Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Test och guide till specialkräm för halsen.Test och guide till specialkräm för halsen.Test och guide till specialkräm för halsen.
Test och guide till specialkräm för halsen. Foto: TT

Fokus på halsen – allt du vill veta och test av halskrämer

För många är halsen den kroppsdel där tecken på åldrande syns allra först. Vad beror det på och hur kan vi motverka slapp hud på halsen? Vi har pratat med hudterapeuten Nina Nilsdotter som reder ut och förklarar allt om hur vi ska hand om halsen på bästa sätt. Dessutom har DV:s redaktionschef Jenny Bergquist testat två krämer specifikt framtagna för huden på halsen och utvärderat allt från konsistens, känsla och självklart – det viktigaste: krämernas effekt! 

Hudvård och behandling för halsen – innehåll i artikeln

1. Experten berättar om hur du tar hand hals och dekolletage
2.
Test av 2 halskrämer – DV:s redaktionschef testar 

3. Tips på produkter för halsen

Vi lägger mycket tid på ansikte i from av masker, serum och krämer, men glömmer ofta bort vår hals. Redan ganska tidigt börjar många uppleva att huden på halsen blir slappare och får fler linjer, vilket delvis är resultat av att vi inte tar hand om området tillräckligt mycket. Men att elasticiteten försvinner är självklart också en naturlig del av hudens åldrande. Så finns det något vi kan göra för att jobba på linjerna och förebygga slapp hud? Ja! Genom att ta hand om huden på halsen går det faktiskt att både förebygga och behandla linjerna. Längre ner i artikeln hittar ni vårt test av halskrämer – men först ger vi er en kort intervju med hudterapeuten Nina Nilsdotter, grundare av Nina Nilsdotter Hud & Kroppsterapi, som ger sina bästa tips på hur du tar hand om halsen.

Monica Bellucci, 57 år.Monica Bellucci, 57 år.Monica Bellucci, 57 år.
Monica Bellucci, 57 år. Foto: Massimiliano Ferraro/NurPhoto/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

Så tar du hand om halsen – experten tipsar!

Varför är det så viktigt att ta hand om huden på halsen?
– Alla över 25 år borde börja tänka på halsen och även dekolletaget. Det är nämligen där vi ser våra första ålderstecken. Huden på halsen har inte lika många körtlar med naturligt smörjande och återfuktande talg som i ansiktet, vilket gör att halshuden har mindre elasticitet och lätt tappar sin spänst. Samtidigt rör vi konstant på halsen. Extra mycket i dagens värld eftersom att vi stora delar av dagen tittar ner i mobilen eller på laptoppen. Vi är ju egentligen skapta för att gå rakryggade, säger Nina Nilsdotter. 

Hur ska man tänka på halsen ur ett hudvårdsperspektiv, som en del av ansiktet eller en del av kroppen?
– Jag brukar säga till mina kunder att ansiktet slutar först under dekolletaget och inte ovanför halsen. I Frankrike ingår till och med brösten som en del av ansiktet. Generellt slarvar vi mycket med huden på halsen. Men det är viktigt att komma ihåg att hals och dekolletage är en del av ansiktsrutinen och också ska behandlas så. När man tvättar ansiktet ska man alltid fortsatt ner till halsen och dekolletaget. Och sen fortsätta med de övriga produkterna som du använder i ansiktet.

”Allt som du tar i ansiktet ska ner på halsen.”

– Allt som du tar i ansiktet ska ner på halsen och dekolletaget. Det primära är en bra rengöring och peeling ibland, och dubbelrengöring på kvällen. Man får ingen effekt om man inte grundar med en bra rengöring. Men det är milda produkter som gäller och inga kraftiga kroppsprodukter, huden på hals och dekolletage är tunn och känslig och kräver mild behandling. Sen om man vill förstärka rutinen så kan man ta specifika halskrämer. Något som även är väldigt viktigt är solskydd. Det hjälper dig att skydda halsen och dekolletaget mot solskador och förebygger hudåldrande.

– Jag rekommenderar också att man undviker att spruta parfym på halsen och dekolletaget, för det kan ge pigmenteringar och irritera huden som i sin tur kan bidra till att huden åldras. 

”Hänger du och stressar över en iPad hela dagarna så är det inte konstigt att det börjar hänga till slut.”

Platysma är en muskel som finns på framsidan av halsen, under hakan. Många söker kosmetiska ingrepp, såsom ett lyft, för att denna muskel blivit slappare. Men som Nina förklarar finns det övningar som kan dra åt och strama upp detta område.

Har du fler tips på hur man tar hand om huden vid halsen?
– Något många inte vet är att man faktisk kan jobba med muskulaturen på halsen och aktivera den för att strama upp huden. Det är sådant som var mer vanligt förr, men som vi nu för tiden glömt bort. Sen är det även viktigt att stimulera huden på halsen, exempelvis genom alla de massageverktyg som finns.

Men hur du lever ditt liv har också en påverkan på huden, menar Nina.

– Jobba mycket holistisk, mår du inte bra på insidan så syns det även på utsidan. Tänk på livsstilen som sömn och stress. Hänger du och stressar över en iPad hela dagarna så är det inte konstigt att det börjar hänga till slut.  

Rekommenderar du några behandlingar för halsen?
– Jag gör många hals- och dekolletagebehandlingar som Dermapen, och även trådlyft på halsen. Men ofta måste man vara lite försiktigare vid just dessa partier efter att huden är känsligare, tunnare och har mindre kollagen.

Varför är halskrämer trendiga just nu?
– Fler och fler hudvårdsmärken har mer fokus på halsen. Och detta tror jag är på grund av att hudhalsen blir slappare tidigare nu för tiden. Vilket är resultatet av att vi hänger ner med huvudet hela dagarna. För tittade man upp när man satt på tunnelbanan till exempel, nu tittar man i stället ner och läser i mobilen.

