Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: TT

Sveriges mest kända frisörer: Antonio Axu - hjärnan bakom Marie Serneholt svall

De stylar kungligheter, skådespelare, musiker och en och annan världsstjärna. För Damernas Värld berättar de om sina framgångsrecept, vad de tänker om att ha så offentliga kunder och minns tillbaka på sina mest minnesvärda frisyrer. Lär känna fem av Sveriges mest kända frisörer och hårstylister. Näst på tur: Antonio Axu.

Antonio Axu var tonåringen som skulle satsa på innebandy men som började jobba hos Björn Axén - och blev kvar. Han har jobbat länge både i Sverige och internationellt och har regelbundet Marie Serneholt i sin stol.  

Varför blev du frisör?

– Jag valde inte yrket utan valde frisörlinjen som ett sätt att komma bort från förorten och den kaotiska skolan jag inte trivdes i. Som 16-åring fick jag praktik på Björn Axén och fick upp ögonen för vilken kreativitet som finns i yrket, hur mycket man kan göra. Det öppnade också upp min värld. Där jag växte upp fanns inga öppet homosexuella män till exempel. Jag trivdes i kontrasterna och fastnade helt för yrket. När jag sen upptäckte att jag kunde tävla som frisör, precis som jag gjort inom idrotten, så blev det ännu roligare. Jag blev nordisk mästare som 22-åring, och tävlade sen i många år. 

När kände du att du slagit igenom?

Det kändes väldigt stort när jag fick göra kronprinsessan Victorias frisyr på ett bröllop hon skulle vara tärna på. Jag var bara 21 år och kände att nu har jag en framtid i det här yrket. Men det som gjorde att jag slog igenom brett var när jag klippte Marie Serneholt 2010 och vi gjorde hennes solkyssta look. Det var en period när alla var väldigt blonderade så det blev mycket uppmärksamhet när jag gjorde Maries hår mer naturligt med mörka inslag i det blonda håret. Det var ovanligt då men blev verkligen en trend. 

Berätta om ett minnesvärt uppdrag!

Jag gjorde Filippa Reinfeldts hår på flera Nobelfester och då fick hon alltid höga betyg i olika stilbarometrar. Det var väldigt roligt, jag fick fria händer men vi utgick alltid från hennes klänning för att skapa en vacker helhet. Att göra Nobel är något särskilt, en riktig fest.

Hur känns det att få förtroende från så stora namn?

Det känns bra, ett kvitto på att man gör något rätt. Men det är inget jag jagat under min karriär. Att klippa kända personer gör dig inte känd, eller bra på ditt jobb. Jag vill alltid utvecklas och vill bemästra helheten i yrket. Att vara respekterad i branschen och bland kolleger är större för mig än att klippa någon särskild person. Mitt mål har alltid varit att nå toppen och bli bäst. 

Vilket är ditt mest använda verktyg när du stylar hår?

– Alltid ett värmeskydd, men annars en locktång. Med en locktång kan du verkligen förändra ett utseende och skapa en lyxig känsla i håret. 

Värmespray, locktång och borste.

1. Värmeskydd för håret. Heat protection spray, Antonio Axu. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Locktång för många olika stylingar.
Curve creative curl wand, Ghd. Mer info och köp här (länk till Lyko).
3. Rund hårborste som ger volym.
Brush round fine hair L, Antonio Axu. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

LÄS MER: Drottning Silvias frisör Peter Hägelstam om sitt arbete och bästa Nobelminne 

LÄS MER: Bästa hårborsten för ditt hår – stor guide för alla hårtyper

LÄS MER: Sugen på att klippa lugg? Guide och inspiration för alla ansiktsformer!