Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Ge huden en välbehövlig boost. DV listar 10 effektiva och superladdade behandlingar som utlovar underverk.Ge huden en välbehövlig boost. DV listar 10 effektiva och superladdade behandlingar som utlovar underverk.Ge huden en välbehövlig boost. DV listar 10 effektiva och superladdade behandlingar som utlovar underverk.
Ge huden en välbehövlig boost. DV listar 10 effektiva och superladdade behandlingar som utlovar underverk. Foto: Atelier Dore/Trunk Archive

Ge huden en kur – ansiktsbehandla hemma och få tillbaka lystern!

Ge huden en välbehövlig boost genom att kickstarta med en effektiv kur med serum, syror eller maskiner. DV listar 10 effektiva och superladdade behandlingar som utlovar underverk. Och du kan köra dem på 15 minuter eller ända upp till 12 veckor. Du sätter ribban! 

Huden utsätts hela tiden för påfrestningar. Bortsett från perioder av stress och månatlig hormonell obalans är även väderomställningar tuffa, och kan lägga en dimmig aura över det mest upparbetade av glow. Under sådana perioder, när huden känns livlös, glåmig och konstant yttorr, kan det vara läge att kicka igång den med en riktigt intensiv kur. Och det är nu, innan solen tittar fram på allvar och den mest intensiva stressperioden är över, som vi gör helt rätt i att vända oss till de mer supermatade produkterna för att väcka liv i slumrande celler, stärka upp och göra rent på djupet. 

Ge glow åt trött hud!Ge glow åt trött hud!Ge glow åt trött hud!
Ge glow åt trött hud! Foto: Jason Lloyd Evans

Fördelarna med en kur är alltså många, men det de flesta har gemensamt är att resultaten kommer snabbare (och ofta håller längre) än med din vanliga hudvård.
Val av kur beror på hudens tillstånd och vad du är ute efter för resultat. Det kan handla om en exfolierande kur som hjälper till att sopa bort döda hudceller och göra efterföljande produkter mer effektiva, C-vitamin för lyster och glow, eller en riktigt snäll cocktail full av stöttande ingredienser som gör sitt yttersta för att lugna en stressad hy på flera plan.

”Jag rekommenderar mina kunder att göra en kur ungefär var tredje månad för att underhålla huden och hålla den i toppskick”

Du kan, men behöver inte, lida av någon hudåkomma eller bekymmer. Andra bra tillfällen för en kur kan vara när du känner att vanliga produkter inte riktigt biter, eller bara vill skämma bort huden lite extra men ändå bibehålla din vardagsrutin.

– Det brukar gå bra att fortsätta med sina vanliga produkter, eller enbart ta bort eller byta ut en produkt under en kur. Men var lite försiktig med exfolierande produkter, så att det inte blir för mycket av det goda, säger Maria Johansson, hudterapeut på House of Beauty i Stockholm.

– Jag rekommenderar mina kunder att göra en kur ungefär var tredje månad för att underhålla huden och hålla den i toppskick mellan årstiderna.

Ett relativt vanligt misstag är att man snålar på kuren och tänker att den ska räcka längre, men det ger sällan lika goda resultat. Ingrediensernas effekt i en öppnad ampull mattas ofta av ganska snabbt. Så en viss regelbundenhet uppmuntras, liksom att lära sig hur kuren fungerar och hur den ska användas för att få optimalt resultat. Väl där har vi allt att vinna på att investera i den här typen av maximalt verksamma produkter för hemmabruk.

Varför serum och ampuller?

Engångsdoserna är skapade för att bevara ingrediensernas styrka och därmed effekt på huden. Speciellt C-vitamin och retinol är känsliga för ljus och syre och behåller sin styrka och effektivitet genom att du dagligen öppnar en ny kapsel. 

LÄS MER: Så blir du av med akneärr och vuxenakne

10 effektiva kurer att testa hemma - och som garanterar toppresultat

Här nedan listar vi 10 olika kurer som används olika länge, och som är anpassade efter olika behov. Vanligtvis adderar du kuren till din dagligiga rutin, applicerar till exempel serum från en ampull till natten under X antal dagar. Kolla vilken kur som passar dig allra bäst. 

15 minuter – ansiktsworkout med snabb effekt

Mini facial toning device från Nuface.Mini facial toning device från Nuface.Mini facial toning device från Nuface.
Mini facial toning device från Nuface.

