Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Behöver man ändra hudvården på sommaren?Behöver man ändra hudvården på sommaren?Behöver man ändra hudvården på sommaren?
Behöver man ändra hudvården på sommaren? Foto: Jason Lloyd Evans

Därför bör du byta ut din hudvård på sommaren - experten förklarar

Ska man byta ut sin hudvårdsrutin på sommaren? När solen och värmen kommer händer det att huden reagerar och blir obalanserad. Det kan vara en bra idé att se över dina hudvårdsprodukter för att att verkligen ge huden det som passar bäst. Damernas Värld reder ut och listar produkterna som funkar bra på sommaren! 

Behöver man verkligen byta ut sina hudvårdsprodukter på sommaren och ändra sin hudvårdsrutin? Inte om du tillhör den skara av människor vars hud inte förändras alls på sommaren. Men många drabbas av obalanserad hud, soleksem, Mallorca-acne, känsligare hud, fetare hud, plötsliga utbrott av finnar och en allmänt dålig känsla i huden.
– Sommaren kan innebära en del påfrestningar när det gäller hudens balans för vissa och då kan det vara bra att se över vilka produkter man använder, säger Negin Aghili, hudterapeut på Althea Hudvård & Livsstil i Stockholm. 

Huden kan förändras när säsongerna ändras 

Att plötsligt få en fetare och mer obalanserad på hud på sommaren är inte ovanligt och värmen och luftfuktigheten är helt klart bidragande faktorer. 

– Vi svettas också mer på sommaren och värmen kan göra att huden inte orkar med tjockare produkter, säger Neghin. 

Många känner av förändringar i huden redan på försommaren och det beror troligen på säsongskiftningen. Negins tips är att investera i en ansiktsbehandling i samband med säsongsändringarna från vår till sommar och även efter sommaren inför hösten. Behandlingen kan stärka huden att klara av förändringarna, men det är också ett bra sätt att få veta status på huden. 

– Då kan också hudterapeuten ge dig bra råd om vilka produkter som passar just din hud efter rådande omständigheter, påpekar Negin. 

Huden ska hitta sin balans och det gör den bättre med rätt produkter.

Huden gillar fukt på sommaren 

Huden är ju ett levande organ och kan behöva tid på sig att anpassa sig från att ha suttit inne under hela vintern och våren, till att plötsligt komma ut i värme, sol och ökad luftfuktighet. Under denna övergångsperiod kan man uppleva att huden förändras. Generellt brukar man säga att huden behöver lättare hudvård på sommaren, eftersom den inte påfrestas av kall och torr luft i samma utsträckning som under resten av året. 

– Jag brukar rekommendera att man byter ut det som är för tungt och tjockt, tex kraftiga ansiktskrämer och rikare balms till lättare produkter. Använder du ansiktsolja under din dagkräm på höst och vinter kan du testa att skippa den och byta till ett fuktgivande serum istället, säger Negin Aghili. 

Även om din hud mår bra av mycket fett och fukt på kallare årstider, kan det vara så att din hud blir lite mätt på just fett på sommarmånaderna. Detta kan leda till en obalans. Addera istället fukt i form av tex fuktgivande serum, var generös med fuktgivande mister och toners och lägg även till en fuktmask i din hudvårdsrutin. 

– Fuktmask är ett bra komplement på sommaren och den kan du använda flera gånger i veckan. Du kan också sova med fuktmask istället för nattkräm, föreslår Negin. 

– Ett annat tips är att använda sig av ren aloe vera gel som fuktar huden riktigt bra. Den kan du applicera på huden tex efter en lång dag i solen och bara låta verka som en mask. Du kan också använda den som serum under din kräm. Det är extra bra om huden känns irriterad. 

Negin Aghili, hudterapeut på Althea Hudvård & Livsstil i Stockholm.Negin Aghili, hudterapeut på Althea Hudvård & Livsstil i Stockholm.Negin Aghili, hudterapeut på Althea Hudvård & Livsstil i Stockholm.
Negin Aghili, hudterapeut på Althea Hudvård & Livsstil i Stockholm.

Solskyddet kan påverka din hud 

En del solskydd kan irritera huden och andra kan täppa till huden och ge den orenheter och finnar. Det kan tyckas vara besvärligt att det viktiga solskyddet som huden verkligen behöver för att motverka ålderstecken och i värsta fall hudcancer, också kan ge huden oönskade reaktioner.
– En del solskydd kan tyvärr påverka huden negativt, så det gäller att hitta ett som fungerar för ansiktet och som inte täpper till huden. Särskilt om du redan har problem med obalanserad hud och akne, säger Negin. 

Det kan vara ingredienser i solskyddet som får din hud att reagera i kombination med solen. Detta kallas ibland för Mallorca-akne (acne aestivalis). Är du känslig är ett tips att undvika solskydd med parfym, och även satsa på solskydd som är så kallade icke-komedogena (icke-tilltäppande). Får man plötsligt finnar av sitt solskydd ska man först undvika solen, och se till att rengöra huden ordentligt så att du blir kvitt solskyddet och sen byta ut ditt solskydd. 

