Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
DV:s skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn besöker väldoftens epicentrum.
DV:s skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn besöker väldoftens epicentrum.
DV:s skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn besöker väldoftens epicentrum.
DV:s skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn besöker väldoftens epicentrum.

Så blir en parfym till – Damernas Världs skönhetsredaktör besöker franska Grasse

Häng med till de böljande blomodlingarna i franska Grasse och få reda på vad som faktiskt finns i dina flaskor. Damernas Värld är ute på fältet och undersöker rötterna till världens premiumparfymer.

Hur många olika doftnoter kan du bestämma bara genom att sniffa på din doft? Oftast kan vi plocka ut någon blomma, jasmin eller ros, men var den speciella ingrediensen kommer ifrån är betydligt svårare, även om det har stor inverkan på själva doften både när det gäller effekt och kvalitet. En blomma från en plats kan dofta helt annorlunda jämfört med samma sort bara några mil bort, för att inte tala om på andra sidan jorden. 

Nu när autenticitet och härkomst är en större trend inom parfymeri (och skönhetsindustrin generellt) än någonsin, har kunskap om vad som finns i din doft och varifrån den härstammar blivit allt viktigare vid parfymdisken. Chanel är ett av de modehus som leder ligan när det kommer till toppkvalitet på doftingredienserna.

LÄS MER: Doftpsykologen: ”Rätt parfym gör dig framgångsrik”

Parfymören Oliver Polges och blomodlaren Joseph Mul.

Chanels ”näsa” Oliver Polges har alla tänkbara parfymråvaror till hands och reser över hela världen i jakt på de bästa, men återvänder alltid till Grasse. Känt för sina blommor av överlägsen kvalitet, bördiga jord och optimala väder, är regionen födelseplatsen för europeiskt parfymeri och är fortfarande den viktigaste platsen för produktionen av lyxdofter.

Doft, Gabrielle Essence edp 1 160 kr/50 ml, Chanel.

Det är en tidig morgon i september. Det kommer att bli en vacker dag men än så länge är det svalt, och doften från jasminbuskarna är fortfarande klar och ren. Jag befinner mig på familjen Muls blomodlingar i Grasse, och bredvid mig finns en korg full med jasminblommor som snart ska till den lilla fabriken för att bli parfym.– Det är avgörande att jasminen plockas på morgonen, innan den har hunnit värmas upp och ändrar karaktär, berättar Joseph Mul, vars familj har odlat blommor i Pégomas, sju kilometer utanför Grasse, sen 1840-talet.

Jasminen plockas vid soluppgången.

 

– Jasminen från Grasse är friskare och grönare än den egyptiska eller indiska, berättar Oliver Polges, vars pappa också var parfymör för Chanel och såg till att modehuset ingick partnerskap med familjen Mul för att kunna bevara de unika blomodlingarna.

Jasmin är en nyckelingrediens i flera av Chanels parfymer, och jasminen som växer i Grasse är reserverad endast för Chanel N°5. Till Chanels senaste doft, Gabrielle Essence, används i stället en kraftfullare jasmin.

– Jasminen från Egypten är fruktigare och tyngre. Den reflekterar verkligen klimatet, och i Egypten är det ofta outhärdligt varmt. Det känns nästan som jasminen är kokad under solen, medan Grasse har ett mer behagligt klimat som varken är för kallt eller varmt och det gör jasminen mildare, berättar Oliver Polges.

Vita blommor har alltid varit viktiga komponenter i Chanels dofter.

– Ylang-ylang köper vi från Komorerna, och apelsinblomman kommer från Tunisen där vi har ett nytt partnerskap med en odlare. Just nu är kvantiteten begränsad och vi försöker öka produktionen, men det kommer ta fem år, säger Oliver Polges.

DV:s skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn besöker väldoftens epicentrum.

Tuberosen levde länge en undanskymd tillvaro, men har fått ett rejält uppsving. I de största och mest intressanta doftlanseringarna de senaste åren - bland andra Gucci Bloom, Hermès Twilly och Chanel Gabrielle - har tuberosen spelat huvudrollen. Dock är tuberosen en vattendelare, bland både parfymörer och parfymanvändare. 

