Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ramadan firas i den nionde månaden i den muslimska kalendern. Damernas Världs skönhetsbloggare tipsar om hudvård och knep under perioden.Ramadan firas i den nionde månaden i den muslimska kalendern. Damernas Världs skönhetsbloggare tipsar om hudvård och knep under perioden.Ramadan firas i den nionde månaden i den muslimska kalendern. Damernas Världs skönhetsbloggare tipsar om hudvård och knep under perioden.
Ramadan firas i den nionde månaden i den muslimska kalendern. Damernas Världs skönhetsbloggare tipsar om hudvård och knep under perioden. Foto: Nina Holma

Zainab Jones bästa hudvård under heliga månaden Ramadan

Ramadan beskrivs som balsam för själen men tyvärr gäller det inte för huden. Många upplever en torrare och känsligare hud under fastan, därför har Zainab Jones, sjuksköterska och DV:s skönhetsbloggare, utvecklat smarta strategier för återfuktad och fräsch hy – superknep för torrisar, oavsett religion. 

Månaden Ramadan är här och för oss 1,8 miljarder muslimer runtom i världen är det den heligaste månaden i muslimska kalendern. Ramadan handlar inte bara om att avstå från att äta och dricka från soluppgång till solnedgång, utan är också en tid för andlig och själslig återhämtning. En tid för oss att minnas vad som verkligen är viktigt i livet. Att reflektera, ladda, återställa kroppen och sinnet. 

Fastan har många hälsofördelar men tyvärr påverkas huden negativt. Det blev tydligt för mig redan som tonåring när jag började fasta. Jag älskade Ramadan-känslan och njöt verkligen av att avstå från vatten och mat under dagen – för att sedan samlas hela familjen för att bryta fastan tillsammans. Vad jag dock blev bekymrad över var hur min hud påverkades. De många timmar utan vätska, förändrade matrutiner och sömnmönster påverkade min hud. Den blev torrare, stramare och känsligare än vanligt. Nu vet jag hur jag ska ta hand om min hud och hur jag håller huden mjuk, återfuktad och full av lyster under hela Ramadan.

Zainab Jones vet hur du bäst tar hand om huden för att hålla den mjuk och återfuktad.Zainab Jones vet hur du bäst tar hand om huden för att hålla den mjuk och återfuktad.Zainab Jones vet hur du bäst tar hand om huden för att hålla den mjuk och återfuktad.
Zainab Jones vet hur du bäst tar hand om huden för att hålla den mjuk och återfuktad. Foto: NINA HOLMA

Zainab Jones

Gör: Sjuksköterska och utbildningsansvarig. Driver instagramkontot @minmelanin och bloggar på Damernas Värld.
Ålder: 41 år.
Familj: Man, två barn och en stor släkt.

Behåll fukten

Under fastan ska du framför allt fokusera på en hudvårdsrutin som förhindrar vattenförlust och stärker hudbarriären. På köpet får du fin lyster. Lägg undan alltför aktiva produkter som A-vitamin (retinol) som kan ge upphov till irritation i huden.

Huden behöver både fukt och fett. Börja hudvårdsrutinen med en mild rengöring som inte tar bort hudens naturliga, smörjande ämnen, följt av ett serum med fuktbindande ämnen. Exempel på fuktbindande ämnen att kolla efter är karbamid, propylenglykol, mjölksyra, glycerin och hyaluronsyra. Niacinamid är också en ingrediens att som är antiinflammatorisk och barriärstärkande. För att sedan behålla fukten i huden kan du ta hjälp av fett, som du ofta hittar i rikare krämer. Vax, växtsmör och oljor är exempel på ingredienser som lägger sig som ett lock och hindrar fukten att avdunsta från huden. Kolla även efter fetter som huden själv producerar: ceramider, squalane, kolesterol, omega 3- fettsyror (linoleic acid) och omega 6-fettsyror (linolenic acid).

Tips! Ansiktsspray fräschar upp huden under dagen. Det är inte bara uppiggande utan tillför också fukt, nyttiga antioxidanter och lugnande källvatten till huden.

Dämpa mörka ringar

Förändrat sömnmönster och för lite vätskeintag kan ge både mörka ringar och påsar under ögonen och därför är det viktigt att ge den lite extra omsorg. För att hitta en ögonkräm som effektivt behandlar mörka ringar och fina linjer, titta efter ingredienser som retinol, vitamin C, azelainsyra, niacinamid och koffein.

Motverka torra läppar

Sista måltiden innan fastan börjar kallas för Suhur, och den äter man tidigt på morgonen, strax före soluppgången. Man bryter sedan fastan (Iftar) efter solnedgången. Öka ditt vätskeintag mellan solnedgång med huvudmåltiden (Iftar), och sista måltiden för dagen (Suhur) före gryning. Välj ett läppbalsam med närande och vårdande ingredienser som mjukgör och faktiskt hjälper huden att återfukta sig bättre själv. Några exempel är sheasmör, ricinolja och jojobaolja.

När du bryter fastan – boosta med rätt mat

För att hålla en bra fuktnivå i kroppen är mitt bästa tips att undvika för mycket salt och koffein. I stället kan du välja att, förutom att fortsätta dricka vatten, äta extra grönsaker och frukt. Grönsaker och frukt är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och vatten som boostar din hud. 

Tips! Drick vätskeersättning innan din fasta börjar på morgonen.

Zainabs bästa produkter under ramadan

Kräm för torr hud. Lipikar balm ap+ från La Roche-Posay.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

Skonsam ansiktsrengöring – Calm ultra-gentle cleanser från Paula's Choice.
Säljs här (länk till Paula's Choice).

Återfukta huden med serum med glycerin och hyaluronsyra – Revitalift filler serum från L'Oréal Paris.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

Ansiktskräm för normal/torr hud – Facial Moisturising från Cerave.
ANNONS Köp här (länk till Meds). 

Ansiktsspray med cbd, niacinamid och hyaluronsyra – The must mist från Mantle.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

Serum för ögonområdet – Caffeine solution från The Ordinary.
ANNONS Köp här (länk till Lookfantastic).

Lyxig ögonkräm – Advanced retinol + ferulic triple correction eye serum från Dr Dennis Gross.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Läppkit med mild skrubb, fukt och vård – Magic lip care kit från I Will Makeup.
ANNONS Köp här (länk till I Will Makeup).

Läppbalsam med oljor och peptider – Pout preserve peptide lip treatment från Ole Henriksen.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).

Foto: YELLOW IMAGES / YELLOW IMAGES

Elektrolytpulver från Pureness.
ANNONS Köp här (länk till Meds).

LÄS MER: FRÅGA SKÖNHETSREDAKTÖREN | Vilket ögonfrans- och brynserum är bäst?

LÄS MER: Retinol – produkterna som fungerar och experternas bästa tips