Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Lyster och jämnare hy med C-vitamin – vi listar serumen som gör jobbet!Lyster och jämnare hy med C-vitamin – vi listar serumen som gör jobbet!Lyster och jämnare hy med C-vitamin – vi listar serumen som gör jobbet!
1 AV 2
Experterna om: Hur du bäst kombinerar • Skillnaden mellan ren L-askorbinsyra och derivat
2 AV 2
Lyster och jämnare hy med C-vitamin – vi listar serumen som gör jobbet!
Foto: Jason Lloyd-Evans

Så får du lyster och jämnare hy med hjälp av C-vitamin

C-vitamin är en av hudvårdens starkast lysande stjärnor. Den ger lyster till huden, motverkar pigmentfläckar, samtidigt som den gör huden fastare och spänstigare. Men när, hur och varför ska du använda det? Vi reder ut!

C-vitamin är en av hudvårdsvärldens mest beprövade stjärnor, och ett absolut måste i jakten på en jämn hud som badar i glow. Mest effektivt är ett högkoncentrerat serum eller ett pulver som blandas med valfri produkt, men komplettera gärna med masker för askungeeffekt à la minute. Damernas Världs skönhets redaktör har sållat i det enorma utbud som finns med C-vitamin och listar de bästa som kan hjälpa din hud att hitta lyster och klarhet. Scrolla även ned för att läsa mer om C-vitaminets betydelse för huden! 

Skönhetsredaktörens favoritprodukter med C-vitamin:

– Solskydd och C-vitamin är ett radarpar i hudvårdsrutinen och stöttar varandra för att skydda och förbättra huden. Jag gillar att man relativt snabbt kan få resultat på klarhet och lyster, men man måste samtidigt vara lite försiktig och se upp för irritation, framför allt med askorbinsyra som är en kraftfull ingrediens, säger Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn.

 1. Serumkaplsar med C-vitamin från Exuviance 

Exuviance Vitamin C Serum Capsules.Exuviance Vitamin C Serum Capsules.Exuviance Vitamin C Serum Capsules.
Exuviance Vitamin C Serum Capsules.

Askorbinsyrans kollagenstimulerande effekter på huden är väldokumenterade, men tyvärr är det en instabil ingrediens som lätt bryts ner av ljus och värme. Engångskapslarna Vitamin C serum capsules, från Exuviance håller C-vitaminet fräscht och effektivt i badrumsskåpet.
ANNONS Köp här (länk till Skincity). 

2. Billigt C-vitaminserum från The Ordinary

The Ordinary Vitamin C Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F.The Ordinary Vitamin C Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F.The Ordinary Vitamin C Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F.
The Ordinary Vitamin C Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F.

C-vitaminserum är ofta dyra men The Ordinary har lyckats göra ett effektivt med 20 procent av C-vitaminderivatet ascorbyl tetraisopalmitate – ett fynd i C-vitaminsammanhang. ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

3. Effektivt och exfolierande c-vitaminserum från Drunk Elephant

Drunk Elephant C-Firma™ Fresh Day Serum.Drunk Elephant C-Firma™ Fresh Day Serum.Drunk Elephant C-Firma™ Fresh Day Serum.
Drunk Elephant C-Firma™ Fresh Day Serum.

C-Firma™ Fresh Day Serum från Drunk Elephant innehåller den gyllene nivån 15 procent askorbinsyra som enligt många studier ger absolut mest effekt på huden. Man börjar med att blanda serumet själv för att askorbinsyran ska vara så fräsch och potent som möjligt. Har även ferulasyra och E-vitamin som boostar lystern, samt pumpasyra och granatäppelextrakt som ger en mild peelande effekt. Inget serum för en känslig hud, men för perfekt för den som önskar något med drag i.
ANNONS Köp här (länk till Sephora).  

4. C-vitaminserum för känslig hud från Dr Barbara Sturm

Dr Barbara Sturm The Good C.Dr Barbara Sturm The Good C.Dr Barbara Sturm The Good C.
Dr Barbara Sturm The Good C.

The Good C är ett otroligt behagligt serum som känns lugnande för huden, men så är också Barbara Sturm känd för sina barriärstärkande produkter med mycket fermenterade ingredienser. Istället för askorbinsyra innehåller den tetrahexyldecyl ascorbate, ett mer stabilt, mindre irriterande och oljelösligt C-vitamin som man sett effekt på huden redan vid 3-4 procent, och the Good C innehåller 5 procent. Jag upplever den också väldigt bra under solskydd och makeup. Perfekt för en känslig hud.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).   

 5. Återfuktande c-vitaminserum från Verso

Verso Super C Serum.Verso Super C Serum.Verso Super C Serum.
Verso Super C Serum.