Doftupplevelsen är också en paradox: den vita, krispiga blomman har en tung men samtidigt söt och krämig ton. Tuberosen är svår att odla, vilket resulterar i en dyr råvara. Ofta används en syntetisk tuberos, men Chanel odlar sin några fält bort från jasminen. Diskussionen om naturliga eller syntetiska råmaterial har funnits sedan den moderna parfymtillverkningen började i mitten av 1800-talet. Sedan dess har de flesta parfymtillverkare använt en kombination av naturliga och syntetiska ämnen. Det finns dyra råmaterial som är syntetiska och det finns billiga som är naturliga och vice versa.

Om jag skulle göra doft med bara naturliga material skulle den bli väldigt svår att kontrollera

– Själv föredrar jag att använda en kombination av syntetiska och naturliga, det bästa av båda, säger Oliver Polges och lägger till:

– Naturliga dofter är väldigt fylliga, och i ett extrakt av till exempel jasmin eller ros kan man hitta mellan 300 och 400 olika kemiska komponenter. Om jag skulle göra doft med bara naturliga material skulle den bli väldigt svår att kontrollera, men med hjälp av syntetiska material kan man styra doften och göra den mer precis, som en bild som blir skarpare. Men en parfym som bara innehåller syntetiska doftämnen kan jag tycka blir lite platt.

Den naturliga tuberosen är onekligen intensiv. Jag plockar med mig två små blommor, lägger dem i en burk och när jag öppnar den hemma i Sverige sprider blommorna väldoft i rummet under flera dagar.

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”Så får du till ett mysigt hemma-spa”

Tuberosen får följa med hem.

Vad betyder EdP och EdT – hur mycket doft innehåller flaskan?

Doft har nästan alltid beteckningen EdP, som står för Eau de Parfum, eller EdT, vilket är Eau de Toilette, men vad betyder de här märkningarna? Jo, det står för koncentrationen i doften, och därmed hur länge den stannar kvar på huden. Parfymolja måste spädas ut eftersom outspädd olja skulle kunna orsaka allergiska reaktioner om den applicerades direkt på huden. EdP innehåller oftast en koncentration av åtta till femton procent och EdT fyra till åtta procent. Med en högre koncentration ökar också intensiteten och varaktigheten i doften. Men när dofttillverkare gör en EdP – och en EdT-version av samma doft ändrar de inte bara koncentrationen utan även noterna, för att EdP-versionen ska upplevas som tyngre och EdT-doften som lättare – så det blir helt enkelt olika dofter. Dessutom kan procentandelen för koncentrationen variera mellan olika tillverkare, så en Eau de Toilette i en viss doft kan vara starkare än en Eau de Parfum från ett annat märke.

Parfymälskarens guide till Grasse

Att bara strosa runt på kullerstensgatorna och fönstershoppa ger en känsla för dofthistoria och parfymskapande, men vill du ta intresset till nästa nivå kommer här skönhetsredaktörens bästa tips.

GÅ PÅ DOFTMUSEUM
Statliga Musée International de la Parfumerie innehåller 4 000 år av dofthistoria, och visar även parfymens roll i Frankrikes historia och en otrolig mängd av fantastiska flaskor, vilket är nördigt men härligt. Kolla även in den lilla trädgården på baksidan.

SÄTT DITT NAMN PÅ FLASKAN
Sippa på ett glas champagne och komponera din egen doft. Jag har stor respekt för parfymörer och det krävs egentligen många års träning, men i Grasse finns det möjlighet att faktiskt få bra handledning om man vill laborera fram sin egen doft. Plus att det är kul och man får större förståelse för vad man gillar (och inte gillar). Det finns både privata, lite dyrare, sessioner och större workshops. Kolla in och boka på Molinard (molinard.com) eller Fragonard (fragonard.com).

BLI PARFYMÖR
Gå en riktig parfymutbildning och bli en ”näsa”. Grasse har några av de bästa parfymutbildningarna i världen och hos Grasse Institute of Perfumery hittar du allt från nybörjarkurser - en perfekt aktivitet under en semester - till årslånga utbildningar för redan erfarna kemister.

LÄS MER: Naturlig parfym – 6 favoriter utan syntetiska doftämnen 

LÄS MER: Vegansk skönhet – stor guide till allt du behöver veta