Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: IBL

Hudforskaren slår hål på 5 vanliga skönhetsmyter (vilka trodde du på?)

Vi matas dagligen av olika skönhetsbudskap – men vilka är egentligen rena myter? Hudforskaren Johanna Gillbro, som är aktuell med boken Hudbibeln, förklarar några av de vanligaste missuppfattningarna vad gäller hudvård.

Myt 1: "En kräm med kollagen är bra för huden"

Kollagen ÄR bra för huden – men inte i en kräm! Kollagen finns naturligt i bland annat våra leder, ben och hudens mellersta lager, den så kallade "läderhuden". Kollagenmolekylen är emellertid alldeles för stor för att tränga igenom huden:

– För att en molekyl ska kunna penetrera huden måste den ha en molekylvikt på mindre än 500 dalton. Kollagen är ca 300 000 dalton, så det kommer aldrig att kunna gå igenom hudens översta lager, hornlagret, vilket gör en kräm med kollagen helt onödig, säger Johanna Gillbro.

LÄS MER: Maxa ditt hudvårdsresultat – produkterna att använda dag, kväll och natt

Myt 2: "Bakterier är hudens fiende"

De flesta av våra bakterier på huden är faktiskt goda, precis som i tarmen. Ny forskning inom mikrobiomet (genuppsättningen av alla våra bakterier, svampar och virus) visar på att många hudbakterier är avgörande för en god hudhälsa, berättar Johanna.

Bakterier ska man hålla sig undan – eller? Enligt hudläkaren Johanna Gilbro bör vi tänka om!Bakterier ska man hålla sig undan – eller? Enligt hudläkaren Johanna Gilbro bör vi tänka om!Bakterier ska man hålla sig undan – eller? Enligt hudläkaren Johanna Gilbro bör vi tänka om!
Bakterier ska man hålla sig undan – eller? Enligt hudläkaren Johanna Gilbro bör vi tänka om! Foto: Getty Images

Myt 3: "Ju fler produkter desto bättre"

– Jag tycker att man ska vara försiktig med att använda för många produkter eftersom huden får en lager på lager-effekt av ämnen och tillsatser som kan leda till reaktioner, fortsätter Johanna.

Ofta används den högsta koncentrationen av konserveringsmedel som är tillåtet i en produkt – använder du tio produkter innebär det att du kan få så mycket som 10 gånger av den rekommenderade mängden konserveringsämnen.

LÄS MER: Skönhetsredaktören: Därför är jag besatt av infraröd bastu (du måste testa!)

Myt 4: "Stark rengöring är A och O"

Man bör inte störa hudens goda bakterieflora i onödan. Huden är smart och sköter sig själv, säger Johanna. Tensider som exempelvis SLS (Sodium Lauryl Sulfate), tvättar inte bara bort smuts utan även hudens hudegna fetter. Dock finns det många bra oljor, balm och micellärvatten som tar bort smuts effektivt utan att störa hudens naturliga barriär.

Myt 5: "Naturlig och ekologisk hudvård innehåller inga konserveringsmedel"

Nästan all vattenbaserad hudvård innehåller idag konserverings-medel. Det gäller även ekologiska produkter, berättar Johanna Gillbro.

Här hittar du Johannas Gillbros bok, Hudbibeln.