Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

De bästa tipsen och produkterna för håret i klimakteriet.De bästa tipsen och produkterna för håret i klimakteriet.De bästa tipsen och produkterna för håret i klimakteriet.
1 AV 2
Hudterapeuten och frisören om hur man kan bemöta förändringen
2 AV 2
De bästa tipsen och produkterna för håret i klimakteriet.
Foto: Matt Baron/Shutterstock/ TT Nyhetsby

Håravfall i klimakteriet – experttipsen och produkterna för att boosta håret

I klimakteriet blir håret ofta både tunt och torrt och du kan drabbas av håravfall. Kanske känner du inte igen ditt hår och produkter du använt tidigare funkar inte lika bra. Frisören Maria Hellström förklarar varför – och ger sina bästa råd om hur du boostar håret. Dessutom får du våra bästa tips på produkter som funkar.

Maria Hellström är frisör och driver den ekologiska salongen Green Heads, som jobbar med grön hårvård, i Stockholm. Hon får dagligen frågor av kunder som upplever att de inte längre känner sitt hår, som förändrats i och med att de gått in i klimakteriet.

Maria Hellström är frisör och driver den ekologiska salongen Green Heads.Maria Hellström är frisör och driver den ekologiska salongen Green Heads.Maria Hellström är frisör och driver den ekologiska salongen Green Heads.
Maria Hellström är frisör och driver den ekologiska salongen Green Heads. Foto: Green Heads

Vad händer med håret i klimakteriet?

– Ganska mycket, är det korta svaret, säger Maria Hellström. 

– Eftersom det är mycket som pågår i kroppen, som hormonförändringar och åldrande, syns det så klart också på håret. Vår hårväxt är kopplad till könshormonerna. Östrogen, som minskar under klimakteriet, främjar hårväxten på huvudet, och androgener, som främjar hårväxten på kroppen och ansiktet, ökar. 

Så man kan säga att vi får mindre hår där vi vill ha det och mer där vi inte vill ha det?
– Ja, att få mer hår på hakan är till exempel inte ovanligt när man är i klimakteriet.

Håravfall i klimakteriet – så kan du hjälpa håret 

Något annat som många upplever i klimakteriet är att håret tunnas ut på grund av håravfall. Det är en naturlig del av åldrandet och beror på att nivåerna av hormonerna östrogen och progesteron i kroppen sjunker. Det gör att hårcykelns växtfas förkortas och håret växer långsammare än när vi är yngre. Det nya håret hinner helt enkelt inte ersätta det som naturligt faller av – och håret blir tunnare.

Vårt hår har ett visst antal tillväxtcykler under våra liv och det går inte att ändra på

– Vårt hår har bara ett visst antal tillväxtcykler under våra liv, och det går inte att ändra på. Men vi kan hjälpa till att boosta och förlänga själva tillväxtfasen, menar Maria, som rekommenderar borstning som metod.

Borstning för att lindra håravfall

– Att borsta håret och hårbotten är bra på många sätt. Med hjälp av borstningen sätter du i gång blodcirkulationen i hårbotten och hårsäckarna, som behöver näring från blodet. Dessutom får hårresarmuskeln lite gympa, vilket kan hjälpa dig att få bättre volym på håret.

Är det någon särskild typ av borste du tycker att man ska satsa på?
– Jag rekommenderar alltid naturmaterial, som svinborst- eller träpiggsborstar.

Jennifer Lopez 50 plus-hår är boostat till max.Jennifer Lopez 50 plus-hår är boostat till max.Jennifer Lopez 50 plus-hår är boostat till max.
Jennifer Lopez 50 plus-hår är boostat till max. Foto: Matt Baron/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Om man tappar mycket hår kan det kanske kännas olustigt att borsta flitigt, hur ska man tänka där?
– Borsta ändå, du kommer inte att tappa mer hår för att du gör det. Det är också en bra idé att se över sin hälsa – får du till exempel i dig alla näringsämnen du behöver? När vi får brist på något syns det ofta först på håret, eftersom det inte är livsviktigt för kroppen. 

– B-vitamin, mineraler och aminosyror är viktiga för att håret ska må bra. Och får du brist på keratin är det håret som tar stryk först av allt.

Upplever du väldigt mycket håravfall – sök vård. Till exempel kan vitamin- eller hormonbrist ligga bakom. Ärftligt håravfall drabbar även kvinnor och kan bromsas med hjälp av det receptfria läkemedlet Minoxidil. 

Torrt hår i klimakteriet – här är fuktknepen

– Något annat som många upplever är att håret blir torrare än förut och det beror på att kroppens talgproduktion och blodfetter avtar med åldern. Med tiden förlorar håret också pigment – melanin – som ger håret dess färg och även har en utslätande effekt på hårstrået. Att håret blir grått händer ofta tidigare än i klimakteriet och då brukar vi prata om ”moget” hår. Allt detta gör att håret kan bli både torrare och mer bångstyrigt.

Hur ska man ta hand om ett torrt klimakteriehår för att det ska må så bra som möjligt?

