Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: TT

Så blir du av med påsar och mörka ringar under ögonen (bästa tipsen!)

De mörka ringarna och påsarna under ögonen kan göra att vi inte ser ut att vara så pigga som vi känner oss. En orsak till påsar och mörka ringar är oftast helt enkelt sömnbrist, men det finns även andra orsaker som vi reder ut nedan. Scrolla för våra bästa tips (kräm kan hjälpa!) på hur du lindrar dina påsar och mörka ringar.

Problem med påsar under ögonen, svullnad, puffighet och mörka ringar är vanligt och oavsett om det beror på ärftlighet, dålig sömn eller ålder så finns det hjälp att få. Damernas Värld reder ut de olika orsakerna och tipsar om knepen och produkterna som råder bot på svullnaden – en gång för alla!

Orsaken till påsar under ögonen

Det finns olika typer av påsar under ögonen, den vanligaste och temporära svullnaden kan uppstå till följd av allergi eller rubbad saltbalans, som ofta i sin tur beror på dåliga matvanor. Stort intag av alkohol påverkar levern vilket också syns under ögonen. Puffigheten kan också bero på att du sovit för lite, eller för mycket. Den andra typen av puffighet uppstår när huden åldras och får sämre elasticitet vilket ger ett tilltagande hudöverskott som följd. Det gör att det fettet som omger dina ögon buktar ut.  En annan typ är ett tydligt ”tårdike” eller ”tear trough” vilket också gör att ögonen ser tröttare och puffigare ut.

LÄS MER: Ögonmasker som dämpar svullnad 

Så motverkar du påsar under ögonen – kräm kan hjälpa

Kyla är ett snabbt knep att få ner svullnad. Förvara en ögonkräm eller ögonmask i kylskåpet så är den kalla och redo när du behöver och satsa på en ögonkräm med kylande applikator. Ett tips är också att ta en kall tesked och pressa försiktigt mot huden. Eller skaffa dig en gua sha-sked i jadesten, speciell för den känsliga huden runt ögonen och som hjälper lymfsystemet och dränerar bort överflödig vätska i ansiktet. Att motionera och röra på sig kan faktiskt också minska svullnad, både omedelbart och på sikt. Vaknar du ofta med svullna ögonlock ska du också se över ditt saltintag och minska det. Även alkohol är katastrofalt för (skönhets)sömnen.

Är kuddarna under ögonen mer permanenta, det vill säga fett som buktar ut, är kirurgi det enda som hjälper och ”tårdiket” behandlas med filler. Dock är fortfarande ögonkrämen viktig för att stärka huden runt ögonen och förebygga – gärna en med aktiva ingredienser som retinol, C-vitamin och peptider. Var dock försiktigt när du applicerar ögonkräm, sminkar eller rengör ögonområdet så att du inte skadar den tunna huden.

LÄS MER: Så dämpar du svullna ögonlock på under 1 minut!  

Bra produkter hjälper mot puffighet, mörka ringar och påsar under ögonen

1.  Ögonserum med retinol - R-retionate day & night eye serum, Medik8

Ögonserum med hudföryngrande ingrediensen retinol, R-retionate day & night eye serum från Medik8.Ögonserum med hudföryngrande ingrediensen retinol, R-retionate day & night eye serum från Medik8.Ögonserum med hudföryngrande ingrediensen retinol, R-retionate day & night eye serum från Medik8.
Ögonserum med hudföryngrande ingrediensen retinol, R-retionate day & night eye serum från Medik8.

Med hjälp av nya generationens effektiva, men samtidigt snälla retinol, får man alla fördelar med superingrediensen, som färre rynkor och mindre pigmenteringar, men utan att risken för att huden blir irriterad.
Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

2. Ögonkräm med C-vitamin - Potent c eye cream, Peter Thomas Roth

Ögonkräm med uppljusande C-vitamin, Potent c eye cream från Peter Thomas Roth.Ögonkräm med uppljusande C-vitamin, Potent c eye cream från Peter Thomas Roth.Ögonkräm med uppljusande C-vitamin, Potent c eye cream från Peter Thomas Roth.
Ögonkräm med uppljusande C-vitamin, Potent c eye cream från Peter Thomas Roth.

C-vitamin är stjärningrediensen för lyster och perfekt för ett ögonområde med pigmenteringar. Dessutom jobbar den på fina linjer.
Mer info och köp här (länk till Lyko).

3. Gua sha-sked - Yin your skin

Jadesten för massage av ögonområdet från Yin your skin.Jadesten för massage av ögonområdet från Yin your skin.Jadesten för massage av ögonområdet från Yin your skin.
Jadesten för massage av ögonområdet från Yin your skin.

