Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Uppfinningar inom skönhet - har du kolla på dessa?Uppfinningar inom skönhet - har du kolla på dessa?Uppfinningar inom skönhet - har du kolla på dessa?
Uppfinningar inom skönhet - har du kolla på dessa? Foto: GEORGE RINHART/Getty images

Skönhetsredaktören: ”Uppfinningarna och produkterna som revolutionerat våra skönhetsrutiner”

Från CC-Cream till avancerad teknik och isländsk EGF – Damernas Värld presenterar 15 skönhetsuppfinningar och produkter som revolutionerade våra skönhetsrutiner. Har du koll på beautyblendern och retinolserumet? Här är några av världens mest framgångsrika skönhetsprodukter: 

Ungefär samtidigt som Damernas Värld blev en del av svenska kvinnors liv blev också makeupen något mer vardagligt. I slutet på 30-talet och under 40-talet las mycket av grunden till den skönhetsindustri vi ser i dag. Revlons röda läppstift kom i mitten av 30-talet och dess grundare Germaine Monteil lärde ut sin princip: ”Skönhet är inte en gåva utan en god vana”. Hon bidrog också till att etablera de moderna skönhetsrutinerna med sitt set som bestod av rengöringskräm, dag- och nattkräm, samt puder och läppstift. 

Helena Rubinstein, Elizabeth Arden och Max Factor etablerade också sina skönhetsmärken under denna tid. Coco Chanel introducerade sitt läppstiftsortiment under 1940-talet och efter kriget kom Max Factors pancake till Europa. (Kompakt puder, reds anm.)  

Flera Nobelpris har banat vägen för utvecklingen inom hudvård och det skedde stora lanseringar inom hudvård för drygt 40 år sedan, som retinol, AHA-syra och hyaluronsyra, men det är på 2000-talet som dessa skönhetsuppfinningar har förfinats. De senaste 20 åren har också hudvårdsintresset vuxit explosionsartat. Hudvård ses numera knappt som fåfänga utan som hälsa – och samtidigt något väldigt njutningsfullt.

1. Brun-utan-sol kom på 60-talet 

De första brun-utan-solprodukterna som färgade hudens yttersta lager med hjälp av DHA lanserades på 60-talet, men den stora blockbustern – St tropez Bronzing mousse – kom först 2002 då den för evigt förändrade kartan för hur en riktigt bra, oskönjbar fuskbränna kan se ut. Den bruna riktfärgen ger en omedelbar effekt, samtidigt som den hjälper oss att undvika ränder. 

Foto: PIXELATE IMAGING S3 / PIXELATE IMAGING

Brun utan sol i mousseform. Self tan classic bronzing mousse, St tropez. Mer info och köp här (länk till Kicks.)  

2. En ultralätt finish på foundation 

När Giorgio Armani lanserades för 20 år sedan var ”pancake” fortfarande ett ord man kunde använda för att beskriva en bas och den ultralätta, viktlösa och byggbara formulan var på många sätt unik med sin airbrushade, naturliga finish. De lade enormt mycket krut på just basprodukterna och viktlösa, byggbara formulas med lyxigt airbrushad och naturlig finish blev allmängods i lyxklassen. Idag har Luminous silk foundation uppnått kultstatus och bidragit till varumärkets tyngd inom bas-segmentet där vi hittat flera favoriter under åren.

En revolutionerande foundation. Luminous silk foundation, Giorgio armani beauty. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Läs mer: Bäst i test - Vi listar Bästa Foundation 2020 - läs hela testet här.  

3. Retinolet kommer på 80-talet 

Mitten av 80-talet var inte bara stort i hårväg, det förändrade också avancerat hudvårdstänk i grunden när ett amerikanskt skönhetsföretag lanserade en patenterad serie med stabiliserad retinol för hemmabruk. På den tiden fick man räkna med vissa biverkningar, som rödhet, överkänslighet och stram känsla för att få resultat, men det har trots det varit hudläkarnas favorit sedan start tack vare sin bevisade effekt på allt från acne, till ärr, pigmenteringar och rynkor. Snällare, men lika effektiva, varianter finns i dag. Bland annat hos svenska Verso. Ögonserumet, som lanserades vid starten 2013, var då en av de första ögonprodukterna med retinol och gav oss äntligen möjligheten att arbeta på den tunna huden runt ögonen med samma finess som resten av ansiktet.

Foto: BOHMAN & SJÖSTRAND AB / © BOHMAN & SJÖSTRAND AB

Det svenska ögonserumet. Super eye serum, Verso. Mer info och köp här (länk till Skincity).