Test av 2 halskrämer – DV:s redaktionschef testar

Bilder före behandling med halskrämerna på vänster och höger sida.Bilder före behandling med halskrämerna på vänster och höger sida.Bilder före behandling med halskrämerna på vänster och höger sida.
Bilder före behandling med halskrämerna på vänster och höger sida.

Damernas Världs redaktionschef Jenny Bergquist har testat två krämer för halsen under 4 veckor och utvärderat allt från konsistens, känsla, förpackning, pris och självklart – det viktigaste: krämernas effekt!

På vänster sida har Jenny testat Neck fit contour serum från Dermalogica.
Och på höger sida har hon testat Tripeptide-r neck repair från SkinCeuticals.
Här är hennes recensioner:

Recension på Neck fit contour serum från Dermalogica

– Aningen kladdigt men lätt och lättflytande gel-serum i en tub med en hård roller av metall längst ner. Man öppnar först tillflödet av serum och rollar på med några drag upp och ner längs halsen, stänger sedan tillförseln av serum och fortsätter rolla en kort stund. Rollandet upplever jag mestadels som en skön massage, men på framsidan där man rollar över adamsäpplet är det lite obehagligt. Smidig tub som är lätt att ta med, vilket är tur eftersom den ska appliceras både morgon och kväll. Serumet går in snabbt i huden, ger en lite svalkande effekt och efteråt känns huden återfuktad. Och effekten? Jag ser ingen wow-skillnad men upplever ändå att hudstrukturen är aningen jämnare, troligen för att en del små-linjer fått sig en omgång, samt att en ganska stor pigmentfläck en bit ner på halsen har dämpats: den är ljusare nu. Skulle eventuellt kunna tänka mig att köpa men troligen inte, men ska i alla fall fortsätta använda den. (Skulle lägga stålarna på Triple action neck cream från Exuviance som jag haft förut och som jag tyckte jag såg mer effekt av.
Säljs här (länk till Dermastore)  

Recension på Tripeptide-r neck repair från SkinCeuticals

– Stunsig och ganska fast kräm som smälter in i huden som smör i en stekpanna. En vag mentoldoft som känns ”dyr” och lite lyxigt läkaraktig. Stor glasflaska med stabil kork, och en lättarbetad pumpfunktion som funkar utan krångel och ger en lagom liten ärta av produkt vid varje pump. Effekten på huden är lätt kylande och aningen stickande en stund. Krämen har lite ”blur-effekt” (vilket man framför allt noterar när man testar krämen på handen). Man börjar med att applicera varannan kväll, för att efter någon vecka övergå till varje kväll. Har testat i 4 veckor, och tycker inte att jag sett några jättetydliga resultat på halshuden under den här tiden. Upplever dock en liten förbättring på hudens fasthet, och att djupet på de horisontella halsrynkorna möjligen har minskat något. Så jag ska fortsätta, jag tror på the power of retinol! Skulle inte köpa denna själv eftersom den är ganska dyr: ska jag hosta upp den summan behöver jag se tydligare resultat.

Bilder efter behandling med halskrämerna (Neck fit contour serum på vänster sida och Tripeptide-r neck repair på höger sida).Bilder efter behandling med halskrämerna (Neck fit contour serum på vänster sida och Tripeptide-r neck repair på höger sida).Bilder efter behandling med halskrämerna (Neck fit contour serum på vänster sida och Tripeptide-r neck repair på höger sida).
Bilder efter behandling med halskrämerna (Neck fit contour serum på vänster sida och Tripeptide-r neck repair på höger sida).

Halskrämerna i DV:s test

1. Neck fit contour serum från Dermalogica. Spänstgivande, mjukgörande serum som minimerar fina linjer på halsen och dekolletaget. Har en smidig rullande applikator.
ANNONS Köp här (länk till Meds).
2. Tripeptide-r neck repair från SkinCeuticals. Behandling som jobbar på ålderstecken på hals och dekolletage. Innehåller 0,2% retinol som jämnar ut hudton/textur och förnyar den känsliga huden på hals och dekolletage.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).

Andra produkter för halsen och dekolletaget

1. Hydrogel decolletage mask från The Light Salon. Sheetmasks speciellt framtagna för den känsliga huden på hals och décolletage. Dem återfuktar härligt och jämnar ut fina linjer och rynkor.
Säljs här (länk till Cowparfymeri).
2. Skin active triple firming neck cream
från Neostrata. Kräm utvecklad för det ömtåliga och utsatta hals- och dekolletageområde som slätar ut och förbättrar hudtonen.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).
3. Crème pour le cou neck cream the enriched formula från Sisley. Uppstramande och återfuktande kräm för halsen som slätar ut, förfinar konturer och ger en fastare hud.
ANNONS Köp här (länk till Hudoteket).

1. The face roller från Skincity Essentials. Massageverktyg för ansikte, hals och kropp designat med germanium-stenar. Verktyget stimulerar blodcirkulationen, hudens fasthet och tränar underliggande muskulatur.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).
2. Trinity facial toning device
från NuFace. Prisbelönt apparatur för ansikte och hals som med hjälp av mikroström stimulerar och återuppbygger ansikts- och halsmusklerna så att hudens spänst förbättras. Ger ett naturligt ”mini-lyft”.
ANNONS Köp här (länk till Hudoteket).

LÄS MER: Bäst i test av ögonkräm 2023 – hejdå fina linjer, påsar och mörka ringar!

LÄS MER: Dermapen – allt du behöver veta och så blir resultatet (med före och efter-bilder)