Drömmer du om rynkfri hy? Läs det här!
Hudens utseende är inte förutbestämt i ditt arvsanlag. Tvärtom kan du själv påverka hur du kommer att se ut och åldras. Därför kämpar skönhetsföretagen för fullt för att hitta ingredienserna som i framtiden ska göra det möjligt att välja bort rynkor - utan att ta till kniven.
Damernas Värld guidar dig här till den allra senaste hudvårdsforskningen.
Av: Therése Hallberg
Det finns ett brittiskt talesätt som lyder ungefär så här: ”Två saker är absolut säkra i livet - döden och skatter.”
Ta en ordentlig titt i badrumsspegeln och du kan konstatera att det finns en sak till som är säker, nämligen fina linjer och, så småningom, rynkor. En del tycker att det förloppet är en naturlig del av livet och dessutom karaktärsgivande, andra menar att det är en illasinnad utveckling som ska bekämpas. Närmast till hands i denna krigsförklaring är att applicera en ansiktscrème morgon och kväll, ett vapen som många av oss väljer att ta till. Och det märks i sminkhyllorna, hudvårdsbranschen har växt de senaste åren och omsätter i Sverige 2,4 miljarder kronor om året.
Men det är inte bara antalet spenderade kronor som ökat, även utbudet av crèmer har blivit större. En annan utveckling är att hudvårdsföretagen satsat alltmer pengar och kraft på att hitta nya ingredienser som ska ha en positiv, gärna föryngrande, inverkan på vår hud. Också crèmernas innehåll har blivit alltmer avancerat. I dagens hudcrèmer döljer sig allt från exotiska ingredienser från världens alla hörn till komplexa biologiska komponenter utvecklade i laboratorier. Ett exempel är Yves Saint Laurents nya hudvårdsprodukter som grundas på ett område inom vetenskapen som kallas för glykobiologi.
- Glykobiologi i sig är inget nytt, forskning har pågått i över hundra år och har genererat sju Nobelpris. Men forskarna har precis upptäckt att det finns mycket kvar att lära. Glykobiologi har traditionellt använts inom medicinsk forskning, till exempel kring vaccin, men vårt forskarteam är det första som lyckats applicera glykobiologi på hudvård, berättar Caroline Nègre, vetenskaplig kommunikatörschef för Yves Saint Laurent.
Vad är då glykobiologi? Enkelt kan man förklara det som studier av så kallade glykaner, sockerrelaterade molekyler som finns i allt levande, lika komplexa som DNA. Glykaner hjälper celler att prestera bättre. De finns mellan cellerna för att ge strukturellt stöd, på cellernas yta för att hjälpa dem kommunicera och inuti cellerna för att göra dem mer kraftfulla.
- Glykaner finns överallt, också i huden, men ju äldre vi blir, desto färre blir glykanerna. Vi vet att det finns både komplexa och mindre komplexa glykaner som fungerar på olika sätt, men exakt hur många det finns är i dag omöjligt att veta, säger professor Peter H Seeberger som forskar i glykobiologi, bland annat vid Max Planck Institute i Berlin.
Han hör också till Yves Saint Laurents forskarteam och är en av dem som hjälpt till att ta fram de nya hudvårdsprodukterna, som innehåller tre patenterade glykaner som med hjälp av signaler ska ”låsa upp” cellerna och frigöra deras föryngrande egenskaper. En fylligare och slätare hud utlovas.
Även om Yves Saint Laurent påstår sig vara först med att applicera glykobiologi på hudvårdsprodukter finns det ett visst intresse för området även hos konkurrenterna.
- Glykobiologi är spännande, eftersom man då studerar signaler som glykaner sänder och som celler kan känna av och reagera på. Just studier av signaler är i fokus i den forskning som bedrivs vid våra laboratorier. Vi har dock valt att fokusera mer på epi-genetik, det vill säga hur olika slags faktorer kan påverka hudens åldrande. Vi forskar särskilt om exotiska, aktiva ingredienser och hur de kan påverka våra celler och gener, säger doktor Nadine Pernodet, chef för hudbiologisk forskning och utveckling hos Estée Lauder.
Hon berättar att forskarteamet bland annat hittat ett extrakt från en amaryllisblomma som påverkar sirtuiner, ett slags proteiner som verkar vara förknippade med åldrande.
- Epi-genetik hjälper oss att förstå hur och varför huden blir äldre. Vi vet i dag att vi själva kan påverka hur vår hud kommer att se ut och åldras. Hudens utseende är inte ett förutbestämt faktum styrt av arvsanlag och miljö, tvärtom finns det faktorer som vi kan kontrollera, säger doktor Nadine Pernodet.
Att leta efter växter och frukter och testa dem i laboratorier på jakt efter ingredienser som får cellerna att vakna till liv och därmed hålla vår hud ung är och har länge varit en trend inom hudvårdsindustrin.
- Epi-genetik och glykobiologi är intressanta områden som vi forskar inom. För oss är det dock mest intressant med naturliga ingredienser. Naturen är världens bästa kemist och har skapat högeffektiva ingredienser helt på egen hand. Det är vårt jobb att bevisa deras effektivitet i våra laboratorier. Vi har till exempel upptäckt att barken från ett mimosaträd stimulerar hudens kollagen, berättar doktor Lieve Declercq, chef för Origins europeiska avdelning för biologisk forskning.
