Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Håret kräver lite extra omsorg på och efter sommaren.Håret kräver lite extra omsorg på och efter sommaren.Håret kräver lite extra omsorg på och efter sommaren.
Håret kräver lite extra omsorg på och efter sommaren. Foto: Getty / Pressbilder

Rädda torrt och slitet hår efter sommaren – produkterna och tipsen som funkar

Blev ditt hår torrt och frissigt av sommarens härliga sol och bad? Våra skönhetsexperter har alla tipsen och produkterna som räddar håret och ger dig ett friskt och vackert svall igen. 

Solstänkt svall eller en risbuske med y-formade toppar? För de flesta av oss stannar illusionen om det perfekta sommarhåret vid just en illusion. Kanske beror det på att vi har så fullt upp med solkräm och myggspray att håret glöms bort – eller så tar vi helt enkelt ledigt från allt vad hårvård heter. Men den stora boven är nog ändå att många av oss inte vet vilken extra omsorg håret kräver på sommaren. För det är sannerligen satt under en viss press.

– På sommaren utsätts håret dels för sol som bleker det, dels för vatten med både salt och klor. Vi har också en tendens att sätta upp det i en knut när det är blött, eller tvätta det oftare i och med alla bad. Håret blir ömtåligare när det är fuktigt, och blir håret porösare fastnar orenheter lättare och då degenererar hårets kvalitet, förklarar Christian Andersson, tekniker och frisörutbildare på Wella Studio i Stockholm, och fortsätter:
– Solen aktiverar också metaller som finns i håret och bildar fria radikaler som kan göra håret mer poröst.

Emelie Johansson, frisör och utbildare för hårförlängningen Hairtalk, instämmer:
– Den största utmaningen är att hålla håret glansigt och färgen fin. Ett hår som utsätts för sol bleks, vilket kan vara tråkigt om du färgar håret och vill behålla din färg. Ett hår som sedan utsätts för saltvatten och klor blir lätt uttorkat, slitet och missfärgat, säger hon.

Så skyddar, stärker och detoxar du slitet hår

Lyckligtvis finns en hel uppsjö produkter som är gjorda för att detoxa, skydda, stärka, återfukta och reparera håret efter sommaren. För att rensa bort salt, klor och metaller är djuprengörande schampo ett måste, men i hårets garderob bör det även ingå förebyggande UV-skydd, fuktbomber och reparerande produkter som fyller en funktion även när solsäsongen är förbi (scrolla ner för våra favoritprodukter!). Redan på stranden kan du dock påbörja skademinimeringen.
– Varje gång som du har badat i saltvatten är det bra att skölja ur håret direkt med vanligt vatten om möjlighet finns, säger Emelie Johansson.

Strandlivet är härligt – men kan slita på håret.Strandlivet är härligt – men kan slita på håret.Strandlivet är härligt – men kan slita på håret.
Strandlivet är härligt – men kan slita på håret. Foto: Alessio Lin/Unsplash

Ett vanligt semesterproblem (som kan kvala in på livets topp-5 i-landsproblem) är att hårfärgen – naturlig eller färgad – tappar glöden. Bästa försäkringen är UV-skydd för håret.

– Solen bleker pigmenten, och därför kan håret tappa glans och djup. Har du dessutom färgat håret eller gjort slingor påverkas det snabbare av solen och slår oftast mot orange, gult eller rött. UV-skydd speciellt utvecklat för hårpigment dämpar den effekten, säger Sacha Mitic, grundare av Sachajuan.

LÄS MER: Så lindrar du torr och irriterad hårbotten (och får vackrare hår!)

Bästa produkterna mot torrt, skadat och frissigt hår

1. Solskydd för håret

Bästa solskyddande produkter för håret – från Sachajuan, Davines och Aveda.Bästa solskyddande produkter för håret – från Sachajuan, Davines och Aveda.Bästa solskyddande produkter för håret – från Sachajuan, Davines och Aveda.
Bästa solskyddande produkter för håret – från Sachajuan, Davines och Aveda.

Ladda strandväskan med dessa hårtarbetande solpoliser för att mota skador i grind och skydda färgpigmenten från ödeläggelse. Viktigt att poängtera är att UV-produkter skyddar hårets pigment, men inte huden i hårbotten. Har du blottad bena eller glesa partier är en hatt eller ett spf-spray för ansikte/kropp det bästa skyddet.
1. Stylingkräm. Hair in the sun från Sachajuan. Ljuvlig kräm med lätt stylingeffekt med uthålliga solfilter som sitter kvar även efter ett dopp.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
2.
Hårmist. Su hair milk från Davines. UVB-skydd och citrusextrakt verkar som en väldoftande sköld mot solens sabotage. Spritsa i hårbotten och på torra eller fuktiga längder under dagen.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).
3.
Hårmist. Sun care protective veil från Aveda. Bäddar in hårstråna i en osynlig film av skyddande solfilter. Pluspoäng för handbagagevänligt format.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

 

2. Produkter för frissigt hår

Bästa produkter för frissigt hår – från Living Proof, Colorwow och Shu Uemura.Bästa produkter för frissigt hår – från Living Proof, Colorwow och Shu Uemura.Bästa produkter för frissigt hår – från Living Proof, Colorwow och Shu Uemura.
Bästa produkter för frissigt hår – från Living Proof, Colorwow och Shu Uemura.

Tropiska klimat, kvava sommardagar eller inkommande åskväder kan förstöra en frisyr på nolltid. Hög luftfuktighet betyder för många ett barr som sväller till elchockad ryssmössa. Ta kontroll över stråna med marknadens bästa frisstämjare.
1. Antifriss-spray. No frizz humidity shield från Living Proof. Lockigt hår eller tendens till friss? Spana in denna viktlösa favorit som låser ute både frissframkallande fukt och UV-strålar.
ANNONS Köp här (länk till Eleven).
2.
Fuktförseglare. Dream coat supernatural spray från Colorwow. En revolution för frisslejon. Spraya i handdukstorkat hår, föna och njut av sidenslätt hår i cirka fem tvättar. ANNONS Köp här (länk till Kicks).
3.
Nattolja. Essence absolue overnight serum från Shu Uemura. Precis som huden älskar håret produkter som maxar din reparerande skönhetssömn. Applicera, sov och vakna till glossiga längder.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

3. Hårinpackning för torrt och skadat hår

Bästa hårinpackningarna för torrt hår – från Davines, Redken och Maria Nila.Bästa hårinpackningarna för torrt hår – från Davines, Redken och Maria Nila.Bästa hårinpackningarna för torrt hår – från Davines, Redken och Maria Nila.
Bästa hårinpackningarna för torrt hår – från Davines, Redken och Maria Nila.

Lägg till en inpackning var tredje till femte tvätt, och ditt hår kommer att tacka dig med glans, studs och ny livsglädje. Applicera i handdukstorkat hår för bäst effekt. För att ytterligare dopa rutinen, applicera en inpackning av leave in-typ i handdukstorkat hår efter tvätt.
1. Inpackning. The wake up circle från Davines. Budgetvänlig hårinpackning som enkelt slinker ner i handbagaget och gör sommarstressat hår som nytt. Bättre blir det inte. ANNONS Köp här (länk till Bangerhead)
2.
Leave in-inpackning. All soft mega leave in från Redken. För Sahara-torra strån finns räddningen i denna tub. Applicera efter balsam i rent handdukstorkat hår och låt sitta. ANNONS Köp här (länk till Kicks).
3.
Inpackning. Head & hair heal masque från Maria Nila. Lindrar känsliga, kliande hårbottnar och hindrar sköra strån från att gå av. Ger på sikt tjockare och friskare hår. ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel).

4. Återfuktande och djuprengörande detoxschampo 

Bästa detoxschampot för torrt hår - från System Professional, Olaplex och Wella Professionals.Bästa detoxschampot för torrt hår - från System Professional, Olaplex och Wella Professionals.Bästa detoxschampot för torrt hår - från System Professional, Olaplex och Wella Professionals.
Bästa detoxschampot för torrt hår - från System Professional, Olaplex och Wella Professionals.

