Vogues legendariska redaktör Polly Mellen

– Det var Polly som presenterade mig för alla de stora fotograferna, som Irving Penn, Richard Avedon och Patrick Dermachelier, berättar Garren över Zoom. 

Garren - stjärnfrisören utan efternamn

GÖR: Frisör, hårstylist och medgrundare av hårvårdsmärket R+Co.

ÅLDER: 72 år.

BOR: New York. 

BAKGRUND: Jobbat med de största modemärkena och kändisarna sedan 60-talet.

AKTUELL: Med hårvårdsserien R+Co Bleu.

Trots att det har gått nästan 50 år sedan dess har Garren den slätaste hyn, och han är ivrig att berätta.

Du har skapat hårhistoria och samarbetat med kända kvinnor som Madonna och Audrey Hepburn, men vem har varit allra roligast att jobba med?
– 90-talets supermodeller, mina musor Linda Evangelista, Amber Valetta, Naomi Campbell och Kristen McNenamy. De älskade förändring, ville göra statement och satte trenderna. Varje gång vi hade en fotografering eller visning gav jag dem en ny, ikonisk klippning eller färg. Vi kunde vara kreativa eftersom deras agenter inte förbjöd dem att göra något. Senare kom modellernas kontrakt som talespersoner för olika företag, vilket satte stopp för stora frisyrförändringar. 

Linda Evangelista, Naomi Campbell och Christy Turlington tillsammans med Polly Mellen, Garrens mentor och långvarig redaktör på Vogue. Foto: RON GALELLA / RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY RON GALELLA COLLE

Hur övertalar du någon till en hårförändring?
– Om jag behöver övertala någon gör jag det i så fall långsamt och subtilt. När en kvinna kommer in till salongen försöker jag först lära känna henne, studera hennes rörelser, hudton, ögonfärg och se vad hon har för stil. Sedan börjar vi en konversation och jag lägger fram mina förslag hur jag kan framhäva henne på bästa sätt. Ibland behövs bara små förändringar, som att göra håret lite ljusare eller mörkare för att lyfta fram ögonens färg och hudens lyster. Jag vill att mina kunder ska känna sig vackra, få mer självförtroende men samtidigt känna sig som sig själva.

”Säg inte till mig att du inte kan vara sexig med kort hår.”

– Vissa kunder är oroliga för att deras man eller pojkvän inte ska gilla en förändring. Men pojkvännen eller mannen har inget med det att göra! Du är sexig på grund av hur du rör dig, går och pratar. Säg inte till mig att du inte kan vara sexig med kort hår. Det kommer inifrån. Men det finns definitivt kvinnor som är långhåriga och passar bäst i det och som jag aldrig skulle klippa kort. Finjustera ja, men aldrig klippa kort.  

Modellerna Audrey Marnay och Amber Valetta tillsammans med Garren i slutet av 90-talet. Foto: TIME & LIFE PICTURES / THE LIFE PICTURE COLLECTION VIA THE LIFE PICTURE C

Vad är dina råd till någon som vill göra en frisyrförändring?
– Gör research, ha en dialog med din frisör och ta med bilder. Lär känna ditt ansikte, din benstruktur, tänk över din stil och hur mycket du vill styla håret – det är viktigt att håret ser bra ut både naturligt och stylat. Du ska kunna fixa det själv.

Vad gillar du för frisyrer just nu?
– Jag lutar åt något mellan klassiskt och rock 'n' roll, och jag tycker det är kul att leka med en tjockare lugg. Jag gillar när en klippning är mångsidig och ser fantastisk ut både i sitt naturliga tillstånd och fönat med produkter. Håret måste vara hälsosamt och jag älskar att jobba med naturlig textur. Jag älskar också att skapa en frisyr som blir personens signatur och gör att hon skiljer sig från andra. En frisyr som förstärker karaktären på ett elegant och chict sätt.

Håll inte kvar vid din hårlängd som en snuttefilt om håret inte är i bra skick.

Vad är ett vanligt misstaget folk gör med sitt hår och frisyrval?
– Hoppa inte på den senaste Instagramtrenden, om det inte passar dig. Hitta din personliga stil, vad som passar dig, din hårtextur och ditt ansikte. Det är du som ska bära upp håret och inte tvärtom. Håll inte kvar vid din hårlängd som en snuttefilt om håret inte är i bra skick. Fokusera på hälsosamt, friskt hår och en frisyr som blir en del av en snygg helhet snarare än att hoppa på nya trender.

Vad är dina bästa tips för hälsosamt, friskt hår?
– Det börjar inifrån och med en god hälsa generellt. Ta också hand om ditt hår genom att inte bleka för mycket eller utsätta det för andra extrema, kemiska behandlingar. Investera i bra värmeverktyg som inte sliter onödigt mycket på håret. Om jag ser att håret på en kund är i betydligt sämre skick än vad det var tre månader tidigare brukar jag uppmana dem att kolla upp sin sköldkörtel. Viviscal är ett kosttillskott jag också brukar rekommendera, men du måste vara konsekvent och se till att det är Pro-varianten. 

Har du tips för moget och grått hår?
– Allt beror på klippningen och statusen på ditt hår. Om du har en snygg klippning och vårdat, hälsosamt hår kan grått hår se fantastiskt ut. Rätt produkter såklart, du behöver få det glasigt och livfullt.  Om du har tillräckligt tjockt hår kan också lugg göra att du ser yngre ut och ge ett väldigt modernt och coolt intryck.

Vilka är dina tre favoritprodukter från R+Co Bleu som du är medgrundare för?
– Som frisör kan jag inte välja tre, det skulle innebära att jag inte kan göra allt som krävs av mig, men om jag får välja några favoriter så är det Essential hair tonic, Optical illusion smoothing oil, Super style crème, Surreal styling serum och Cult classic flexible hairspray.

Leave-in hårtonic från R+Co Bleu 

Essential Hair tonic från R+Co Bleu är en leave in stylingspray som också fungerar som fuktgivare. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Stylingkräm från R+Co Bleu 

Stylingkräm som återfuktar och ger glans, Super style crème, R+Co Bleu. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Reparerande schampo för matt och moget hår 

Reparerande och lystergivande schampo för moget och matt hår, De luxe reparative shampoo, R+Co Bleu. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Hårspray från R+Co Bleu 

Fin mist med mjuk kontroll, Cult classic flexible hairspray, R+Co Bleu. Mer info och köp här (länk till Lyko)

Hårolja som tämjer friss och ger glans 

Hårolja som motverkar friss och ger glans till håret. Optical illusion smoothing oil, R+Co Bleu. Mer info och köp här (länk till Lyko)

Stylingserum som stärker håret 

Stylingkräm som ger håret fyllighet och glans. Surreal styling serum, R+Co Bleu. Mer info och köp här (länk till Lyko)

Vilka andra verktyg vill du inte vara utan?
– Min hårfön från Dyson, och borstar och tänger från Harry Josh.

Hårfön från Dyson. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Keramisk plattång från Harry Josh. Mer info och köp här (länk till Harry Josh).

Vad är du mest stolt över i din karriär?
– Att jag har fått vara med och skapa en fantasivärld för magasin och modehus, men att jag också tagit med idéerna till verkligheten i min salong och där kunnat inspirera vanliga kvinnor. Min resa har varit lång och alla designers, redaktörer och fotografer som jag har träffat på vägen har hjälpt mig att växa. Alla de erfarenheter jag har från min karriär har jag nu stoppat i flaskor och kartonger när jag skapat egna hårprodukter.

Linda Evangelista och Garren 1993. Foto: ROSE HARTMAN / WIREIMAGE

Tre frisyrförändringar av Garren som gått till historien

Så fick Farrah Fawcett sin nya look 

Farrah Fawcett 1978, i ny frisyr av Garren. Foto: NEW YORK DAILY NEWS ARCHIVE / NY DAILY NEWS VIA GETTY IMAGES NEW YORK DAILY NEWS

– Det var precis i slutet på 70-talet och Farrah, med sitt stora svall, var drottningen av hår. Skulle jag våga göra något nytt med hennes frisyr? Det var nästan i övergången till 80-talet och jag kände att hon behövde en förändring. Mitt knep är att först alltid låta klienter vara i sin ”comfort zone” innan jag föreslår någon större. Vi gjorde en fotografering för amerikanska Vogue och första dagen fixade jag klassiskt, lockigt och fluffigt Farrah-hår. 

