Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hitta de bästa produkterna för din hy

Rätt hudvård kräver att du vet vilken hudtyp du har.
I Damernas världs stora hudcrèmesguide får du hjälp av vår skönhetsredaktör att hitta just din hudtyp och får tips på de ultimata produkterna för ditt ansikte.

En välmående, vacker hud, fri från feta zoner, torra hudflagor eller blossande porer står högt på många kvinnors önskelista. Vägen dit börjar med att förstå sin hudtyp och fortsätter med rätt sorts produkter.
De allra flesta av oss tror att vi har en viss sorts hud och köper fuktcrèmer och rengö­ring därefter. Det är få som tar sig tid att besöka en expert som kan ställa en korrekt hudtypsdiagnos. Att det dessutom kan upplevas som att huden regelbundet skiftar från torr till fet bidrar också till att vi gärna växlar mellan produkter för olika hudtyper - och ändå hoppas att vi ska vakna med en perfekt askungehud.
I stället medför okunskapen och det planlösa hudvårdsexperimenterandet att huden hamnar i obalans och på sikt kan fara riktigt illa.
- Du föds med en viss hudtyp. Den behåller du hela livet, säger Marie Karlsson, auktoriserad hudterapeut på salong Aktiv Hudvård i Stockholm.
- Tillstånden i huden förändras med tiden och måste behandlas därefter. Det kan exempelvis bero på en förändrad livsstil eller medicinering. Nya tillstånd är ofta säsongsbetonade. En hud som upplevs som fet under de varma sommarmånaderna kan kännas yttorr och stram under vintern, fortsätter hon.

Att huden plötsligt känns annorlunda betyder alltså inte att du hux flux bytt hudtyp. Ändå är det vanligt att exempelvis smörja in en extra fet crème i tron att huden ska bli återfuktad. Om din hud då egentligen inte är torr kan den feta crèmen täppa igen porerna och orsaka orenheter. Det är också vanligt att feldiagnostisera sin hud som fet och då välja produkter för oljig hy. Det gör att den naturliga fukten dras ut ur huden så att den blir uttorkad, samtidigt som tunna rynkor syns ännu mer. Det är med andra ord inte svårt att försätta sin hud i obalans, men det kan få synliga följder.
- Du märker rätt omgående att din hud inte uppför sig som du vill. På sikt kan fel hudvårdsprodukter göra att huden blir rödare, får fler rynkor eller drabbas av pigmentering, säger doktor Sven Gohla, chef för La Prairies forsknings- och utvecklingsavdelning. 

Det är inte bara årstidernas skiftningar som gör att huden plötsligt uppför sig annorlunda. Enligt doktor Sven Gohla kan även överdrivna hudvårdsrutiner spela roll.
- Balansen i huden kan rubbas av att man är alldeles för ivrig i sin hudvård och använder för många olika slags produkter. Många kvinnor kan inte förstå varför de plötsligt drabbats av vuxenakne. Jag behöver bara se på mängden produkter de använder morgon och kväll för att hitta anledningen, säger han.
Det är inte ovanligt att en äldre hud plötsligt känns torrare. När vi åldras blir under­huden tunnare, samtidigt som överhuden blir tjockare, känns mer livlös och flagnar av döda hudceller. Men att tro att huden plötsligt har blivit torr och ösa på en fet hudcrème hjälper alltså inte. 

Hur ställer man rätt diagnos på sin hud? Både dr Sven Gohla och Marie Karlsson tycker att ett besök hos en hudterapeut en eller ett par gånger om året är en bra idé. Han eller hon kan ställa en korrekt diagnos och berätta vilka slags produkter du ska använda eller undvika.
- Ett besök hos en hudterapeut är att föredra. Vill du ställa en diagnos på egen hand ska du låta bli alla produkter under en ledig helg. Var sedan uppmärksam på hur din hud beter sig och ser ut i obehandlat tillstånd. Den vanligast förekommande hudtypen är så kallad kombinerad hud, som både har feta och torra partier, säger Marie Karlsson.Eva Järlemo är auktoriserad hudterapeut på Clinique. Hon håller med:
- De allra flesta som besöker vår disk för att göra en hudanalys hamnar i de kategorier som vi kallar för hudtyp 2 och hudtyp 3, alltså torra till normala kinder med en fet t-zon (panna, näsa, haka), säger hon. Det finns crèmer för den kombinerade huden. Du kan även använda olika produkter i ansiktets olika områden, som en fetare crème på de torra kinderna och en lättare variant i den fetare t-zonen. Glöm inte att en grundlig rengöring med tvätt och exfoliering är a och o för en välmående hud. Det spelar ingen roll hur många crèmer du använder - finns det smuts och bakterier kvar i huden kommer problemen som ett brev på posten. 

Vilken hudtyp har du? Läs om de olika hudtyperna och hitta de bästa produkterna för just din hud. 

Hudtyp: Torr hy

Hudtyp: Fet hy

Hudtyp: Kombinerad hy

Hudtyp: Känslig hy