Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Experterna om: Cellförnyande egenskaperna • Varningen till den som är nybörjare
2 AV 2
Foto: GEORGE/Trunk Archive

Hudläkaren: Så behandlar du pigmentfläckar och melasma

Har sommaren satt spår i ditt ansikte? Det finns hjälp för att få mot mörka pigmentfläckar – skönhetsexperterna tipsar om serumen, krämerna och behandlingarna som funkar.

Hyperpigmentering är samlingsnamnet på alla typer av pigmentfläckar, alltså områden där huden av någon anledning blivit mörkare i tonen. Hyperpigmenteringar kan drabba alla människor, med alla sorters hudfärg, och det kan vara allt från enstaka bruna prickar till utbredda, grå fält av melasma. 

Orsaken är att huden producerar för mycket melanin (pigment) i just det området, oftast på grund av solexponering eller hormonella förändringar. Och efter att ha njutit på stranden en sommar brukar extra många prickar och fläckar uppträda. Till skillnad från cancer är hyperpigmentering inte farligt, utan endast kosmetiskt störande. Men är du ute efter att jobba bort dem är det viktigt att hitta rätt.

– Att få rätt diagnos möjliggör en mer effektiv behandling, säger Asal Leijonhufvud, som är hudläkare och specialist i dermatologi vid Diagnostisk Centrum Hud i Stockholm och står bakom det informativa Instagramkontot @skinandmedicine.

Här är de mest effektiva metoderna mot pigmentfläckar 

Vilka är de mest effektiva behandlingsmetoderna för de olika typerna av pigmenteringar?
– Först och främst är det viktigt att undvika ytterligare solexponering och använda solskydd regelbundet. Det gäller för att förebygga alla typer av pigmentering. Krämer som innehåller ingredienser som retinoider eller azelainsyra kan hjälpa till att bleka solfläckarna. Kryoterapi (behandling med kyla), IPL och laserbehandling kan också användas för att minska solfläckar och melasma.

– För att behandla postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) är det viktigt att identifiera den underliggande inflammationen eller skadan (till exempel akne eller eksem) för att kunna förhindra nya pigmenteringar. Huden brukar kunna ”reparera” sig själv och minska pigmenteringen över tid, men det kan ta flera år. Även här kan man använda krämer med ingredienser som retinoider. Kemiska peelingar och laserbehandlingar kan också vara effektiva.

Asal Leijonhufvud, hudläkare och specialist i dermatologi vid Diagnostisk Centrum Hud i Stockholm.Asal Leijonhufvud, hudläkare och specialist i dermatologi vid Diagnostisk Centrum Hud i Stockholm.Asal Leijonhufvud, hudläkare och specialist i dermatologi vid Diagnostisk Centrum Hud i Stockholm.
Asal Leijonhufvud, hudläkare och specialist i dermatologi vid Diagnostisk Centrum Hud i Stockholm.

Många vill behålla sina fräknar men behandla de mer ojämna, fläckvisa pigmenteringarna. Går det?
– Ja, det är möjligt att behandla större ojämna pigmenteringar utan att påverka fräknar. Till exempel är melasma kopplat till hormonella förändringar, medan fräknar är genetiskt betingade.

Vilka topikala läkemedel kan man behandla hyperpigmentering med?
–  Tretinoin är den starkaste och mest effektiva retinoiden och kan förbättra hudens struktur och minska pigmenteringen över tid. Tretinoin ger effekt, men har biverkningar. Samma sak gäller hydrokinon som minskar melaninproduktionen, men ska användas med försiktighet. Det är viktigt att diskutera dessa läkemedel med en läkare för att få en individuell bedömning och råd om användning och eventuella biverkningar.

Vilka salongs- och klinikbehandlingar är effektiva mot hyperpigmentering?
– IPL och laser riktar in sig på pigmenteringar och att bryta ner melaninet. Båda behandlingarna kan minska prickarnas intensitet och ge en jämnare hudton. När man behandlar med frysning (kryoterapi) avlägsnas de överflödiga pigmenterade cellerna. Kemiska peelingar använder kemiska lösningar för att exfoliera och avlägsna det översta hudlagret. Det främjar hudens naturliga förnyelseprocess och bidrar till att minska synligheten av pigmenteringen.

