Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vi listar produkterna som fungerar bäst för din hud morgon, dag och natt.Vi listar produkterna som fungerar bäst för din hud morgon, dag och natt.Vi listar produkterna som fungerar bäst för din hud morgon, dag och natt.
Vi listar produkterna som fungerar bäst för din hud morgon, dag och natt. Foto: Jason Lloyd-Evans

Maxa ditt hudvårdsresultat – produkterna att använda morgon, dag och kväll

Det är inte bara vad vi använder för hudvård, utan även när vi använder den som har betydelse för det vi ser i spegeln. Genom att synka hudvården med hudens biologiska dygnsrytm kan du få maximal utdelning. Vi listar produkterna­ som fungerar allra bäst för din hud morgon, dag och natt! 

Hudvård dygnet runt - innehåll i artikeln

1. Morgonprodukterna: Skydda hyn mot dagens föroreningar

2. Dagsprodukterna: Håll stresstecknen borta

3. Kvällsprodukterna: Preppa med antioxidanter

4. Nattprodukterna: Reparera dagens skador

 

Morgonens rutin bör fokusera på skydd mot skadliga UV-strålar, luftföroreningar, stress och det blå ljuset från digitala skärmar.

Morgonpasset kl 06-09: Skydda hyn mot dagens föroreningar

På morgonen börjar huden gå upp i beredskap inför dagens utmaningar, som luftföroreningar och sol. Kroppens egen produktion av antioxidanter ökar, samtidigt som reparationsprocesserna saktar ner. Detta betyder att huden är extra UV-känslig så här dags. Inget slarv med spf:en på väg till jobbet alltså.
Morgonens rutin bör fokusera på skydd mot skadliga UV-strålar, luftföroreningar, stress och det blå ljuset från digitala skärmar, som orsakar skador i huden, triggar hudens känslighet och piskar på ålderstecken som pigmenteringar, minskad elasticitet och förlorad lyster. Lyckligtvis kan vi enkelt montera upp en sköld mot fördärvet med några vältajmande produkter. Ingredienser som antioxidanter och C-vitamin kommer bäst till sin rätt på morgonen, och solskydd med minst spf 30 är ett måste oavsett årstid. Är du en av alla oss vars porer tycks bli slappare för varje dag är morgonen den rätta tidpunkten för ett porminimerande serum.

Produkterna som maxar morgonrutinen

1. Rengöringsvatten för känslig hud. Sensibio H2O från Bioderma. Mer info och köp här (länk till Meds).
2.
Serum med skyddande C-vitamin. Super c serum från Verso. Mer info och köp här (länk till Åhlens).
3.
Dagkräm med högt skydd och antioxidanter som stärker hudens försvar mot solljus och luftpartiklar. Age smart dynamic skin recovery spf 50 från Dermalogica. Mer info och köp här (länk till Kicks).
4.
Fuktmist med skydd mot luftföroreningar och som boostar hudens naturliga fuktbalans. Prebiotic green tea face mist från Skin Treat. Mer info och köp här (länk till Kicks).

En buffé av vitaminberikade fuktmistar och matterande produkter, som silikonstift och så kallade ”blottingpapper”, är den perfekta räddningen att ha i skrivbordslådan.

Dagspasset kl 09–17: Håll stresstecknen borta

När vi är stressade ökar stres­shormonet kortisol i kroppen, vilket i sin tur triggar hudens oljeproduktion och inflammatoriska tillstånd, samtidigt som produktionen av fuktämnet hyaluronsyra tappar takt. Runt eftermiddagsfikat slår oljeproduktionen i taket, och nu glänser sannolikt T-zonen i all sin prakt. Serum och talg halkar runt i en enda röra, och har handen åkt skytteltrafik mellan tangentbordet och kinden under dagen är det nu bakterierna har fest.
Samtidigt känner många av oss torrhet och stramhet, och huden är supermottaglig för fuktämnen som hyaluronsyra och glycerin. En buffé av vitaminberikade fuktmistar och matterande produkter, som silikonstift och så kallade ”blottingpapper”, är den perfekta räddningen att ha i skrivbordslådan.
För att hjälpa kroppen att hantera stresshormonerna inifrån, testa kosttillskott med den ayurvediska roten ashwaganda (även kallad indisk ginseng). När energidippen slår till, välj kallbryggt kaffe, coldbrew, eller matcha-latte som ger uppåtkickar utan att elda på magsyran.

Behåll glowet under dagen med rätt hudvårdsprodukter.Behåll glowet under dagen med rätt hudvårdsprodukter.Behåll glowet under dagen med rätt hudvårdsprodukter.
Behåll glowet under dagen med rätt hudvårdsprodukter. Foto: Jason Lloyd-Evans

Produkterna som ger glow under dagen

1. Blottingpapper som absorberar överskottsolja. Oil-control blotting paper från Shiseido. Mer info och köp här (länk till Eleven).
2.
Fuktmist som lugnar och har ett inbyggt skydd mot skadligt blått ljus som utsöndras från våra skärmar. The must mist från Mantle. Mer info och köp här (länk till Meds).
3.
Stift med nedmattande effekt. Teint idole ultra wear stick blur & go primerstick från Lancôme. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
4.
Kosttillskott med ashwaganda. Ksm-66 från Medicine Garden. Motverkar stress för hudvård som verkar inifrån. Mer info och köp här (länk till Meds).

