Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Sparks/Unsplash

Skönhetsredaktören: ”Så blir du av med akneärr och vuxenakne”

Hjälp mot vuxenakne och akneärr? Damernas Världs skönhetsredaktör ger tips på de mest effektiva behandlingarna mot akne.

”Jag har haft problemhy med akne och pormaskar sedan högstadiet, och nu när jag är 23 år är det inte bättre – utan värre än någonsin! Varje morgon vaknar jag med en ny rackare. Hur ska jag få bukt med finnarna och få mina gamla akneärr att försvinna?” /Lisa

”Akne är inget du ska behöva leva med – och det finns effektiv hjälp att få!”

Anja svarar: Attans vad jobbigt! Akne är inget du ska behöva leva med – och det finns effektiv hjälp att få! Akne kan bero på flera saker, och därför kommer här råd hur du kan angripa den på flera fronter.
Vid akne föreligger det en rubbning i utmognaden och avflagningen av döda hudceller vid talgkörtlarnas utgångar. Det tillsammans med en ökad talgproduktion leder till att utgångarna täpps igen. Bakterier som sitter i mynningen bryter ner fettsyrorna i talget vilket leder till inflammation och uppkomst av finnar.

Behandla med salicylsyra och benzoylperoxid

Hudvård med salicylsyra och receptfria läkemedel med benzoylperoxid är ett bra första steg. Salicylsyra är fettlöslig och kan tränga ner i porerna och exfoliera, se bara till att produkten har rätt pH-värde för att fungera optimalt, värdet ska ligga mellan 3.2–3.8.

Aknicare Cleanser från Synchroline.

Aknicare Cleanser från Synchroline, en djuprengörande gel som löser och förhindrar tilltäppta porer. Verkar antibakteriellt och antiinflammatoriskt och normaliserar talgproduktionen. Rekommenderas vid omfattande akneproblem. Mer info och köp här (länk till Skincity).

Använd mild rengöring och solskydd

Många med akne övertvättar och överpeelar sin hud i tron att man kan tvätta bort aknen. Det rubbar dock snarare hudbarriären och försämrar hudens generella tillstånd. Undvik aggressiva produkter med mycket alkohol och slippartiklar som gör en björntjänst för aknehud. Satsa istället på milda rengöringar, som mjölk, olja eller micellärt vatten. Solen är lurig, först kan den verka förmildrande på akne, men förvärrar på sikt och förstärker pigmenteringarna (ärren) som oftast uppstår efter en finne. Dagligt solskydd är ett måste!

LÄS MER: Här hittar du vår lista över bästa solskydd just nu 

Ta hjälp av hudläkare

Tveka inte att söka hjälp, och i första hand via din husläkare. Min erfarenhet av sjukvården i Sverige är att man måste vara lite pushig och kräva att de tar problemen på allvar. Det är dock inte husläkaren som ska behandla dig i första hand, personligen är jag kritisk till att de skriver ut höga doser antibiotika som kan sabba din viktiga mikroflora och därmed immunförsvar. Se till att du blir remitterad till en hudläkare i stället.
Det finns många duktiga hudterapeuter, men lägg inte massor av pengar på en salong innan du fått ett utlåtande av en läkare. Orkar du inte vänta på din lokala sjukvård kan du vända dig till en privat klinik som ofta har duktiga hudläkare knutna till sig.

Balancing sulfur mask från Skincity Skincare.

Balancing sulfur mask från Skincity Skincare. En djuprengörande lermask som är speciellt framtagen för kombinerad eller fet hud med akneutbrott. Mer info och köp här (länk till Skincity).

Vad gör en hudläkare mot vuxenakne?

Beroende på typen av akne, men oftast kemiska peelingar eller laser/ljus-behandlingar. Vid svårare typer ges oftast en kur med läkemedlet Tetralysal och vid behandlingsresistent eller ärrbildande akne ges Isotretinoin, ett mycket effektiv läkemedel som endast kan skrivas ut av hudläkare och som kräver regelbunden uppföljning.

Rätt kost mot vuxenakne

Just nu ser vi en ökning av akne bland vuxna i västvärlden. I USA drabbas 50 procent av kvinnorna någon gång under deras liv (tyvärr har jag inte motsvarande siffra för Sverige) och experter tror att kosten, den typiska västerländska socker- och stärkelserika maten, har en del i ökningen och det finns data som tyder på att kost med lågt GI kan ge minskad akne. Anledningen är att snabba kolhydrater ger ett insulinpåslag som i sin tur har effekt på ett flertal andra hormoner och talgproduktionen i hyn och därmed antas kunna bidra till uppkomst av vuxenakne. 

Socker kan förvärra akne 

Tyvärr saknas riktigt stora studier (som alltid är det svårt att forska på kost), men allt tyder på att socker förvärrar akne. Så se till att hålla ditt blodsocker i schack, det gynnar inte bara huden utan hela kroppen.
I en enkät till patienter som haft tonårsakne har man sett att de som hade högt intag av vassleprotein hade mer akne. Man misstänker att vassle kan stimulera talgkörtlarna, så om du upplever en förvärrad akne efter högt intag av. till exempel mjölk eller proteinshakes kan det vara värd att prova att vara utan dem och se om huden blir bättre.

Glycolic renewal cleanser från Skinceuticals.

Glycolic renewal cleanser från Skinceuticals, en skummande gelrengöring som exfolierar och lugnar ner huden. Mer info och köp här (länk till Skincity).

Bli av med akneärr

Röda, pigmenterade ärr går att bleka med olika typer av laser och peelingar. Djupare ärr kan man fylla ut med injektioner av hyaluronsyra, till exempel Restylane. Dermapen är också en behandling som man sett fina resultat på akneärr. Hemma kan du satsa på ett retinolserum som stimulerar kollagenet i huden A-vitamin är annars också en trotjänare som normaliserar fet hy.
Sist men inte minst, kläm aldrig finnar hur frestande det än kan vara. Det ökar risken att inflammationen sprider sig till djupare hudlager och även risken för ärrbildning.

LÄS MER: C-vitamin ger lyster och glow – här är produkterna som funkar 

LÄS MER: Zink som kosttillskott och i hudvård - allt du behöver veta för att boosta hälsan och huden 

LÄS MER: Retinol – produkterna som fungerar och skönhetsredaktörens bästa tips