Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Här är produkterna som kan hjälpa dig med ärr i huden.Här är produkterna som kan hjälpa dig med ärr i huden.Här är produkterna som kan hjälpa dig med ärr i huden.
1 AV 2
Experterna om: Cellförnyande egenskaperna • Varningen till den som är nybörjare
2 AV 2
Här är produkterna som kan hjälpa dig med ärr i huden.
Foto: Jason Lloyd Evans

Sudda bort akneärren med hudexpertens bästa tips

Ärr efter finnar kan vara jobbigt – inte minst psykiskt. Med hjälp av en hudläkare tipsar vi om hudvård som hjälper och salongsbehandlingarna som ger bäst effekt.

Inte nog med att det genetiska lotteriet varit orättvist med att ge vissa av oss akne och hudproblem, somliga måste även hantera bieffekterna av dessa mycket mer än andra. Ärr efter finnar kan vara ett problem som tär mycket på psyket. Tillsammans med hudläkaren Anne Wetter reder vi ut vad ärr beror på, vilka ämnen du ska leta efter i hudvård och vilka salongsbehandlingar du ska satsa på.

Varför vissa får mer och större ärr än andra handlar som så ofta med olika hudproblem om genetik. En obehandlad akne kan leda till värre ärr, men i slutänden är det dina gener som avgör hur mycket ärr du får. 

Vad beror akneärr på?

Anne Wetter är hudläkare och medgrundare av hudklinikerna Diagnostiskt Centrum Hud och Inskinity. Hon förklarar att ärr blir till när en inflammation i huden inte läkt ihop som den ska. 

– Huden består av tre olika lager. Om bara ytlagret skadas händer inte så mycket mer än ett litet skrubbsår. Men när det når ner till dermis, underhuden, blir det ibland så kraftiga reaktioner att när huden läker organiserar sig nyproducerat kollagen och elastin på fel sätt, då blir det en djupare ärrbildning.

Anne Wetter, hudläkare och medgrundare av Diagnostiskt centrum hud och Inskinity.Anne Wetter, hudläkare och medgrundare av Diagnostiskt centrum hud och Inskinity.Anne Wetter, hudläkare och medgrundare av Diagnostiskt centrum hud och Inskinity.
Anne Wetter, hudläkare och medgrundare av Diagnostiskt centrum hud och Inskinity. Foto: Ulf Simonsson/Studio95

Att behandla ärr är svårt, men det går att minska deras synlighet mycket – även om det kan ta tid och kosta en del. Det absolut bästa du kan göra är därför att motverka att ärr uppstår från början. Den som upplever problem med huden på olika sätt bör så fort som möjligt besöka en hudläkare för att få en diagnos och eventuell medicinering. Viss typ av akne – de cystiska akneformerna – kallas till och med ”ärrbildande akne”, eftersom de i princip alltid lämnar efter sig ärr. Att snabbt få hjälp är därför A och O. 

Att behandla ärr är svårt, men det går att minska synligheten mycket.

– Det är faktiskt också så att huden tar skada när vi klämmer och pillar onödigt hårt, så var försiktig med din hud! Den måste få reglera sig själv. Men även den som inte klämmer alls kan tyvärr få ärr, säger Anne. 

Vilka olika typer av akneärr finns det?

Precis som det finns olika typer av akne och hudåkommor finns det även många olika sorters ärr. Ärr efter operationer har lättare att läka eftersom det skett en kontrollerad ärrbildning. Bland akneärr finns många olika former som är mer eller mindre lättbehandlade. 

– Atrofiska ärr är de platta, något nedsjunkna ärren som ofta är vitare på en ljus hud och mörkare på en mörk hud. Sedan finns hypertrofiska ärr som är mer upphöjda, kraftigt röda och sticker ut. En annan form är böljande ärr. Den svåraste typen att behandla är dock så kallade ice pick scars, de ser ut som märken efter små ishackor eller som stora porer rakt ner i huden.  

Så behandlar du akneärr hemma

När det handlar om ärr, särskilt i ansiktet, är det alltid bäst att prata med en hudläkare som kan ge dig en bedömning på vad för typ av ärr det är och hur dessa bäst behandlas. Om det rör sig om kirurgiska ärr kan silikonplåster snabba på läkningsprocessen, men är det ärr efter exempelvis akne så finns det tyvärr inte så mycket att göra på egen hand. 

Leta efter produkter med retinol, men även C-vitamin

Till viss del kan hudvård hjälpa, men det är då främst ytliga ärr och missfärgningar efter akne som kan blekas och tonas ner. I första hand är det produkter med den kollagenstimulerande vitamin A-syran retinol du ska leta efter. Men även AHA/glykolsyror som exfolierar, eller det cellförnyande C-vitaminet kan sudda ut ärr. 

