Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Så rakar du benen utan att få röda prickar – steg för steg.Så rakar du benen utan att få röda prickar – steg för steg.Så rakar du benen utan att få röda prickar – steg för steg.
Så rakar du benen utan att få röda prickar – steg för steg. Foto: Jason Lloyd-Evans

Så rakar du benen och bikinilinjen rätt (hejdå röda prickar!)

Trött på inåtväxta hår, prickar vid bikinilinjen och rakfinnar? Damernas Värld ger dig en stor guide till hur du rakar bikinilinjen på rätt sätt utan att det gör ont eller att du får röda prickar. 

Rakning är överlägset vanligaste metoden för hårborttagning, men kan ge baksmälla i form av utslag och sår. Hur undviker man de röda prickarna vid bikinilinjen? Blir håren verkligen grövre efter rakning? Funkar det att låna killens rakhyvel? Här svarar Damernas Värld på de vanligaste frågorna och ger bästa tipsen till hur du lyckas med rakningen.

Måste jag skrubba huden först?

Yes, det bör du göra för bästa resultat. Regelbunden exfoliering och fukt hjälper till att få bukt med inåtväxande hårstrån. Exfoliering hjälper till att ta bort torr hud runt hårsäcken, vilket gör att den enklare öppnar sig och kan 'släppa ut' hårstrån som har fastnat.

Hur väljer jag rakhyvel?

Bäst resultat får du med en rakhyvel har flera blad och en fuktremsa som tillför extra fukt och gör att bladen glider enklare.

Smart rakhyvel för bikinilinjen.Smart rakhyvel för bikinilinjen.Smart rakhyvel för bikinilinjen.
Smart rakhyvel för bikinilinjen.

Tips: Deluxe smooth sensitive razor från Venus har 5 blad och flexibla bladskaft följer svårrakade konturer, som knän och vrister. Rakhyvel for dummies – we like! Mer info och köp här (länk till Kicks)

Varför ska jag använda rakgel?

Rakgel, rakmousse och rakolja innehåller mjukgörande ämnen som hjälper hyveln att glida över huden. Märke är mindre viktigt, men välj ett utan alkohol. Balsam eller duschgel funkar också, huvudsaken är att det finns ett lager mellan hyveln och din hud.

Rakmousse för initimområdet 

Rakgel med mjukgörande ämnen.Rakgel med mjukgörande ämnen.Rakgel med mjukgörande ämnen.
Rakgel med mjukgörande ämnen.

Vi gillar: Honolulu breeze från DeoDoc. Ger ett silkeslent glid och en skonsam rakning. Mer info och köp här (länk till Meds).  

Måste jag raka i en viss riktning?

Det finns olika rekommendationer vad gäller vilken riktning det är bäst att raka sig åt. För den känsliga huden vid bikinilinjen är det viktigt att raka sig åt den riktning som känns mest bekväm. Medhårs ger ofta mindre irritation, men däremot så skärs inte hårstråna av lika nära huden som när man rakar sig mothålls. Efter du rakat dig, skölj med kallt vatten för att stänga igen porerna och badda området torrt. Se också till att återfukta huden efter rakningen.

LÄS MER: Budgetkapen: 10 vackra sommarklänningar under 500 kronor 

Hur slipper jag röda prickar i bikinilinjen?

Eftersom att huden kring bikinilinjen är extra känslig, se till att alltid mjuka upp hårstråna genom att fukta huden med varmt vatten innan du rakar dig. Även om du bara har 5 minuter på dig, börja inte raka dig utan att ha fuktat huden och håret först! Det minskar risken för skärsår avsevärt. Däremot ska du inte raka dig direkt efter ett långt bad eftersom huden då svällt upp av vattnet och är mindre mjuk. När du rakar bikinilinjen, dra huden bakåt för att få en lite stramare effekt. Det minimerar risken för att du gör illa huden och ser också till att bladen kommer närmare huden, vilket ger en närmare rakning. Använd mjuka rörelser och så lite tryck som möjligt. Ju hårdare du trycker, desto mer ökar risken för irritation. En ny fräsch rakhyvel tillsammans med rakgel, gör det enklare för rakhyveln att glida och komma nära huden utan tryck. Om du måste raka vissa områden två varv, se till att applicera rakgel emellan omgångarna. Det finns särskilda rakgel och rakoljor anpassade för den känsliga intimhuden – värt att kolla upp om du ofta får röda prickar och rakutslag.

Rakgelé för intimområdet 

Rakgel för bikinilinjen – slipp röda prickar.Rakgel för bikinilinjen – slipp röda prickar.Rakgel för bikinilinjen – slipp röda prickar.
Rakgel för bikinilinjen – slipp röda prickar.

Vi gillar: RFSU gör bra rakgel för bikiniområdet (funkar givetvis lika bra på benen!) till budgetpris. Intim easy shave gel. Mer info och köp här (länk till Lyko)

Rakolja för ben och bikinilinje 

Rakolja för bikinilinjen men även för benen.Rakolja för bikinilinjen men även för benen.Rakolja för bikinilinjen men även för benen.
Rakolja för bikinilinjen men även för benen.