Gympa för ansiktets muskler. Mild mikroström tonar huden och stimulerar den ytligt underliggande muskulaturen, vilket fungerar som en liten workout för ansiktet. Huden blir snabbt spänstigare och käklinje och kindben mer framträdande. Använd fem minuter per dag i 60 dagar som en långsiktig kur (därefter två gånger per vecka) eller ge ansiktet en rejäl omgång (med efterföljande rejält resultat!) i 15 minuter.
Mikroströmsbehandlare, Mini facial toning device, Nuface. Mer info och köp här (länk till Lookfantastic)

8 timmar – vakna upp återfuktad med nattmask 

Velvet sleeping mask från Sisley Paris.Velvet sleeping mask från Sisley Paris.Velvet sleeping mask från Sisley Paris.
Velvet sleeping mask från Sisley Paris.

Sov dig snygg med en nattmask. Det är under natten som huden återhämtar och reparerar sig och är mer mottaglig för verksamma ingredienser. Nattmasker har oftast ännu rikare konsistens och mer välgörande ingredienser än vanliga nattkrämer. Sisleys lyxiga variant är som vispad grädde på huden och innehåller timjanhonung, bomullsfröolja och makadamiaolja, samt ett marint komplex som garanterar att du vaknar upp med helt återfuktad hud.
Nattmask, Velvet sleeping mask, Sisley Paris. Mer info och köp här (länk till Hudoteket).

3 dagar – mindre porer med serum

Alpha beta pore perfecting & refining serum från Dr Dennis Gross.Alpha beta pore perfecting & refining serum från Dr Dennis Gross.Alpha beta pore perfecting & refining serum från Dr Dennis Gross.
Alpha beta pore perfecting & refining serum från Dr Dennis Gross.

Serum som trollar bort stora porer. De som lider av förstorade porer vet hur envisa de kan vara och hur lång tid det kan ta innan man ser resultat, men med Dr Dennis Gross specialserum garanteras en produkt med mycket drag. Ingredienslistan visar bland annat mandelsyra, salicylsyra, adipinsyra, fytinsyra och retinol, som jobbar stenhårt på sebumpluggar, att motverka bakterietillväxt och tilltäpptheter, samtidigt som serumet håller huden matt. Kliniska studier har visat att porerna renas och förfinas redan efter tre dagar, vilket gör det perfekt som en kur att inkorporera i hudvårdsrutinen vid behov.
Serum, Alpha beta pore perfecting & refining serum, Dr Dennis Gross. Mer info och köp här (länk till Lyko).

7 dagar – omedelbart lyft och långsiktigt resultat

Beauty of nature The signature ampoule Instant effect från Dr. Spiller.Beauty of nature The signature ampoule Instant effect från Dr. Spiller.Beauty of nature The signature ampoule Instant effect från Dr. Spiller.
Beauty of nature The signature ampoule Instant effect från Dr. Spiller.

Intensiv hudvårdskur i ampuller. Högkoncentrerad mix av hyaluronsyra, glycerin, planktonextrakt (som i det här elixiret verkar genom att lägga sig som en satänglik film över huden för att strama upp den) edelweiss och stamceller från lingon har en omedelbart mjukgörande och uppfräschande effekt. Resultatet är både direkt och mer långsiktigt. Efter en vecka känns huden djupt återfuktad, glowig och balanserad, delvis tack vare produktens skydd mot HEV-ljus och därmed de negativa effekter det har på huden.
Elixir, Beauty of nature The signature ampoule Instant effect, 7 ampuller, Dr. Spiller. Mer info och köp här (länk till Lyko).

8 dagar – plumpande fuktboost

Life plankton replumping (h.a) ampoules från Biotherm.Life plankton replumping (h.a) ampoules från Biotherm.Life plankton replumping (h.a) ampoules från Biotherm.
Life plankton replumping (h.a) ampoules från Biotherm.

8-dagars fuktkur. Biotherms förnyande signaturingrediens, probiotiska Life plankton, i perfekt symbios med hyaluronsyra och en cocktail av vitaminer. Framtagen för alla som känner igen den urbana livsstilens mindre attraktiva egenskaper på huden. Efter en avslutad kur på åtta dagar känns huden fylligare, mer plumpad och rejält fuktmättad.
Elixir, Life plankton replumping (h.a) ampoules, Biotherm. Mer info och köp här (länk till Kicks).

14 dagar – stärkande och lugnande ampuller

Reserol Skin Serum från Reserol.Reserol Skin Serum från Reserol.Reserol Skin Serum från Reserol.
Reserol Skin Serum från Reserol.