En växt eller frukt behöver dock inte vara särskilt exotisk för att hamna i en crème. Det finska skönhetsmärket Lumene har använt sig av nordiska hjortron, en ingrediens som ska ha visat sig ge klarare hud. Ett annat exempel är amerikanska Kiehl’s, som i dagarna lanserar ett nytt hudserum baserat på C-vitamin. Hudvårdsforskningen verkar med andra ord dra åt två håll. Dels mot ämnen som redan finns naturligt i huden och hur de kan stimuleras mer effektivt. Dels mot att hitta och utvinna ingredienser från växtriktet som kan ge stimulera huden på samma sätt. Gemensamt för de flesta hudvårdscrèmer på marknaden, särskilt från stora skönhetsföretag, är att de är utvecklade av forskare och läkare på avancerade laboratorier under lång tid. Ingenting lämnas åt slumpen. Det japanska skönhetsmärket Shiseidos forskare testade till exempel över 20 000 aktiva ingredienser innan de insåg att bär från mukurossi, en asiatisk växt som sägs ha rynkhämmande effekter, platsade bäst i deras senaste hudvårdslinje. På Origins pågår just nu 10-20 olika forskningsprogram, hur många av dem som resulterar i produkter på marknaden och när är okänt.
Yves Saint Laurents nya hudvårdsprodukter har tagit tio år att utveckla. Och professor Peter H Seeberger, som anlitats av samma märke, är en respekterad forskare som främst studerat glykobiologins fördelar på morgondagens läkemedel. Hudcrèmerna blir alltmer avancerade och involverar allt fler högutbildade människor. Men blir crèmerna bättre?
- Ja, vår grundinställning måste vara att saker blir bättre. Visst försöker skönhets-företagen hitta ingredienser som låter spännande för att marknadsföra sina produkter. Självklart vill de tjäna pengar, men de vill också erbjuda produkter som fungerar. Jag är övertygad om att industrin i allmänhet har goda intentioner, säger Marie Lodén på Eviderm institute, apotekare, doktor i medicinsk vetenskap, docent i experimentell dermatologi och författare till boken Ren, mjuk och vacker - kemi och funktion hos kosmetika.
Marie Lodén menar att vi som konsumenter inte ska lita blint på skönhetsföretagens nya ingredienser och deras påstådda effekter, men inte heller anta att allting är bluff och båg.
- Att hudvårdstillverkare tar till vetenskapliga metoder för att få fram nya produkter är positivt, även om metoderna ofta inkluderar svårbegripliga begrepp, till exempel glykobiologi och epi-genetik. Som konsument är det viktigt att vara påläst och ställa kritiska frågor om produkterna. Ju mer kunskap du har, desto bättre.
Marie Lodén efterlyser också en större transparens hos skönhetsföretagen.
- Vi konsumenter ska inte behöva förkovra oss i kemiska begrepp för att förstå hur en produkt fungerar. Eftersom företagen har forskat kring sina nya produkter borde det vara enkelt att publicera lättförståeliga studier. EU-kommissionen diskuterar just nu ett sådant regelverk, vi får se om det blir verklighet.
Marie Lodén tror med andra ord att hudcrèmerna kommer att bli bättre, samtidigt som hon hoppas att framtidens hudvård ska inkludera lättlästa studier, där konsumenterna kan ta ställning till hur pass mycket påverkan en ny produkt har på huden. Skönhetsföretagen pratar hellre om kommande upptäckter i laboratoriet eller i naturen när de drömmer om framtiden. Caroline Nègre berättar att forskningen kring glykobiologi fortsätter hos Yves Saint Laurent och att fler produkter är att vänta under året, medan doktor Nadine Pernodet menar att framtidens hudvårdsupptäckter kommer att göras inom epi-genetiken. Doktor Lieve Declercq menar visserligen att det finns fler exotiska växter att upptäcka, men att morgondagens hudvård måste riktas mot mer pålästa och krävande konsumenter som vill ha produkter anpassade efter deras specifika behov.
Sammanfattningvis kan vi konsumenter i framtiden alltså både förvänta oss hudvårdsprodukter som verkligen fungerar och som passar våra individuella behov. Vem vet, om några år står vi kanske inte framför badrumsspegeln och tänker ”hur ska jag bli av med mina rynkor?” utan snarare ”ska jag behålla mina fina linjer eller inte?”.
Litet hudlexikon- AHA - Syror som hjälper huden att göra sig av med döda hudceller och plocka upp fukt.
- Antioxidanter - finns i bland annat A-, C- och E-vitamin och skyddar mot fria radikaler.
- Ceramider - fetter som binder fukt i huden.
- Epi-genetik - studerandet av hur olika faktorer påverkar våra gener, till exempel hudens åldrande.
- Fria radikaler - finns naturligt i kroppen, men bidrar i stora mängder till att huden åldras. Ju mer hälsosamt du lever, desto mindre farliga blir radikalerna som finns i kroppen.
- GlykobiologI - studerandet av glykaner.
- Glykaner - sockerrelaterade molekyler som hjälper celler att prestera bättre.
- Kollagen - binder vatten och ser till att huden håller sig fast.
- Retinol - extra effektivt A-vitamin som hjälper huden till återbildning.
TIPS PÅ PRODUKTER SOM FÖRHINDRAR RYNKOR? Klicka dig vidare till artikeln "Går det att förhindra rynkor? DV har svaret"