Tranexamsyra är en populär ingrediens i hudvård mot pigmenteringar, men det finns även indikationer på att det är effektivt att äta det mot melasma. Fungerar det?
– Tranexamsyra har visat sig vara effektiv vid behandling av melasma genom att minska produktionen och överföringen av melanin i huden. Det finns studier som har undersökt användningen av tranexamsyra som ett oralt tillskott för behandling av melasma, men det är viktigt att notera att det bör användas under övervakning av en läkare på grund av eventuella biverkningar. 

– Även om det finns receptfria tranexamsyrabaserade produkter för hudvård är det alltid bäst att rådfråga en läkare eller hudvårdsspecialist innan man experimenterar med starka ingredienser eller läkemedel på egen hand.

L-Cystine, ofta i kombination med L-Glutation finns som kosttillskott mot pigmenteringar, vad anser du om effekten hos dessa?
– Det finns vissa påståenden om deras förmåga att minska melaninproduktionen och förbättra hudens utseende. Men det finns begränsad vetenskaplig forskning.

Olika typer av hyperpigmentering

Hyperpigmentering kan skilja sig åt både i orsak och utseende. Här är några av de vanligaste typerna av hyperpigmentering:

1. Melasma

En specifik typ av hyperpigmentering som kännetecknas av symmetriska, bruna eller gråbruna fläckar i ansiktet. Melasma uppstår oftast på grund av hormonella förändringar, till exempel under graviditet eller vid användning av hormonella preventivmedel.

2. Postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH)

Uppstår efter en inflammatorisk händelse i huden, till exempel efter ett akneutbrott, eksem, allergiska reaktioner eller sår. När inflammationen läker kan den lämna efter sig mörka fläckar eller områden på huden.

3. Solfläckar

Solfläckar är bruna fläckar som uppträder på hudområden som utsätts för mycket sol –typiskt över kindknotor, dekolletage och ovansidan av händerna. De är vanliga hos personer som har haft mycket solexponering under livet och är en form av solskada.

4. Fräknar

Vanligast hos personer med genetiskt anlag för dem (ljus- eller rödhåriga). Framträder vanligtvis efter solexponering. Fräknar är resultatet av en ökad produktion av melanin i vissa hudceller.

High tech-hudkoll 

Neko Health Center, en medicinsk klinik som grundligt undersöker hudförändringar.Neko Health Center, en medicinsk klinik som grundligt undersöker hudförändringar.Neko Health Center, en medicinsk klinik som grundligt undersöker hudförändringar.
Neko Health Center, en medicinsk klinik som grundligt undersöker hudförändringar.

Det är viktigt att gå och kolla misstänkta hudförändringar på vårdcentralen, men ny teknik letar sig in även i hälsokontrollernas värld. Ett exempel är Neko Health i Stockholm, som är lite extra intressant för hudnördar och ”biohackers”. Bara att gå in på mottagning är som att kliva in i framtiden. Själva undersökningen är också väldigt high tech och förutom ”vanliga” undersökningsmetoder, som EKG och blodprov, scannas och fotograferas varenda millimeter av huden så att avvikande hudförändringar lättare upptäcks. Dessutom får man träffa en läkare som dubbelkollar födelsemärkena och går igenom undersökningen. All data sparas och hudförändringarna kan följas över tid. En undersökning kostar 2000 kronor.

Varenda millimeter av huden scannas och fotograferas.

Hyperpigmentering på melaninrik hud

Damernas Världs skönhets- och hudvårdsbloggare, sjuksköterskan Zainab Jones, ger sina bästa tips för att pigmentfläckar på melaninrik hud:

– Det är en vanlig missuppfattning att melaninrik hud inte är mottaglig för solskador, men ingen är immun mot de skador som solen orsakar och hudskador från solens UV-strålar kan uppstå hos alla, oavsett hudfärg. När vår hud är oskyddad och utsätts för solens strålar triggas melanocyter att producera mer melanin, vilket bidrar till hyperpigmentering. Eftersom melaninrik hud har mer aktiva melanocyter är vi också mer benägna att få postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH).

Hudskador från solens UV-strålar kan uppstå hos alla, oavsett hudfärg.

