Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Svenska makeup-artisten Gucci Westman har sminkat bl.a. Jennifer Aniston under 25 års tid.Svenska makeup-artisten Gucci Westman har sminkat bl.a. Jennifer Aniston under 25 års tid.Svenska makeup-artisten Gucci Westman har sminkat bl.a. Jennifer Aniston under 25 års tid.
Svenska makeup-artisten Gucci Westman har sminkat bl.a. Jennifer Aniston under 25 års tid. Foto: Patrick Macleod

Gucci, 49, sminkar stjärnorna i Hollywood – här är hennes bästa tips för perfekt hy

Svenska Gucci Westman är en av världens mest framgångsrika makeupartister och räknas Gwyneth Paltrow och Jennifer Aniston till sina bästisar. Här delar hon med sig av bästa knepen för en naturligt perfekt makeup, och avslöjar sin egen hudvårdsrutin.

Jag måste bara börja med att fråga, är Gucci ditt riktiga namn?

– Jag döptes till Chelsea, men när jag var två år flyttade min familj – mina föräldrar var hippies – till ett ashram i Kalifornien och då fick jag namnet Gurucharan, som faktiskt är ett killnamn, men blev kallad för Gucci. Min pappa går fortfarande upp klockan fem varje morgon för att yoga och meditera!

Familjen flyttade tillbaka till Sverige när Gucci var 10 år. Makeup­spåret kom hon in på i 20-årsåldern, när hon var au pair i Schweiz. Mamman i familjen lät henne följa med på modevisningar och gav henne makeup, vilket sedan ledde till att hon började på skönhetsskola i Paris. Att vara sminkös på filminspelningar blev sedan Guccis huvudsyssla under några år, och det var då hon lärde känna bland andra Cameron Diaz, som var brudtärna på hennes bröllop, Gwyneth Paltrow och Jennifer Aniston. Ett tag var Gucci en av amerikanska Vogues mest anlitade makeupartister. 

Gucci Westman

Gör: Makeupartist.
Ålder: 49 år.
Bor: New York.
Familj: Maken David Neville, barnen Dashel och Gray.
Aktuell: Med sitt nya makeupmärke Westman Atelier.

Vilken skådis tycker du är allra roligast att jobba med?

– Jag måste säga Jennifer Aniston. Jag har jobbat med henne i 25 år och jag älskar henne – hon är fantastisk.

Vilken hudvård använder du på modeller och kändisar för att preppa inför makeupen?

– Jag har jättemånga olika ansiktsmasker, mest sheetmasker från SK-II och Korea, men Sulwhasoo har också en jättefin, återfuktande ansiktsmask. Om det finns tid innan plåtningen använder jag en maskin som både har mikroström och led-ljus, det tycker alla skådisar är trevligt, eftersom den skulpterar och dränerar. Dr Hauschka Rose day cream har jag alltid med mig, och ibland använder jag Augustinus Bader The rich cream.

En fokuserad Gucci Westman sminkar modellen Joan Smalls.En fokuserad Gucci Westman sminkar modellen Joan Smalls.En fokuserad Gucci Westman sminkar modellen Joan Smalls.
En fokuserad Gucci Westman sminkar modellen Joan Smalls. Foto: Anthea Simms/TT / Camera Press

Gucci om Westman Atelier

Varför bestämde du dig för att starta ditt makeupmärke Westman Atelier?

– Jag älskar produktutveckling och vill dela med mig av min kunskap. Jag är känd för perfekt, naturlig hud och jag bestämde mig för att göra något av det. Jag valde att göra en kurerad makeuplinje som ger en fantastisk bas. Westman Atelier är den perfekta hudvårdande basmakeupen, sedan kan du leka loss med färg och annat. Det är inte komplicerat, produkterna är enkla och snabba och använda. Jag tyckte också att det fanns ett glapp mellan naturliga, ekologiska produkter och lyx, och jag har försökt överbrygga det med Westman Atelier.

Berätta mer om de hudvårdande ingredienserna i din makeup!

– Jag har valt bort en del ingredienser som är vanliga i makeup, till exempel silikoner. Jag upptäckte när jag gjorde research under produktutvecklingen att många andra bara använder mikronivåer av vissa ämnen för att kunna säga att de inkluderat de vårdande ingredienserna, men i själva verket är det för lite för att göra någon skillnad, något som kemisterna kallar marketing levels. Det chockerade mig. Jag vill verkligen vara transparent och göra ärliga produkter. Det är ingen slump att jag startade ett märke som fokuserar på naturliga ingredienser och vad de kan göra för huden, med tanke på min uppväxt. I min familj har vi har alltid varit vegetarianer och fokuserat på vad vi stoppar i oss. Det är ingen trend för mig, utan en förlängning av mitt liv.