– Förs och främst behöver du inte rengöra det lika ofta och noga. Volymprodukter kan vara mindre återfuktande för håret, så du kanske ska välja bort volymschampo om du använt det tidigare. Kanske ska du inte använda schampo alls, utan satsa på balsammetoden? Många får en aha-upplevelse när de går över till den. 

Boosta fukten i håret i klimakteriet.Boosta fukten i håret i klimakteriet.Boosta fukten i håret i klimakteriet.
Boosta fukten i håret i klimakteriet. Foto: Pau Siewert/Unsplash

– Schampo innehåller i regel tensider och SLS (sodium lauryl sulfate) som är uttorkande för håret, så ett bra tips är att leta efter schampo utan, eller med mildare, tensider. Att använda schampo är i sig inte skadligt för håret, men välj en mildare variant och tvätta mer sällan – det är viktigt att få bort fett och lufta håret också.

Ett sätt att återfukta håret på ett naturligt sätt är också att borsta det från rot till topp.

– På så sätt borstar du ut fuktgivande sebum/talg från hårbotten till håret.

Bästa fuktboosten för håret 

Maria rekommenderar också en detox av håret var sjätte vecka, för att verkligen boosta kvaliteten.

– Gör en detoxande behandling av håret, med till exempel Green Heads algkur Alg in treatment, som rensar stråna från beläggningar. Efter, när håret är helt rent från beläggningar från till exempel silikoner är det perfekt att göra en fuktgivande hårmask, då kan det verkligen ta till sig av alla nyttigheter.

Det finns också detoxschampon som kan hjälpa dig att göra en sådan här ”rensning” i håret.

Skippa starka tensider som är uttorkande

Vilken är den bästa hårvården i klimakteriet?

Vilken typ av produkter är det då bäst att satsa på för att ta hand om sitt ”nya” hår. Maria lyfter fram milda produkter som lösningen på många hårproblem.

Och vilka produkter är det bäst att undvika?
– Skippa starka tensider som är uttorkande. Och om du färgar håret tycker jag att du ska välja bort oxidationsfärger som innehåller väteperoxid och skadar håret. I dag finns det snällare färger som växtfärger eller New generation, som är syntetisk färg utan väteperoxid.

Bästa stylingen för håret i klimakteriet

Och vad gäller när det kommer till stylingprodukter och redskap?
– Volymprodukter som spray och mousse är ofta uttorkande, eftersom de innehåller alkohol och parfym. Dra ner på mängden och använd bara det du känner att du verkligen behöver. 

– Detsamma gäller värmeverktyg – försök att minska användningen av fön och värmetänger. Du behöver inte sluta helt, men kanske går det att dra ner på tiden du fönar håret?  Och använd gärna en värmeskyddande leave in-produkt innan du behandlar håret med värme. Jag brukat tipsa om att låta håret först få torka med en hårhandduksturban när det är nytvättat, det minskar tiden du behöver föna håret avsevärt och sparar på hårets kvalitet. 

Hur du lever och äter påverkar håret – både i klimakteriet och för resten av livet.Hur du lever och äter påverkar håret – både i klimakteriet och för resten av livet.Hur du lever och äter påverkar håret – både i klimakteriet och för resten av livet.
Hur du lever och äter påverkar håret – både i klimakteriet och för resten av livet. Foto: Jonathan Borba/Unspash

Så kan din livsstil hjälpa håret genom klimakteriet

Finns det några livsstilsfaktorer man ska tänka lite extra på för att få håret att må bra?

– Det är i stort sett samma råd som för vår övriga hälsa: hitta en balans, försök att dra ner på stress, sov ordentligt och återfukta både kropp och hår. När vi blir äldre blir vi känsligare, och då är allt det här extra viktigt.

– Tänk också på att äta näringsrikt. Du kan tänka att alla gröna grönsaker är bra för kroppen och håret. Och sådant som fiskolja och avokado innehåller nyttiga fetter.

LÄS MER: Klimakterieaktivisten Monika Björn: ”Så botade jag mina klimakteriesymptom – på 24 timmar” 

Produkter som kan hjälpa håret i klimakteriet

1. Schampo och balsam True soft duo, Maria Nila

Schampo och balsam True soft duo, Maria Nila.Schampo och balsam True soft duo, Maria Nila.Schampo och balsam True soft duo, Maria Nila.
Schampo och balsam True soft duo, Maria Nila.

Lättanvänd duo där håret redan efter schamponering känns återfuktat. Håret blir mjukt och känns friskt. ”Här utlovas frissdämpning och återfuktning och det är ett löfte som infrias. Håret är lätthanterligt utan att bli platt.” säger DV:s Jenny Bergquist. Fritt från sulfater. ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel).  

2. Acid wash cleansing rinse från R+Co

Acid wash cleansing rinse från R+Co.Acid wash cleansing rinse från R+Co.Acid wash cleansing rinse från R+Co.
Acid wash cleansing rinse från R+Co.

