Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hösten 2012 enligt Make Up Store

Sminkjätten Make Up Store anordnade en stor höstvisning på Globen i veckan. Självklart var Damernas Värld på plats och spanade in höstens sminktrender. 

Klicka på bilderna här nedan om du vill se hur det såg ut bakom scenen.
En vägg av hårspray slår emot mig när man går in backstage på Annexet i Stockholm. Det är bara några timmar kvar innan skönhetsmärket Make up store ska visa upp sin höstkollektion 2012. Ett hundratal modeller med färgsprakande makeup, 1920-tals frisyrer och små hattar trippar runt i höga klackar. Det är dessa tjejer som ska visa hösten sminktrender på catwalken under kvällen. Tre visningar ska det bli. 

Mitt på golvet står modellen Roonia Fornstedt. Hon är klädd i en vacker, svart långklänning med gulddetaljer. I håret har hon en stor pappersfågel. 

– Det är så roligt med den här typen av visningar. Man får en snygg frisyr, blir sminkad och dessutom blir man klädd i en sådan här klänning. I morse när jag kom hit hade jag ingen aning om hur jag skulle se ut, att jag skulle ha en enorm guldfågel på huvudet. Men ”the eagle has landed”, säger hon och tittar på klänningen.

Temat för årets höstvisning är ”spellbound”. Looken är mystisk, mörk och har inspirerats av en förtrollad värld. Kläderna som modellerna bär är specialsydda av ett designteam i Thailand. Frisyrerna görs av fyrtio frisörer från Björn Axén, medan Scrath Nails står för de spetsiga naglarna.

– När vi på Make up store skapar våra looks, tänker vi inte bara på vilken färg man bör ha på sin ögonskugga. Vi tänker större än så. Vi vill skapa en helhet och vill med vår höstvisning skapa en känsla för hur man kan bära våra produkter. Vi vill vidga kundernas vyer och bjuda på massor av inspiration. Vi har samarbetat med frisörer, designers och nagelteknologer för att få alla bitar att trilla på plats, få den helhet vi eftersträvar, säger William Värnild PR-ansvarig på Make Up Store. 

Modellerna som sminkas får sotade ögon och mörka läppar. Någon får små fjädrar fästa i ett mönster kring brynen, medan andra målas med tjock, svart eyeliner. Alla modeller har sin egen, unika look. En av dem som står bakom de olika sminkningarna är makeup-artisten Olle Johannson. Han har arbetat inom yrket i över tjugo år och är i dag huvudlärare på International makeup center i Stockholm. 

– När jag bestämde hur kvällens smink skulle se ut, hämtade jag inspiration från två håll. Jag är mycket förtjust i allt som modehuset Christian Dior gör, deras grejer är alltid häftiga. Så Christian Dior är nummer ett. Inspirationskälla nummer två är Tim Burtons magiska filmer. Jag har helt enkelt skapat sminkningar med det bästa från två världar, säger han. 

Han pratar fort och skrattar mycket, samtidigt som han sminkar visningens äldsta modell. Hon är 84 år.  Lika gammal som modellen som frontar franska modehuset Lanvins höstkampanj. Vem har sagt att skönhet har en ålder? 

– Höstens sminkfärg är lila, absolut. Lila på allt, från naglar till läppar. På dagen kanske man måste hålla tillbaka något, men på kvällen är det bara att köra på med hur mycket färg som helst. Vi ser även mycket av det sotade ögat i höst, det är en stor trend. 

När alla modeller är klara och showen väl kan dra igång bjuds besökarna på ett skådespel i miniformat. Modellerna vandrar in i olika världar. En kyrkogård i fullmåne förvandlas till en savann med skenande hästar för att sedan bli till en salong med röda sammetsgardiner. Visningen tar en med till många olika platser, till en förtrollad värld. 

Är du nyfiken på hur det såg ut bakom scenen? Kika på backstagebilder här nedan. 

Text & foto: Linnea Wermeling