Så här dags vill vi preppa huden med antioxidanter som tar striden mot de fria radikalerna.

Kvällspasset kl 17–21: Preppa med antioxidanter

Lagom tills du ska ut i rusningstrafiken börjar hudens yttre skyddsbarriär tappa styrfart, så att luftföroreningar lättare tar sig in i huden där de fria radikalerna skapar oreda. Inte minst kollagen-produktionen äventyras av avgaser, rök och annat som flyter runt i luften, speciellt i städer. Nu är huden också som mest känslig för en process som heter glykation, där sockret vi fått i oss binder till protein i huden och bidrar till nedbrytning av kollagen.
Så här dags vill vi preppa huden med antioxidanter som tar striden mot de fria radikalerna. Mista ansiktet med en vitaminberikad fuktspray innan du kliver ut i pendeltrafiken. Är du trött och puffig runt ögonen av en dag framför skärmen, svalka och fyll på fuktdepåerna med en ögonmask. Kollegorna kanske sneglar, men låt dem – det är du som kommer att skratta hela vägen till spegeln.
Om du tränar efter jobbet eller pendlar i storstadsluft, försök att tvätta ansiktet så snart det går för att få bort svett och dagens skräp. Avsluta med en toner med peelingsyra som lyfter bort döda hudceller och optimerar upptaget av allt välgörande godis från badrumshyllan som du kommer mata hudcellerna med lite senare.

Produkterna som skyddar under kvällen

1. Ögonmask med återfuktande och utjämnande effekt. BeautifEye eye patches från Pixi. Mer info och köp här (länk till Eleven).
2.
Ren­göringsservetter för snabb uppfräschning efter träningspasset. Mineral cleansing wipes från bareMinerals. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
3.
Fuktkräm som skyddar mot föroreningar och bygger upp hudbarriären. Neroli bigarade gel day cream från Decléor. Mer info och köp här (länk till Skincity).
4.
Syresättande fuktmist med antioxidanter. Pure berry toner från Akademikliniken. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

 

Preppa huden med antioxidanter under kvällen.Preppa huden med antioxidanter under kvällen.Preppa huden med antioxidanter under kvällen.
Preppa huden med antioxidanter under kvällen. Foto: Jason Lloyd-Evans
Hudens reparationsförmåga sägs vara ungefär 30 gånger högre nattetid, så det är på natten vi får ut maximala resultat av ingredienserna.

Nattpasset kl 21–06: Reparera dagens skador

Vid niosnåret sägs huden vara som mest mottaglig, så se till att göra din kvällsrutin nu, även om du är en nattuggla. Enligt många experter är det en fördel att göra rutinen så tidigt det går på kvällen, så att huden hinner ta till sig alla godsaker inför natten. Natten betyder reparationsverkstad i huden när den får lugn och ro och kan fokusera på att reparera skador som uppstått under dagen. Hudens reparationsförmåga sägs vara ungefär 30 gånger högre nattetid, då kollagenproduktionen ökar och cellerna återhämtar sig, så det är på natten vi får ut maximala resultat av aktiva, cellkommunicerande ingredienser som peptider och retinol. Avslutningsvis vill vi flagga för det kanske allra bästa du kan göra för din hud kvälls- och nattetid – stäng av mobilen. Om du absolut måste scrolla, sätt på nattläget så du slipper det skadliga, blå ljuset. I hudens drömvärld stänger vi av mobilen i samma stund som kvällshudvårdsrutinen börjar.

Produkterna som jobbar när du sover

1. Ansiktsolja som stärker hudens fuktbarriär, ger lyster och reducerar fina linjer. Midnight Recovery Concentrate från Kiehl's. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2.
Nattkräm med retinol som stimulerar kollagenproduktionen. Symphonique Night-time från Beauté Pacifique. Mer info och köp här (länk till Meds).
3.
Utjämnande serum med syror som gör jobbet när du sover. Dewtopia 20% acid night treatment från Ole Henriksen. Mer info och köp här (länk till Åhlens).
4.
Nattmask som laddar om hudbatteriet genom att återfukta och lugna. Super hydrate overnight mask från Paula's Choice. Mer info och köp här (länk till Skincity).

LÄS MER: Allt du borde veta om centella asiatica – hjälten mot rodnad och rosacea 

LÄS MER: Bäst i test av ögonkrämer – hejdå fina linjer, påsar och mörka ringar! 

LÄS MER: Så minskar och döljer du stora porer – hemma och på salong