Det är frestande att tvätta håret dagligen på sommaren, men försök ha is i magen. Ofta räcker det att skölja ur saltvattnet och återfukta med balsam i längderna. Djuprengör skalp och hår en gång i veckan med ett detoxschampo.
1. Schampo. Solar Hair & body shampoo och balsam Solar Hydro repair conditioner från System Professional. Sommarsäkrad duo som tankar fuktdepåerna och reparerar soltraumatiserade strån. Innehåller även UV-filter.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).
2. Schampo. N°4 Bond maintenance och balsam N°5 Bond maintenance conditioner från Olaplex. Olaplex molekyl ska länka samman brustna bindningar i hårstrået, samtidigt som fuktnivåerna optimeras för pånyttfött svall.
ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel).
3.
Schampo. Invigo blonde recharge shampoo och balsam Invigo blonde recharge conditioner från Wella Professionals. Kanariegula hår är en vanlig syn så efter sommaren. Kyl ner ett blonderat eller slingat hår med nya, svala pigment.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

5. Fuktspray och fuktkräm för torrt och slitet hår

Bästa produkterna för sommarslitet hår – från R+Co, Kérastase och Schwarzkopf.Bästa produkterna för sommarslitet hår – från R+Co, Kérastase och Schwarzkopf.Bästa produkterna för sommarslitet hår – från R+Co, Kérastase och Schwarzkopf.
Bästa produkterna för sommarslitet hår – från R+Co, Kérastase och Schwarzkopf.

Fuktkräm och fuktmist är produkter som vi främst förknippar med hudvård, men även i hårets produktarsenal bör en fuktprodukt ingå så här i trassliga torrtider. Smörj dagligen håret med fuktkräm och släng ner en fuktmist i strandväskan att duscha håret med under dagen.
1. Fuktkräm. High dive moisture + shine cream från R+Co. Precis som huden mår bra av att smörjas blir håret lyckligt av en fuktfylld insmörjning.
ANNONS Köp här (länk till Åhlens).
2.
Fuktkräm. Soleil CC crème från Kérastase.  Bäddar in stråna i en mjuk, UV-skyddande famn, ger glans och plåstrar om semestersåren.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).
3.
Fuktspray. Moisture spray essence från Schwarzkopf Beology. Puffa denna över håret under dagen för fuktgivande näring i farten.
ANNONS Köp här (länk till Eleven).

Så vårdar du färgat och blonderat hår på sommaren

Vissa hår kräver specialvård. De senaste åren har hårförtjockning och förlängning med skonsamma metoden Hairtalk blivit populärt. Emelie Johansson är expert på Hairtalk och lyfter fram återfuktande produkter som balsamspray, olja och fuktinpackning som löshårets sommarhjältar. Undvik produkter av repair-typ med protein och keratin – som annars är guld för sommarhår – om du vill behålla löshåret under semestern.

Klipp håret före semestern – ett friskt hår är mer tåligt än ett skadat

För blonderade hår behövs påfyllning av kalla pigment, eftersom solen drar ur färgpigment och enbart lämnar kvar det gula, medan brunetter bör investera i en färginpackning som ger både glans och färg. Många salonger erbjuder också en glossingbehandling som nyanserar håret och snabbt ger ny glans mellan färgningarna.

För toppar som temporärt måste lagas mellan klipptiderna är Ghd:s hemmabehandling Advanced split end therapy värd sin vikt i guld. 

Sist men inte minst ett knep från Emelie Johansson att komma ihåg till nästa år om inte annat:
– Klipp håret före semestern, eftersom ett friskt hår är mer tåligt än ett skadat.

LÄS ÄVEN: FRÅGA SKÖNHETSREDAKTÖREN | Vad gör jag åt slitet sommarhår?

LÄS ÄVEN: Så blir du av med fett hår – och dåliga hårdagar