Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skådespelaren Helen Mirren struntar i hur mogna kvinnor ”ska” se ut.Skådespelaren Helen Mirren struntar i hur mogna kvinnor ”ska” se ut.Skådespelaren Helen Mirren struntar i hur mogna kvinnor ”ska” se ut.
1 AV 2
Jane Fonda, Helen Mirren och Michelle Visage glänser i silvriga modet
2 AV 2
Skådespelaren Helen Mirren struntar i hur mogna kvinnor ”ska” se ut.
Foto: CASTEL FRANCK/ABACA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Helen Mirren, 77: ”Det borde inte finnas skönhetsregler”

Skådespelaren Helen Mirren är inte rädd för att ta ut svängarna när det gäller hår och makeup. Eller för att bryta mot oskrivna skönhetsregler för kvinnor. Åren har bara gjort henne djärvare.

Dame Helen Mirren är känd för sin röda mattan-stil, som blivit både elegantare och djärvare med åren. Det tackar hon sitt självförtroende för – och det har kommit med åldern. 

Mirren har synts på tv och vita duken sedan 1980-talet, och upplever att den långa erfarenheten gett henne mer av såväl tyngd som lätthet, både privat och i yrket.

– Ditt liv fylls ut när du blir äldre. Du blir oundvikligen visare också, för du vet mer, säger hon till Vogue.

Senast hon lät det där självförtroendet stråla med full styrka var på Cannes-festivalen, när hon gjorde entré med iögonfallande blått hår i en spännande uppsättning, som matchade hennes puderblå klänning perfekt. Som accessoar bar hon en solfjäder med texten #worthit.

Helen Mirren på Cannes-festivalen 2023.Helen Mirren på Cannes-festivalen 2023.Helen Mirren på Cannes-festivalen 2023.
Helen Mirren på Cannes-festivalen 2023. Foto: CASTEL FRANCK/ABACA/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Men hon har inte alltid känt sig lika självklar och bekväm på galor och premiärer, berättar hon för Vogue.

– Den allra första gången jag kom till Cannes var så skrämmande, förfärande och överväldigande. Nu kan jag liksom skratta åt det och njuta av det. Jag ser det som en föreställning.

Hennes bästa tips för den som vill hitta fram till den känslan är först och främst att välja en klänning som passar dig och din kropp.

– Helst en klänning som är bekväm. Men det är ganska idealistiskt, eftersom många av de här klänningarna inte är bekväma, men se ser fantastiska ut.

Experimenterar gärna med hår och makeup

Helen Mirren gnistrar från topp till tå i sitt vita hår och paljettklänning.Helen Mirren gnistrar från topp till tå i sitt vita hår och paljettklänning.Helen Mirren gnistrar från topp till tå i sitt vita hår och paljettklänning.
Helen Mirren gnistrar från topp till tå i sitt vita hår och paljettklänning. Foto: SGP / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN

När det kommer till hår och makeup drar sig 77-åringen inte för att experimentera. Hon har testat både rosa hår och långt, naturligt vitt svall. Just hennes hår har på senare år blivit en stor snackis, som det skrivs flitigt om i mode- och skönhetsmagasinen. Och det är ett ganska nyfunnet intresse hos stjärnan, som fick en extra skjuts av pandemin.

Helen Mirren testar gärna färg.Helen Mirren testar gärna färg.Helen Mirren testar gärna färg.
Helen Mirren testar gärna färg. Foto: STEVE FINN/SPLASH NEWS / STEVE FINN/SPLASH NEWS SPLASH NEWS

– Jag är inte stor på frisörbesök. Tidigare klippte jag alltid håret själv, jag färgade det verkligen inte. Men jag sparade ut det under covid och nu kan jag kasta det över axeln, berättar hon för Vogue, och fortsätter:

– Jag gillar att det liksom går emot reglerna för kvinnor i min ålder att ha långt hår. Det finns en oskriven regel att du inte ska ha långt hår. Eller att om du har det så ska du sätta upp det i en prydlig knut.

Helen Mirren har kallat sitt långa hår för radikalt.Helen Mirren har kallat sitt långa hår för radikalt.Helen Mirren har kallat sitt långa hår för radikalt.
Helen Mirren har kallat sitt långa hår för radikalt. Foto: IAN WEST / AP TT NYHETSBYRÅN

Mirren är ingen anhängare av varken den eller andra skönhetsregler – skrivna eller oskrivna.

– Jag tycker inte det borde finnas några regler, och lyckligtvis blir de färre och färre. Jag växte upp i en värld där det fanns alla möjliga regler när det gällde kvinnor. Sedan fick såg jag kvinnor som Madonna dyka upp och bryta mot allihopa. Hon var en kvinna helt i min smak. Alla regler är gjorda för att brytas.

Men det finns en regel Mirren håller fast vid, säger hon till Vogue.

– Att acceptera den du är, hitta självförtroende i det och inte jobba mot det är det bästa skönhetsrådet. Så snart du har själförtroende och inte försöker vara något du inte är blir allt hos dig avslappnat – ditt ansikte slappnar av, dina muskler slappnar av – du är lycklig.

LÄS MER: Helen Mirren: ”Mitt långa hår är radikalt” 

LÄS MER: 8 snygga frisyrer som smickrar grått hår