Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Jason Lloyd Evans

Värmeskydd – därför behövs det i solen & frisörens bästa tips

Plattänger, hårfönar och solsken – blir det för varmt kan håret skadas långsiktigt. Värmeskydd kan hjälpa menar frisörerna. Här är bästa tipsen för att behålla ett friskt svall och bästa produkterna som skyddar ditt hår mot värmen. 

Du har säkert hört talas om värmeskydd för håret, som appliceras innan du stylar det med varma stylingverktyg som plattång, locktång eller hårfön. Värmeskyddet agerar som en sköld mot värmen och är den viktigaste stylingprodukten om du frågar många frisörer. 

– Värme påfrestar håret oerhört mycket, så det behövs värmeskydd, i alla fall om du vill ha ett tjockt, starkt och friskt hår. En plattång kan bli upp emot 220 grader varm, det blir ju hett som ett strykjärn. Och ett strykjärn vet vi kan bränna sönder tyg, så tänk då på hur en plattång kan skada ditt hår, säger Cecilia Nilsson, frisör på Bruns Frisörer i Malmö. 

Värmeskydd kan skydda håret 

Värmeskyddet hjälper till att fördela värmen i håret så att håret inte skadas punktvis. Man sprayar värmeskydd i fuktigt hår innan man fönar, men ska du använda plattång bör håret vara torrt innan du använder plattången. Värmen skadar hårets fjällskikt och riskerar att skada keratinet, hårets viktiga byggsten, vilket gör det svagare, sprödare och leder till kluvna hårtoppar. Med ett värmeskydd kan du minska på skadorna från sol och värmeverktyg. 

LÄS MER: Bäst i test 2021 - bästa värmeskydd för håret enligt Damernas Värld.  

Låt håret vila från plattången i sommar 

Cecilia Nilsson förespråkar att man ska låta håret vila från plattången flera dagar i veckan. Om man avstår från att använda plattång tre dagar i veckan ger man håret över 150 dagars vila på ett år, något som kan vara ganska betydelsefullt. 

– Plattången är det värsta för håret, så om du kan undvika att använda den dagligen så hjälper du till att rädda ditt hår. Jag skulle rekommendera att man använder plattång en gång i veckan eller bara på vissa partier av håret, inte på hela. 

Hon tycker att man ska passa på att låta håret vila helt från värmeverktyg under sommaren. 

– Låt håret vara lite ledigt, sätt upp det i tofs tex, göm det under solhatten eller passa på att testa en mer ledig look i håret, säger Cecilia Nilsson. 

Håret behöver också värmeskydd från solen 

Om du planerar en längre utlandsvistelse där det är varmt och mycket sol ska du också packa med dig ett värmeskydd, särskilt om du dessutom använder olika värmeverktyg för håret. 

– Sol och plattång är den värsta kombinationen. Många glömmer bort solens värme men den skadar också håret och gör det torrare och mer sprött om man inte skyddar det. Ofta är vi ju också i solen ganska många timmar på en dag. Så på med solhatt eller keps, särskilt om du har färgat hår, påpekar Cecilia. 

Solen kan bleka din hårfärg 

Om du nyligen har färgat håret och inte vill lägga pengar på att färga om håret snart igen, är det viktigt att skydda håret från både värme och sol. Värmen gör att håret öppnas och färgpigmenten släpper, därför är det viktigt att skydda håret från solens värme men också UV-strålarna som också riskerar att bleka håret i förtid. Risken är att du får en helt annan blekt nyans än vad du var ute efter. 

– Balsamspray med sheasmör skyddar från solen och värmen men allra bäst är en solhatt. Proteinspray är också bra, det skyddar mot både värme och sol, säger Cecilia. 

LÄS MER: Bäst i test - spraybalsam som återfuktar håret  

Foto: Jason Lloyd-Evans

Frisörens bästa tips för värmeskydd 

 Spraya alltid i värmeskydd i håret innan du ska föna eller blåsa håret.
Använder du plattång ska värmeskyddet i först, sen ska du låta håret torka och sen kan du använda plattången. Detsamma gäller locktången.
Använder du en airstyler, en varmluftsborste, kan du applicera värmeskyddet i torrt hår.
Skydda håret i solen med hårmask, balsamspray eller proteinspray.
Har du färgat långt hår och planerar en dag i solen, applicera hårmask och fläta håret, då skyddar du färgen och håller håret friskt.
Har du färgat kort hår, andvänd solhatt eller keps om du ska vara ute i solen hela dagen. 

Hårmask för håret = perfekt sol- och värmeskydd 

Hårmask från Bruns Products.Hårmask från Bruns Products.Hårmask från Bruns Products.
Hårmask från Bruns Products.

Har du långt hår och planerar en heldag i solen, applicera en hårmask i håret och fläta håret. Ekologisk hårmask med bland annat sheasmör som skyddar håret mot sol och värme från Bruns Products. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Spraybalsam + värmeskydd i ett 

Balsamspray från Bruns Products.Balsamspray från Bruns Products.Balsamspray från Bruns Products.
Balsamspray från Bruns Products.

Balsamspray från Bruns Products som fungerar som värmeskydd, och som hjälper till att återfukta torrt sommarhår. Spray i håret innan du stylar det, eller ha med sprayen till stranden och applicera under dagen. Innehåller vårdande sheasmör som skyddar mot sol och värme. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

LÄS MER: Bäst i test 2021 - bästa värmeskydd för håret enligt Damernas Värld.  
LÄS MER:
Bäst i test - spraybalsam som återfuktar håret