2 veckors kur som stärker huden. Ampuller med serum i sin mest koncentrerade form, matade med växtextrakt framställt av stamcellskultur från växten Globularia cordifolia och magnesium ascorbyl phosphate (MAP), som tillsammans med Vitamin E hjälper till att reparera UV-skador. Stärker huden genom att skydda cellerna och öka dess livslängd, arbeta på rodnader och mikroinflammationer, samtidigt som elasticitet och ojämn hudton förbättras. Kör kuren i två veckor inför en resa till solen eller när huden är i behov av lite extra kärlek och omtanke.
Serum, Reserol Skin Serum, 14 ampuller, Reserol. Mer info och köp här (länk till Lyko).

30 dagar – vrid tillbaka klockan och säg hejdå till rynkor

30 days treatment från Bioeffect30 days treatment från Bioeffect30 days treatment från Bioeffect
30 days treatment från Bioeffect

Föryngrande kur på en månad. En riktigt intensiv skjuts av cellaktiverande trion EGF (Epidermal Growth Factor), KGF (Keratinocyte Growth Factor) och Interleukin 1a påskyndar förnyelseprocessen, ökar produktionen av kollagen och elastin och gör huden mer motståndskraftig genom att upprätthålla dess barriär. Sikta på två till fyra droppar varje morgon och kväll i en månad. Som tack för engagemanget kan du räkna med en fastare hud med hälsosam lyster och ett lägre rynkdjup (i snitt 34 procent enligt studier).
Serum, 30 days treatment, Bioeffect. Mer info och köp här (länk till Eleven)

5 veckor – intensiv glowboost

Active C antioxidant 16% från Renlive.Active C antioxidant 16% från Renlive.Active C antioxidant 16% från Renlive.
Active C antioxidant 16% från Renlive.

5-veckorskur med serum. Koncentrerad C-vitamin som stimulerar kollagen och elastin, skyddar huden mot fria radikaler, arbetar på pigmentering och struktur, samtidigt som den verkar strålande på aknebenägen och fet hy. Utmärkt att ta till när huden känns trött eller extra benägen till tilltäpptheter för att ge den en ny klarhet och glow. Använd serumet två gånger i veckan under din nattcrème, i fem veckor, som en kur.
Serum, Active C antioxidant 16%, 10 ampuller, Renlive. Mer info och köp här (länk till Renlive)

8 veckor – ger huden en nystart

Rapid Reveal Peel från Dermalogica.Rapid Reveal Peel från Dermalogica.Rapid Reveal Peel från Dermalogica.
Rapid Reveal Peel från Dermalogica.

Peelingkur på 8 veckor. Cellförnyelsen och hudens eget arbete med att stöta bort förbrukade celler påverkas främst av ålder, men också uttorkning, stress och hormoner. Så att ge huden en knuff i rätt riktning med en intensiv peelkur efter en hetsig period ligger helt rätt i tiden. Rapid reveal peel innehåller bland annat mjölksyra, fermenterade växtenzymer från pumpa, citronsyra och riskli, på en bas av glycerin som mjukgör vilket i sin tur accelererar den exfolierande effekten. Har du solskadad hy med ojämn pigmentering eller hy med mer markanta linjer, kickar du med fördel igång processen med tre dagars behandling följt av en tub i veckan under sju veckor. Kuren triggar hudens cellomsättning, reducerar linjer och förstorade porer och ger den en jämnare struktur med mer lyster på köpet.
Peeling, Rapid Reveal Peel, 10 tuber, Dermalogica. Mer info och köp här (länk till Skincity).

12 veckor – hårdhandskar mot pigmentfläckar

White balance brightening serum från Medik8.White balance brightening serum från Medik8.White balance brightening serum från Medik8.
White balance brightening serum från Medik8.

3 månaders långsiktig behandling mot pigmentfläckar. Luta dig tillbaka och låt molekylen oxyresveratrol göra upp med ojämn hudton och envis pigmentering efter exempelvis graviditet, eller som följd av solskador. Serumet har en viss exfolierande effekt och innehåller aminosyran acetylglycylbeta-alanin som främjar bortslussningen av toxiner från huden. Använd varje öppnat serum inom sex veckor, kombinerat med riktigt hög spf och den reparerande nattkrämen White balance overnight repair från samma märke.
Serum, White balance brightening serum, 2x10ml, Medik8. Mer info och köp här (länk till Hudoteket).

LÄS MER: Serum – allt du behöver veta och bäst i test 2021 

LÄS MER: Få bort pigmentfläckar – serum, krämer och behandlingar som funkar

MER SKÖNHET: Bäst i test – Vi utser bästa billiga dagkräm 2021!