Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Hyaluronsyra är en riktig hjälte mot torr hy!Hyaluronsyra är en riktig hjälte mot torr hy!Hyaluronsyra är en riktig hjälte mot torr hy!
1 AV 2
Experterna om: Därför spelar molekylstorleken roll • Därför behöver alla hyaluronsyra
2 AV 2
Hyaluronsyra är en riktig hjälte mot torr hy!
Foto: Shutterstock

Hyaluronsyra – så bra är det för din hy (+ produkterna som funkar!)

Vad är hyaluronsyra, hur fungerar det och varför är det bra för din hy? Damernas Värld reder ut och förklarar och tipsar om bra produkter med hyaluronsyra som passar för alla hudtyper. 

Dagens skönhetsprodukter är fulla av spännande ingredienser, men exakt vad gör de och hur kan de hjälpa dig? Damernas Värld djupdyker i fuktämnet hyaluronsyra och berättar varför denna superingrediens bör vara en del av din hudvårdsrutin – oavsett hudtyp.

Allt om hyaluronsyra – frågorna du får svar på i artikeln

1. Vad är hyaluronsyra?
2. Vad gör hyaluronsyra?
3. Hur använder man hyaluronsyra?
4. Hur väljer jag rätt hyaluronsyra för min hy?
5. För vem passar hyaluronsyra?
6. Handplockat! Produkter med hyaluronsyra som verkligen fungerar!

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra, eller HA (hyaluronic acid), är skönhetshyllans smartaste fuktmagnet. Men det är också ett fuktämne som finns naturligt i kroppens vävnader, inklusive ögon, leder och, framför allt, huden. Namnet till trots är hyaluronsyra inte en syra, utan en typ av sockerart. Molekylerna binder och attraherar fukt i och på huden, vilket ger en slätare, fylligare hud. Från 25-årsåldern minskar kroppens egen produktion av hyaluronsyra, vilket gör att vi behöver fylla på utifrån.

Vad gör hyaluronsyra?

Hyaluronsyra attraherar och binder vatten, vilket gör det till både fuktmagnet och fuktreservoar. Nere i huden bildar hyaluronsyra en geléliknande konsistens som agerar fyllnadsmedel och stötdämpare mellan hudens proteinstrukturer elastin och kollagen, vilket fyller ut huden inifrån. Därför används hyaluronsyra i fillers som injiceras under huden för att fylla ut rynkor och linjer. Effekten är dock bara temporär eftersom kroppen naturligt bryter ner hyaluronsyra. Som fuktgivare kan hyaluronsyra hålla upp till 1000 gånger sin vikt i vatten, vilket gör den värdefull för en återfuktad, mjuk hudbarriär och för elasticitet och släthet. Hyaluronsyra ökar också cellaktiviteten i huden, och gör den mer motståndskraftig mot fria radikaler.

Hur använder jag hyaluronsyra?

Mest effekt på djupet får du av ett serum med hyaluronsyra, eftersom serum innehåller högre koncentrationer och kortare, lättare molekyler än ytfokuserade crèmer. Klappa in ditt serum på hud som fortfarande är lite fuktig, låt sjunka in och avsluta med att låsa in fuktmolekylerna med en crème. En sheetmask med hyaluronsyra är fenomenal när du snabbt vill ha en fuktmättad, persikostudsig effekt.

LÄS MER Fuktgivande serum – allt du behöver veta och bäst i test

Återfuktande serum och sheetmasks med hyaluronsyra

Serum och ansiktsmasker fyllda med hyaluronsyra.Serum och ansiktsmasker fyllda med hyaluronsyra.Serum och ansiktsmasker fyllda med hyaluronsyra.
Serum och ansiktsmasker fyllda med hyaluronsyra.

1. Återfuktade och lugnande serum. Prisvärda Hyalu b5 serum från La Roche-Posay innehåller två typer av hyaloronsyra som ger fukt och fyllighet i huden.
ANNONS Köp här (länk till Meds).
2.
Lättabsorberat gelserum. Hydr8 b5 från Medik8 är en mjukgörande gel som snabbt mättar huden med fukt. Som ett glas vatten för ansiktet.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).
3.
Plumpande sheetmask. Hyal reyouth lifting mask från Dr. Ceuracle. Innehåller sex olika hyaluronsyror som ger en långvarig återfuktning till torr och livlös hud.
ANNONS Köp här (länk till Glowid).
4.
Lyxig gelmask. Deep hydration mask från Verso. Sheetmask som återfuktar intensivt och mjukgör. Hyaluronsyra och ceramider gör huden slätare och lysterrik.
ANNONS Köp här (länk till Hudoteket).

Hur väljer jag rätt hyaluronsyra?

Hyaluronsyra med låg molekylvikt tränger djupare ner i hudlagren, medan långformad hyaluronsyra med högre molekylvikt bildar en vätskereservoar ovanpå huden. Många varumärken väljer molekyltyp efter önskad effekt, eller kombinerar hyaluronsyra med olika molekylär vikt i sina produkter för bredare effekt. Tidigare utvanns ofta hyaluronsyra ur tuppkam, men i dag använder de flesta varumärken syntetiskt tillverkad hyaluronsyra eller växtbaserad. På innehållslistan hittar du hyaluronsyra under namn som hyaluronic acid, sodium hyaluronate, natriumhyaluronat och sodium hyaluronate crosspolymer.

Veganskt serum – budgetkap!

Veganskt serum med hyaluronsyra till pangpris.Veganskt serum med hyaluronsyra till pangpris.Veganskt serum med hyaluronsyra till pangpris.
Veganskt serum med hyaluronsyra till pangpris.

Prisvärt serum med vegansk hyaluronsyra. Hyaluronic acid 2% + b5 från The Ordinary. Har en fuktgivande formula som innehåller både låg, medel och hög molekylvikt av hyaluronsyra för att återfukta rikligt. Med hjälp av vitamin b5 förstärks återfuktningen ytterligare.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

För vem passar hyaluronsyra?

Alla! Vår hud mår bra av att ha välfyllda fuktreservoarer. På sommaren är serum och masker med hyaluronsyra välkommet eftersom solljuset torkar ut huden. UV-ljus bryter även ner kollagen, så lågmolekylär HA-påfyllning nere i hudens ”madrass”, alltså dermis där kollagenet och elastinet finns, är välkommet. Hyaluronsyra har inte någon portilläppande effekt, utan passar alla hudtyper, även känsliga. 

Fler tips på bra produkter med hyaluronsyra

 

Bra produkter med hyaluronsyra.Bra produkter med hyaluronsyra.Bra produkter med hyaluronsyra.
Bra produkter med hyaluronsyra.

1. Ansiktskräm. Tidal brightening enzyme water cream från Sunday Riley.
ANNONS Köp här (länk till Sephora).
2.
Ögonmask. Hyal reyouth hydrogel eye mask från Dr. Ceuracle.
ANNONS Köp här (länk till Glowid).
3.
Intensiv läppbehandling. Hyaluronic acid + peptide lip booster från Paula's Choice. ANNONS Köp här (länk till Skincity).
4. Lyxigt serum. Hyaluronic serum från Dr. Barbara Sturm.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
5. Fuktgivande gel. Mineral 89 daily booster från Vichy.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
6. Nattmask. Hydramemory mask från Comfort Zone.  
ANNONS Köp här (länk till Hudoteket).

 

LÄS MER: Bäst i test av cleansing balms – återfuktande & effektiv rengöring

LÄS MER: Allt du borde veta om squalane – räddaren i nöden mot torr hy