– Natten till andra plåtningsdagen låg jag och tänkte på att jag vill göra något annorlunda. Jag ville visa hennes skönhet genom något enklare och när Farrah kom till studion nästa dag var hon med på att föna håret rakare. Tanken var först att jag skulle gömma delar av håret i kläderna men då sa Farah: ”Det är snyggt – klipp av det!” Samma kväll skulle hon lansera sina egna hårprodukter med en stor fest på Studio 54.  Morgonen efter var Manhattan tapetserad med tidningar på ”Farrah Fawcetts nya frisyr” och alla började ringa mig. Jag var dock väldigt diskret, men det var min första resa mot stjärnorna.

Hur Madonna fick sin Marilyn Monroe-frisyr 

Madonna på Oscarsgalan 1991. Foto: RON GALELLA / RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY RON GALELLA COLLE

– Jag fick ett samtal från fotografen Steven Meisel som sa ”Vi ska fotografera Madonna för Vanity Fair”. Jag visste genast att jag ville göra en Marilyn-look på henne. Hon hade varit där och touchat tidigare men – enligt mig – med en trashigare look med mörka rötter. Jag ville göra henne Marilyn fullt ut. Till fotograferingen hade hon med sig en fantastisk, silverglittrande klänning från Bob Mackie, en vit päls och Harry Winston-juveler. Jag blonderade rötterna och satte sedan i värmespolar medan hon fick makeup, och sedan spelade hon Marilyn. På Oscarsgalan strax efteråt hade hon exakt den looken. 

– Efter det gjorde vi Sex-boken tillsammans, men där emellan färgade hon håret svart för premiären av Truth or dare, jag blev galen och fick blondera henne på nytt innan vi började plåta Sex-boken. Sedan dess har jag jobbat med henne många gånger och varit med om många förvandlingar, bland annat en hippie-look, och ett annat Vanity Fair-omslag där hon hade en Playboy-look. Vi har haft kul! Senast jag jobbade med Madonna var för Rebel heart 2015, med Mert and Marcus, då vi återgick till en blond Marilyn-inspirerad look.

Victoria Beckham - så fick hon sin korta pixie 

Victoria Beckham på Marc Jacobs visning, 2008. Foto: JAMIE MCCARTHY / WIREIMAGE

– När Victoria skulle påbörja förvandlingen till seriös designer frågade hon sina supermodellkompisar Carla Bruni och Naomi vem hon skulle gå till för en ny look och alla sa ”Du måste gå till Garren.” Jag hade aldrig jobbat med Victoria tidigare, men jag bad Naomi att koppla ihop oss och Victoria ringde mig. Jag frågade varför hon ville ha en förändring och hon förklarade att hon ville få bort Posh Spice-stämpeln. Jag bad att få återkomma med idéer och satte mig ned för att göra research. Jag studerade henne och på alla bilder såg hon alltid allvarlig ut, helt i motsats till hur hon var att prata med. Mitt förslag var att klippa kort för att lyfta fram hennes härliga personlighet och göra henne mindre ouppnåelig. 

– Jag skickade förslag med bilder på Jean Seberg och Mia Farrow. Victoria var först lite tveksam till att jag bara skickade korta frisyrer men jag sa ”Det här kommer hjälpa till att rena dig från allt som du vill bli av med”. ”Inga extensions”, frågade hon? ”Nej, inga extensions”, var mitt svar.

– Först skickade hon sin vakt för att kolla min salong, och jag tänkte ”Here we go, här har vi att göra med en diva”, men jag fick fel. Vi hade så kul och Victoria skrattade hela tiden. Då var jag ärlig och sa, ”Du ser fantastisk ut, men du måste lära dig le”. Hon sa ”Jag kan inte le”, men jag sa ”Älskling, du har skrattat sedan du kom hit – du kan göra det.” Några dagar senare skulle hon gå på Marc Jacobs visning och hon ville gömma sig på sitt hotellrum till dess för att överraska med den nya frisyren på front row. Det blev succé.

LÄS MER: 33 snygga klipp att inspireras av just nu!