4. Beautyblender - en genial makeupsvamp

Makeupartisten Rea Ann Silva arbetade backstage med en av de första TV-serierna filmade i HD och insåg snabbt vikten av en helt fläckfri bas i ett nytt TV-format där varenda liten por kan komma att synas. Den gamla skolans trekantiga svampar klarade inte finliret och Rea Ann själv satt och klippte bort kanterna på dem för att minimera risken för ränder. Det ena ledde till det andra och den neonrosa, äggformade Beautyblender såg dagens ljus år 2003. Den då helt unika formen har kopierats i mängder sedan dess, men originalet är fortfarande bäst och hjälper dagligen miljontals människor världen över att lägga bas med proffsprestanda.

Den rosa sminksvampen. Original sponge i Original pink, Beautyblender. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

 

5. EGF - serum med ett Nobelpris bakom sig

Epidermal growth factor upptäcktes på 50-talet och gav senare samma forskarduo Nobelpriset 1986. EGF beskrivs ibland som nycklar som får celler att göra saker, som att växa, dela sig, skapa mer kollagen och elastin. Ju äldre vi blir, desto mindre EGF producerar vi med långsammare och mer inaktiva celler som följd. Resultatet är en tunnare och tröttare hy vilket naturligtvis intresserat skönhetsbranschen. 2009 kom en stor studie som förklarade hur dessa relativt stora molekyler trots sin oförmåga att penetrera huden visade sig ha en djupgående föryngrande effekt. Ungefär i samma veva lanserades också isländska Bioeffect, ett prisvinnande serum med plantbaserad EGF. 

Serum för huden. EGF serum, Bioeffect. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel.)  

 

6. Bryngelén - en riktig stjärnprodukt 

20-talets Flapper-stil med smala, väl ifyllda bryn gav pennor och borstar för brynen ett rejält uppsving. Även om formen förändrats rejält sedan dess är produkter inom bryn-genren fortfarande ett måste i makeuparsenalen och fler varumärken väljer att lansera hela serier specialiserade för ändamålet snarare än enbart en penna eller skugga. En av dessa är Benefit som många har att tacka för sina visuellt välformade och fylliga bryn efter märkets matiga lansering inom segmentet 2016. Till stjärnprodukterna hör den färgade bryngelén med den smidiga lilla borsten som lägger stråna på plats, ger färg och adderar extra fluff med hjälp av fibrer.

Ögonbrynsgelén Gimme brow, Benefit. Mer info och köp här (länk till Sephora.)  

 

Läs mer: Bäst i test - vi listar Årets Bästa ögonbrynspennor + hur du lyckas med att skapa snygga ögonbryn.  

 

7. C E Ferulic - antioxidanternas tungviktare

Det finns antioxidanter och så finns det finns antioxidanter. Till favoriterna hör lystergivande vitamin C och ferulinsyra som förstärker effekten av vitamin C och ökar hudens egna skydd mot UVA/UVB, ämnen det forskats på i hudvårdssyfte sedan mitten av 60-talet. Tungviktaren och innovatören nummer ett inom området, dermatologen och professorn Dr Pinnell, tog sin samlade kunskap och skapade mästerverket C E Ferulic 2005, fortfarande värd sitt rykte som guldstandard.

 

C E ferulic high treatment triple antioxidant treatment, Skin Ceauticals. Mer info och köp här (länk till Hudoteket).  

8. Chanels solpuder - klassisk glowgiver  

Solpuder började användas på 80-talet för att förstärka solariebrännan, men har sedan dess blivit mindre övertydliga. Chanel bidrar alltid till en viss ökad puls, men linjen Les beiges i synnerhet. Serien innefattar allt från semitransparenta glow-sticks till färgade gels med inkapslade pigment som ger huden en perfekt, hälsosam ton. Klassiken i sällskapet är så klart pudret som verkar som en skir förskönande slöja, antingen diskret nedmattande och uppljusande eller som ett mer klassiskt, men extra bra, solpuder. Och det är inte konstigt att just Chanel gjort hälsosamt glow till ett trademark med tanke på att Coco herself var den som gjorde det trendigt på 20-talet.

Foto: J.GIRAL / CONTACT@JACQUESGIRAL.COM

Solpudret som lyfter varje look. Les beiges powder, Chanel. Mer info och köp här (länk till Chanel.)  

 

9. Foreo - den tekniska rengöringslösningen 

Det är ungefär 20 år sedan mer avancerade verktyg för hemmabruk lanserades på marknaden i form av rengöringsborstar och maskiner med mikroström. Nästa showstopper, en mjuk silikonborste med lätt pulserande teknologi som verkar både rengörande, lymfdränerande och uppstramande, Foreo, blev snabbt en succé redan vid starten 2013. Ansiktet får en skön massage utan att borsten riskerar att skada huden och ger den sedan en extra knuff inför efterföljande hudvård.

