Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skådespelaren Gwyneth Paltrow säljer produkter som riktar sig till mogna kvinnor.Skådespelaren Gwyneth Paltrow säljer produkter som riktar sig till mogna kvinnor.Skådespelaren Gwyneth Paltrow säljer produkter som riktar sig till mogna kvinnor.
1 AV 2
Hudterapeuten och frisören om hur man kan bemöta förändringen
2 AV 2
Skådespelaren Gwyneth Paltrow säljer produkter som riktar sig till mogna kvinnor.
Foto: Jen Lowery / MEGA / GLOAD/ TT NYHET

Hormonkaos? Bästa hud- och hårtipsen 40 plus

Klimakteriet har blivit en miljardindustri och skönhetshyllan dignar av skräddarsydda produkter för oss som hunnit fylla 40. Vi reder ut begreppen och berättar hur du bäst vårdar ett hår och en hud som har hamnat i en ålderskris.

Att ha en klimakterieblossande hud, grånande hår och begynnande rynkor har blivit mer accepterat, något som både syns i reklamen och på skönhetshyllan. För bara några år sedan bestod produktutbudet för kvinnor som fyllt 40 mest av rynkkrämer med anti age-löften. I dag har ”klimakteriekategorin” breddad sig rejält och innehåller även hårvårdsprodukter, vaginala produkter och olika kosttillskott som alla påstår sig kunna ta fram vårt bästa, skönaste jag, även när hormonnivåerna sjunker. Rynkkrämerna finns naturligtvis kvar, men är numera döpta till mer positivt klingande namn, såsom ”pro age”, ”uplift” eller ”age perfect”.

Klimakteriet har blivit big business

Kort sagt, klimakteriet har blivit big business. Och med tanke på att över 1,1 miljarder kvinnor enligt finanstidningen Forbes kommer att befinna sig i klimakteriet år 2025 finns det utan tvekan en rejäl marknad att ösa intäkter från för skönhetsbranschen. Den globala klimakteriebranschen, om vi ska kalla den så, är enligt Forbes värd hisnande 6 250 miljarder kronor – så kanske är det därför som ett växande gäng Hollywoodkändisar valt att lansera både hudvårdsprodukter och kosttillskott särskilt anpassade för kvinnor som fyllt 40?

Klimakteriet har blivit hett

Skådespelaren Naomi Watts skönhetsserie innehåller produkter för klimakteriehåret, klimakteriehuden och klimakterieunderlivet.Skådespelaren Naomi Watts skönhetsserie innehåller produkter för klimakteriehåret, klimakteriehuden och klimakterieunderlivet.Skådespelaren Naomi Watts skönhetsserie innehåller produkter för klimakteriehåret, klimakteriehuden och klimakterieunderlivet.
Skådespelaren Naomi Watts skönhetsserie innehåller produkter för klimakteriehåret, klimakteriehuden och klimakterieunderlivet. Foto: Matt Baron / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Skådespelaren Naomi Watts skönhetsserie Stripes innehåller till exempel produkter för både klimakteriehåret, klimakteriehuden och klimakterieunderlivet, och kollegan Gwyneth Paltrow och hennes märke Goop erbjuder bland annat kosttillskott för den stora gruppen medelålders kvinnor. Andra skönhetsmärken för kvinnor som närmar sig eller befinner sig i klimakteriet är till exempel Womaness, Pause wellaging och Caire beauty för huden, liksom Hair biology och Better not younger för håret. Plötsligt har det blivit hett och helt rätt att befinna sig i klimakteriet. Den stora frågan är om klimakterieanpassad skönhet verkligen behövs?

Programledaren Agneta Sjödin, som tagit fram och varit ansiktet utåt för hudvårdsprodukter från Idun minerals, tycker att det är viktigt att känna sig fin, oavsett ålder.

Agneta Sjödin.Agneta Sjödin.Agneta Sjödin.
Agneta Sjödin. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

– Jag tycker inte att man ska gå runt och älta sitt åldrande så mycket, det kommer ju att hända oavsett vad du gör. Jag känner mig fin som jag är – jag menar, vad är alternativet? Skönhet för mig är att ta hand om sig själv. Det handlar egentligen inte så mycket om smink eller yta utan om ett inre välmående, har Agneta Sjödin sagt i en tidigare intervju med Tara. 

Så förändras huden och håret i klimakteriet

I 40-årsåldern går de flesta kvinnor in i förklimakteriet, och då kan huden hamna i obalans, bli känslig och irriterad eller extra torr med en försämrad elasticitet samtidigt som du kan få finnar. Pigmenteringar brukar också dyka upp mitt i livet, vilka är spåren efter solskador som kanske uppstod redan i tonåren.

– Redan kring 25 går hudens naturliga kollagenproduktion ner och cellförnyelsen saktar också ner, vilket gör att det tar längre och längre tid för huden att bygga upp sig. Även hur vi lever, hur mycket huden utsätts för fria radikaler, UV-ljus och så vidare gör sitt till, säger Malin Tivlin som är auktoriserad hudterapeutmästare och ordförande för Sveriges hudterapeuters riksorganisation (SHR).