Sked i jade som är speciellt utformad för ögonområdet och som hjälper till att minska svullnaden. Kyl skeden och ge dig själv en lätt massage.
Mer info och köp här (länk till Lyko).

4. Återfuktande ögonmask - Rejuvenating eye gel pads, Xlash

Med hjälp av koffein och hyaluronsyra återfuktar och piggar ögonmasken Rejuvenating eye gel pads från Xlash upp.Med hjälp av koffein och hyaluronsyra återfuktar och piggar ögonmasken Rejuvenating eye gel pads från Xlash upp.Med hjälp av koffein och hyaluronsyra återfuktar och piggar ögonmasken Rejuvenating eye gel pads från Xlash upp.
Med hjälp av koffein och hyaluronsyra återfuktar och piggar ögonmasken Rejuvenating eye gel pads från Xlash upp.

Perfekta att ha redo i kylen för dagar då ögonen känns extra trötta och puffiga.
Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

5. Ögonserum - Prestige Le Micro-Sérum De Rose Yeux, Dior

Uppljusande, vårdande och avsvällande ögonkräm, Prestige le micro-sérum de rose yeux från Dior.Uppljusande, vårdande och avsvällande ögonkräm, Prestige le micro-sérum de rose yeux från Dior.Uppljusande, vårdande och avsvällande ögonkräm, Prestige le micro-sérum de rose yeux från Dior.
Uppljusande, vårdande och avsvällande ögonkräm, Prestige le micro-sérum de rose yeux från Dior.

Applikatorn består av flera små kulor som ”rollar” bort svullnad. Dessutom innehåller den lite optiska pigment som ljusar upp ögonområdet och den tunna formulan gör den perfekt under makeup. Mer info och köp här (länk till Kicks)

6. Concealer för ögonområdet - Bye bye under eye concealer, It Cosmetics

Bye bye under eye concealer. Vårdande concealer, speciellt för området under ögat från It Cosmetics.Bye bye under eye concealer. Vårdande concealer, speciellt för området under ögat från It Cosmetics.Bye bye under eye concealer. Vårdande concealer, speciellt för området under ögat från It Cosmetics.
Bye bye under eye concealer. Vårdande concealer, speciellt för området under ögat från It Cosmetics.

Flytande tjock concealer som inte kakar sig och lägger sig i linjerna under ögat. Kom ihåg att värma upp den på handen innan du applicerar för att den ska lägga sig jämnt.
Mer info och köp här (länk till Kicks).

LÄS MER: Bäst i test av concealers - och så applicerar du den rätt!  

Checklista – minska svullnaden under ögonen!

1. Svalka med kyld ögonkräm eller en sked. Många upplever också att gurkskivor eller urkramade, kalla tepåsar med kamomill-té har en dämpande effekt på svullnaden. Garvsyra i te har nämligen en krympande effekt på blodådrorna.

2. En ögonkräm med retinol stärker huden så att den blir mindre genomskinlig. En ögonkräm med C-vitamin ljusar upp mörka pigmentfläckar.

3. Enligt studier kan en socker- och saltrik kost orsaka eller förvärra problem med påsar under ögonen för att det gör att vi samlar på oss mer vätska. Ett stort intag av koffein har också visat sig orsaka puffighet för att det stör kroppens vätskebalans och även sömnen. Försök därför att äta så allsidigt och nyttigt som möjligt och dra ner på både socker, extra salt och drycker som innehåller mycket koffein. Brist på till järn och D-vitamin är vanligt och kan göra att man både känner och ser tröttare ut.

4. Hur många timmars sömn behöver du – sex, åtta eller mer? Se till att din kropp får den sömn den behöver, varken mer eller mindre. Sover du för lite kan påsar under ögonen komma som ett ovälkommet brev på posten, liksom om du sover för mycket. Hitta din sömnrytm och följ den.

5. Motionera och undvik alkohol – det är bra för hela kroppen!

6. Concealer döljer snabbt problemen. Välj en variant som är särskilt anpassad för ögonen, eftersom de har en lättare formula som inte lägger sig i fina linjer och dessutom innehåller ljusreflekterande pigment. Arbeta lätt och koncentrera dig på området där huden är som mörkast, ett tjockt streck längs med hela ögat ser lätt bara onaturligt ut.

LÄS MER: Concealer – här är bäst i test och tipsen för att lyckas

Varför har jag mörka ringar under ögonen?

Mörka ringar under ögonen beror oftast på att huden där är som allra tunnast och att de blodådror som löper under ögat därför syns igenom. Annars är det vanligt att huden har mörka pigmentfläckar som skuggar under ögat. 

LÄS MER: Få bort mörka pigmentfläckar i ansiktet – serum, krämer och behandlingar som funkar