Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Här är enkla knepet som får din parfym att hålla längre (så smart!)

Det är något speciellt med den där stunden precis efter att man har sprutat på sig sin favoritparfym. Visst önskar man att den hade kunnat hålla i sig lite längre? Inga problem! Vi har hittat knepet som får parfymdoften att ge dig en härlig känsla hela dagen.

Om du vill förlänga dofttiden kan du applicera lite vaselin på de ställen där du brukar ha parfym och sedan spruta på den som vanligt – då fastnar den lättare. Parfym har nämligen svårare att fastna på torr hy, därför är det effektivt att börja med att återfukta huden med lite doftfri olja, vaselin eller en fetare kräm.

LÄS OCKSÅ: Alicia Vikander avslöjar sitt bästa skönhetsknep (och det är en riktig budgetfavorit!)

De flesta av oss applicerar nog vår parfym på rutin, men det finns faktiskt en del saker som kan vara bra att känna till:

Parfymen ska gärna sitta på områden där man känner puls, exempelvis på halsen, handlederna och området bakom öronen. Där pulsen slår är kroppen nämligen varmare vilket gör parfymdoften mer intensiv.

Naveln, armvecket och knävecken är också bra områden att applicera parfym på, där är det oftast varmt vilket hjälper till att sprida ut doften över kroppen.

Parfym sätter sig bättre på hår än ren hud, spraya därför gärna parfym på ställen där du har lite fjun.

För en subtilare doft – testa att spraya lite parfym på en hårborste och kamma igenom håret.

Många har för vana att applicera parfym på handlederna och sedan gnugga dem mot varandra. Detta ska du helst undvika då parfymens partiklar kan förstöras vilket förändrar parfymens doft.

Det finns också en hel del saker du kan göra för att förlänga livslängden på din parfym. Precis som alla dofter tenderar den att bli avslagen och tappa en del av sin karaktäristiska doft, men genom att förvara den rätt kan du undvika det.

Därför ska du inte förvara parfymen i badrummet

Många ställer sin parfym i badrummet, platsen där man kanske oftast står och sprayar på sig sin doft. Där ska du dock helst inte ha den. Eftersom parfymer är väldigt känsliga för både starkt ljus och temperaturskillnader är badrum, där vädring och varma duschar samsas, inte en optimal plats. Dessutom är parfymer känsliga mot fukt, vilket det som bekant finns massor av i badrum.

Kan man kanske förvara sin parfym i kylskåpet? Nej, faktiskt inte. Kylskåpsmyten har många har gått på, men samma sak gäller här: stora temperaturskillnader är inte bra för parfymen. Att gå från ett kallt kylskåp till rumstemperatur dagligen är inte heller något att rekommendera. Ha hellre din parfym i ett linneskåp, en garderob eller varför inte i en finare box? Det viktiga är att parfymen står mörkt på en någorlunda sval plats.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du inte ska förvara i badrummet (vi har gjort fel på alla!)

Undvik att skaka parfymflaskan

Det finns faktiskt ytterligare några saker som gör att parfymens doft kan försvinna eller förändras. Man kan till exempel undvika att utsätta flaskan för onödig skakning, så om du måste ha med dig den till jobbet, skolan eller när du reser – häll över lite av parfymen i en mindre förpackning. Det går att köpa speciella flaskor och behållare avsedda för parfymer, men det går lika bra att använda en vanlig burk med sprayfunktion. Hellre offra en liten del av din favoritparfym än hela flaskan!

Gilla Damernas Värld på Facebook så får du fler tips direkt till din feed!

Du kanske också vill läsa:

Makeupartistens bästa proffstips för vackra ögonbryn

Vackra frisyrer för dig med kort hår – 9 enkla steg för steg-guider

7 sminkmissar som får dig att se tröttare ut (ja vi gör dem också!)