Malin Tivlin är auktoriserad hudterapeutmästare och ordförande för Sveriges hudterapeuters riksorganisation (SHR).Malin Tivlin är auktoriserad hudterapeutmästare och ordförande för Sveriges hudterapeuters riksorganisation (SHR).Malin Tivlin är auktoriserad hudterapeutmästare och ordförande för Sveriges hudterapeuters riksorganisation (SHR).
Malin Tivlin är auktoriserad hudterapeutmästare och ordförande för Sveriges hudterapeuters riksorganisation (SHR).

Håret kan också upplevas som livlöst och platt. Anledningen till att huden och håret börjar förändras efter fyrtio är att halterna av hormonerna progesteron och östrogen i kroppen, helt naturligt börjar skifta.

– Håret förändras genom hela livets olika stadier. Vi pratar sällan om kvinnligt håravfall, men kvinnor tappar ofta hår när de blir äldre, precis som män, men oftast inte lika märkbart, säger Petra Lundin som är utbildningsansvarig för hårvårdsmärket Maria Nila i Sverige och Danmark.

Petra Lundin är utbildningsansvarig för hårvårdsmärket Maria Nila i Sverige och Danmark.Petra Lundin är utbildningsansvarig för hårvårdsmärket Maria Nila i Sverige och Danmark.Petra Lundin är utbildningsansvarig för hårvårdsmärket Maria Nila i Sverige och Danmark.
Petra Lundin är utbildningsansvarig för hårvårdsmärket Maria Nila i Sverige och Danmark. Foto: REBECKA RYNEFELT / © 2021 RYNEFELT PHOTOGRAPHY, ALL RIGHTS RESERVED

Ett friskt hår tappar ungefär hundra hårstrån om dagen men när östrogenet minskar i kroppen kan det leda till att vi tappar fler hårstrån än så. Kanske upplever du att benan verkar bredare, att din hästsvans känns tunnare eller att det fastnar mer hår i hårborsten än tidigare. Hårstråna kan också ha svårt att växa sig lika långa som förr, utan faller av tidigare än vad de brukade göra.

Klimakterieanpassa din skönhetsrutin

– I takt med åldrande tappar både hud och hår fukt och spänst, vilket ofta gör att du behöver tillsätta mer fukt och vård till hår och hårbotten. Får du grått hår brukar det vara lite grövre, något glesare och kan uppfattas svårare att kontrollera. Även här gäller fukt och vård samt mjukgörande produkter, gärna med hyaluronsyra, säger Petra Lundin.

– Känner du att håret har tappat sin fyllighet är det ett bra tips att satsa på vård- och stylingprodukter som tillför en tillfälligt tjockare känsla, såsom volymgivande mousse och så kallade root lift-sprejer, som lyfter hårstråna från hårbotten och ger en fylligare känsla fram till nästa tvätt. Stylingtänger som tillfälligt adderar volym och fyllighet kan också göra underverk för ett hår som plötsligt känns platt och tråkigt.

– Använder du ett värmeverktyg är det viktigt att du applicerar ett värme-skydd som mjukgör och återfuktar håret. I övrigt tycker jag att du kan fortsätta att styla håret som vanligt. Trivs du med produkter som ger mer stadga kan du fortsätta med det, föredrar du lättare styling är det bara att fortsätta, säger Petra Lundin.

Att stimulera hårbotten med regelbunden massage gör också att blodcirkulationen ökar, vilket ger extra näring åt hårsäckarna. Vill du kan du också kika närmare på kosttillskott med olika vitaminer och mineraler som zink och biotin. Det kan ha en stärkande effekt på hårets tillväxt och kvalitet.

Om du väljer att inte färga håret när det börja skifta i grått kan du tvätta det med silverschampo en gång i veckan.

Skådespelaren Charlize Theron, 47, döljer inte sina grå strån.Skådespelaren Charlize Theron, 47, döljer inte sina grå strån.Skådespelaren Charlize Theron, 47, döljer inte sina grå strån.
Skådespelaren Charlize Theron, 47, döljer inte sina grå strån. Foto: ZUMAPRESS.COM / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

– Det håller håret krispigt kallt i tonen och motverkar att gula nyanser uppstår, tipsar Petra Lundin.

Enligt hudterapeutmästare Malin Tivlin är det en bra idé att titta närmare på hudvårdsprodukter som är anpassade för din ålder, men ännu viktigare att ta hänsyn till hur just din hy mår.

– En mogen hud har ingen ålder egentligen, den påverkas av kost, sömnvanor och hur mycket fria radikaler från till exempel UV-ljus som den utsätts för. Med åren blir huden ofta torrare, så produkter med fokus på fukt är alltid en bra investering.

Både Petra Lundin och Malin Tivlin menar att en hud och ett hår som fyllt 40 alltid mår och ser bättre ut om de får regelbunden återfuktning. Förutom den fuktbindande hyaluronsyran är retinol en bra ingrediens. Den har ofta effekt på både fina linjer och pigmenteringar, men bör användas med måtta, särskilt om du har känslig hud. Retinol, en form av A-vitamin, är inte kompatibel med UV-strålar, så undvik att använda det om du ska ut i solen.

LÄS MER: Klimakteriesäkra huden – experternas bästa tips 

LÄS MER: Håravfall i klimakteriet – experttipsen och produkterna för att boosta håret