Detoxa hår och hårbotten med den här rengöringen med äpplecidervinäger. Rengör effektivt utan att rubba naturliga oljor eller färg. Den gör håret mjukt, lugnar känslig hårbotten och ger fin glans. Acid wash cleansing rinse från R+Co.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).  

3. Defence & hydration mist, Hairlust

Defence & hydration mist, Hairlust.Defence & hydration mist, Hairlust.Defence & hydration mist, Hairlust.
Defence & hydration mist, Hairlust.

Det bästa anfallet är ett bra försvar! Hairlust Defence & Hydration Mist ger fukt till håret och hårbotten genom att lägga sig som en osynlig hinna på håret och hårbotten för att skydda mot solens strålar. Denna fuktgivande leave-in spray är ideal för torrt, skadat, frissigt, lockigt eller andra utsatta hårtyper, då den ger en fuktboost och solskydd till hår och hårbotten. Fri från parabener, silikoner, sulfater.
ANNONS Köp här (länk till Hair Lust).  

4. Rebuilding hair mask, Oway

Rebuliding hair mask, Oway.Rebuliding hair mask, Oway.Rebuliding hair mask, Oway.
Rebuliding hair mask, Oway.

Stärkande hårmask för skört, behandlat och skadat hår. Tillför fukt, glans och skydd med hjälp av naturliga ingredienser som phytoestrogens, basilika och teak.
ANNONS Köp här (länk till Beautycos).  

5. Schampo och balsam Gold lust repair & restore, Oribe

Schampo och balsam Gold lust repair & restore, Oribe.Schampo och balsam Gold lust repair & restore, Oribe.Schampo och balsam Gold lust repair & restore, Oribe.
Schampo och balsam Gold lust repair & restore, Oribe.

Tjock konsistens på både schampo och balsam. Löddrar bra och är extra bra för torrt och skadat hår. Svallet känns lätt, friskt och återfuktat och flera av Damernas Världs testare upplever att håret håller sig rent längre. Detta är höjden av hårlyx – särskilt om du slår till på enlitersflaskorna med pump. Fria från sulfater.
ANNONS Mer info och köp här (länk till Bangerhead).  
ANNONS
Mer info och köp här (länk till Bangerhead). 

6. Hårserum No 60 från Bruns

Hårserum No 60 från Bruns.Hårserum No 60 från Bruns.Hårserum No 60 från Bruns.
Hårserum No 60 från Bruns.

Hårserum som passar alla hårtyper men är extra bra för torra, frissiga och skadade hår. Vitaminer, naturliga fettsyror och antioxidanter verkar för att skydda, reparerar och återfukta. Arganolja och andra kallpressade oljor ger glans och motverkar kluvna toppar. ANNONS Köp här (länk till Lyko).  

7. Dry scalp treatment, Aco

Dry scalp treatment, Aco.Dry scalp treatment, Aco.Dry scalp treatment, Aco.
Dry scalp treatment, Aco.

Otroligt prisvärd och lätt gel som med en smidig applicering återfuktar hårbotten och lindrar kliande. Stärker hårbotten utan att håret känns fett och kladdigt.
ANNONS Köp här (länk till Apoteket).  

8. Essential oi oil absolute beautifying potion, Davines

Essential oi oil absolute beautifying potion, Davines.Essential oi oil absolute beautifying potion, Davines.Essential oi oil absolute beautifying potion, Davines.
Essential oi oil absolute beautifying potion, Davines.

Underbar hårolja olja med roucouolja som ger glans och reducerar friss markant. Håret blir mjukt, följsamt och enkelt att reda ut. Härlig, rik konsistens, utan att kännas tung. Passar alla hårtyper och förkortar föntiden. Innehåller roucouolja som stimulerar hårväxten och skyddar håret mot UV-strålar.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

9. Bain Riche Dermo-Calm från Kérastase

Bain Riche Dermo-Calm från Kérastase.Bain Riche Dermo-Calm från Kérastase.Bain Riche Dermo-Calm från Kérastase.
Bain Riche Dermo-Calm från Kérastase.

Milt och ljuvligt schampo för känslig hårbotten och torrt hår. Rengör snällt, återfuktar och lugnar den känsliga hårbotten. Håret blir lätt och glansigt. Bain riche dermo-calm från Kérastase.
ANNONS Köp här (länk till Nordic Feel).   

10. Hair styling mousse sweet orange nr 91, Zenz

Hair styling mousse sweet orange nr 91, Zenz.Hair styling mousse sweet orange nr 91, Zenz.Hair styling mousse sweet orange nr 91, Zenz.
Hair styling mousse sweet orange nr 91, Zenz.

Hair styling mousse sweet orange nr 91 är en mild och miljövänlig stylingmousse med värmeskydd för alla hårtyper. Verkar för ett naturligt utseende med fyllighet och textur, samtidigt som den stärker skadat hår.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

LÄS MER: Så skyddar du grått hår mot solen i sommar

LÄS MER: Sminkguide för 50 plus – Så sminkar du mogen hud