Vilka är dina bästa foundationknep?

– Jag använder minst två färger, för ett naturligt, perfekt resultat. Om man endast har en nyans kan det lätt se för sminkat ut. Jag tycker att det blir för platt med en foundation. Ansiktet är inte monokromt och det ska inte se ut som du har en fin foundation, utan att du har vacker hy – och det blir naturligare om du jobbar med fler nyanser. Jag brukar lägga en ljusare färg runt ögonen och i t-zonen och en varmare nyans som ramar in ansiktet. Sedan behöver man självklart inte använda foundation överallt. Jag tycker att det ska gå snabbt, vara lätt, men samtidigt se bra ut.

Jag använder minst två färger på min foundation, annars tycker jag det ser platt ut.

Det känns som att du ofta använder fingrarna för att applicera makeup?

– Jag använder fingrarna när jag sminkar mig själv, men annars är det en blandning av borstar och fingrar. Dock måste jag säga att det blir ett förfinat ­resultat när man använder borstar. Jag är väldigt stolt över mina borstar, de är handgjorda i Japan av den äldsta borstmakaren i världen. Borstarna är verkligen ett resultat av min passion. När jag började som makeupartist och inte hade så mycket pengar sparade jag alltid för att kunna köpa de finaste borstarna. Ofta Shu Uemura, men alltid japanska, för rätt ­borstar gör verkligen skillnad. Jag är väldigt rädd om min borstar. Jag har valt att göra borsthåren vita för att det ska synas när de är smutsiga.

Gucci: ”Så dämpar jag min rosacea”

Du lider själv av rosacea, vad är dina tips till andra som har rosacea?

– Min foundation funkar faktiskt väldigt bra på aktiv rosacea, den innehåller ingredienser som inte bara täcker utan också lugnar inflammationen. Eftersom den inte innehåller silikoner når ingredienserna ner i huden och verkar på djupet. Jag tycker själv att det är jätteskönt att veta att mina foundations faktiskt också vårdar. För att dämpa min rosacea använder jag mig av rött och blått led-ljus, men det gäller att vara konsekvent och göra behandlingen ungefär tre gånger i månaden. Det lugnar både finnar och det röda.

Gucci Westmans skönhetsfavoriter

7 produkter som Gucci Westman älskar.7 produkter som Gucci Westman älskar.7 produkter som Gucci Westman älskar.
7 produkter som Gucci Westman älskar.

1. Cremerouge, Baby cheeks blush stick, Westman Atelier. Mer info och köp här (länk till Net-a-porter).
2.
Ansiktskräm, Rose day cream, Dr Hauschka. Mer info och köp här (länk till Lyko).
3.
Kroppskräm, Intensive body cream, Grown Alchemist. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
4.
Stiftfoundation, Vital skin foundation stick, Westman Atelier. Mer info och köp här (länk till Net-a-porter).
5.
Ansiktskräm, Rich cream, Augustinus Bader. Mer info köp här (länk till Skincity).
6.
Foundationpensel, Foundation brush, Westman Atelier. Mer info och köp här (länk till Net-a-porter).
7. Rengöringsolja, Roseship cleansing oil, Pai Skincare. Mer info och köp här (länk till Lookfantastic).

Vad använder du mer för hudvård?

– Jag är petig med min hudvård, men jag testar samtidigt mycket nytt och just nu gillar jag märket Pai, speciellt rengöringsoljorna. Jag gillar också Grown Alchemists kroppsprodukter. 

Hur vårdar man huden från insidan?

– Jag tror att man först och främst måste tackla inflammationen, många går faktiskt runt och bär på låggradig inflammation. Viss inflammation är nödvändig, men mycket orsakas av fel mat och dryck, framför allt socker, mejeriprodukter och alkohol. Allt som är jobbigt för kroppen att processa tror jag syns på utsidan. Under januari varje år har jag och min man en antiinflammatorisk månad då vi utesluter mejerivaror, snabba kolhydrater, koffein och alkohol. Jag känner mig helt fantastisk efter en månad, och vi fortsätter längre och längre för varje år.

Tar du några kosttillskott?

– Jag tar väldigt många olika tillskott, jag skulle nästan skämmas om du fick se alla burkar som står i mitt kök. En favorit nu är Cortisol calm som är naturligt lugnande. Probiotika kan jag inte vara utan, det gillar jag också i hudvård, ­speciellt ett märke som heter Mother Dirt och som finns i hälsokostbutiker. I mina morgon­smoothies stoppar jag också i ett pulver från ­Welle Co.

LÄS MER: 20-talets moderna klassiker – 10 skönhetsprodukter du måste ha koll på