Vi gillar: växtbaserade oljan Cleansing + moisturising från svenska märket Lip Intimate Care. Gör rakningen mycket enklare och lenare tack vare den mjukgörande och återfuktande oljan. Mer info och köp här (länk till Lyko)

Hjälp! Jag har inåtväxande hårstrån. Vad gör jag?

Peelar du regelbundet (2-3 gånger i veckan), men fortfarande får inåtväxande strån, testa en specialbehandling över huden mellan rakningarna/vaxningarna. 

Exfoliering för inåtväxande hårstrån.Exfoliering för inåtväxande hårstrån.Exfoliering för inåtväxande hårstrån.
Exfoliering för inåtväxande hårstrån.

Apha beta exfoliating body treatment från Dr Dennis Gross. Exfolierande servetter som är dränkta i aha- och bha-syror plus lugnande ingredienser som ger bästa möjliga förutsättningar att slippa trubbel med inåtväxande hårstrån. Använd ett par gånger i veckan beroende på hur känslig hud du har. Mer info och köp här (länk till Lyko).  

Hur ofta ska jag byta rakblad?

Se till att byta bladen på rakhyveln regelbundet, gärna efter var tredje användning. Hur ofta du behöver byta beror på hur stort område du rakat och hur tät behåringen är – det är givetvis tuffare för ett rakblad att rensa en tät "rabatt" i bikiniområdet än raka bort lite stubb i armhålan till exempel. Slöa blad är inte lika effektiva, och särskilt i det känsliga området vid bikinilinjen är det bäst att raka sig med så få drag som möjligt för att förhindra irritation och skärsår. Byt blad vid första tecken på tröghet eller irritation. Ett gammalt rakblad kan dessutom ha samlat på sig bakterier.

Är det något man ska undvika efter rakning?

Det finns ingenting särskilt som är viktigt att undvika efter rakning. Däremot är det alltid bra att avsluta rakningen med kallt vatten för att stänga igen porerna och försiktigt badda torrt med en handduk. Glöm inte heller att återfukta med en kräm, olja eller lotion för att låsa in fukten. Under sommarmånaderna när du planerar att ha en dag på stranden eller vid poolen, är det också bra att se till att raka sig på kvällen före en aktivitet för att undvika eventuell irritation av sol, salt eller klor.

Jag skär mig jämt på knän och vid vristerna. Några knep?

Baksidan av knän och lår och andra områden som exempelvis anklar, där benen är nära hudens yta, är ofta svårare att raka. Låt gärna en rakgel verka så länge som möjligt på dessa områden innan rakning så blir jobbet något enklare.

Mina ben är supertorra. Vågar jag raka benen?

Absolut. Tvärt emot vad man kan tro så kan rakning vara bra för torra ben, eftersom det yttersta lagret av döda hudceller skalas av. Peeling är guld värt för torr hy – välj en mild peeling och massera försiktigt för att undvika irritation.

Kan jag använda bodylotion efter rakning?

Yes, det ska du absolut göra. För att behålla hudens naturliga fukt är det viktigt att återfukta huden. Efter rakning, smörj gärna in dig med en rik hudkräm eller olja för att hålla huden mjuk, smidig och glänsande.

Badda på bodylotion efter att du har rakat dig.Badda på bodylotion efter att du har rakat dig.Badda på bodylotion efter att du har rakat dig.
Badda på bodylotion efter att du har rakat dig.

Vi gillar: Oil therapy baume corps body lotion från Biotherm. Mer info och köp här (länk till Kicks)

Är det OK att dela rakblad med sin kille?

Nej, det är ingen bra idé, framför allt för att det inte är hygieniskt och kan lättare ge irritation.
– Designen mellan kvinnors och mäns rakhyvlar skiljer sig åt: rakhyvlar för kvinnor har designats för att raka en större yta än mäns. Även hud och hårväxt mellan män och kvinnor skiljer sig åt. Män tenderar att ha tjockare hår och en tätare hårväxt, medan kvinnor tenderar att ha torrare hud på till exempel benen än vad män har i ansiktet och designen på de olika rakhyvlarna har anpassats efter de behoven. Rakhyvlar designade för kvinnor behöver även vara anpassade efter mer kurvor, så som knän och anklar, säger Andras Papp, kommunikationschef på Gillette.

Hur ofta ska jag raka mig?

Detta är till hundra procent en smaksak. Kanske vill du inte raka dig alls, eller också är du en sådan som vill raka dig varje dag. Det finns inga rätt eller fel. Om du vill raka dig varje dag, följ tipsen ovan för att vara snäll mot huden och få toppenresultat. Huden är lite uppsvälld på morgonen, så raka dig hellre i kvällsduschen .

Blir håren grövre av rakning?

En gammal myt utan sanning! Rakning gör varken att håret växer tillbaka tjockare, mörkare eller fortare. Hur grovt ditt hår är, hur mycket hår du har och hur snabbt det växer beror på gener och hormoner. Däremot gör det trubbiga ändarna att hårstrået ser tjockare ut – precis som en trubbigt avklippt frisyr ser fylligare ut än ett utskuret hår.

LÄS OCKSÅ: Kroppsskrubben som ger återfuktad och vacker hud - vi korar bäst i test