Populära, svenska hudvårdsmärket Versos senaste tillskott, Super C Serum, innehåller också den mildare varianten av C-vitamin tetrahexyldecyl ascorbate, som sällan, eller aldrig orsakar irritation på huden. Tack vare att den är oljelöslig får man också en effektivitet med lägre koncentrationer, i Versos serum runt 3 procent. Personligen tycker jag det bästa med serumet är dess mjuka, återfuktande konsistens och i många fall skippar jag krämen och går direkt på solskyddet efter serumet. Perfekt för känslig hud och de som är lite torrare (även om en väldigt torr hud antagligen behöver extra fukt).
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).  

6. Uppljusande ögonkräm från Kiehls

Kiehls Powerful-Strength Line-Reducing & Dark Circle-Diminishing Vitamin C Eye Serum.Kiehls Powerful-Strength Line-Reducing & Dark Circle-Diminishing Vitamin C Eye Serum.Kiehls Powerful-Strength Line-Reducing & Dark Circle-Diminishing Vitamin C Eye Serum.
Kiehls Powerful-Strength Line-Reducing & Dark Circle-Diminishing Vitamin C Eye Serum.

Powerful-Strength Line-Reducing & Dark Circle-Diminishing Vitamin C Eye Serum från Kiehls innehåller 10 procent askorbinsyra, tripeptider och hyaluronsyra som kan ljusa upp mörka pigmentfläckar under ögonen, samt boosta kollagenet vilken suddar ut mörka ringar. En skön ögonkräm som sjunker in snabbt och aldrig svider i det känsliga ögonområdet. ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Allt du vill veta om C-vitamin - vanliga frågor och svar

Vad är C-vitamin ?

Redan som små fick vi lära oss att C-vitamin håller förkylningar borta och finns naturligt i frukt och grönsaker, men C-vitamin uträttar även underverk när det appliceras på huden. Det är en kraftfull antioxidant som skyddar cellerna cellerna från oxidativ stress orsakad av fria radikaler. 

När och hur använder jag C-vitamin?

Eftersom C-vitamin skyddar huden mot dagliga sabotörer som sol, skärmljus och luftföroreningar så får du mest nytta av applicering på morgonen. Använd alltid solskyddsfaktor med minst SPF 30 för att skydda det solkänsliga C-vitaminet i huden. Har du mycket känslig hud bör du vänja huden vid C-vitaminserumet gradvis eller välj produkter med lägre procentsatser. Produkten måste skyddas från solljus, så därför förpackas ofta C-vitamin i mörka flaskor. Förvara gärna C-vitaminprodukter i kylen eller i ett mörkt, svalt skåp.

Vad gör C-vitamin i hudvård?

I hudvård fyller C-vitamin flera funktioner som kollagenbyggande, lystergivande, utjämnande och cellskyddande. C-vitamin spelar en stor roll i hudens kollagensyntes, alltså tillverkningen av proteinämnet kollagen som ger huden fyllighet, fasthet och spänst. Med åldern förlorar vi kollagen, vilket gör C-vitamin till en utmärkt ingrediens för alla som vill bromsa klockan. C-vitamin har också en lätt cellförnyande effekt, vilket ger en jämnare, klarare hudton med lyster. Sist men inte minst skyddar superantioxidanten C-vitamin hudcellerna mot sabotage från fria radikaler, som bildas av bland annat luftföroreningar, skärmljus och solen. C-vitamin är en perfekt kompanjon till SPF (solskydd) för att skydda huden mot skador.

Vitamin C i serum, pulver, olja och kapslar

Halten av C-vitamin anges ofta i procent på flaskan. 20 procent anses vara den mängd som ger maximal effekt och samtidigt tolererar av huden. C-vitamin som askorbinsyra är ett instabilt vitamin som lätt oxiderar och blir verkningslöst. Därför krävs det att tillverkaren vet hur man stabiliserar och skyddar C-vitaminet, så välj ett beprövat, erkänt märke. Leta på innehållslistan efter godsaker som L-ascorbic acid, som är den aktiva formen av askorbinsyra (syntiskt, ren C-vitamin), eller effektiva derivat som ascorbyl tetraisopalmitate, magnesium ascorbyl phosphate och ascorbyl palmitate. Fördelen med andra sorters C-vitamin än askorbinsyra är att de ofta är mer stabila, orsakar mindre irritation på huden och är oljelösliga vilket gör att det kan verka tillsammans med till exempel en trevlig ansiktsolja.

LÄS MER: Bästa svenska hudvården – 20 produkter att spana in