Foreo Luna.Foreo Luna.Foreo Luna.
Foreo Luna.

Rengöringsapparaten Luna 3 for normal skin, Foreo. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Läs mer: Skönhetsredaktören tipsa om de högteknologiska skönhetsapparaterna som verkligen fungerar  

10. Essence deluxe - fjäderlätt fuktgivare 

Det var när vi öppnade ögonen för K-Beauty i början av 2000-talet som vi upptäckte ett nytt skönhetsuniversum där vi blev introducerade till bland annat sheet masks och essences. En essence har funktionen att den med sin lätta textur både ger fukt på djupet, balansera och förbereda huden för kommande produkter. En av tungviktarna inom genren Sensais nya elixir innehåller både olja från oliv, bladmynta och squalane och serum från signaturingrediensen Koishimaru silk royal. 

En fuktboostande essence. Dual essence, Sensai. Mer info och köp här (länk till Skincity.)  

 

11. Fransserum som gör skillnad 

Serum för längre fransar började man tala om 2008, då längre fransar upptäcktes som en bieffekt av ett ögonrelaterat läkemedel. Idag finns det bättre och säkrare alternativ, som Xlash som lanserades 2010. Xlash innehåller bland annat en kraftfull keratinstimulerande peptid, biotin och hyaluronsyra som ger längre, fylligare och tätare fransar inom några veckor. Vi är sålda. (Dessutom kostar den inte skjortan.) 

Ögonfransserum som fungerar. Eyelash serum, Xlash. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel.) 

 

Läs mer: Bäst i test - Årets bästa ögonfransserum + allt du behöver veta! 

12. Masterpiece max - mascaran med extra allt

Mascarans historia kan härledas till det gamla Egypten men det var först 1960 som mascaran kom att se ut som den gör i dag, med en borste i en tub. I Sverige hör Max Factor till de stora giganterna inom segmentet och Masterpiece max är landets mest sålda mascara sedan lanseringen 2007. Det är lätt att förstå varför; den smarta gummiborsten ger bra separation, redig volym och stretchar fransarna till maximal längd. 

Mascaran Masterpiece max från Max Factor. Mer info och köp här (länk till Kicks.)  

13. CC-krämens A-liga

Att en bas har fler egenskaper än en känns ju självklart idag, men när de multifunktionella bokstavskrämerna kom till Sverige för ungefär åtta år sedan kändes denna typ av antioxidantspäckad, vårdande, skyddande och läkande bas helt ny, trots att den första faktiskt uppfanns så tidigt som på 60-talet. Bland de bästa i klassen är It cosmetics som är framtagna tillsammans med plastikkirurger för maximalt skydd av utsatt hy. 

CC+ Your skin but better illumination spf 50+ Light medium,  It cosmetics. Mer info och köp här (länk till Kicks.)  

Läs mer: Bäst i test: Årets bästa CC Creams - läs hela listan av testade produkter.  

17. AHA - syran alla vill ha 

Exuviance grundades 1988 av dermatologen dr Eugene van Scott och farmokologen dr Ruey Yu som tillsammans upptäckte och tog patent på alfahydroxisyrateknologin, förkortat AHA (alpha hydroxy acid). De hade också under några decennier patent på PHA som är en mildare syra som de flesta tål. 

Rengöring med AHA-syra. Age reverse bio-active wash, Exuviance. Mer info och köp här (länk till Cocopanda.) 

Rader av kvinnor som lär sig ansiktsmassage under Helena Rubinsteins hudvårdsskola 1949. Sedan dess har miljontals njutit av hudvårdens utveckling.Rader av kvinnor som lär sig ansiktsmassage under Helena Rubinsteins hudvårdsskola 1949. Sedan dess har miljontals njutit av hudvårdens utveckling.Rader av kvinnor som lär sig ansiktsmassage under Helena Rubinsteins hudvårdsskola 1949. Sedan dess har miljontals njutit av hudvårdens utveckling.
Rader av kvinnor som lär sig ansiktsmassage under Helena Rubinsteins hudvårdsskola 1949. Sedan dess har miljontals njutit av hudvårdens utveckling. Foto: CONSTANTIN JOFFE / CONDE NAST VIA GETTY IMAGES CONDE NAST COLLECTION

 

Läs mer: Bäst i test - årets bästa eyeliner + så lyckas du med appliceringen!