– Hudvård med dessa ingredienser stimulerar och bygger upp huden. Ärr behöver också stärkas och det kan bra hudvård göra, förklarar Anne.

Men om du har djupa eller väldigt många ärr bör du vända dig till hudläkare. Och kom ihåg att det tar tid för ärr att läka. Det kan ta upp till ett år efter en skada för att verkligen kunna bedöma hur ärret läkt. Så ibland räcker det faktiskt med att låta tiden gå. 

Behandlingar mot akneärr på salong

Ärr kan försvinna så att de knappt syns, men det krävs en insats.  Det finns en mängd olika behandlingar, och här handlar det om att hitta rätt. Ofta blir också en kombination av behandlingarna effektivast. Vilken typ av ärr och hur mycket ärrbildning du har är två faktorer som avgör vilken behandling som passar bäst.

– Kemiska peelings med exempelvis TCA- eller retinolsyror kan ge fina resultat på lättare ärrbildning, menar Anne. 

– Även microneedling, som Dermapen, kan ge god effekt eftersom det stimulerar nytt kollagen.

Behandlingar för djupa ärr: laser, fillers och kirurgi

– För svåra ärr används ofta olika former av laser, som fraktionerad laser eller koldioxidlaser. Ibland kan också injektioner komma på tal, att man fyller ut ärret med hyaluronsyra eller andra typer av så kallade ”fillers”. I de svåraste fallen kan även kirurgiska metoder användas, där man faktiskt skär ut ärret och omarbetar hudkanterna. 

Oftast räcker inte en behandlingsomgång, utan det krävs flera – med pauser mellan behandlingarna för att se resultat. För att undvika att det blir allt för kostsamt, och i värsta fall inte ger något resultat, är det viktigt att behandlingen sker hos en kunnig behandlare, som kan lägga upp en plan för just dina behov.

Produkter som är effektiva mot akneärr

1. Serum mot akneärr: Verso dark spot fix

Dark spot fix från Verso.Dark spot fix från Verso.Dark spot fix från Verso.
Dark spot fix från Verso.

Dark spot fix från Verso. De höga doserna av retinol i denna punktbehandling jämnar ut huden och suddar pigmenteringar.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

2. Ärrbehandling: Cicamed scar

Cicamed scar.Cicamed scar.Cicamed scar.
Cicamed scar.

Cicamed scar från Cicamed. Punktbehandling speciellt framtagen för att förbättra ärr, använd helst när ärren fortfarande är aktiva.
ANNONS Köp här (länk till Meds)

3. Exfoliering för akneärr: Dr Dennis Gross Professional grade resurfacing liquid peel 

Professional grade resurfacing liquid peel från Dr Dennis Gross.Professional grade resurfacing liquid peel från Dr Dennis Gross.Professional grade resurfacing liquid peel från Dr Dennis Gross.
Professional grade resurfacing liquid peel från Dr Dennis Gross.

Professional grade resurfacing liquid peel från Dr Dennis Gross. Kraftfull peeling i två steg, använd två gånger i veckan för att exfoliera huden.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).

4. Budgetprodukt mot akneärr: The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling solution

AHA 30% + BHA 2% peeling solution från The Ordinary.AHA 30% + BHA 2% peeling solution från The Ordinary.AHA 30% + BHA 2% peeling solution från The Ordinary.
AHA 30% + BHA 2% peeling solution från The Ordinary.

AHA 30% + BHA 2% peeling solution från The Ordinary. Den berömda blodmasken! Budgetalternativ som exfolierar ordentligt – använd inte mer än tio minuter, två gånger i veckan!
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

5. C-vitamin mot akneärr: Paula's Choice C15 Super booster 

C15 super booster från Paula's Choice.C15 super booster från Paula's Choice.C15 super booster från Paula's Choice.
C15 super booster från Paula's Choice.

C15 super booster från Paula's Choice. Koncentrat av C-vitamin som jämnar ut hudtonen och kan göra underverk på akneärr. Använd som serum eller droppa ner i valfritt annat serum.
ANNONS Köp här (länk till SkinCity).

6. Retinol mot akneärr: Medik8 By Medik8 r-Retinoate

r-Retinoate från Medik8.r-Retinoate från Medik8.r-Retinoate från Medik8.
r-Retinoate från Medik8.

r-Retinoate youth activating cream från Medik8. Väldigt kraftfull variant på A-vitamin (retinol) finns i denna dagkräm som kostar mycket, men ger utdelning.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).

LÄS MER: Retinol – produkterna som fungerar och skönhetsredaktörens bästa tips 

LÄS MER: Så minskar och döljer du stora porer – hemma och på salong