Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

På inspelning med Seinabo Sey. Hårstylisten Sainabou Chune.På inspelning med Seinabo Sey. Hårstylisten Sainabou Chune.På inspelning med Seinabo Sey. Hårstylisten Sainabou Chune.
På inspelning med Seinabo Sey. Hårstylisten Sainabou Chune.

Sveriges mest kända frisörer: Sainabou Chune - lockiga hårs bästa vän

De stylar kungligheter, skådespelare, musiker och en och annan världsstjärna. För Damernas Värld berättar de om sina framgångsrecept, vad de tänker om att ha så offentliga kunder och minns tillbaka på sina mest minnesvärda frisyrer. Lär känna fem av Sveriges mest kända frisörer och hårstylister. Näst på tur: Sainabou Chune.

Hon stylar några av Sveriges just nu största namn, jobbar backstage på visningar och skapar hårmagi för bland andra H&M, Gant, Damernas Värld, Elle och Styleby. Prisbelönt både som Årets Beauty på Elle-galan 2020 och som International hairstylist of the year på Black Beauty Awards 2015, är hon en av Sveriges främsta expert på texturerat hår. 

Har du alltid velat jobba med hår? 

– Ja, i sexan fick vi skriva ett brev till vårt framtida jag om vad vi ville göra när vi blev äldre, i det hade jag skrivit att jag älskar hår och ville gå frisörlinjen. Och så blev det. Jag kom in och jobbade extra varje helg, lov och efter skolan på den salong jag praktiserade på. Sen hoppade jag från salongsjobb till att assistera olika hårstylister. Jag fick mersmak för att vara bakom kulisserna och vara där det händer mycket saker, jobba på visningar och skapa material tillsammans med ett team. I grund och botten finns min kärlek till hår och att få skapa något kreativt.  

Vilken är din specialitet inom hår?

– Jag är väldigt duktigt på lockigt hår, jag nischade tidigt in mig på det. Främst eftersom jag själv har lockigt hår och vill kunna hjälpa de som har min hårtyp. Bara inom mode finns det så många modeller som behöver kunnig hjälp med sitt hår. När jag utbildade mig fick vi inte lära oss någonting om olika lockiga hår. Det håller som tur var på att ändras, men det är absolut inte lika självklart som att lära ut om typiskt skandinaviska hår.

Vilka kända namn har du stylat?

– Främst är det nog Seinabo Sey, som är en av mina närmsta vänner sedan länge tillbaka. Jag har följt henne på mycket av det hon har gjort; från början här på hemmaplan, när hon uppträdde på Nobelbanketten och Nobels fredspris, på konserter runtom i världen. Sen har jag gjort håret på alla Selam Fessahayes visningar och jobbat med Sabina Ddumba, Zara Larsson, Loreen och Cherrie för att nämna några. Det är ju så att det inte finns så många hårstylister som är kunniga inom just texturerade hår.

Vad tror du har varit ditt framgångsrecept?

– Jag tror att man måste våga tro på sig själv, jobba hårt och inte vara rädd för att hela tiden lära sig. Jag assisterade i många år och utvecklades mycket på det sättet. Sen handlar det om att hitta ett bra team att jobba med, omringa sig med bra människor som pushar en.

Vilken är din mest använda produkt för att styla hår?

– Utan tvekan Dysons hårfön, den funkar för alla hårtyper.

Hårfön och hårmask som passar lockiga hår.Hårfön och hårmask som passar lockiga hår.Hårfön och hårmask som passar lockiga hår.
Hårfön och hårmask som passar lockiga hår.

1. Hårfön med skonsam teknik och många olika munstycken för alla hårtyper. Supersonic hårfön, Dyson. Mer info och köp här (Länk till Lyko).
2. Hårinpackning för lockigt hår, från Sainabous samarbete med Budgie. Våren 2020 släpptes kollektionen Saina x Budgie med tre produkter speciellt framtagna för lockiga hår. The curl mask hair treatment, Budgie. Mer info och köp här (Länk till Kicks)

LÄS MER: Sveriges mest kända frisörer: Peter Hägelstam – 40 år som drottning Silvias frisör 

LÄS MER: Bäst i test 2021 – schampo och balsam utan sulfater – bäst för slitet hår 

LÄS MER: Bästa hårborsten för ditt hår – stor guide för alla hårtyper