Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AleksandarNakic

Vårens hårtrender – stor guide till snyggaste frisyrerna 2017

Vår betyder nytt hår. Vi har pratat med proffsen och kartlagt säsongens mest trendsäkra färger och frisyrer – oavsett om du gillar att ha håret utsläppt eller uppsatt i knut eller fläta.

Frisyrtrend: Fokus på struktur

Daniel Phu Huyhn med vår skönhetsredaktör Maria Ahlgren.

Oavsett om Skam-Nooras page eller Blake Livelys glammiga svall får ditt habegär att slå i taket så har de en sak gemensamt – texturen är A och O. Frisyrgurun Daniel Phu Huyhn, frisör och skandinavisk utbildningschef för Ghd, berättar hur du sätter håret i rörelse på tre olika sätt:

1. Lyxiga vågor

Michael Costello.

– Förbered håret med en värmeskyddande stylingprodukt. Använd en mindre locktång än vågresultatet som du önskar, till exempel Ghds Classic curl tong, och locka hela håret i samma riktning. Borsta ut med en oval svinhårsborste och avsluta med hårspray för polerade röda mattan-vågor i 1940-talsanda, säger Daniel Phu Huyhn.

 

2. Pricken över i

Bottega Veneta.

– Var lite modig och dekorera håret. Välj gärna gammaldags prydnader av guld eller koppar. Fäst i snabba uppsättningar, kombinera med flätning eller matcha med lockar eller vågor.

 

3. Avslappnad LOB

Burberry.

– En lob, en lång bob, med nonchalant textur och rörelse är helt rätt. Få dagen efter-känsla i håret med en root lift spray och en Creative wave wand från Ghd för avslappnade, moderna vågor med både volym och rörelse.

 

Frisyrtrend: Flätat och knutet

Patrik Lernberger. Foto: Marcel Pabst

Vi knyter, flätar och tvistar som aldrig förr – gärna samtidigt. För dig som inte är så fingerfärdig finns smarta genvägar. Stylingproffset Patrik Lernberger, frisör och medgrundare till hårmärket Lernberger Stafsing, guidar till den perfekta hårknuten, vårens flätor och brudfrisyren som får oss att sukta efter bröllop:

1. Nya trendflätan

Valentino.

– Parisiskt bohemiskt med fläta på sidan. Ledord är asymmetriskt och löst, som på Valentinos vår- och sommarvisning. Spraya håret med torrschampo innan du flätar, sedan drar du och formar tills du känner dig nöjd, säger Patrik Lernberger.

 

2. Frisyrer för moderna brudar

Erdem.

– En fläta i vilken variant som helst är perfekt för bröllop. Den håller genom en hel fest och blir bara snyggare och snyggare. Mittbena, stram knut i nacken och stora örhängen känns också rätt! Dekorera med ett ripsband som hårband eller en maffig strassbrosch placerad lite oväntat på sidan, som på Erdems visning.

[adSpace placement="manual"]

3. Den perfekta knuten

Vivienne Tam. Foto: © GAT Images PHOTOGRAPH FOR FASHION EDITORIAL USE

– Det enklaste är att du böjer dig framåt och borstar med en tät borste så att du samlar allt hår högt på hjässan. Sitt sen rakt upp och böj nacken lätt bakåt samtidigt som du fäster hästsvansen med en resårsnodd. Spraya hela svansen med ett mjukt torrschampo, som Lernberger Stafsing Dryclean soft, för att ge mer stadga. Samla ihop tofsen med händerna och tvinna. Snurra så tajt du vill ha knuten och fäst med öppna nålar i fyra hörn. Dra och forma med fingrarna och avsluta med hårspray.

 

4. Snabbversion av Diors nackflätor

Dior.

– Ett enkelt och väldigt snyggt sätt att få den här looken är att göra två lösa flätor i nacken och fästa dem under knuten på hjässan.

 

Frisyrtrend: Fläckfri färgning

Maria Ahlgren får LA-lyxigt hår hos Antonio Axu.

Lyxigt och hantverksmässigt med solstänk à la Los Angeles. Hårfärgningstekniken balayage (läs mer nedan) är vårens favorit och passar alla, oavsett utgångsfärg. Färgexperten Antonio Axu, kändisfrisören som nyligen öppnade färgsalongen Axu colour bar på NK i Stockholm, avslöjar hemligheten bakom den solkyssta looken som har blivit hans signum:

1. Flera dimensioner

Versace.

– Jag ville bort från det endimensionella. Inget hår är lyxigt om det bara har en färg, då finns det inget liv. Jag jobbar ofta i Los Angeles, och har tagit till mig mycket av vad kunderna vill ha där, säger Antonio Axu.

 

2. Solkysst pastell

Toga.

– Pastelltrenden håller i sig. Rosa hårfärg neutraliserar rosa toner i huden, så det passar bra på skandinaver. Annars tror jag inte på att haka upp sig för mycket på trender.

 

3. Låt det ta tid

Michael Kors.

– Färg är ett hantverk, och hantverk måste få ta tid. Jag jobbar med fina, tunna slingor och en teknik där jag tuperar in hälften av varje hårslinga och sedan målar på färgen för hand för helt osynliga övergångar. Då får du en perfekt balayage*. Att gå till mig är dyrt, men i gengäld får du ett naturligt solkysst resultat som bara behöver underhållas två till tre gånger per år.

*BALAYAGE

En teknik där hårfärg målas på för hand för ett solkysst resultat med naturliga skiftningar och sömlösa övergångar. Funkar lika bra i mörka som ljusa hår. Att bli riktigt vass på balayage kräver mycket träning och säkert handlag. Anine Bing, Marie Serneholt, Carolina Gynning, designern och Damernas Värld-bloggaren Valerie Aflalo och Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier är alla fans av Antonio Axus solkyssta balayageteknik.

Foto: Jesper Ruiz Lindberg/Estrop