Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Felicia Kjellgren tipsar om de bästa produkterna och knepen för att hålla ordning på ögonbrynen.Felicia Kjellgren tipsar om de bästa produkterna och knepen för att hålla ordning på ögonbrynen.Felicia Kjellgren tipsar om de bästa produkterna och knepen för att hålla ordning på ögonbrynen.
1 AV 2
Jane Fonda, Helen Mirren och Michelle Visage glänser i silvriga modet
2 AV 2
Felicia Kjellgren tipsar om de bästa produkterna och knepen för att hålla ordning på ögonbrynen.
Foto: Privat / Christofer Zagal/Agent Bauer

Glesare och ljusare ögonbryn efter 50? Expertens bästa tips och produkter

Börjar dina ögonbryn se glesare ut? Det är naturligt att brynen blir både ljusare och tunnare med åren. Men hur ska man tänka kring produkter, behandlingar och smink efter 50? Vi frågade brynexperten Felicia Kjellgren @browfelicia.

Brynexperten Felicia Kjellgren – @browfelicia.Brynexperten Felicia Kjellgren – @browfelicia.Brynexperten Felicia Kjellgren – @browfelicia.
Brynexperten Felicia Kjellgren – @browfelicia. Foto: Privat

 

Vad händer med våra ögonbryn när vi blir äldre?

– Precis som med resten av kroppen, så förändras även ögonbrynen. Eftersom elasticiteten i huden minskar när vi åldras, så kan brynen se eller kännas ”tyngre” ut. Många kan också uppleva färre hår i brynen, grövre strån och förändring i färg. Allt det här är naturligt men också enkelt att fixa till om man vill.

Ska man sluta plocka/vaxa ögonbrynen när de blir glesare?

– Nej det skulle jag inte säga, det handlar om att plocka på rätt ställen. Det är bra att få i gång blodcirkulationen i området för att öka blodtillförseln till hårsäckarna. Man kan med fördel massera brynen regelbundet, det hjälper även till att släppa på spänningar där.

Kan man på något sätt påverka hårväxten om man saknar fylliga ögonbryn?

– Om man inte testat att boosta hårväxten med brynserum så är det ett bra sätt att börja. Alla brynserum är dock inte lika effektiva.

Är en browlift eller microblading bra eller ska man undvika brynbehandlingar?

– Man behöver absolut inte undvika brynbehandlingar, snarare tvärtom, men jag brukar säga: börja med ett ”vanligt” brynfix, eller browlift och se hur det känns och om du trivs i det. Ha också i åtanke att brynen över tid kan förbättras bara av att regelbundet gå och fixa dem, så ge det lite tid. Om du eftersöker en mer permanent metod så spana in microblading, men gör din research innan så att du hamnar på rätt behandlingsställe och har rätt förväntningar. 

Det ger verkligen ett ansiktslyft, men utan kniven

Hur ska man tänka kring form och färg när huden och ansiktet åldras?

– Färg är väldigt personligt, det bästa är att testa sig fram och att faktiskt våga att till exempel prova en mörkare nyans (det kan rama in fint!). Det är enkelt gjort nuförtiden för det finns så otroligt mycket bra produkter i många nyanser, något för alla helt enkelt. Vad gäller form så är det vanligt att man lyfter brynen lite för att lätta på den där upplevda tyngden som kommer med att elasticiteten i huden minskar med tiden. Det vill säga att man lyfter de lite underifrån genom att ta bort hårstrån på rätt ställen, det görs med fördel hos en brynexpert. Det ger verkligen ett litet ansiktslyft, men utan kniven. 

Vilka produkter rekommenderar du för att hålla brynen snygga efter 50?

– Har man väldigt glesa bryn skulle jag titta på att använda en penna eller pomade för att kunna fylla i luckorna ordentligt, men också för att få det att hålla hela dagen. Jag gillar Anastasia brow definer för att den enkelt och snabbt bygger upp brynen. Dashl har en toppenbra pomade med inbyggd borste som håller länge på huden. Generellt är pomader väldigt pigmenterade, så det behövs bara lite produkt. 

– Om man i stället kämpar med att färgen börjar blekna, testa en färgad bryn-gel. Det finns även färgade gels med fibrer som bygger upp volymen i brynen.

Hur ska man tänka kring färgen? Ska man färga brynen även om håret blir grått?

– Man ska alltid göra det man trivs i, älskar man sina gråa hår så hitta en brynprodukt som matchar det grå och framhäv det. Men många färgar brynen av den anledningen att färgen ”plockar upp” fler ljusare hårstrån och fjun så att brynen ser fylligare ut.

Ögonbrynstrenden just nu går åt det mer naturliga hållet – inte för ifyllda eller buskiga.Ögonbrynstrenden just nu går åt det mer naturliga hållet – inte för ifyllda eller buskiga.Ögonbrynstrenden just nu går åt det mer naturliga hållet – inte för ifyllda eller buskiga.
Ögonbrynstrenden just nu går åt det mer naturliga hållet – inte för ifyllda eller buskiga. Foto: Christofer Zagal

Hur ser trenden ut just nu för ögonbrynen?

– Det är mycket fokus på naturliga bryn nu – inte för ifyllda, inte överdrivet vilda och buskiga – bara mjuka och naturliga. Även de uppborstade, fylliga brynen tar plats, tänk browlift-effekten. Men jag brukar alltid säga: det är alltid trendigt att ha välformade bryn som passar till ditt ansikte, så om du har svårt att hitta det själv, ta hjälp av en brynexpert.

Felicias bästa produkttips för snygga bryn

Revitabrow brynserum. Använd varje dag för bäst resultat.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead). 

 

Anastasia brow definer – ögonbrynspenna. Bygger enkelt och snabbt upp brynen.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

Dashl pomade – med inbyggd borste som håller länge på huden.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

 

Färgad bryn-gel från Nyx professional makeup får ordning på dina bryn.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Milk makeup kush fibre brow mascara bygger upp volymen i brynen.
ANNONS Köp här (länk till Sephora).

LÄS MER Så får du ögonbrynen att växa snabbare – 6 tips som verkligen funkar!

 

SE OCKSÅ: