Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stor guide: den korrekta ordningen att applicera dina hudvårdsprodukter.Stor guide: den korrekta ordningen att applicera dina hudvårdsprodukter.Stor guide: den korrekta ordningen att applicera dina hudvårdsprodukter.
Stor guide: den korrekta ordningen att applicera dina hudvårdsprodukter. Foto: Jason Lloyd Evans / Mathilde Langevin (Unsplash)

DV guidar: Så applicerar du dina hudvårdsprodukter i rätt ordning!

I vilken ordning ska ansiktsprodukter appliceras? Serum först eller sist? Och när ska man ha ansiktsmist? Måste man ha nattkräm? Damernas Värld reder ut dessa mycket vanliga frågor när det gäller den rätta ordningen i hudvårdsrutinen - en gång för alla!  

Här har vi skapat en guide för dig som är nyfiken på en hudvårdsrutin men osäker på i vilken ordning alla produkter för ansiktet ska appliceras. Och tro oss, vi har också tvekat framför badrumshyllan och i skönhetsbutiken, det är väldigt vanligt att man inte riktigt vet i vilken ordning allt ska på. Det bästa tipset är att läsa på förpackningarna! Och i takt med att vi har fått en uppsjö av nya produkter att förhålla oss till - vi tittar på dig essence och primer - kan det bli ännu rörigare. Men det finns en tumregel - utgå från konsistens på produkterna: de lättaste produkterna ska på först, och sen kommer de fetare och tjockare produkterna. 

Rätt ordning att applicera hudvårdsprodukter dagtid:

1. Rengöring

2. Ansiktsvatten 

3. Essence 

4. Serum 

5. Ansiktsolja

6. Ögonkräm  

7. Ansiktskräm
8. Solskydd 

9. Primer 

10. Foundation 

Här nedan hittar du den kompletta guiden för din nya hudvårdsrutin: 

Steg 1: rengöring 

Att rengöra huden bör man göra både kväll och morgon. På morgonen kanske det räcker med vanligt vatten eller ett micellärt vatten, men du kan också gå loss med rengöringskräm eller valfri rengöring. På kvällen är det viktigt att du tvättar bort smink och smuts som ansamlats på huden under dagen, särskilt om du har varit ute på stan.
LÄS MER: Här hittar du vårt bäst i test av micellärvatten

Steg 2: ansiktsvatten 

Efter rengöring kan det vara bra att använda ett ansiktsvatten, kanske nöjer du dig med en mist som du sprayar i ansiktet, eller så kanske du använder en toner på en bomullsrondell och sveper över ansiktet. Detta gör att du får med dig eventuella rester av rengöring och smink. Ansiktsvattnet har också en tonande egenskap på huden, och den hjälper till att återställa hudens pH-värde. Använder du ansiktsolja är misten bra för att hålla huden fuktad innan olja appliceras.
LÄS MER: Ansiktsmist - bäst i test 

Steg 3: essence 

Om essence ingår i din rutin - vanligt i till exempel mer omfattande rutiner à la K-beauty, men den börjar bli allt vanligare i alla typer av hudvårdsrutiner - (om man vill alltså) är det efter ansiktsvattnet den ska på. Den brukar vara som ett lite tjockare vatten, eller som ett tunnare serum. Essencer kan innehålla till exempel aha-syra som hjälper till att ge glow och trolla bort pigmentfläckar. Antingen appliceras eccensen med hjälp av en bomullsrondell, eller så klappar du in några droppar med hjälp av fingrarna i huden.
LÄS MER: Allt du vill veta om koreansk skönhet 

Steg 4: serum 

Nu är huden preppad för ett serum. (Du kan självklart också hoppa över steg 3 och gå direkt från steg 2 till steg 4.) Serumet trycks in i huden, det behövs bara några droppar och det är oftast ganska löst i konsistensen. Ett serum kan ha olika egenskaper, till exempel bidrar den med fukt, det kan innehålla C-vitamin och hjälpa till med klarhet och hudton och sen finns det mängder av serum för mogen hud, ofta kallade anti-ageing serum.
LÄS MER: Hitta en ny favorit i vårt bäst i test av serum

Steg 5: ansiktsolja 

Om du har ansiktsolja i din rutin är det efter serumet som oljan åker på. Här räcker det också med bara ett par, tre droppar. Att hälla ut ett helt rör med olja direkt i ansiktet är slöseri med produkt och pengar! Om du låter serumet i steg 4 torka in i huden, mår olja bra av en liten dusch med en mist (steg 2). Och precis som med serum finns det en uppsjö av oljor med olika effekt i huden.
LÄS MER: Vårt bäst i test av ansiktsolja
Steg 6: ögonkräm

Sen är det dags för ögonkrämen. En del tycker att den ska på huden senare, särskilt om den är tunnare i konsistensen. Använd ringfingret och klappa in en liten, liten klick ögonkräm runt ditt skallben som omgärdar ögat. Överdosera inte. En del sparar ögonkrämen enbart till natten och har den som en nattmask, och det är ingen dum idé.
LÄS MER: Här kan du se våra favoriter bland ögonkräm – stort bäst i test

Steg 7: ansiktskräm 

När serum och olja är inne och arbetar i huden behövs ett skyddande lager som också gärna får bidra med fukt = ansiktskrämen. När du har gjort alla steg innan behöver du bara en liten ärta av krämen för att huden ska matas ordenligt. Kan man gå direkt från steg 1 till steg 5? Absolut. Men kanske att din hud känns något mer torr och något mindre omhändertagen utan de andra stegen. En del menar också att olja ska på efter ansiktskräm men den beror på hur oljan är. Här kan vi också tänka oss ett mellanting: blanda ett par droppar av oljan i din ansiktskräm!
LÄS MER: Bäst i test av dagkräm med solskydd

Steg 8: solskydd 

Ett sätt att hålla huden frisk, glowig och hålla undan ålderstecken är att använda spf dagligen, även i februari och även under en molnig dag. Solens strålar når nämligen ut till huden året runt och även bakom molnen. Extra viktigt är solskydd på våren, när huden ännu inte hunnit bygga upp sitt eget skydd mot solen. I den bästa av världar hittar du en produkt som är både solskydd och ansiktskräm så kan du hoppa över ett steg.
LÄS MER: Vi har testat solskydd för ansiktet – här är vårt bäst i test

Steg 9: primer 

Om du brukar applicera foundation dagligen kan en primer vara en bra idé. En primer kan vara som en lätt kräm som gör din bas jämnare och kan också vara nedmattande. Den appliceras alltså över allt annat, om den inte är av mer krämig karaktär och dessutom verkar återfuktande. Då kanske den skulle kunna ersätta steg 5. Primern gör att din foundation lägger sig jämnare och håller sig snygg hela dagen och kvällen.
LÄS MER: Hitta en primer som passar dig i vårt bäst i test

Steg 10: foundation 

Om du ska lägga en makeup med foundation är det läge nu! Dagens foundations är mycket smartare än vad de var för några år sen och beter sig nästan som en förlängning av din hudvård. Nu kan man få extra fukt av dem och öka sitt glow hela dagen! Använder du istället en BB Cream eller CC Cream med inbyggd spf behöver du inte detta steget. BB- och CC cream med spf är som steg 5, 7 och 9 på en och samma gång.
LÄS MER: Vill du veta vilken foundation som bäst? Här är vårt bäst i test

 

Foto: iStock / EXTREME-PHOTOGRAPHER

Vilken ordning ska du använda hudvårdsprodukter på kvällen?

Alla stegen behöver inte nödvändigtvis upprepas på kvällen. Men du kan utgå från följande: 

Steg 1: rengöring 

Här kan det kanske behövas en mer noggrann rengöring, så kallad double cleanse, som innebär att man använder sig av två eller fler olika typer av rengöringar. Till exempel en rengöringsolja först som följs upp av en gel eller ett skum. Och som avslutas med ett micellärt vatten. Allt för att verkligen göra rent huden för natten.
LÄS MER: Här hittar du vårt bäst i test av ansiktsrengöringar  

Steg 2: toner /ansiktsvatten 

Behövs oftast efter tvätt för att balansera huden och dessutom ge den fukt. 

Steg 3: essence 

Om du vill kan du självklart lägga till ditt essencevatten även till natten. Det finns även vissa essencer som enbart ska användas på natten. Ej nödvändigt steg. 

Steg 4: serum 

Använder du något särskilt serum som ska verka över natten är det i detta steg det ska på, till exempel om du använder serum med retinol eller bio-retinol. Men detta steg är inte nödvändigt.
LÄS MER: Allt du vill veta om retinol + skönhetsredaktörens bästa produkter 

Steg 5: ansiktsolja 

Även här kan det finnas speciella oljor som är tänkta till natten och då är det dags för dem. En del nöjer sig med oljan och skippar en kräm över, och det fungerar också. Kan vara värt att nämna att en del oljebaserade produkter ibland kallas serum. Steg 5 behövs inte heller, om du inte vill! 

Steg 6: nattkräm 

Om du väljer bort något av eller alla steg 3, 4 och 5 behöver du en nattkräm eller ansiktskräm efter tvätt. Detta för att ge huden fukt men också för att skydda hudens barriär, särskilt efter en ordentlig rengöring. Har du ingen specifik nattkräm går det så klart bra även med en ansiktskräm.
LÄS MER: Här hittar du vårt stora test av nattkrämer och nattmasker

Steg 7: ögonkräm 

Om du är i den åldern att du vill fajtas mot kråksparkar och torrhetslinjer runt ögonen så kan en härlig ögonkräm vara perfekt att verka över natten. Har du även linjer runt munnen, så kan det vara läge att investera i en ”rynkkräm” för just det som får verka när du sover. 

Men peeling och ansiktsmask då? 

Peeling kan du göra en gång i veckan. Det räcker gott. Peelar du för mycket med till exempel aha-syra så kan huden bli irriterad och syramanteln i huden kan skadas. Ansiktsmask kan du följa upp med efter din peeling och skapa en härlig spa-stund hemma. Eller så byter du ut din nattkräm (steg 6) ett par nätter i veckan och ger dig själv en extra boost med en nattmask!

LÄS MER: Hudvård: produkterna du borde lägga pengar på – och de här kan du skippa 

LÄS MER: 7 miljövänliga minirevolutioner i badrummet - för en hållbar skönhetsrutin

LÄS MER:
Bäst i test - ansiktsmask med synligt resultat!