Vad är viktigt att tänka på när man behandlar hyperpigmentering på mörk hud?
– Att själva behandlingen inte är för aggressiv, så att den triggar igång PIH. A-vitamin (retinol) är effektivt och något jag alltid rekommenderar. Men när man använder aktiva ingredienser är det viktigt att man introducerar produkten långsamt och verkligen vänjer huden. Postinflammatoriskt hyper/hypopigmentering är tyvärr vanliga komplikationer hos personer med melaninrik hud vid salongs- och klinikbehandlingar på grund av okunskap. Det finns många klinikbehandlingar tillgängliga för hyperpigmentering, men personer med melaninrik hud måste vara försiktiga och vända sig till hudläkare eller hudterapeuter som har erfarenhet av att behandla melaninrik hud. 

Bästa produkterna mot pigmentfläckar i ansiktet

Skönhetsredaktören Anja Skeppe Grahn väljer sina favoriter.
– Titta efter hudvård med tyrosinashämmande ingredienser som niacinamide, tranexamsyra och azelainsyra. Tyrosinas är ett enzym som stimulerar melaninproduktionen i melanocyter. Retinol och AHA-syror har också bra effekt på pigmentfläckarna. Som alltid gäller det att vara konsekvent med hudvården och skippa aldrig solskyddet!

Luminous 630 anti dark-spot serum, Nivea.Luminous 630 anti dark-spot serum, Nivea.Luminous 630 anti dark-spot serum, Nivea.
Luminous 630 anti dark-spot serum, Nivea.

Serum, Luminous 630 anti dark-spot serum, Nivea. Krämigt serum med Isobutylamido thiazolyl resorcinol (som också går under namnet Thiamidol).
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

Age element brightening concentrate, Mesoestetic.Age element brightening concentrate, Mesoestetic.Age element brightening concentrate, Mesoestetic.
Age element brightening concentrate, Mesoestetic.

Serum, Age element brightening concentrate, Mesoestetic. Lätt serum med niacinamide, peptider och antioxidanter.
ANNONS Köp här (länk till Hudoteket).

Discoloration repair serum, Paula’s Choice.Discoloration repair serum, Paula’s Choice.Discoloration repair serum, Paula’s Choice.
Discoloration repair serum, Paula’s Choice.

Serum, Discoloration repair serum, Paula’s Choice. Lätt serum med även lite optiskt lystergivande pigment som bland annat innehåller tranexaminsyra, niacinamid och bakuchiol.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).

Retinoate repair sleeping mask, Skincity Skincare.Retinoate repair sleeping mask, Skincity Skincare.Retinoate repair sleeping mask, Skincity Skincare.
Retinoate repair sleeping mask, Skincity Skincare.

Nattmask, Retinoate repair sleeping mask, Skincity Skincare. Återfuktande nattkräm med A-vitamin i form av hydroxypinacolone retinoate.
ANNONS Köp här (länk Skincity).

Polyglutamic acid dewy suncscreen spf 30, The Inkey List.Polyglutamic acid dewy suncscreen spf 30, The Inkey List.Polyglutamic acid dewy suncscreen spf 30, The Inkey List.
Polyglutamic acid dewy suncscreen spf 30, The Inkey List.

Solskydd, Polyglutamic acid dewy suncscreen spf 30, The Inkey List. Återfuktande, behagligt solskydd.
ANNONS Köp här (länk till Sephora).

Foto: BEATA HOLMGREN

Bästa behandlingarna mot pigmentfläckar – Anjas adressbok

Ge kampen mot prickarna en skjuts med hjälp av salongs- och klinikbehandlingar.

1. IPL

Ljusbehandlingen som tacklar både pigment och röda kärl, som också ofta är ett svar på solskador. Strax efteråt blir pigmenten mörkare för att sedan snabbt blekna. Hudteraputen Linda Schultzberg på Estetiska Institutet i Stockholm är noggrann och har Nordlys, som är en av de bästa IPL-maskinerna på marknaden.

2. Dermapen

Dermapen har bra effekt på de större, lite mer slöjliknande fläckarna. Dessutom ger behandlingen fin lyster och huden får mer spänst. Hudteraputen Nina Nilsdotter, Stockholm, är en av de mest erfarna i Sverige på Dermapen-behandlingar.

3. Frysning

På födelsemärken och pigmentfläckar som står ut litegrann är frysning med penna en effektiv metod för att jämna ut. Som alltid är det viktigt att gå och kolla prickarna hos en läkare innan man börjar frysa bort dem. Elsa Charleson på Odenplanskliniken är duktig på att hantera fryspennan.

LÄS MER: Experterna: Så åldras huden av solen i sommar

LÄS ÄVEN: Rädda torrt och slitet hår efter sommaren – produkterna och tipsen som funkar