Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Mattias Stafsing stylar Charlotte Perelli.
Mattias Stafsing stylar Charlotte Perelli.
Mattias Stafsing stylar Charlotte Perelli.
Mattias Stafsing stylar Charlotte Perelli. Foto: Lernberger Stafsing

Sveriges mest kända frisörer: Mattias Stafsing - glamourösa hår framför allt

De stylar kungligheter, skådespelare, musiker och en och annan världsstjärna. För Damernas Värld berättar de om sina framgångsrecept, vad de tänker om att ha så offentliga kunder och minns tillbaka på sina mest minnesvärda frisyrer. Lär känna fem av Sveriges mest kända frisörer och hårstylister. Näst på tur: Mattias Stafsing.

Som ena halvan av en powerduo driver han tillsammans med sin man Patrik Lernberger det populära hår- och hudvårdsmärket Lernberger Stafsing. Men på egen hand har han sedan många hår tillbaka etablerat sig som en av Sveriges främsta frisörer, bland andra för bästa vännen Charlotte Perrelli vars många hårförändringar han står bakom.  

Hur började din frisörresa?

– Jag började som frisörelev på NK i Göteborg och kände snabbt att jag ville göra mer. Så jag började jobba med produktionsbolaget MTV Studios där jag fick jobba med många stora namn väldigt snabbt. Det var därigenom som jag även fick börja sminka, det var lite av ett måste att kunna båda. Att göra helheten; både hår, makeup och ofta även styla kläderna har jag sedan gjort mycket under min karriär. 

Har du nåt signum när det kommer till hår?

– Jag brukar få höra att det syns när jag varit framme. Jag gillar när det är mycket och något extra. Jag är väldigt inspirerad av hår bakåt i tiden, särskilt 60- och 70-talet med den tidens former tekniker. Och många som jag jobbar med, framför allt Charlotte Perrelli, gillar snabba skiften och förändringar. Nu senast när vi klippte av mycket av Charlottes hår så föreslog jag att hon skulle ta ett steg bort från sina klassiska glamourösa lockar. Så det blev en studsig bob med inspiration från Barbra Streisand. 

Charlotte Perrelli sjunger låten ”Still Young” under Melodifestivalen 2021. Hår och makeup av Mattias Stafsing.

Vilka ögonblick i din karriär har varit störst för dig?

– Många stunder har känts väldigt stora. Jag har jobbat med tre Eurovision Song Contest, det har varit otroligt. Och så har jag jobbat med det brittiska kungahuset, och det svenska såklart. Till kronprinsessan Victorias bröllop gjorde jag Agnes hår när hon skulle uppträda i kyrkan. Det kändes fantastiskt att sitta med där i Storkyrkan med alla Europas kungahus. Det var även mäktigt att göra Nelly Furtados hår när hon var i Göteborg 2012, hon är kanske den största världsstjärnan jag jobbat med.

Blir du någonsin nervös när du jobbar med så kända namn?

– Det är alltid lite nervöst, särskilt när man var yngre, och man tänker lite på hur man ska lyckas fylla de här stora skorna. Men det är självklart väldigt smickrande och det gör att man förbereder sig ordentligt.

Berätta mer om Agnes frisyr på kronprinsessbröllopet!

– Agnes är ganska bestämd. Jag har jobbat mycket med henne och hon vet oftast vilken look hon vill ha. Den gången sa hon att hon ville ha det uppsatt men inte för klassiskt. Så jag föreslog en mjuk och lös uppsättning i nacken så att man inte skulle tänka så mycket på håret. Fokus skulle ligga på hennes fantastiska klänning och hennes röst. Vi gjorde iordning allt inne i kyrkan, uppe på läktaren. Det var en upplevelse!

Agnes och Björn Skifs på kronprinssessparets bröllop 2010. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mattias mest använda verktyg

Locktång, hårspray och värmeskydd.

”Jag måste nog säga att locktången är mitt mest använda redskap. Man kan göra så otroligt mycket med en locktång och jag gillar hår som har mycket form. Och sen såklart hårspray, alla frisörers favorit. Om det krisar så är det en hårspray man behöver.”
1. Locktång med klämma. 24k gold salon curling irons 25 mm, Hot tools. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Hårspray.
Hair spray strong hold, Lernberger Stafsing. Mer info och köp här (länk till Kicks).
3. Värmeskydd för håret.
Heat protect spray, Lernberger Stafsing. Mer info och köp här (länk till Kicks).

LÄS MER: Sveriges mest kända frisörer: Peter Hägelstam – 40 år som drottning Silvias frisör 

LÄS MER: Bästa hårborsten för ditt hår – stor guide för alla hårtyper

LÄS MER: Bäst i test av locktång 2021 - fixa de snyggaste lockarna med bästa verktyget