Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Allt du vill veta om matcha och grönt te påverkan på kroppen och huden.Allt du vill veta om matcha och grönt te påverkan på kroppen och huden.Allt du vill veta om matcha och grönt te påverkan på kroppen och huden.
Allt du vill veta om matcha och grönt te påverkan på kroppen och huden. Foto: Jason Lloyd-Evans

Hälsa inifrån och ut – grönt te och matcha som kosttillskott och i hudvård

I vår artikelserie spanar vi in ämnena som gör under för både insida och utsida. Nu har turen kommit till grönt te och matcha. Läs på om allt du kan tänkas undra om ämnet, dessutom med 8 supertips på produkter som innehåller grönt te och matcha.

Naturen är full av spännande mineraler, vitaminer och näringsämnen, och flera av våra favoriter dyker ofta upp både i våra kök och badrumsskåp. Följ med in bland ingredienserna som gör under för både insida och utsida. 

Vad är så speciellt med grönt te?

En tesort som har en egen ceremoni i sin ära måste ju vara något speciellt. Den japanska teceremonin, där knallgrönt matchapulver vördnadsfullt vispas fluffigt av temästaren enligt en särskild koreografi, har nästan ett religiöst skimmer över sig. Men redan för över tusen år sedan användes gröna tedrycker för sina medicinska egenskaper i Kina. Drycken hade också en plats i buddhistiska kloster, där den drack som del av spirituella ceremonier. Idag finns mycket forskning som bekräftar det gröna teets positiva hälsoegenskaper på både kropp, hjärna och hud.

Vad har grönt te för hälsoegenskaper?

Grönt te har ett skyhögt innehåll av polyfenoler – en typ av kraftfulla antioxidanter – som skyddar mot fria radikaler. Superstjärnan är polyfenolen EGCG (epigallokatekin-3-gallat), som i egenskap av antioxidant har hög cellskyddande aktivitet, men också tycks påverka inflammationsdrivande signalsystem i våra kroppar. Även hjärnans kognitiva funktioner trimmas av höga halter grönt te, gärna i form av matcha.

Är det sant att grönt te kan förlänga livet?

I studier på befolkningar som dricker grönt te flera gånger i veckan har man noterat samband med minskad risk för diabetes, Alzheimers, stroke och vissa cancerformer. De som dricker stora mängder grönt te tenderar även att ha hälsosammare kostvanor i övrigt. En studie som gjordes på 100 000 personer i Kina år 2020 kom fram till att de som drack grönt te minst tre gånger i veckan löpte mindre risk att drabbas av hjärtattack eller stroke under de kommande sju åren.

Vad är skillnaden på grönt te och matcha?

Matcha är pulveriserade blad som långsamt odlats i skuggan, vilket gör koncentrationen av näring – inklusive EGCG – högre än i teblad som växt och torkat i solen. Matcha har ungefär 137 gånger så mycket antioxidanter som grönt te – en anledning om någon att ersätta en av dagens kaffekoppar med en härlig matchalatte. Matchapulver kan också användas i bakning eller matlagning.

Hur mycket grönt te bör jag dricka?

Redan vid en kopp om dagen kan du märka positiva hälsoeffekter, både i kropp, hud och sinne. Kom ihåg att grönt te innehåller koffein, så är du känslig bör du lägga tedrickandet tidigt på dagen. Dricker du matcha, så är två till fyra gram per dag ett bra riktmärke. Välj alltid ekologiskt matchapulver. Är du ingen tedrickare eller är känslig för koffein så finns koffeinfria kosttillskott.

Vad kan grönt te ha för effekt på huden?

Flera studier har bekräftat den inflammationsdämpande effekten, vilket kan ge effekt på inflammatoriska hudåkommor som eksem, rosacea och akne. EGFG har också en DNA-reparerande effekt som kan hjälpa till att lappa ihop DNA-skador från exempelvis solande.

Vad gör grönt te i hudvård?

I hudvård används grönt te – eller camellia sinesis som det heter på INCI-listan – främst för sina lugnande och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör det till en flitig lagspelare i både produkter för känsliga och aknebenägda hudtyper. Gröna te-extrakt används också som antioxidant för att skydda huden mot yttre skador från bland annat luftföroreningar och solljus. Antioxidanternas finess är att de oskadliggör fria radikaler är att och tar smällen istället för våra hudceller.

Hur använder jag grönt te i hudvård?

Grönt te är ett toppenkomplement till antioxidanterna C- och E-vitamin eftersom de skyddar och förstärker varandra. Grönt te innehåller koffein, så camellia sinesis kan även dyka upp i avsvällande ögonkrämer. Däremot är det svårt att veta vilka produkter som innehåller grönt te eller matcha i verksamma koncentrationer. Leta efter camellia sinesis högt upp på ingredienslistan om du vill bada huden i det gröna téets godhet.

 

 

Produkttips med matcha och grönt te – så boostar du huden och kroppen från utsidan och insidan

1. Ögonkräm med matcha

Ögongel Superfood matcha eye dew, 15 ml, Elemis.
Minus på sömnkontot eller allmänt höstglåmig? Dutta denna svalkande fuktgel under eller över makeup för uppiggning på minuten. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

2. Ansiktsmask med matcha

Ansiktsmask Jeju matcha clay pack, 115 gr, Dr Ceuracle.
Mintgrön lermask med porsammandragande kaolinlera och antioxidantrikt grönt te från koreanska ön Jeju. Mer info och köp här (länk till GlowId).

3. Matchapulver att blanda till te

Matchapulver Ceremonial matcha, 30 gr, Superfruit.
Järn- och kaliumrikt pulver av samma kvalitet som används vid japanska teceremonier. Ekologiskt odlat i Japan. Mer info och köp här (länk till Meds).

4. Kollagentillskott med grönt te

Kollagenshot Collagen drink, 12 x 60 ml, Reserol.
Daglig skönhetsshot med marint kollagen och grönt teextrakt som motverkar hudens åldrande och stärker håret inifrån. Mer info och köp här (länk till Lyko).

5. Ansiktsmist med grönt te

Ansiktsmist Prebiotic green tea face mist, 100 ml, Skin Treat.
Lugnande och återfuktande ansiktsmist med grönt te, aloe vera, prebiotika och talgreglerande zink. Mer info och köp här (länk till Kicks).

6. Serum med grönt te

Serum Intensive hydrating serum, 80 ml, Innisfree.
Intensivverkande fuktserum med grönt te från koreanska Jeju och olja från teplantornas frön, som är rika på stärkande aminosyror. Mer info och köp här (länk till Sephora).

7. Kosttillskott med grönt te

Kosttillskott Green tea phytosome, 60 kapslar, Thorne.
Varje kapsel ger en hög dos av det gröna téets paradpolyfenol, EGCG (epigallocatechingalat). Koffeinfritt! Mer info och köp här (länk till Meds).

8. Schampo med matcha

Schampo Matcha + apple replenishing superfood shampoo, 369 ml, Briogeo.
Som att tvätta håret med en grön superjuice! Extrakt från matcha och äpple vårdar hårbotten och väcker liv i torrt, glanslöst hår. Mer info och köp här (länk till Kicks)

 

LÄS MER: Vill du läsa om annan mat som används i hudvård i Korea? Vi har samlat allt du behöver veta om K-beauty – vad koreanskt skönhet är och vilka som är bästa produkterna

LÄS MER: Probiotika och prebiotika som kosttillskott och i hudvård 

LÄS MER: MSM och svavel - så kan du ha nytta av ämnet som kosttillskott och i hudvård