– Ibland tycker man att det blir lite för mycket av det goda för huden med serum, vanlig ansiktskräm och sen solskydd ovanpå. Då skulle man kunna hoppa över dagkrämen, och i stället välja ett solskydd som är anpassat för att fungera som en vårdande och skyddande ansiktskräm och som inte bara är en ren solsyddsprodukt. Sådana solskydd kan ha riktigt näringsrikt innehåll som tex arganolja, säger Negin. 

Glöm inte att rengöra huden – särskilt från vattenfast spf 

– Många solskydd och speciellt de vattenfasta sitter väldigt bra på huden och kan leda till orenheter i huden. Det gäller att vara extra noggrann med rengöringen av solprodukter. Det bästa är att göra en dubbelrengöring! Att börja med oljerengöring för att lösa upp produkten och därefter göra en ytterligare rengöring med tex en löddrande rengöring. Gör gärna också peeling regelbundet för en djupare rengöring, tipsar Negin. 

Undvik solskador & boosta huden med C-vitamin på natten 

För att skydda huden från solskador som tex pigmentering kan man lägga till ett serum med C-vitamin till sin hudvårdsrutin under sommaren.
– C-vitamin är ju en antioxidant och den verkar klargörande och reparerande på huden och kan motverka solskador som mörka fläckar. Se dock till att använda den enbart till natten, då många serum med C-vitamin inte ska användas i solen, påpekar Negin. 

Boosta huden på sommaren med C-vitamin.Boosta huden på sommaren med C-vitamin.Boosta huden på sommaren med C-vitamin.
Boosta huden på sommaren med C-vitamin. Foto: CATWALKPIX.COM

Plitor och röda prickar av solen = kanske soleksem

När man möter den första varma sommarsolen och inte har förberett huden ordentligt kan man även drabbas av soleksem om man är känslig. Dessa yttrar sig som små röda prickar i ansiktet och huden kan kännas irriterad.  

– Generellt är vi dåliga på att förbereda huden för solen. Detta görs ju bäst redan under våren med tex betakaroten. Sen ska man sakta men säkert bygga upp det egna skyddet genom gradvis exponering i solen, förklarar Negin. 

Har man lyckats bränna sig i solen eller fått soleksem kan det vara bäst att undvika solen och låta huden återhämta sig. 

– Man kan lugna huden genom att applicera tex yogurt eller aloe vera som verkar lugnande och svalkande. Ska man vara ute så är det bra att använda skyddande kläder och solhatt eller keps. Märker man att skadan är allvarlig eller det handlar om en allergisk reaktion så ska man söka vård, säger Negin.

Ansiktsbehandling efter sommaren 

När sommar glider in till höst rekommenderar Negin att man återigen ska unna sig en ansiktsbehandling. Dels för att stärka huden efter mycket sol och värme, men även för att återigen få rätt råd när det gäller höstens hudvårdsgarderob. Gissningsvis behöver huden lite med skydd mot den kommande kylan. 

Produkter som passar bra på sommarhuden 

Satsa på ett bra fuktserum, bra rengöringsprodukter, en dagkräm med inbyggd spf, en vårdande fuktmask och kylande aloe vera. Och för att mota pigmentfläckarna kan du lägga till ett serum med C-vitamin på natten. 

Fuktserum med hyaluronsyra ger huden bra fukt 

En av DV:s favoriter: serum med fuktgivande hyaluronsyra, Hydro B5 serum, Medik8. Appliceras före din ansiktskräm. Mer info och köp här (länk till Skincity). 

Oljerengöring lyfter bort envis spf från huden 

Satsa på en oljerengöring för att verkligen få bort ditt solskydd. Midnight Recovery Botanical Cleansing Oil, Kiehl's. Mer info och köp här (länk till Kicks.) 

Testvinnare: ansiktskräm med inbyggt solskydd 

Här är den ansiktskräm med inbyggt solskydd som har fått Bäst i Test i DV:s stora test av just ansiktskrämen med spf. ”Innehåller, förutom solskydd, en cocktail av närande ämnen som gör skönhetsnörden knäsvag. Vitamin c som jämnar ut hudtonen, hyaluronsyra som ger fukt och kollagenstimulerande polypeptider och sojaproteiner som ger förbättrad spänst till huden.” Dermalogica, Age smart dynamic skin recovery spf 50. Mer info och köp här (länk till Kicks.)  

Fuktmask – sov med den eller använd som mask på sommaren 

Återfuktande ansiktsmask proppad med hyaluronsyra, propolis och squalene. Använd som mask eller sov med den! Mantle, The dream mask. Mer info köp här (länk till Lyko)

Serum med C-vitamin till natten – håller huden fräsch 

Testa att använda C-vitamin serum på natten för att motverka solskador. Paula's Choice, C15 Super Booster. Mer info och köp här (länk till Skincity.)  

Ren aloe vera gel svalkar, lugnar & fuktar huden 

Aloe vera gel kan du använda för att lindra solvarm hud, men även använda som fuktmask. Maria Åkerberg, Aloe Vera Barbadensis. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

LÄS MER: Supermodellen Vendela Kirseboms oväntade (och billiga) skönhetstips!